«Εδώ είναι Τέξας» δήλωσε η Θέλμα Ταόρμινα κατά τη διάρκεια σχετικής δημόσιας συζήτησης. Και πρόσθεσε : «Έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε ποιες συσκευές θέλουμε στο σπίτι μας». «Αρχικά είχα κάποιες ανησυχίες αλλά στο τέλος διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια συσκευή παρακολούθησης», κατέληξε η ίδια.
Η Θέλμα Ταόρμινα, ίδρυσε κίνημα πολιτών εναντίον των μετρητών με το οποίο συμφωνούν και βουλευτές από το Τέξας. Ο Ρεπουμπλικανός Ντένις Μπόνεν, για παράδειγμα, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του ότι το πρόγραμμα «επιβάλλει» τους έξυπνους μετρητές στους Τεξανούς ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Ο Ντέιβιντ Σίμσον, επίσης Ρεπουμπλικανός, τάχθηκε υπέρ της επιλογής από τους ίδιους τους καταναλωτές και δεσμεύτηκε να κάνει σχετική εισήγηση στη Βουλή.
Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη συζήτηση διαμαρτυρήθηκαν, ακόμη, για προβλήματα υγείας που,
όπως υποστηρίζουν, τους προκάλεσε η παλμική ακτινοβολία των συσκευών. Οι περισσότερες ανησυχίες πάντως σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και με το γεγονός ότι οι μετρητές κρατούν αρχεία για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μεταδίδοντάς τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους παρόχους.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η πιλοτική τοποθέτηση εξυπνων μετρητών στο Τέξας αποτελεί ένα έργο που θα κοστίσει πάνω από 600 εκατ. δολάρια. Παρόμοιες ενέργειες γίνονται και σε άλλες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια. Μάλιστα, κάτοικος της πολιτείας αυτής ανέφερε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η εταιρεία του δεν του παρέχει πλέον καμία εξυπηρέτηση π.χ. σε περίπτωση βλάβης ή άλλης δυσλειτουργίας του συστήματος, καθώς αρνήθηκε την τοποθέτηση «έξυπνου μετρητή» στο σπίτι του.
Σε άλλες περιοχές, πάλι, πολίτες των ΗΠΑ κάνουν ομαδικές καταγγελίες, μέσω καταναλωτικών ενώσεων για υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τη στιγμή που δέχθηκαν να τοποθετηθούν «έξυπνοι μετρητές» στα σπίτια τους.
Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο Τέξας και στις λοιπές πολιτείες των ΗΠΑ που εφαρμόζεται πιλοτικά η αλλαγή των μετρητών.. Σύντομα θα το δούμε και στην Ευρώπη και στη χώρα μας καθώς Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει ως στόχο έξυπνους μετρητές να έχουν τα σπίτια του 80% του συνόλου των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το έτος 2020.
Ηδη, η ΔΕΗ επρόκειτο πριν τις εκλογές να ξεκινήσει πιλοτικά την εγκατάσταση 160.000 τέτοιων «έξυπνων μετρητών» ρεύματος, στους καταναλωτές των Νομών Ξάνθης, Λέσβου και Λευκάδας, με σκοπό να έχει αλλάξει σταδιακά τα ρολόγια όλων των πελατών της μέχρι την παραπάνω προθεσμία.
Πως λειτουργούν οι έξυπνοι μετρητές ως συσκευές παρακολούθησης
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ντέι, εμπειρογνώμονα των ηλεκτρονικών και των μέσων ενημέρωσης από το Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια, οι έξυπνοι μετρητές μπορούν να λειτουργήσουν ως συσκευές παρακολούθησης, όταν είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια μας . Ειδικότερα:
1. Εντοπίζουν, μεμονωμένα, ηλεκτρικές συσκευές μέσα στο σπίτι και τις καταγράφουν όταν λειτουργούν προκαλώντας παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής.
2. Παρακολουθούν τη δραστηριότητα των νοικοκυριών κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους και του οικιακού ασύλου.
3. Μεταδίδουν ασύρματα σήματα που μπορεί να υποκλαπούν από μη εξουσιοδοτημένα ή και άγνωστα πρόσωπα. Τα σήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των μελών του νοικοκυριού καθώς και της τοποθεσίας που βρίσκεται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από εγκληματίες.
4. Τα στοιχεία για τις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες του ενοίκου ή του ιδιοκτήτη της κατοικίας συλλέγονται, καταγράφονται και αποθηκεύονται σε μόνιμες βάσεις δεδομένων οι οποίες είναι προσβάσιμες από άτομα που δεν έχουν άδεια να γνωρίζουν ή και να μοιράζονται αυτά τα ιδιωτικά δεδομένα.
5. Όσοι έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των έξυπνων μετρητών μπορεί να ελέγχουν ένα μόνιμο ιστορικό των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών μαζί με το ημερολόγιο και την ώρα των καθημερινών μετρήσεων για να έχουν μια ιδιαίτερα επεμβατική και λεπτομερή εικόνα της ζωής των ενοίκων.
6. Οι βάσεις δεδομένων μπορούν να δοθούν σε άλλους ή να πέσουν στα χέρια εγκληματιών, εκβιαστών, αστυνομικών, χάκερς ασύρματων μεταδόσεων, εργαζόμενων σε εταιρείες ενέργειας, και άλλων άγνωστων μερών που μπορεί να ενεργήσουν ενάντια στα συμφέροντα των μελών του νοικοκυριού.
7. Οι «έξυπνοι μετρητές» είναι συσκευές επιτήρησης που παραβιάζουν τους νόμους υποκλέπτοντας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και καταγράφοντας και αποθηκεύοντας δεδομένα ιδιωτικών και προσωπικών δραστηριοτήτων και συμπεριφορών, χωρίς τη συναίνεση ή τη γνώση των ανθρώπων που παρακολουθούνται.
8. Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, με την ανάλυση ορισμένων στοιχείων του «έξυπνου μετρητή», για μη εξουσιοδοτημένα και μακρινά μέρη να καθοριστούν ιατρικές παθήσεις, σεξουαλικές δραστηριότητες, φυσικές θέσεις των ατόμων μέσα στο σπίτι, και προσωπικές πληροφορίες για τις συνήθειες των ενοίκων.
(tovima.gr)
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου