O Ρούνος της Ζωής |
τους μοναχούς ως αλφάβητο γραφής και η απόκρυφη σημασία του σιγά-σιγά ξεχάστηκε. Αργότερα, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στη Δύση γενικώς και τη Γερμανία ιδιαιτέρως αναπτύχθηκε το φαινόμενο του «Occult Revival», μια επανάνθηση του εσωτερισμού, η οποία συνοδεύτηκε και από την επανακάλυψη των Ρούνων ως μαγικού αλφαβήτου - σε νέα, όμως, μορφή όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον αρειοσοφιστή Guido von List. Στο σύστημα που αυτός ανέπτυξε, ανεστραμμένος ο Ρούνος Elhaz/Μan γινόταν ο «Ρούνος του Θανάτου» Yr. Η χρήση αυτών των συμβόλων στη Γερμανία και την Αυστρία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και μάλιστα σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως π.χ. στην αναγραφή της ημέρας γέννησης και θανάτου ενός ατόμου στις εφημερίδες. Αυτή μάλιστα η πρακτική διατηρηθηκε και αρκετά μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πόλεμου. ‘Ετσι στο συλλογικό ασυνείδητο των Γερμανών ο μεν «Ρούνος της Ζωής» κατέληξε να απεικονίζει την γέννηση ενός ατόμου, ενώ ο «Ρούνος του Θανάτου» τον βιολογικό του θάνατο.
Ο Ρούνος του Θανάτου |
Ο «Ρούνος του Θανάτου» λοιπόν απεικονιζόταν μέσα σε κύκλο, πρακτική που χρησιμοποιείτε στον εσωτερισμό ως μαγική οριοθέτηση ενός χώρου και συνακόλουθης ενίσχυσης των ενεργειών του κυκλωμένου συμβόλου. Ασχέτως από το εάν κάποιος παραδέχεται τη μεταφυσική ερμηνεία των συμβόλων και της πρακτικής με την οποία απεικονίζονται, από καθαρά ψυχολογική άποψη, η χρήση του «Ρούνου του Θανάτου» υπήρξε μια ευφυής προσπάθεια χρησιμοποίησης συμβόλου ειλημμένου από την παράδοση ενός Λαού εναντίον αυτού του τελευταίου - με σκοπό την κάμψη του ηθικού του.
κομμουνιστικό προπαγανδιστικό φυλλάδιο με τον Ρούνο του Θανάτου, 1944 |
Ο περικυκλωμένος «Ρούνος του Θανάτου» ξαναεμφανίστηκε αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1960 συγκεκριμένα, σε πορείες ειρηνιστών και διαδηλωτών κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων ως πλέον το «Σύμβολο της Ειρήνης». Πώς έγινε αυτή η μεταμόρφωση του συγκεκριμένου συμβόλου και πώς αυτό κατέληξε να χρησιμοποιείται ευρύτατα με νόημα τελείως διαφορετικό από το πραγματικό του αποτελεί ένα αίνιγμα. Ποιος πρωτοπαρουσίασε αυτό το αρνητικό σύμβολο και το προέβαλε ως «Σύμβολο της Ειρήνης» επίσης αποτελεί αίνιγμα. Ίσως η εξήγηση όλων αυτών να είναι το ότι οι σοβιετικές και, γενικώς, κομμουνιστικές υπηρεσίες κατασκοπείας, έχοντας επιδοθεί στην αναζήτηση συμβόλου για το «Κίνημα της Ειρήνης» της δεκαετίας του 1960, ανέσυραν ένα παλαιότερο και ξεχασμένο και το ‘ρίξανε’ στις μάζες των αφελών.
διαδήλωση αεροκέφαλων με το "Σύμβολο της Ειρήνης", 1970 |
Αυτή η άποψη ας μη παραξενεύει τον αναγνώστη. Η ενίσχυση των διαφόρων κινημάτων ειρήνης, πυρηνικού αφοπλισμού, αλληλοκατανόησης κ.λπ., κ.λπ. στη Δύση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από την πλευρά των υπηρεσιών του Ανατολικού Συνασπισμού είναι ιστορικώς αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών σοβιετικών πρακτόρων που κατάφεραν να διαφύγουν σε δυτική χώρα, τα περισσότερα από τα κινήματα και οργανώσεις αυτές είτε χρηματοδοτούνταν από την ΕΣΣΔ ή ήταν πλήρως σοβιετικά δημιουργήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου