Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.
Μεταξύ άλλων οι οινοπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος.
Επικαλούνται δε, ότι ο επίμαχος φόρος θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης καταβολής του, που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν, η επιβάρυνση αυτή θα
επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31ή Ιανουάριου 2016 στις ΔΟΥ να καταβάλλουν τον ΕΦΚ (ειδικό φόρο κατανάλωσης ) για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.
«Η ελληνική οινοποιεία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση…» επισήμανε ο κ. Γεωργόπουλος, διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι οινοπαραγωγοί δεν αρνούνται να επιβαρυνθούν με έναν φόρο, στο βαθμό που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία, αλλά το νέο μέτρο που τους επιβάλλεται, εξοντώνει όλα τα μικρά οινοποιεία. Εχουμε αντιπροτάσεις, με μέτρα που δεν θα οδηγήσουν στην καταστροφή ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας».
Για «βόμβα στα θεμέλια του κλάδου…», μιλά ο οινοπαραγωγός κ. Δημ. Αποστολάκης, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής της ΕΔΟΑΟ και πρόεδρος της Ενωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδος, τονίζοντας χθες κατά τη συνέλευση, ότι: «… ούτε και το κράτος δεν είναι έτοιμο να το εφαρμόσει, αφού τόσο τα τελωνεία όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτοσχεδιάζουν στην εφαρμογή του! Αν το μέτρο δεν ακυρωθεί οδηγούμαστε στην καταστροφή».
Όπως επίσης αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Αθανάσιος Παιδής «σε κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγει κρασί δεν έχει επιβληθεί αντίστοιχος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας ενώ το πλήγμα θα είναι σοβαρό για ολόκληρη τη χώρα. Προσπαθούν να εξοντώσουν έναν δυναμικό τομέα που προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία καθώς η επιβολή φόρου στο κρασί θα οδηγήσει σε αύξηση της παράνομης διακίνησης χύμα κρασιού στο εσωτερικό της χώρας και θα είναι σε βάρος των οργανωμένων οινοποιείων, μικρών ή μεγάλων, τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας και πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και εις βάρος των εσόδων του κράτους.
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει αδυναμία του συνόλου σχεδόν των οινοποιείων να ανταποκριθούν στο ύψος του νέου φόρου, ο οποίος, ενδεικτικά, είναι μεγαλύτερος από το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης, ανά κιλό, στην πλειονότητα των σταφυλιών, γεγονός που θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του σταφυλιού στον παραγωγό, προκαλώντας μείωση στο εισόδημα όλων των αμπελοκαλλιεργητών .
Ταυτόχρονα η Ε.Ε.Ο., ο επιστημονικός σύλλογος που επί 90 χρόνια είναι δίπλα στους Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιούς, βλέπει για πρώτη φορά τον άμεσο κίνδυνο «ξεριζώματος» του ελληνικού αμπελώνα, όχι από ασθένειες ή πόλεμο, αλλά ως θύμα οικονομικού διωγμού, τη στιγμή που αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στην οργανωμένη παραγωγή και συλλογική προβολή του, στις εξαγωγές. Μία προσπάθεια των ανθρώπων του ελληνικού κρασιού, που αποτελεί ιστορική συνέχεια του μακροβιότερου αμπελώνα στον κόσμο.
Το ανθρώπινο κόστος των Μνημονίων το έχουν υπολογίσει όσοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν; Έχουν χρόνο να ακούσουν τις σιωπές των ανθρώπων που «ουρλιάζουν για βοήθεια» ;
Τι έγινε στην χώρα λοιπόν αυτά τα χρόνια του μνημονίου; Δημιουργήθηκαν μονοπώλια στα Supermarket κλείνοντας πολλές μικρές αλυσίδες και μικρά καταστήματα. Το ίδιο επιχειρήθηκε να γίνει με τα πρατήρια καυσίμων. Έκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις: Καταστήματα ρούχων, καλλυντικών, περίπτερα κλπ.
Οι ίδιοι οι μνημονιακοί υπουργοί ανεξάρτητα Κυβερνήσεων και κομμάτων δήλωναν ότι «τα μικρά μαγαζιά πρέπει να κλείσουν και χρειαζόμαστε μια-δυο μεγάλες αλυσίδες ΜΟΝΟ!». Το ίδιο συμβαίνει και στον αγροτικό τομέα, τα επόμενα χρόνια θα μας αναγκάσουν να εισάγουμε, αν είναι δυνατόν!, λάδι και σπό την Ισπανία ή την Ιταλία, εάν συνεχιστεί η κατακρύλα στην τιμή του ελαιολάδου. Το ίδιο και με τον οίνο. Θα αναγκαζόμαστε πλέον να να εισάγουμε από την Γαλλία;
Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν αποφασίζουν και δεν νομοθετούν, αλλά λειτουργούν ως εκτελεστικά όργανα ξένων δυνάμεων και συμφερόντων.
Ήρθε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να πληρώσουν όσοι οδήγησαν την Ελλάδα στη μέγγενη των δανειστών.
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου