Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια μετά τις Ευρωεκλογές ΚΑΙ τέλος η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες...

Η κυβέρνηση βγάζει από το συρτάρι σχέδιο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, υπαγορευμένο από την τρόικα. Το μέτρο θα ισχύσει και για μητέρες με ανήλικα τέκνα, αλλά και για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα τα περασμένα έτη, δηλαδή το 2011 και το 2012.

Για παράδειγμα για τις μητέρες με ανήλικα το ισχύον καθεστώς προβλέπειπλήρη συνταξιοδότηση στα 55, 57 και 60 για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και αντίστοιχα στα 50,52 και 55 έτη για μειωμένη σύνταξη.

Με το νέο σενάριο προστίθενται 2 έτη για τις μητέρες που κατοχύρωσαν δικαίωμα από το 2011. Τα όρια μένουν ίδια για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010.

Τα νέα όρια με βάση το νέο σενάριο είναι:


  • Στα 59 έτη για μητέρες με ανήλικο και 5.500 ημέρες εργασίας για όσες κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2011-Πλήρης σύνταξη

  • Στα 62 για μητέρες με ανήλικο και 5.500 ημέρες για όσες κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2012 – Πλήρης σύνταξη

  • Για μειωμένη σύνταξη τα όρια πάνε στα 54 και τα 56 αντίστοιχα για τις παραπάνω κατηγορίες.

Επί της ουσίας καταργούνται κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να
γλιτώσουν επιπλέον χρόνια στην εργασία επιλέγοντας μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά με τον τρόπο αυτό χάνουν πολλά χρήματα.

Οι αλλαγές όχι μόνο θα επηρεάσουν και τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά υπάρχουν ακόμη και σκέψεις για κατάργηση της 25ετίας για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αναμένεται να γίνουν από τον Ιούνιο και θα είναι τμηματικές καθώς θα συνυπολογιστούν και τα οφέλη από τις ενοποιήσεις των Ταμείων. Όλα δείχνουν πάντως ότι η μελέτη βιωσιμότητας που θα γίνει ως τον Οκτώβριο θα κρίνει πολλά για τα όρια συνταξιοδότησης καθώς τα Ταμεία στο σύνολό τους βρίσκονται προ ενός κραχ.

defencenet
το είδα



Τέλος η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες... 



Τι μπορεί να συμβεί όταν η πολιτική ιδιωτικοποιείται και την εξουσία αναλαμβάνουν οι αγορές; Όλα αυτά που ζούμε και τελειωμό δεν έχουν. Φυσικοί πόροι και κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα προϊόντα και οι άνθρωποι σε μέσο για να εξυπηρετήσουν οικονομικά μεγέθη και αριθμούς.

Το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλών και παραλίας» είναι ακριβώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι ελάχιστοι περιορισμοί που υπήρχαν για να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες καταργούνται και ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρους οικονομική εκμετάλλευση.

Ήδη οι περισσότερες παραλίες είχαν καταληφθεί από ξαπλώστρες αλλά υπήρχαν και κάποιοι περιορισμοί που εξασφάλιζαν μια κάποια πρόσβαση των πολιτών. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορούσε να σου απαγορεύσει να απλώσεις την πετσέτα σου μπροστά από τη θάλασσα. Ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν τη παραλία ήταν υποχρεωμένος να διατηρεί μια ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων μπροστά στη θάλασσα, ενώ δεν μπορούσε να καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 500 τ.μ. Τώρα με το νομοσχέδιο του κ. Στουρνάρα αυτά τα περιορισμένα κεκτημένα ανήκουν στο παρελθόν.

Επιπλέον διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών πάνω στην παραλία, που σημαίνει τσιμεντοποίηση αλλά και ιδιωτικοποίηση της παραλίας, ενώ στο όνομα της εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επιτρέπεται και το μπάζωμα της θάλασσας. Επιπλέον το νομοσχέδιο του κ. Στουρνάρα προβλέπει και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς. Με απλά λόγια ο κ. Στουρνάρας ακυρώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που εδώ και δύο χρόνια έχουν ξεκινήσει διαδικασίες καταγραφής αυθαιρέτων στις παραλίες και ενέργειες κατεδάφισης τους, με πόρους από το Πράσινο Ταμείο.

Το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) κατακεραυνώνει τον Υπουργό Οικονομικών σε επιστολή που του απέστειλε και αναφέρει ότι «η σύνταξη του νομοσχεδίου χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη γνώσης της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο σοβαρής επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από πρόστιμα» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από «παντελή έλλειψη σοβαρού αναπτυξιακού οράματος και άγνοια του πνεύματος σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων που χαρακτηρίζει τους σοβαρούς επενδυτές και όχι τους ευκαιριακούς που καθ’ έξη προσελκύει η χώρα».

Η Πρόεδρος του CISD κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη καλεί τον Υπουργό Οικονομικών «να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το ανασυντάξει σε όφελος της δοκιμαζόμενης οικονομίας, της Χειμαζόμενης Κοινωνίας και του Παραμελημένου Περιβάλλοντος».

athensvoice
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »