- Μην ενισχύετε τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό
- Μην αποδυναμώνετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αγώνα του για μια καλύτερη Ευρώπη
- Αξιοποιείστε την ψήφο σας αναζητώντας τις πολιτικές ομάδες που ζητούν ανάπτυξη, προστατεύοντας όμως, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.
- Διαβάστε αυτή την έκδοση. Γράφτηκε με μόνο λόγο να σας ενημερώσει. Ίσως σας πείσει πως με τη συμμετοχή σας υπάρχει προοπτική στην ΕΕ και μέλλον στην ευρωπαϊκή ιδέα.
ενημερώσει για τον συνολικά θετικό ρόλο της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να προτιμηθεί έναντι άλλων, επειδή είναι “προοδευτικό”, “σοσιαλιστικό”, “δημοκρατικό”, “οικολογικό”, “αναπτυξιακό”. Οι γνωστές αντιφάσεις των ανούσιων αυτοχαρακτηρισμών σε υπερδοσολογία που υποδηλώνει και εσωτερική ανασφάλεια. Δεν αναλάμβανε η Ε.Ε. να πείσει για το πόσο καλή και χρήσιμη είναι, αλλά ένα κομμάτι της, το οποίο φιλοδοξούσε να ορίσει το σύνολο, ενώ αδυνατούσε πλήρως να ορίσει τον εαυτό του. Μόνο περί αυτού πρόκειται;
Κατά τα άλλα το βιβλιαράκι της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών παπαγάλιζε το σύνθημα των Βρυξελλών “δράσε-αντίδρασε-επηρέασε” (act – react – impact) που προωθούσε την Ευρωπαϊκή Ιδέα στις Ευρωεκλογές του 2014 μέσα από το γνωστό πλαίσιο: Ένα διαρκώς δημοκρατικότερο κοινοβούλιο εγγυάται την έκφραση της δικής σου βούλησης κατά την άσκηση της εξουσίας. Η νεότερη δημοκρατία δεν θεωρείται απλώς μια καταπληκτική εφεύρεση δικαιοσύνης. Είναι και ένα διαρκώς ρυθμιζόμενο πολίτευμα το οποίο έχει προβλέψει την αυτοβελτίωσή του μέσα από τους υποστηρικτές του.
Οι “διαφορετικές επιλογές ελευθερίας” που είχε κάποιος στις Ευρωεκλογές για να αναδείξει ιδεολογίες και πρόσωπα που τις εκφράζουν, ήταν απολύτως αντίστοιχες εκείνων του ελληνικού πολιτικού τοπίου, αφού το δεύτερο είναι ένα πιστό αντίγραφο του πρώτου (βλ. 1822, 1823, 1827, 1844, 1864, 1909 κ.ο.κ.). Σήμερα (π.χ.) μπορεί κάποιος να εξακολουθήσει να πιστεύει στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ή να γυρίσει στην original μορφή, την δημοκρατική συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ή να προτιμήσει το ΠΟΤΑΜΙ ως κάτι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα. Αν ανήκει στον δεξιό χώρο, μπορεί να συγχωρέσει τις αμαρτίες της ΝΔ ή να επιλέξει την διαφορετικότητα των ΑΝΕΛ. Αν όχι, μήπως μια συγκυβέρνηση Κομμουνιστών-Χρυσαυγιτών θα μας γλύτωνε χρόνο από το να τους δοκιμάσουμε έναν-έναν; Είναι τέτοια η απόγνωση του μιντιακού ευρωϋποστηρικτικού συστήματος, που προβάλλει κατά κόρον το μονοπρόσωπο κόμμα της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ που επί δεκαετίες λοιδορούσε. Η τελευταία θλιβερή -υπό τον ΠτΔ- συνάντηση των πολιτικών αρχηγών λίγο απείχε ως εικόνα από την πενταπλή δυνατότητα έμμεσης επιλογής ευρωπρωθυπουργού το 2014.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ
Η “κοινοβουλευτική δημοκρατία” δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια “επικυρωτική δημοκρατία”. Η βουλή στερείται βουλήσεως. Δεν είναι ούτε νομοθετική. Η εκτελεστική εξουσία είναι αυτή που νομοθετεί και ο ρόλος του βουλευτή είναι να επικυρώνει, εκβιαζόμενος ή δελεαζόμενος από τον αρχηγό του κόμματος (στην καλύτερη περίπτωση). Έτσι η αρχηγική βούληση εμφανίζεται ως “λαϊκή βούληση”, ενώ η δουλειά του αρχηγού είναι να παρουσιάσει το προεκλογικό ψέμα του επιτυχέστερα από τα ψεύδη των ανταγωνιστών του. Επί δυο αιώνες το αυτοβελτιούμενο πολίτευμα δεν μπόρεσε να προβλέψει μια αυτόματη έκπτωση όσων αθετούν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους και μια πολιτική τιμωρία όσων καταχρώνται την (έστω κουτσουρεμένη) λαϊκή βούληση, εφαρμόζοντας μετεκλογικά τα αντίθετα από όσα προεκλογικά διακήρυξαν. Επιπρόσθετα το κοινοβούλιο δεν είναι και αντιπροσωπευτικό. Είναι μια σύνθεση που προκύπτει από την άνιση κρατική χρηματοδότηση, την διαφήμιση και τον εκλογικό νόμο που μαγειρεύει την βούληση. Το κακό δεν σταματάει εδώ. Το ότι η νεότερη αστική δημοκρατία του έθνους-κράτους ελέγχεται πλήρως από το χρηματοπιστωτικό-νομισματικό σύστημα που δανειοδοτεί τα κράτη και εκδίδει το νόμισμα είναι πλέον αρκετά γνωστό. Το ότι οι διαφορετικές παρατάξεις της (κομματικές μοναρχίες) αποτελούν δημιούργημα της μίας και μοναδικής χρηματοδότησης, γίνεται πιστευτό από λίγους. Σίγουρο όμως φαίνεται για τους περισσότερους ότι το ίδιο χρήμα ελέγχει τον Τύπο (4η εξουσία) σχεδόν στο 100%. Οι άλλες τρεις εξουσίες είναι μη ελεγχόμενες και ανεξάρτητες μεταξύ τους; Τα ζητήματα αυτά τοποθετούν σε άλλη βάση τη συζήτηση για το ποιο είναι το “δικαιότερο πολίτευμα”, από την αυτοματοποιημένη λύση “μοναρχία στη θέση της δημοκρατίας και το πρόβλημα ελύθη”.
Σελίδες 105-107 |
Στέργιος Ζυγούρας
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου