Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΕΕ: Θέλουν να καταργήσουμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα. Μη τυχόν και είναι ελληνικό. Πως θα επιβιώσουν αλλιώς οι πολυεθνικές;

«Πόλεμος» μεταξύ των εγχώριων και των πολυεθνικών γαλακτοβιομηχανιών

Τον «πόλεμο» μεταξύ εγχώριων και πολυεθνικών γαλακτοβιομηχανιών αναμένεται να αναζωπυρώσει η κατάργηση της υποχρέωσης της αναγραφής της προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία επήλθε με τον νέο αγορανομικό κώδικα.
Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησαν και τα ανεπίσημα «αλληλομαχαιρώματα» μεταξύ εταιρειών του κλάδου. Η κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος αναμένεται να ευνοήσει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, κυρίως από βαλκανικές χώρες, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην εγχώρια κτηνοτροφία. Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του επικαλείται τις πιέσεις που δέχθηκε από την Κομισιόν για την άρση της υποχρέωσης και ετοιμάζεται να λάβει «αμυντικά» μέτρα.


Ειδικότερα, στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), οι οποίοι αντικατέστησαν τον αγορανομικό κώδικα δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Επιπλέον, στο τελευταίο άρθρο των νέων κανόνων ΔΙΕΠΠΥ, στο άρθρο 140, προβλέπεται η κατάργηση σειράς αγορανομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η αγορανομική
διάταξη με την οποία το 2010 είχε θεσπισθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος επί των συσκευασιών των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παραμένει και στη νέα νομοθεσία η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος για τα προϊόντα γιαουρτιού.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, μιλώντας στην «Καθημερινή», υποστήριξε ότι η Κομισιόν προέβαλε έντονες ενστάσεις για τη διατήρηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος, καθώς θεωρείται ότι αυτή προσκρούει στο δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν από τις Βρυξέλλες και το 2009, αλλά τελικά το 2010 η τότε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είχε επιτύχει να θεσπίσει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα της προστασίας του καταναλωτή. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να προβεί στην κατάργηση της υποχρέωσης, καθώς από το 2011 υπάρχει σχετικός κοινοτικός κανονισμός ο οποίος έχει καταληκτική προθεσμία εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2014.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, απαντώντας στα επιχειρήματα γαλακτοβιομηχανιών και κτηνοτρόφων, υποστήριζαν ότι «πλέον θα διασφαλίζεται περισσότερο η ελληνικότητα του γάλακτος και τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων». Κι αυτό διότι, υπό το βάρος της νέας νομοθεσίας, το ΥΠΑΝ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για τη θέσπιση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα απονέμεται στις γαλακτοβιομηχανίες το σήμα ελληνικού προϊόντος για τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, που είναι, βεβαίως, προαιρετικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κριτήρια στα οποία μέχρι στιγμής έχει καταλήξει η αρμόδια επιτροπή είναι τα εξής:

- Το γάλα πρέπει να παράγεται σε μονάδες εκτροφής γαλακτοφόρων ζώων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
- Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα.
- Κατά τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα, η ένδειξη ελληνικό πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
- Κάθε επιχείρηση πρέπει να τηρεί αρχείο με τους προμηθευτές γάλακτος και τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
- Πρέπει να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η δυνατότητα αντίστροφης επιβεβαίωσης.
Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του γενικού ελληνικού σήματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να θεσπισθούν τα επιμέρους κριτήρια για τα διάφορα προϊόντα. [kathimerini.gr] Δημοσιεύτηκε 12/9/13

«Ποιος επέβαλε την απόφαση για το γάλα» αναρωτιούνται 55 βουλευτές της Ν.Δ.

Ερώτηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσαν 55 βουλευτές της Ν.Δ. σχετικά με την επικείμενη κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι 55 βουλευτές της Ν.Δ. επικαλούνται δημοσιεύματα που φέρουν το υπουργείο Ανάπτυξης να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την υποχρεωτική αυτή αναγραφή που καθιερώθηκε το 2009 και ζητούν να πληροφορηθούν αν τα δημοσιεύματα έχουν βάση και ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή.

Μάλιστα, οι 55 βουλευτές αναρωτιούνται «ποιος επέβαλε μια τέτοια απόφαση», κάνοντας έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι η ρύθμιση φαίνεται να επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ουσιαστική αντίδραση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι βουλευτές της Ν.Δ. θέτουν ακόμα το ερώτημα αν «έχουν υπολογιστεί οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης για την αλυσίδα παραγωγής-κατανάλωσης στην Ελλάδα», σχολιάζοντας ότι με την υπάρχουσα ρύθμιση «επιτεύχθηκε μια λογική ισορροπία μεταξύ κτηνοτροφίας, βιομηχανίας και καταναλωτών» κι επισημαίνοντας ακόμα ότι «χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις από καμία από τις τρεις πλευρές όλοι βγήκαν κερδισμένοι».

Πρωτοβουλία συνεταιρισμού "ΘΕΣ Γάλα" χωρίς μεσάζοντες. Φρέσκο, ελληνικό γάλα ημέρας χωρίς μεσάζοντες, απευθείας από τους παραγωγούς, μέσω αυτόματων μηχανημάτων πώλησης, σε χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με το αντίστοιχο των γαλακτοβιομηχανιών, διαθέτουν από χθες, αρχικά στη Λάρισα, τα μέλη του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Λάρισας - Πιερίας "ΘΕΣ Γάλα".

Με την πρωτοβουλία "ΘΕΣ γάλα; Πιες", οι καταναλωτές με 90 λεπτά το λίτρο ή με 50 λεπτά το μισό λίτρο θα μπορούν να προμηθεύονται από αυτόματα μηχανήματα φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το οποίο αρμέγεται και ανανεώνεται καθημερινά, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής πλαστικής ή γυάλινης φιάλης καθώς και προμήθειας προπληρωμένης κάρτας. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού και αποτελεί διέξοδο για τους κτηνοτρόφους, καθώς οι βιομηχανίες δεν απορροφούν το σύνολο της παραγωγής τους, η οποία αναμένεται να επεκταθεί ακόμα και σε άλλα προϊόντα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία, τη στιγμή που η ίδια και οι κυβερνητικές πολιτικές, συνολικά, προωθούν την αθρόα εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό, υπέρ πολυεθνικών και βιομηχανιών, καταφέροντας ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία. [avgi.gr] 3/10/13
Αναρωτιέμαι τι μας προσφέρει τελικά η Ε.Ε. εκτός από δάνεια για τα δάνεια των δανείων ω! δάνεια τοκογλυφικά!

allnewz.weebly.com
το είδα




<<<    Πως εξαφανίστηκε η αρχαία Σπάρτη; 



 Τίνος είναι ρε εκδότη τα λεφτά;    >>>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »