Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΛΑΚΕΣ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΥ Θησαυρό κοιτασμάτων shale gas στο ελληνικό υπέδαφος εποφθαλμιά το Βερολίνο

Μια είδηση που έρχεται από την Ουκρανία, εχει πολύ μεγάλο
ενδιαφέρον και για την Ελλάδα: Σε συμφωνία με τον αμερικανικό όμιλο Chevron για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (shale gas) στις δυτικές περιοχές της χώρας που μπορεί να φτάσει ως επένδυση τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια προχώρησε το Κίεβο.
Το έγγραφο, το οποίο μονογραφήθηκε παρουσία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προβλέπει ότι η Chevron θα επενδύσει άμεσα 350 εκατ. δολάρια στην εξόρυξη του κοιτάσματος του Ολέσκι, όπως ανακοινώθηκε από την ουκρανική προεδρία.

Το Κίεβο έχει στόχο μια παραγωγή που να φθάνει τα 8 ως 10 δισεκατομμύρια. κυβικά μέτρα ετησίως και υπολογίζει πως το κοίτασμα έχει το γιγάντιο όγκο των 2,98 τρισεκ. κυβικών μέτρων.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε υπογράψει μια συμφωνία με την αγγλοολλανδική Shell για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Γιούζοβσκε, στην ανατολική Ουκρανία, υπολογίζοντας επίσης την επένδυση εκεί σε δέκα δισεκ. δολάρια, για μια παραγωγή που μπορεί να φθάσει τα 10 ως 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
"Η υλοποίηση προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας με τη Shell και την Chevron θα
επιτρέψουν στην Ουκρανία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σε φυσικό αέριο ως το 2020", υπογράμμισε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Περί τίνος πρόκειται; Είναι παραγωγή φυσικού αερίου όχι από κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά από το "ξεζούμισμα" για να το πούμε πιο παραστατικά των πλακών σχιστολίθου!

Στις ΗΠΑ τα σχιστολιθικά κοιτάσματα έλυσαν το πρόβλήμα της μεγάλης ζήτησης φυσικού αερίου και η χώρα πέρασε στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή φυσικού αερίου μετά την Ρωσία (η οποία επίσης διαθέτει τεράστια κοιτάσματα στην αχανή Σιβηρία, αλλά δήλωσε ότι για την ώρα δεν σκοπεύει να τα αξιοποιήσει αφού έχει υψηλότερο κόστος εξόρυξης από το κανονικό φυσικό αέριο
Τα ειδικά αυτά σκληρά βραχώδη πετρώματα με έκταση, μερικά στο μέγεθος της Ελλάδος, βρίσκονται σε πολλά σημεία του υπεδάφους των ΗΠΑ με τα πιο σημαντικά στην Πενσυλβανία, στα σύνορα Τέξας-Λουιζιάνα και στη Οκλαχόμα.

Το άκρως ενδιαφέρον: Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια κοιτάσματα σχιστόλιθου!

Στα μέσα του 2009 είχε γίνει παρουσίαση στον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη ενός project εξόρυξης και εν συνεχεία επεξεργασίας σχιστολιθικών πλακών για την παραγωγή φυσικού αερίου, αλλά δεν δόθηκε η κατάλληλη προσοχή, λόγω και της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης των ημερών.
Ο σχιστόλιθος εξορύσσεται εν συνεχεία πηγαίνει σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας όπου συνθλίβεται και ... παράγει φυσικό αέριο το οποίο είναι παγιδευμένο μέσα στην σκληρή πέτρα.!

Πρόκειται γιά μια τεχνική οριζόντιας διείδυσης σε μεγάλα βάθη, όπου μέσα στη οπή που δημιουργείται εκτοξεύεται νερό με κάποια χημικά σε πολύ υψηλή πίεση, το οποίον προκαλεί εσωτερικό θρυμματισμό των βράχων, απελευθερώνοντας έτσι το ΦΑ που είναι παγιδευμένο μέσα τους.
Οι εκτάσεις κάτω από τις οποίες βρίσκονται άρχισαν να αγοράζονται σωρηδόν, όταν έγινε αντιληπτό πως με τη χρήση και συνεχή βελτίωση των καινοτόμων αυτων τεχνικών εξόρυξης, μπορούσε να αναπληρωθεί το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα παραγόμενο συμβατικού ΦΑ στις ΗΠΑ και να περιοριστούν δραματικά οι αντίστοιχες εισαγωγές (κυρίως με την μορφή υγροποιημένου ΦΑ).
Οι όγκοι της προσδοκώμενης αυτής παραγωγής shale gas, είναι κυριολεκτικά ασύλληπτοι, μιας και μιλάμε για νούμερα που ξεπερνούν τις δεκάδες τετράκις εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ΦΑ.

Πιο κατανοητή, ίσως, είναι η διαπίστωση ότι το μη συμβατικό αυτό ΦΑ, μπορεί να καλύψει την υφιστάμενη αμερικανική ζήτηση... για τα επόμενα 100 περίπου χρόνια!
Το ενδιαφέρον επεκτάθηκε γρήγορα και εντεύθεν του Ατλαντικού, όπου τους τελευταίους έξι μήνες - μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες όπως η Exxon, η Conoco-Phillips η Chevron και η Marathon, έχουν αρχίσει την αγορά γης όπου στο υπέδαφος υπάρχουν τα αντίστοιχα γεωλογικά πετρώματα, κυρίως στη βόρεια Πολωνία, την ανατολική Γερμανία, στη Τσεχία, Ουγγαρία και Αυστρία.
Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει η καταγραφή (με την εποπτεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών GFZ της Γερμανίας) όλων των ομόλογων πετρωμάτων shale σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος του εγχειρήματος και στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα οι Γερμανοί του GFZ, κτύπησαν αμέσως τεράστιες φλέβες σχιστόλιθου στην Βόρεια και κεντροδυτική Ελλάδα. Και έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον και η πίεση για την υποθήκευση έναναντι των δανείων τεράστιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο!

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΓΜΕΜ - για τις περιοχές Θράκης και Ηπείρου, αλλά και δυτικής Μακεδονίας - την οποία επιβεβαίωσε υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, σε άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο, στο οποίο συμμετείχε.
Με αυτό το δεδομένα λοιπόν, το shale gas φαίνεται ότι έχει λαμπρό μέλλον. Η χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του ανθρακα που χαρακτηρίζει από τη φύση του το ΦΑ, συγκριτικά με το πετρέλαιο ή το κάρβουνο, σε συνδυασμό με την αφθονία του, δημιουργούν τις προϋποθέσεις - όπως πρόσφατα έχει διατυπωθεί - μετατροπής του για τις επόμενες δεκαετίες και τουλάχιστον έως τα μέσα του αιώνα, σε βασικό καύσιμο-γέφυρα προς την εποχή εκείνη της παραγωγής ενέργειας εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές.
Και η Ελλάδα έχει άφθονο σχιστόλιθο, στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
το είδα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »