Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και του Πανεπιστημίου του Έσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι οι προηγούμενοι τρόποι μέτρησης της ανισότητας είναι «προκατειλημμένοι για να δίνουν έμφαση στα θέματα των γυναικών».
Ο βασικός δείκτης ανισότητας των φύλων (BIGI) μετράει τρεις παράγοντες: εκπαιδευτικές ευκαιρίες, υγιές προσδόκιμο ζωής και συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Οι ακαδημαϊκοί υπολόγισαν βαθμολογίες για 134 έθνη και
χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να υποδείξουν ότι οι άνδρες μειονεκτούν περισσότερο από τις γυναίκες σε 91 έθνη.
Ανακάλυψαν ότι τα πιο ανεπτυγμένα έθνη στον κόσμο ήρθαν «πιο κοντά στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, αν και με ένα μικρό πλεονέκτημα για τις γυναίκες». Ωστόσο, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μένουν πίσω από τους άνδρες επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Χρησιμοποιώντας το δείκτη, το Μπαχρέιν ονομάστηκε το κορυφαίο έθνος για την ισότητα των φύλων ακολουθούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στη θέση 34, με τους άνδρες να πέφτουν πίσω στην εκπαίδευση, καθώς και το προσδόκιμο ζωής και την ικανοποίηση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία, θεωρήθηκαν καλύτερες για τις γυναίκες απ’ ότι για τους άνδρες.
«Τα σημερινά μέτρα ισότητας είναι γενικά προκατειλημμένα για να επισημαίνουν τα θέματα των γυναικών και έτσι δεν είναι πραγματικά μέτρα για την ισότητα των φύλων», δήλωσε ο David Geary, ο οποίος είναι διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.
«Υπολογίσαμε τα αποτελέσματα BIGI για 134 έθνη, που αντιπροσωπεύουν 6,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Εκπληκτικά, το νέο μας μέτρο έδειξε ότι οι άνδρες μειονεκτούν κατά μέσο όρο περισσότερο από τις γυναίκες σε 91 χώρες σε σύγκριση με ένα σχετικό μειονέκτημα για τις γυναίκες σε 43 χώρες. «Επιδιώξαμε να διορθώσουμε την προκατάληψη προς τα ζητήματα των γυναικών στα υπάρχοντα μέτρα και παράλληλα να αναπτύξουμε ένα απλό μέτρο που είναι χρήσιμο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης».
Η νέα μέτρηση έχει προκαλέσει κάποια παράξενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία ως χώρα με υψηλό επίπεδο «ισότητας των φύλων», το οποίο υποδηλώνει ότι οι άντρες και οι γυναίκες ζουν ίσες ζωές. Αυτό οφείλεται σε 7% μειονέκτημα για τις γυναίκες στην εκπαίδευση και σε 5% μειονέκτημα για τους άνδρες σε ικανοποιητική ζωή. Ωστόσο, το 2016, η Παγκόσμια Έκθεση για το Κενό Φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έθεσε τη Σαουδική Αραβία στη θλιβερή θέση 141 από 144 χώρες για την ισότητα των φύλων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σοβαρότερο μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες ήταν συχνά η υγεία, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, γεγονός που τείνει να μειώσει τη διάρκεια ζωής των ανδρών.
Για τις γυναίκες, τα μειονεκτήματα συνδέονται στενά με την εκπαίδευση. «Καμία υφιστάμενη μέτρηση της ανισότητας των φύλων δεν συλλαμβάνει πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δυσανάλογα οι άνδρες και έτσι δεν καταγράφουν πλήρως το βαθμό στον οποίο οποιοδήποτε έθνος προάγει την ευημερία όλων των πολιτών», δήλωσε ο Gijsbert Stoet, καθηγητής ψυχολογίας στο το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. «Το BIGI παρέχει ένα πολύ απλούστερο τρόπο αντιμετώπισης της ανισότητας των φύλων και επικεντρώνεται σε πτυχές της ζωής που σχετίζονται άμεσα με όλους τους ανθρώπους. «Σε διεθνές επίπεδο, οι βελτιώσεις στην ισότητα των φύλων μπορεί να επιτευχθούν εστιάζοντας στην εκπαίδευση των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και εστιάζοντας στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη σε μεσαίες και πολύ ανεπτυγμένες χώρες».
Off the Record
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου