Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Δορυφόρος «Big Brother» θα ζουμάρει σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ από το διάστημα από το 2025

Ένας δορυφόρος «Big Brother» που μπορεί να κάνει μεγέθυνση σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, και οπουδήποτε από το διάστημα πρόκειται να εκτοξευτεί το 2025 και οι ειδικοί σε θέματα ιδιωτικότητας λένε «πρέπει σίγουρα να ανησυχούμε»

Οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν νέο δορυφόρο ικανό να κατασκοπεύει κάθε σας κίνηση που πρόκειται να εκτοξευτεί το 2025.

Ο δορυφόρος, που δημιουργήθηκε από την startup εταιρεία Albedo, είναι τόσο υψηλής ποιότητας που μπορεί να κάνει ζουμ σε ανθρώπους ή πινακίδες κυκλοφορίας από το διάστημα, προκαλώντας ανησυχίες στους ειδικούς ότι θα δημιουργήσει ένα σενάριο «ο μεγάλος αδερφός πάντα παρακολουθεί».

Ο Albedo ισχυρίζεται ότι ο δορυφόρος δεν θα έχει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, αλλά δεν αναφέρει ότι θα απέχει από την απεικόνιση ανθρώπων ή την προστασία της ιδιωτικής ζωής των

ανθρώπων.

Ο Albedo υπέγραψε δύο χωριστές συμβάσεις εκατομμυρίων δολαρίων με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Πληροφοριών για να βοηθήσει την κυβέρνηση να παρακολουθεί πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ – το γνωστό παραμύθι περί τρομοκρατίας.

Η εταιρεία συγκέντρωσε 35 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα για να εμπορευματοποιήσει τον δορυφόρο Very Low Earth Orbit (VLEO) , επιπλέον των 48 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο συνιδρυτής της Albedo, Topher Haddad, είπε ότι αυτός και η ομάδα του ελπίζουν να αποκτήσουν τελικά έναν στόλο 24 διαστημικών σκαφών.

«Αυτή είναι μια γιγάντια κάμερα στον ουρανό που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή εν αγνοία μας», δήλωσε στους New York Times η Jennifer Lynch, γενική σύμβουλος του Electronic Frontier Foundation .

«Σίγουρα θα πρέπει να ανησυχούμε».

«Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα είδος κόσμου παρακολούθησης Big-Brother», πρόσθεσε ο Jonathan C. McDowell, αστροφυσικός του Χάρβαρντ.

Η Albedo ιδρύθηκε το 2020 και άρχισε να κατασκευάζει τους δορυφόρους της το επόμενο έτος με την τεχνολογία της που κατέστη δυνατή χάρη στα βήματα της κυβέρνησης Τραμπ για χαλάρωση των κυβερνητικών κανονισμών σχετικά με την πολιτική ανάλυση δορυφόρων το 2018.

Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τις Πρότυπες Πρακτικές Μετριασμού των Τροχιακών Συντριμμιών των ΗΠΑ και δημιούργησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό και τις λειτουργίες δορυφόρων.

Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), ήταν παράνομη η κατασκευή ενός δορυφόρου που μπορούσε να δει λιγότερο από 30 εκατοστά – σε αυτό το εύρος μπορούσε να αναγνωρίσει μόνο αυτοκίνητα και σπίτια, αλλά όχι μεμονωμένους ανθρώπους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα οδηγία του Τραμπ, οι δορυφόροι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν αντικείμενα στο διάστημα μεγέθους περίπου 10 εκατοστών, κάτι που θα βελτίωνε τον τρόπο με τον οποίο η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να καταλογίσει αντικείμενα.

Η πλειονότητα των δορυφόρων βρίσκεται σε τροχιά περίπου 160 km έως 2.000 km μακριά από τη Γη και όλοι μπορούν επί του παρόντος να βρίσκονται σε αντικείμενα με διάμετρο περίπου 30 εκατοστά.

Από αυτήν την απόσταση, οι δορυφόροι μπορούν να δουν μόνο πράγματα όπως τα σήματα του δρόμου και τους αριθμούς της ουράς στα αεροσκάφη, αλλά ο Albedo στοχεύει να μεγεθύνει ακόμη πιο κοντά.

Οι δορυφόροι της εταιρείας θα δημιουργήσουν εικόνες διαμέτρου μόλις 10 εκατοστών, με τηλεσκοπικούς καθρέφτες που θα είναι φτιαγμένοι στο μέγεθος 1/1000 του μεγέθους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Οι εικόνες μικρότερου εκατοστού σημαίνει ότι οι εικόνες δεν θα είναι τόσο εικονοστοιχεία, επιτρέποντας σε όσους χρησιμοποιούν τον δορυφόρο να βλέπουν αντικείμενα, μέρη και άτομα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι δορυφόροι θα βρίσκονται σε τροχιά τόσο χαμηλά όσο 100 μίλια μακριά από την επιφάνεια της Γης και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μέτρα σωτηρίας, όπως να βοηθήσουν τις αρχές να χαρτογραφήσουν ζώνες καταστροφής.

Οι δορυφόροι της Albedo χρησιμοποιούν μια διαισθητική διεπαφή για την παρακολούθηση και την παρακολούθηση των τάσεων για τις υπάρχουσες εικόνες της και ο αγωγός παράδοσης που επικεντρώνεται στο σύννεφο μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σε λιγότερο από μία ώρα.

Ο Χαντάντ εξέφρασε τις ανησυχίες ότι οι δορυφόροι θα κατέστρεφαν το δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή σε ένα δημόσιο φόρουμ, γράφοντας ότι η εταιρεία «έχει πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων του απορρήτου και της πιθανότητας κατάχρησης/κατάχρησης» και αναμένει ότι θα είναι «ένα διαρκές, εξελισσόμενο ζήτημα με την πάροδο του χρόνου .’

Επιβεβαίωσε ότι η ανάλυση 10 εκατοστών του δορυφόρου θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει άτομα, αλλά ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα εγκρίνει πελάτες μόνο κατά περίπτωση και θα κατασκευάσει «ισχυρά εσωτερικά εργαλεία για την εύρεση κακών παραγόντων, καθώς και τα προφανή μέτρα προσθέτοντας ποινικές ρήτρες στους όρους και τις προϋποθέσεις μας».

Τον Μάρτιο του 2022, η Albedo έλαβε συμβόλαιο 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης για να καθορίσει εάν οι δορυφόροι μπορούσαν να αναγνωρίσουν σωλήνες πυραύλων σε πολεμικά πλοία, υλικό σε ηλεκτρονικά φορτηγά και λεπτομέρειες σε μαχητικά αεροσκάφη.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι οι δορυφόροι της μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις «να παρακολουθούν τα hotspot, να εξαλείφουν την αβεβαιότητα και να κινητοποιούνται με ταχύτητες».

Τον Απρίλιο του 2023, η Albedo υπέγραψε ένα ακόμα συμβόλαιο 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων με το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικής και Διαστημικής Πληροφορίας – το οποίο αξιολογεί τις ξένες απειλές – για τη νυχτερινή θερμική υπέρυθρη απεικόνιση που συνδυάζει ορατή και θερμική εικόνα για να ανιχνεύσει εάν ένα αντικείμενο είναι ενεργό ή παθητικό και αν κινείται ή είναι ακίνητο .

«Είμαστε δεσμευμένοι να επιταχύνουμε την ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Διαστημικής Δύναμης να κατανοεί την απόδοσή της έναντι των συνόλων προβλημάτων μας και να εφαρμόζει τις δυνατότητές μας σε τροχιά», δήλωσε ο Joseph Rouge, Αναπληρωτής Διευθυντής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ.

«Η νυχτερινή θερμική υπέρυθρη απεικόνιση μπορεί να βοηθήσει τους αναλυτές πληροφοριών, τους πολεμιστές, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους χειριστές πεδίου να λύσουν περίπλοκες αναδυόμενες απειλές μέρα και νύχτα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο δυόμισι ετών με το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης για τη χρήση των θερμικών υπέρυθρων δεδομένων του δορυφόρου για την παροχή «γεωχωρικής νοημοσύνης για το κλίμα, την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον μέσω ημερήσιων δεδομένων θερμοκρασίας επιφάνειας και ανάλυσης».

Ο Haddad ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής δείχνοντας ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο, ενώ είπε επίσης ότι «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για την υποστήριξη της εθνικής μας αμυντικής αποστολής και τον μετριασμό της παγκόσμιας περιβαλλοντικής/κλιματικής μας κρίσης».

Το τελευταίο σκεπτικό είναι ανησυχητικό για τους ειδικούς που λένε ότι ενώ οι δορυφόροι VLEO μπορούν να είναι χρήσιμοι σε ορισμένα σενάρια, η πιθανότητα υπέρβασης και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ολοένα και πιο ανησυχητική.

Αυτή είναι μια γιγάντια κάμερα στον ουρανό που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή εν αγνοία μας

Ο John Pike, διευθυντής του Global Security.org είπε στους New York Times ότι ο Albedo υποβαθμίζει τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ενός δορυφόρου που μπορεί να διακρίνει ανθρώπινες μορφές.

«Θα αρχίσετε να βλέπετε κόσμο», είπε στο ρεπορτάζ. «Θα δείτε περισσότερα από κουκκίδες».

«Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να φωτίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία για στρατόπεδα εργασίας στη Βόρεια Κορέα και επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία», προστίθεται κατά την εξέταση των προτεινόμενων κανόνων για την αδειοδότηση ιδιωτικών δορυφόρων.

Αλλά το EFF είπε ότι εκτός από αυτές τις θετικές χρήσεις, πιο λεπτομερείς δορυφόροι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας: «Η ίδια τεχνολογία που αποκαλύπτει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διαιώνισή τους».

Οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το απόρρητο θα γίνει παρελθόν και οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να βλέπουν οποιονδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε χωρίς να το γνωρίζουν.

«Αυτή είναι μια γιγάντια κάμερα στον ουρανό που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή εν αγνοία μας», είπε η Jennifer Lynch, η γενική σύμβουλος του EFF, στους New York Times, προσθέτοντας: «Σίγουρα θα πρέπει να ανησυχούμε».

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »