Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

«Κομμένος» και ο αληθινός καφές – Έρχεται ο «συνθετικός»

Μετά το πλαστικό καλαμάκι του φρέντο ή φραπέ λόγω “κλιματικής αλλαγής”, τι άλλο θα μας έκοβαν; Τον ίδιο τον καφέ!

Το τυπικό πρωινό σας φλιτζάνι καφέ είναι μια κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal, αλλά σύντομα θα έχετε την επιλογή να αρχίσετε να πίνετε κάτι λιγότερο επιβλαβές (σ.σ. για το περιβάλλον, όχι για σας): τον συνθετικό καφέ.

Ακολουθεί όλο το δημοσίευμα της WSJ για να ξέρετε τι σας περιμένει, γιατί η παραγωγή του αληθινού καφέ θα γίνεται μόνο για όσους το αντέχει η τσέπη τους:

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι καταναλώνουν δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Δεδομένου ότι το μέσο δέντρο Arabica παράγει μόνο ένα έως δύο κιλά καφέ το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι κάθε δύο φλιτζάνια ο ημερήσιος καφές χρειάζεται συνεχή παραγωγή από περίπου 20 καφεόδεντρα.

Η έντονη ζήτηση για καφέ έχει οδηγήσει σε μαζική αποψίλωση των δασών, μισθούς φτώχειας για τους αγρότες που βλέπουν ελάχιστα τις αυξανόμενες τιμές για τα προϊόντα τους και σημαντικές εκπομπές άνθρακα λόγω τόσο της παραγωγής όσο και των μακρών αλυσίδων εφοδιασμού. Έρευνες υποδεικνύουν ότι

περίπου η μισή γη που είναι η καταλληλότερη για την καλλιέργεια καφέ θα γίνει ακατάλληλη για αυτόν τον σκοπό μέχρι το 2050, χάρη στην κλιματική αλλαγή. Στη Βραζιλία, το ποσοστό αυτό φτάνει το 88%.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τουλάχιστον μισή ντουζίνα εταιρείες χρησιμοποιούν τη βιοτεχνολογία και την επιστήμη των τροφίμων για να αντικαταστήσουν τον καφέ στο φλιτζάνι σας με κάτι που δεν έχει όλες αυτές τις αποσκευές και δεν είναι σχεδόν τόσο ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. Αυτός το ψευδο-καφές μπορεί να παρασκευαστεί από μια ποικιλία συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών και των «ανακυκλωμένων» γεωργικών απορριμμάτων όπως οι χουρμάδες. Άλλες προσεγγίσεις χρησιμοποιούν κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο από πραγματικά φυτά καφέ.

Εταιρείες όπως η Voyage Foods, η Minus Coffee, η Atomo, η Prefer, η Stem και η Northern Wonder είτε άρχισαν να πωλούν είτε επεξεργάζονται, αυτό
που ονομάζονται εναλλακτικές λύσεις καφέ χωρίς κόκκους.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο, η Cargill, έλαβε υπόψη της και πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για να γίνει ο αποκλειστικός διανομέας από επιχείρηση σε επιχείρηση των προϊόντων χωρίς κακάο και ξηρών καρπών της εταιρείας παραγωγής καφέ χωρίς κόκκους Voyage Foods.

Εάν αυτές οι εταιρείες προσεγγίσουν αρκετούς ανθρώπους, θα είναι μια κλασική περίπτωση αυτού που οι οικονομολόγοι και οι καπιταλιστές του κλίματος αποκαλούν φαινόμενο υποκατάστασης: Καθώς ο παραδοσιακός καφές γίνεται σπάνιος και ακριβότερος, οι καταναλωτές θα στραφούν σε αυτές τις φθηνότερες και άφθονες εναλλακτικές λύσεις.

Και ο καφές μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Ήδη, η Voyage Foods πουλάει μια εναλλακτική Nutella χωρίς ξηρούς καρπούς, χωρίς κακάο σε εθνικό επίπεδο στη Walmart. Η εταιρεία λέει ότι η εξάπλωσή της είναι συγκρίσιμη σε τιμή με την «πραγματική» Nutella και είναι επίσης το φθηνότερο άλειμμα χωρίς αλλεργιογόνα που διατίθεται στην αλυσίδα big-box.

Για να κάνουν μετατροπές οι άνθρωποι από επωνυμίες που γνωρίζουν, δεν χρειάζεται να κοστίζει για να κάνετε μια αλλαγή και η αντικατάσταση πρέπει να έχει καλή γεύση, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Adam Maxwell.

Τι γεύση έχει;

Ο καφές είναι τόσο ιδέα όσο και πραγματικό, φυσικό πράγμα, λέει ο Maxwell της Voyage Foods.

«Ένας πράσινος κόκκος καφέ δεν έχει γεύση σαν ένα φλιτζάνι καφέ που πίνουμε και απολαμβάνουμε», λέει. «Η εμπειρία που παίρνουμε από τον καφέ ή τη σοκολάτα καθοδηγείται πραγματικά από τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους».

Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τον καφέ χωρίς κόκκους που ο παρασκευαστής του τιμολογεί ως τον πιο ποιοτικό και τον πιο καφέ. Ο Andy Kleitsch, Διευθύνων Σύμβουλος της Atomo Coffee, μου έφτιαξε μια σειρά από εσπρέσο και ποτά με βάση τον εσπρέσο. Ο καφές Atomo παρασκευάζεται από μια χούφτα ζυμωμένα και καβουρδισμένα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων ραμόν (μελικουκιάς), που χρησιμοποιούνται σε ένα παραδοσιακό ψητό ρόφημα στη Νότια Αμερική πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί. Αλλά το κύριο συστατικό είναι οι σπόροι χουρμά-δηλαδή, ό,τι περισσεύει όταν ο καρπός αφαιρείται μηχανικά- που διαφορετικά θα πετιόταν.

Τα ποτά που αναμειγνύονταν με γάλα βρώμης – όπως συνηθίζω να παίρνω τον καφέ μου – δεν διακρίνονταν από αυτά που παρασκευάζονταν με παραδοσιακούς κόκκους καφέ. Ο εσπρέσο, κατ ‘ευθείαν, ήταν λίγο διαφορετικός. Καθώς το σήκωσα στη μύτη μου, εντόπισα ένα μπουκέτο που περιελάμβανε γνώριμες νότες—σοκολάτα, βανίλια, τοστ—καθώς και το απροσδόκητο. Κουρκουμά και κύμινο, ίσως;

Όσο για τη γεύση, είναι εντάξει, αν και λίγο ήπια – χαμηλότερης οξύτητας από έναν τυπικό εσπρέσο, και όχι τόσο πικρό.

Συλλογικά, οι γευστικές του νότες και η αίσθηση στο στόμα του παρασκευασμένου εσπρέσο που προκύπτουν είναι αρκετά σαν το πραγματικό πράγμα που θα προκαλούσα οποιονδήποτε εκτός από έναν barista σε μια καφετέρια τρίτου κύματος να πει τη διαφορά.

Όσο για το άλειμμα χωρίς κακάο της Voyage Foods, το δοκίμασα και αν δεν ήξερα ότι δεν είχε ξηρούς καρπούς ή κακάο, δεν θα το μάντευα. Το ανάλογο φυστικοβούτυρου της εταιρείας χωρίς φυστικοβούτυρο ήταν ένα λογικό πανομοιότυπο του αληθινού πράγματος, αλλά κάτι σε αυτό μου θύμιζε ακόμα τους σπόρους από τους οποίους είναι πραγματικά κατασκευασμένο. Και όσο για τον καφέ της εταιρείας; Ήταν μια εύχρηστη, αν και λιγότερο περίπλοκη, αντικατάσταση είτε του πραγματικού είτε του Atomo’s brew.

Καφές διαστημόπλοιου καφές για διαστημόπλοιο Γη

Δεδομένου ότι μπλέκουμε με το σύστημα υποστήριξης της ζωής στον πλανήτη Γη γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με αέρια θερμοκηπίου, είναι λογικό ότι κάποια μέρα μπορεί να παράγουμε περισσότερο από την τροφή μας με τον τρόπο που η NASA έχει προτείνει καλλιέργεια τροφής για διαστημικούς σταθμούς και σεληνιακές βάσεις.

Οι βιοαντιδραστήρες – βασικά, μεγάλα χαλύβδινα δοχεία – χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών και πρόσθετων τροφίμων. Οποιοδήποτε φυτικό κύτταρο μπορεί να εκτελεστεί μέσω μιας διαδικασίας που του επιτρέπει να αναπτυχθεί σε βιοαντιδραστήρα, χωρίς να υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από σάκχαρα, λέει ο Heiko Rischer, επικεφαλής φυτικής βιοτεχνολογίας στο VTT Technical Research Center της Φινλανδίας.

Η ομάδα του Rischer απέδειξε το 2021 ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν κύτταρα από φυτά καφέ μέσα σε έναν βιοαντιδραστήρα, και ότι η σκόνη που προκύπτει, όταν καβουρδίζεται, έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του καφέ. Ερευνητές στο ινστιτούτο του εργάζονται επίσης σε μια παρόμοια διαδικασία για την ανάπτυξη των κυττάρων σε φυτά κακάο που δίνουν στη σοκολάτα τη χαρακτηριστική γεύση της.

Τελικά, δεν υπάρχει όριο στο ποια φυτικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε βιοαντιδραστήρες, λέει ο Rischer. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία είναι μαγική ή γρήγορη λύση, αφού κάθε φυτό που θέλετε να μεγαλώσετε με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μελετάται ξεχωριστά και να έχει τις δικές του απαιτήσεις.

Το κόστος είναι ένα ζήτημα – η καλλιέργεια καφέ και κυψελών κακάο δεν είναι ακόμη σχεδόν ανταγωνιστική ως προς την τιμή με την πραγματική, ακόμη και όταν αυτές οι τιμές των βασικών προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ενώ η ομάδα του έχει ήδη αναπτύξει αρκετά κύτταρα καφέ σε βιοαντιδραστήρες για να δημιουργήσει μια ουσία που προσεγγίζει το πραγματικό πράγμα, δεν είναι σαφές πότε η διαδικασία θα κλιμακωθεί αρκετά ώστε το κακάο και ο καφές που καλλιεργούνται στο εργαστήριο να είναι ανταγωνιστικά, λέει ο Rischer.

Ο αγώνας για την μαργαρίνη του καφέ

Στο μέλλον, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής για τον καφέ χωρίς κόκκους είναι ακόμα πιθανό να είναι ο κανονικός καφές — αλλά επιταχυμένος και καλλιεργημένος σε βιομάζα που μπορεί να γίνει πιο φιλόξενος καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Η χρήση της αναπαραγωγής φυτών για να φέρει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από άγρια ​​φυτά καφέ που υπάρχουν ακόμη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ανθεκτικά δέντρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν περισσότερο θερμικό στρες, καθώς και η συνεχιζόμενη απειλή μιας θανατηφόρας μυκητιακής νόσου, γνωστής ως σκουριάς του καφέ, που απειλεί την παγκόσμια καλλιέργεια. Τα Starbucks ανακοίνωσαν πέρυσι ότι εργάζονται για την αναπαραγωγή καφεόδεντρων που θα είναι πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει επίσης πάντα η πιθανότητα του γενετικά τροποποιημένου καφέ, αν και είναι πιθανό τέτοια φυτά να έχουν τα ίδια περιβαλλοντικά προβλήματα με τον σημερινό καφέ, όσον αφορά τόσο τη χρήση γης όσο και τις εκπομπές ρύπων από τη μεταφορά κόκκων.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η έλλειψη βουτύρου ώθησε τους χημικούς να βρουν εναλλακτικές πηγές λιπών. Από αυτή την προσπάθεια γεννήθηκαν μαργαρίνη, λίπος και ποικιλία υδρογονωμένων λιπαρών. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν περιμένουν ένα κουτί μπισκότα Chips Ahoy να παρασκευάζεται με πραγματικό βούτυρο.

Είναι πιθανό, ρωτά ο Maxwell, να φανταστεί κανείς ότι σε αυτά τα ίδια μπισκότα, οι καταναλωτές μπορεί κάποια μέρα να αποδεχτούν ότι τα τσιπς «σοκολάτας» δεν είναι φτιαγμένα από πραγματικό κακάο;

Με βάση τη δική μου εμπειρία, δεν είναι επίσης δύσκολο να δεχτούν οι καταναλωτές κάποια μέρα ένα φθηνότερο και πιο βιώσιμο υποκατάστατο καφέ, ειδικά αν το είδος που προέρχεται από αληθινά δέντρα καφέ γίνεται αρκετά ακριβό ώστε να κρατηθεί μόνο για ειδικές περιστάσεις (σ.σ. ή για τους λίγους)

«Στο μυαλό μου, η σοκολάτα και ο καφές είναι η εμπειρία της κατανάλωσης», λέει ο Maxwell.

Σημείωση ANTIMEDIA: Τους πιάνει και καλά ο πόνος τώρα μετά από τόσα χρόνια επειδή κακοπληρώνονται όσοι εργάζονται στη συγκομιδή καφέ, δεν τους πιάνει όμως που θα μείνουν και με μηδενικό εισόδημα; Υποκριτές! Με υπογραφή Ατζέντα 21!

το είδα

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
    Μια βιομηχανική ομάδα που εκπροσωπεί τους μελισσοκόμους λέει ότι διακυβεύονται τα προς το ζην, αφού μια επιχείρηση στο Canterbury αναγκάστηκε να καταστρέψει εξοπλισμό αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων .

    https://www.1news.co.nz/2024/05/16/under-threat-of-jail-beekeeper-burns-2m-of-bee-boxes/

    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ….ΛETE NA ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΕΛΙ?????

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »