Έτσι το κουρδικό ζήτημα τίθεται και πάλι στη διεθνή σκακιέρα, καθώς τα κουρδικά κόμματα της Συρίας YPG και PYD , προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία του ενορχηστρωμένου βάρβαρου πολέμου κατά της Συρίας και να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στο συριακό έδαφος με σκοπό το ίδιον όφελος, κατά το μοντέλο του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Το γεγονός ότι θέλησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, χωρίς βοήθεια από το συριακό στρατό, αποστασιοποιούμενοι από την κεντρική διοίκηση αλλά
συνεργαζόμενοι με τη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους που τους βοήθησε αποφασιστικά στη μάχη στο Κομπάνι, μαρτυρεί περί της στρατηγικής επιλογής τους.
Επέλεξαν να συνεργασθούν με τους αιώνιους εχθρούς τους, προκειμένου να κερδίσουν αυτονομία και όχι μια μορφή ανεξαρτησίας που ήδη είχαν, διότι αυτό το σενάριο εξυπηρετεί το διεθνή παράγοντα, που μη μπορώντας να κάμψει ούτε με τους μισθοφόρους τζιχαντιστές 83 χωρών, το φρόνημα του συριακού λαού, ευελπιστεί στον εθνοτικο-θρησκευτικό κατακερματισμό της χώρας.
Τόσο το κουρδικό κόμμα – PYD- όσο και οι δυνάμεις άμυνας YPG- φιλοξενήθηκαν στο Παρίσι και έγιναν δεκτοί Προεδρικό Μέγαρο από τον ύπατο αρμοστή της Συρίας, Φρανσουά Ολλάντ . Για να γίνουν αποδεκτοί πολιτικά, προαπαιτούμενο ήταν ο συντονισμός τους με τις »συμμαχικές δυνάμεις» σε Kobani και αλλού. Η συνπρόεδρος του συριακού κουρδικού κόμματος Asya Abdullah είπε συγκεκριμένα ότι η νίκη στο Κομπάνι είναι προφανής και ότι τώρα οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επαναπροσεγγίσουν το Κουρδικό Ζήτημα. Σε απάντηση δημοσιογράφου η Abdullah είπε ότι ο Hollande την συνεχάρη και ότι θα συνεχίαει τις επαφούς του με τους αξιωματούχους του PYD….
Ενθουσιασμένος ο νεοπαοικιοκράτης Ολλάντ που βρήκε την αχίλλειο πτέρνα της Συρίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen , της συμφωνίας με τις »συμμαχικές δυνάμεις», προηγήθηκε αυτή μεταξύ των τουρκικών αρχών και των PKK, YPG και PYD και περιελάμβανε τη διακοπή όλων των ένοπλων ενεργειών, την απελευθέρωση του Οτσαλάν του από τη φυλακή και τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο βόρεια Συρία, που θα τεθεί υπό την κηδεμονία της Τουρκίας.
Αυτό δεν φαίνεται και αρκετά εφικτό όχι μόνο επειδή παρόμοιες συμφωνίες είχαν αποτύχει στο παρελθόν μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων, αλλά και επειδή οι περιοχές όπου ζουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία είναι μικτές και δεν κατοικούνται αποκλειστικά από κουρδόφωνους σύριους.
Μέρος του όλου σχεδιασμού είναι ότι οι Κούρδοι στο μέλλον θα αποτελέσουν τμήμα ενός νέου πιθανού συνασπισμού για να »αντιμετωπίσει τον κίνδυνο» του Ιράν και της λιβανέζικης Χεζμπολλά που έχουν πάρει τα ηνία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Το Ιράκ που προοδευτικά έφτασε σε αυτή τη δεινή θέση μετά την αμερικανική επέμβαση και που τώρα οι ΗΠΑ αρνούνται να το βοηθήσουν επιχειρησιακά στην μάχη κατά της Τζιχαντοκρατίας ζήτησε επίσημα την στρατιωτική βοήθεια του Ιράν.
dimpenews.com
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου