Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τά ψέμματα γιά τίς ἑλληνικές ἐξαγωγές

 Το τελευταίο οχυρό των υπερασπιστών της υφεσιακής πολιτικής που υπαγορεύεται από ψυχικά διαταραγμένους, μεταφυσικούς “ορθολογιστές”, είναι η επίκληση του θαύματος του πολλαπλασιασμού των ελληνικών εξαγωγών, ως αποτέλεσμα και δικαίωση των πολιτικών αυτών.
Μια ματιά στις εφημερίδες επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. «Ανάκαμψη σε σχεδόν διψήφιους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών, καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, υπερκαλύπτοντας σημαντικό μέρος των πιέσεων του Ιουλίου και οδηγώντας σε υπέρβαση των ορίων για τις προβλέψεις στο σύνολο του 2012», αναπαράγει γιομάτη καμάρι πριν από δέκα περίπου μέρες η Express,για τα όσα θαυμαστά τής υπαγόρευσαν οι μικροί γκεμπελίσκοι της ΕΛΣΤΑΤ.  Τα ίδια ειπώθηκαν και στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, προκαλώντας τη θυμηδία όλων εκείνων που ουδέποτε πίστεψαν στο μύθο της Κανά. 
Το απερίγραπτο αυτό ελληνικό θαύμα ανέλαβε να αποδομήσει σε χθεσινό του άρθρο στο Social Europe Journal, ο Ronald Janssen, Research Associate of the Center for Economic and Policy Research in Washington, D.C., το γνωστό μας (CEPR) και οικονομικός σύμβουλος στην συνομοσπονδία εργατών Βελγίου.
Σύμφωνα με τη database AMECO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταγράφει τον όγκο των αγαθών που εξάγονται ανά χώρα, ο Janssen αδυνατεί να διακρίνει κάποιο θεϊκό σημάδι ευλογίας των εξαγωγών μας. 
Για παράδειγμα, το 2008 η Ελλάδα εξήγε αγαθά, αξίας περίπου 22 δις ευρώ, (σε τιμές του 2005). Το 2009 που μας έπιασε η κρίση, το ποσό αυτό βούτηξε στα 19 δις ευρώ, ενώ είναι αλήθεια ότι το 2012 παρατηρήθηκε κάποια ανάκαμψη, στα 21 δις, με τιμές του 2005, και στα 26,5 δις με σημερινές τιμές. 
Πονηρός, όμως, καθώς είναι και δύσπιστος δεν επαναπαύεται στο ένα και μοναδικό νούμερο, αλλά
λογικά σκεπτόμενος, και σε αντίθεση με την ανοησία και αγραμματοσύνη που δέρνει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική δημοσιογραφία, χώνεται λιγάκι πιο βαθιά στα συρτάρια με τα νούμερα, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα αίτια του εξαγωγικού αυτού πυροτεχνήματος.
Το αποτέλεσμα είναι η εικόνα που ακολουθεί, η οποία και αναπαριστά τη χρονική εξέλιξη της σύνθεσης, ανά προϊόν, των ελληνικών εξαγωγών  σε χώρες εκτός ΕΕ από το 1999 και εντεύθεν. Το αντίστοιχο διάγραμμα για τις ελληνικές εξαγωγές στις 27 χώρες της  ΕΕ, είναι παρόμοιο με το καρδιογράφημα ενός νεκρού, και συνεπώς παραλείπεται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Οι εξαγωγές, δηλαδή εντός ΕΕ για μια δεκαετία δεν σημειώνουν κάποια αξιοσημείωτη αύξηση.
  
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα για να αντιληφθούμε ότι το προϊόν το οποίο ξελασπώνει τις ελληνικές εξαγωγές στο τρισκατάρατο χρονικό διάστημα της εφαρμοζόμενης λιτότητας δεν είναι άλλο από το πετρέλαιο και τα παράγωγα αυτού, όπως γράσα, βαζελίνες, λιπαντικά και λοιπά, τα οποία βλέπουμε να κάνουν ένα θεαματικό πήδημα, ίσαμε και 6 φορές σε σύγκριση με το παρελθόν, κατά περίπου 5 δις ευρώ. However, όπως και λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, too good to be true! Τέτοια άλματα, προκύπτουν μόνο κάτω από ασυνήθιστες και εξαιρετικά σπάνιες συνθήκες, και φυσικά όχι κάτω από συνθήκες εξαιρετικής συρρίκνωσης της οικονομίας. Επομένως κάτι πρέπει να συμβαίνει με τα νούμερα τα ίδια, και όχι με τις εξαγωγές καθ’ αυτές.
Το εύρημα αυτό, αναφέρει ο Janssen είναι αρκετά περίεργο για δυο κυρίως λόγους. Πρώτα, η εν λόγω βιομηχανία των πετρελαιοειδών είναι κυρίως έντασης κεφαλαίου και υλικών και ουχί εργασίας. Επομένως, είναι εντελώς άκυρο να συσχετίζεται η εξαγωγική τους άνθιση με τον εργασιακό μαρασμό.
Ο δεύτερος όμως λόγος είναι αρκετά πιο σημαντικός και έχει να κάνει με μια υποσημείωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία όπως φαίνεται αρχίζει και πάλι να ξεσαλώνει! Η υποσημείωση αυτή εξηγεί ότι τα νούμερα για τις εξαγωγές πετρελαιοειδών δεν αποτελούν πρωτογενή, αλλά “αναθεωρημένα» δεδομένα”, δηλαδή, δεδομένα που προέκυψαν από διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, καταμέτρησης και συμψηφισμού, και τα λοιπά, ώστε να μπορέσει η εξίσωση να μάς βγει και να έχουμε κάτι θεαματικό και αδιάσειστο να πετάξουμε στη μούρη των σκυλιών που δείχνουν με γρυλίσματα τα δόντια τους και είναι έτοιμα να χιμήξουν…
Υ.Γ. Όπως σχολίασε ο φίλος eparistera, “Οι ημιαγράμματοι κουτοπόνηροι (ELSTAT) από το 2009 πέρασαν τις τροφοδοσίες πλοίων στις εξαγωγές ώστε να παρουσιάζονται αυξημένες. Τα ίδια ακριβώς είπαν και πέρυσι το καλοκαίρι. Όποιος θέλει μπορεί να το ψάξει“. Έτσι λοιπόν εξηγείται το μεγάλο άλμα της καμπύλης των πετρελαιοειδών! 
 e-cynical
 πηγή
το είδα http://filonoi.gr/m-ta-psemmata-gia-tis-ellinikes-exagoges/#more-67229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »