ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

«Χάλκινο» σε Ελληνίδα για την επιδιόρθωση του DNA

Το χάλκινο μετάλλιο του CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) στην κατηγορία των Επιστημών Βιολογίας, απονεμήθηκε στην Εύη Σούτογλου

Στην ερευνήτρια του IGBMC (Institut Génétique Biologie Moléculaire Cellulaire ) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Εύη Σούτογλου, στις 20/11/2015, απονεμήθηκε βραβείο για το ερευνητικό της έργο στους κυτταρικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA.

Το βραβείο αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική διάκριση ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και απονέμεται για την πρώτη ερευνητική δραστηριότητα ενός επιστήμονα, ως αναγνώριση της ποιότητας της έρευνας και του διεθνούς της αντίκτυπου. Το CNRS, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γαλλίας, αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό και το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη.

Στην καρδιά των κυττάρων, το DNA κινδυνεύει συνεχώς από εξωτερικούς και
εσωτερικούς παράγοντες (ακτινοβολία, χημικά προϊόντα κ.τ.λ.). Ο διπλός έλικας του DNA, λοιπόν, επιβαρύνεται από χιλιάδες «τραυματισμούς», οι οποίοι παρεμβαίνουν σε λειτουργίες, όπως στην κυτταρική αντιγραφή. Αν αυτές οι ανωμαλίες δεν επιδιορθωθούν ή, αν επιδιορθωθούν με λάθος τρόπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές λειτουργίας που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κυττάρου.

Η Εύη Σούτογλου απασχολείται στην έρευνα των πολλαπλών μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNAπου ενεργοποιούνται από τα κύτταρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας της, οδήγησαν στην ταυτοποίηση της πρωτεΐνης SET, η οποία διαδραματίζει κύριο ρόλο στην επιδιόρθωση των ταυτόχρονων τραυμάτων του DNA.

Η Εύη Σούτογλου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2002, με την εκπόνηση της διατριβής της στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΤΕ). Κατόπιν συνέχισε ως μετα-διδακτορική ερευνήτρια, την περίοδο 2002-2003 στο Στρασβούργο, στο IGBMC (Institut Génétique Biologie Moléculaire Cellulaire ), και την περίοδο 2003-2008 στο National Cancer Institute, στην Bethesda των ΗΠΑ. Από το 2009 εργάζεται ως επικεφαλής ερευνών στο IGBMC στο Στρασβούργο, ενώ για το ερευνητικό της έργο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, όπως υποτροφίες (MARIE CURIE, HFSP), το NIH Fellows Research Award το 2006, το Human Frontiers Career Development award το 2009, το Marie Curie Reintegration award (IRG) το 2010, και το EMBO Yound Investigator Award (YIP) το 2013.

Χάλκινο μετάλλιο CNRS στον τομέα της Πλανητολογίας απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Λάββα, ερευνητή του Πανεπιστημίου Reims Champagne, στη Γαλλία.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ