Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Σπουδαία νίκη των Πολωνών μελισσοκόμων έναντι της Μονσάντο

Οι μελισσοκόμοι της Πολωνίας έχουν λόγο να γιορτάζουν. Η μεγάλη διαμαρτυρία που έκαναν το Μάρτιο στη Βαρσοβία και η σθεναρή αντίθεσή τους στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες οδήγησε στην απαγόρευση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Mon810 της Μονσάντο στη χώρα τους. Το συγκεκριμένο καλαμπόκι είναι γενετικά τροποποιημένο και χρειάζεται το τοξικό εντομοκτόνο Bt. Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα που επισήμως αναγνώρισε τη σύνδεση μεταξύ του μεταλλαγμένου καλαμποκιού και των θανάτων των μελισσών.

Το καλαμπόκι της Μονσάντο έχει άμεση σχέση με τη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), δηλαδή την εξαφάνιση των μελισσών σε όλο τον κόσμο. Για το θέμα έχουν γίνει πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια, τα συμπεράσματα των οποίων καταδεικνύουν ως βασικούς κατηγορούμενους τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που προκαλούν τοξικότητα στις μέλισσες και τη γύρη από τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες.

Έρευνα που έφερε στο φως το ABC News τον Μάρτιο του 2012, κατέδειξε για άλλη μια φορά τη σχέση μεταξύ του θανάτου των μελισσών και των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο καλαμπόκι. Η εξάπλωση του καλαμποκιού αυτού ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (βιοκαύσιμο) έχει εντείνει την κατάσταση.
Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελισσοκόμων γίνεται δυσκολότερη, καθώς η Μονσάντο πρόσφατα αγόρασε τον κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό για το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσών, τον Beeologics. Τυχαίο; Σίγουρα όχι. Ελεγχόμενη «παραγωγή» ερευνών; Σίγουρα ναι. Ο Beelogics, που είναι αναγνωρισμένος από το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ μελετά και προσπαθεί να διαφυλάξει την υγεία των μελισσών παγκοσμίως ή τουλάχιστον αυτό έκανε μέχρι τώρα. Η Μονσάντο από την άλλη προσπαθεί να μετατρέψει τη γη σε απέραντες εκτάσεις μεταλλαγμένων καλλιεργειών για να αυξήσει τα κέρδη της. Αυτή η συνεργασία κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μονσάντο και Beelogics σίγουρα μόνο τις μέλισσες δεν θα ωφελήσει. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει πλέον σε ένα κρίσιμο δίλημμα και σύντομα θα πρέπει να επιλέξει: ή χάνει τις μέλισσες ή χάνει τα μεταλλαγμένα. Οι μελισσοκόμοι της Βαρσοβίας επέλεξαν.
το είδα http://www.bionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ