Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Fraunhofer ISE, στο τέλος Μαρτίου 2022 η Γερμανία είχε εγκατεστημένα 60,56GW φωτοβολταϊκών, 56,73GW χερσαίων αιολικών, 9,42GW βιομάζας και 7,77GW θαλάσσιων αιολικών. Αυτά αθροιζόμενα μας κάνουν συνολικά 134,48GW "Α"ΠΕ και με σχεδόν 135GW οι αρλουμπολόγοι της δήθεν "πράσινης" ενέργειας θα έπρεπε να είναι τρισευτυχισμένοι, καθώς μόνο η "βιομάζα", (δηλ. το συστηματικό πελέκημα των δασών), που δίνει ενέργεια "φορτίου βάσης", θα έπρεπε να είναι αρκετή για να υποκαταστήσει τα πυρηνικά. Και μένουν και τα υπόλοιπα 125GW για τις λοιπές ανάγκες, αλλά, όταν τα 125GW είναι αιολικά & φωτοβολταϊκά, η εγγυημένη αξιοπιστία ηλεκτροδότησης είναι ΜΗΔΕΝ!
Αν τώρα δούμε τα στοιχεία του Ινστιτούτου Fraunhofer ISE για το τέλος Μαρτίου 2021, ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή, η εγκατεστημένη ισχύς των "Α"ΠΕ ήταν 55,04GW φωτοβολταϊκών, 54,96GW χερσαίων αιολικών, 9,38GW βιομάζας και 7,77GW θαλάσσιων αιολικών, που αθροιζόμενα μας κάνουν συνολικά 127,15GW. Συνολικά δηλαδή μέσα σ' ένα χρόνο έχουν προστεθεί στο σύστημα 7,33GW, κυρίως φ/β και χερσαία αιολικά, αλλά φυσικά το αποθεματικό εφεδρειών αυξήθηκε ελάχιστα. Και τα "υπέροχα" θαλάσσια αιολικά, αυτά που κάθε τόσο τα βλέπουμε να αποδίδουν ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ, δεν παρουσιάζουν μεταβολή της εγκατεστημένης ισχύος εδώ και 15 μήνες!
Κάπως έτσι η Bundesnetzagentur, η Ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων, έφθασε στις 29/4/2022 ν' ανακοινώσει
τ' αποτελέσματα της έρευνας για εφεδρείες ηλεκτροδότησης τον προσεχή χειμώνα 2022/23 και, να η αποκάλυψη της γύμνιας της Energiewende!Όπως είδαμε στο σχετικό δελτίο τύπου, στις 8 Μαρτίου 2022 οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υπέβαλαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για επιβεβαίωση την ανάλυση του συστήματος και την ανάγκη για εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο δίκτυο για το χειμώνα 2022/2023.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία
Δικτύων επιβεβαίωσε μια συνολική απαίτηση 8.264MW. Το μεγαλύτερο ...
Οι υπολογισμοί του μοντέλου δείχνουν υψηλές ανάγκες μεταφοράς βορρά-νότου στο ηλεκτρικό δίκτυο με υψηλή τροφοδοσία αιολικών στη βόρεια Γερμανία και ταυτόχρονα υψηλή ζήτηση φορτίου και πολύ χαμηλή τροφοδοσία Φ/Β στη νότια Γερμανία. Επιπλέον, η χαμηλή τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υψηλής παραγωγής των αιολικών οδηγεί επίσης σε πολύ υψηλές εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Έχουμε πει πολλές φορές πως η Γερμανία ξεφορτώνει την τυχαία αιολική παραγωγή στις γειτονικές χώρες, κάποιες απ' τις οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν εδώ και χρόνια μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης, για να προστατεύσουν τα δίκτυά τους. Επίσης, ο πρώην Υπουργός Γκάμπριελ είχε πει στην Αθήνα πως εξάγουν το 80% της ενέργειας των αιολικών, ενώ τις ανάγκες τους καλύπτουν με τα συμβατικά εργοστάσια κι εισαγωγές αξιόπιστου ρεύματος απ' τις γειτονικές χώρες).
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.
Το υπάρχον δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύεται πως συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες να διαχειριστεί την κατάσταση και το πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί οριστικά στο μέλλον μόνο με την επέκταση του δικτύου και την πλήρη χρήση της παραγωγής των ΑΠΕ. Μόνο που η επέκταση του δικτύου έχει μείνει κάπου 10 χρόνια πίσω!
Οι αναλύσεις του συστήματος δείχνουν επίσης ότι το υπόλοιπο μέρος του απαιτούμενου αποθεματικού (1.424MW) πρέπει να καλυφθεί από ξένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς το δυναμικό αποθεμάτων στη Γερμανία έχει εξαντληθεί. Προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς θα ζητήσουν από τους διαχειριστές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο εξωτερικό να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμπεριλάβουν το σύστημά τους στο αποθεματικό του Γερμανικού δικτύου έως τις 15/5/2022.
Αυτά βεβαίως συμβαίνουν ΧΩΡΙΣ να έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η πιθανότητα διακοπής της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου. Γιατί αν συμβεί η διακοπή, πολύ απλά, κλάψ' τα Χαράλαμπε!
Για σκεφθείτε τώρα να βάλουμε κι εμείς τα ατελείωτα αιολικά & φ/β που ονειρεύεται ο Μητσοτάκης για ν' αποτελειώσει τη χώρα, από πού θα βρούμε εφεδρείες, και μάλιστα αξιόπιστες; Απ' την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία ή μήπως την ...Τουρκία; Και τι θα συμβεί στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου; Με ποιο ακριβώς τρόπο φαντάζεται ο Μητσοτάκης πως πχ ο Ελληνικός τουρισμός θ' ανταγωνιστεί τον τουρισμό της απέναντι ακτής του Αιγαίου;
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου