Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

H Μυστική Οδύσσεια ξεκινά

Κάποτε πριν από χρόνια με μια παρέα φίλων και στοχαστών αναρωτηθήκαμε: ποιο να είναι το βαθύτερο νόημα της ζωής; Η κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία, η δημιουργία οικογένειας, η οικονομική ευμάρεια, οι διακρίσεις, οι ανέσεις που προσφέρει ο πολιτισμός νάναι μόνο αυτά τα ζητούμενα; Θα σας εξομολογηθώ κάτι: παραδεχθήκαμε ότι είμαστε άπληστοι, δεν μας αρκούσαν αυτά. Νιώθαμε πως υπάρχει κάτι ακόμα. Ένας μυστικός, αθέατος παράγων που με τα κρυφά του νήματα έπλεκε το υφαντό του ατομικού μας πεπρωμένου. Να υπήρχε άραγε και κάποιος χάρτης πορείας που θα μπορούσε να μας καθοδηγήσει; Τον βρήκαμε στην Οδύσσεια. Κάπως έτσι γλυκά, γλυστρήσαμε μέσα στη μαγεία του Ομηρικού Έπους. Κι ανακαλύψαμε έναν μυστικό δρόμο για την αφύπνιση του νου στις μεγάλες συμπαντικές αλήθειες.

Ήταν μαγευτική εμπειρία η αναζήτηση βαθύτερων νοημάτων μέσα σ’ αυτό το πανάρχαιο κείμενο που εκπαίδευσε γενιές και γενιές Ελλήνων. Και που ακόμα σήμερα επιφυλάσσει βαθιές εκπλήξεις υπενθυμίζοντας ότι γεννηθήκαμε σ’ αυτή τη φωτεινή χώρα, μιλάμε ελληνικά κι είναι χρέος και προνόμιό μας να ταξιδέψουμε στα λόγια του Ομήρου και έτσι να ξεδιψάσουμε από την πηγή που σκύβει και πίνει χιλιετίες τώρα ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Ο Έξω από τον Ύπνο , Έξυπνος Οδυσσέας
Κάθε φορά που άνοιγα το κείμενο του Ομήρου, φως έβγαινε από τις σελίδες. Και μυρωδιές και ήχοι. Η γέυση της αρμύρας. Το φουρφούρισμα των πανιών που φούσκωναν στον άνεμο. Το τρίξιμο του θαλασσοδαρμένου σκαριού, ο εκκωφαντικός κρότος από τον τρομερό κεραυνό του Δία που τσάκισε το καράβι, το σφύριγμα του βέλους στον αέρα, οι τσιρίδες σαν των νυχτερίδων που έβγαζαν οι μνηστήρες κατεβαίνοντας στον Άδη, η μεγαλόπρεπη φωνή της Αθηνάς όταν αποκαλύφθηκε ολόλαμπρη στον Οδυσσέα, το βροντερό γέλιο του ήρωα και ο βαθύς στεναγμός της νοσταλγίας του.

Ο Οδυσσέας -νους , καλείται σε μια αφύπνιση. Οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι τον αναγκάζουν να αναπτύξει ταλέντα και δεξιότητες και πάνω από όλα να ξαναθυμηθεί τον εαυτό του. Να έλθει σε επαφή με το εδώ και τώρα. Όπως μπορεί να έλθει σε επαφή τον βαθύτερο
εαυτό του ο καθένας μας αν απλώς τον θυμηθεί. Να, αυτή κι όλας τη στιγμή αρκεί να παρατηρήσουμε την ίδια την αναπνοή μας, πως εισπνέουμε κι εκπνέουμε ήσυχα. Πώς νιώθουμε τα ρούχα μας πάνω στο σώμα μας. Ποια στάση έχει το σώμα μας. Εδώ και τώρα. Όπου όλες οι πιθανότητες είναι παρούσες. Σε τέτοιες στιγμές που σύσσωμος ο εαυτός μας είναι παρών, μπορούμε να έχουμε τις βαθύτερες ενοράσεις μας. Σαν αυτές που οδήγησαν στην πατρίδα του τον Οδυσσέα. Τον πολυμήχανο, τον νου που είχε αφυπνιστεί, που ήταν έξω από τον ύπνο και γι αυτό έξυπνος.

Το πιο συγκλονιστικό στη μελέτη της Οδύσσειας υπήρξε για μένα η ετυμολογία των ονομάτων. Η σημειολογία των τόπων και των περιστατικών ήταν επίσης μια αποκάλυψη για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο πνευματικός αναζητητής καθώς αφυπνίζεται σταδιακά επιστρέφοντας στην πνευματική του πατρίδα.

Τα Ονόματα – Κλειδιά
Επί 7 χρόνια ο προπάτορας Οδυσσέας ερχόταν και απαιτούσε: σκέψου, έλεγε, σκέψου τα ονόματα. Ο αρχηγός των μνηστήρων ονομάζεται Αντί-νοος, είναι ο αντινούς και γι αυτό πόσο ταιριαστά είναι ο γιος του Ευπείθη. Οι δυο άπιστοι δούλοι που προδίδουν εμένα τον κύριό τους είναι ο Μελάνθιος και η Μελανθώ, τα μάυρα λουλούδια, παιδιά του Δολίου. Αντίθετα οι βοηθοί μου είναι ο Φρόνιος, , ο φρόνιμος δηλαδή και ο Εχένιος, εκέινος που έχει νου. Σκέψου επέμενε ο Οδυσσέας, γιατί να καθηλωθώ 7 ολόκληρα χρόνια σε ένα νησί; Μήπως επειδή με είχε αιχμάλωτό της η Καλυψώ , αυτή η μάγισσα που κάλυψε τη συνειδησή μου όπως αποκαλύπτει το όνομά της; Κι ακόμα σκέψου γιατί έπρεπε να βγω γυμνός στο νησί των Φαιάκων; Τι νόημα να κρύβαν άραγε τα βασιλικά ενδύματα που μου προσφέρθηκαν μετά;

Κι ακόμα, γιατί οι μνηστήρες δεν μπόρεσαν ποτε΄να δουν ξεσκέπαστο το πρόσωπο της Πηνελοπης; Κι εγώ, γιατί άραγε έπρεπε να χάσω και τον τελευταίο μου σύντροφο και να τσακιστούν όλα μου τα καράβια πριν καταφέρω επιτέλους να επιστρέψω στην πατρίδα μου; Την πολυπόθητη Ιθάκη, που μοναχά για μια στιγμή μπόρεσα να αντικρίσω από μακριά και ίσα που διέκρινα τις φωτιές που έκαιγαν στην παραλία όταν οι μανιασμένοι άνεμοι από τους ασκούς του Αιόλου με πήραν πάλι μακριά. Γιατί άραγε;

Μα πάνω από όλα σκέψου τι ήταν στ αλήθεια το κατάρτι πάνω στο οποίο δέθηκα για να αντισταθώ στο τραγούδι των Σειρήνων. Κι ήταν αυτό που με έσωσε πάλι όταν γαντζώθηκα πάνω του σαν το καράβι μου τσακίστηκε από τον κεραυνό του Δία. Και δεν είναι τάχα παράξενο που και η Πηνελόπη έχει κι αυτή ιστίο στον αργαλειό της; Ταξιδεύει κι αυτή λοιπον, καράβι είναι ο αργαλειός και πανί το υφαντό της. Στρέψε το βλέμμα σου κα δες, ακόμα και μέσα στην μεγάλη αίθουσα του παλατιού μου υπάρχει το ιστίο. Είναι ο στύλος που στηρίζει τη στέγη που πλάι του έστεκε πάντα η Πηνελοπη σαν ήταν να μιλήσει στους μνηστήρες, κι έπαιρνε δύναμη λες και στεκόνταν πλαι μου.

Το Υπέροχο Κατάρτι
Σ αυτό το ιστίο, θα ήθελα να σταθώ κι εγώ για λιγο αποψε. Γιατί είναι τόσο κυρίαρχο στην πλοκή, τόσο παρόν στις πιο κρίσιμες στιγμές που μόνο του σηκώνει το βάρος ακόμα και της πιο μεγάλης δυσκολίας, της πιο απύθμενης απελπισίας. Τι είδους μέγα σύμβολο να κρύβει; Τι άλλο από τα ιδανικά μας! Αυτά που πάνω τους προσδενεται η ψυχή μας ακόμα κι όταν τα πάντα κλυδωνίζονται γύρω ή όταν τα μαυλιστικά τραγούδια των Σειρήνων μας δελεάζουν να απαρνηθούμε τις αξίες και τα ιδανικά μας ανταλλάσσοντάς τα με τα μάταια και τα ευτελή. Για τον Οδυσσέα το κατάρτι ήταν το σύμβολο του ιδανικού του κι αυτό ήταν ο γυρισμός στην Ιθάκη. Για την Πηνελόπη το δικό της ιστίο ήταν η πίστη της στον Οδυσσέα. Με τον βαθύ αυτό συμβολισμό του μέσα από τους αιώνες ο Όμηρος μας καλεί να αναζητήσουμε το δικό μας κατάρτι. Να βρούμε τι είναι αυτό που στηρίζει την ψυχή μας όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις στιγμές της μεγάλης δοκιμασίας στη ζωή μας.

Έχουμε άραγε προσδέσει τον Οδυσσέα- νου μας σε κάποια από τις μεγάλες αμετάβλητες αξίες, αυτές που μπορούν να μας στηρίξουν και να μας κρατήσουν ακλόνητους στις ώρες που χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας; Ή είμαστε πολύ απασχολημένοι με την καθημερινότητα και έχουμε ξεχάσει τον ίδιο τον εαυτό μας έχοντας γλυστρήσει στο μαυλιστικό ύπνο που προσφέρει η μάγισσα Καλυψώ, εκείνη που καλύπτει τη συνείδηση;

Η πορεία του Οδυσσέα είναι το συμβολικό ταξίδι του καθενός μας στη ζωή. Ο ήρωας του Ομήρου είναι το πρότυπο. Μέσα από τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του περνά διαδοχικές μυήσεις. Στην αρχή στο υλικό επίπεδο ήρθε αντιμέτωπος με τα πάθη της σάρκας, την απληστία, τη βία, τη λαγνεία. Ύστερα, όταν παρασυρμένος από την ανάγκη του για υστεροφημία φώναξε στον τυφλωμένο Πολύφημο «δεν είμαι ο Κανένας πια, είμαι ο Οδυσσέας» κινητοποίησε την οργή του τρομερού Ποσειδώνα που τον βασάνισε με βαθιές συναισθηματικές κρίσεις και με την συντριβή του εγώ. Μόνο τότε ήρθε ο Ερμής, να του προσφέρει νέες ερμη-νειες και να τον οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση. Έτσι, μπορεί πια στο τέλος του ταξιδιού του να αντικρίσει την ίδια την Αθηνά, κατακτώντας τη σοφία.

Ο Οδυσσέας είστε εσείς, κι εγώ
Είστε, εσείς, εγώ, ο κάθε άνθρωπος. Πλάνητες όπως αυτός, περιπλανώμεθα από εμπειρία σε εμπειρία, γευόμαστε τους γλυκούς καρπούς των Λωτοφάγων, ξεχνιόμαστε από το τραγούδι των Σειρήνων, συντριβόμαστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη λαχταρώντας πάντα την επιστροφή μας στην επουράνια μακαριότητα και στην Πηνελόπη-ψυχή μας. Η Οδύσσεια είναι το τραγούδι του νόστου, η λαχτάρα και ο πόνος μας για τον γυρισμό στην Πηγή μας. 

Μέσα στις περιπέτειες του Οδυσσέα υπάρχει ο μυστικός κώδικας της ατομικής μας περιπέτειας. Κι όπως ο Ομηρικός ήρωας, ο καθένας μας θέλοντας και μη διαπερνά ένα- ένα τα επίπεδα της πλάνης και κάνει το δικό του ταξίδι επιστροφής καθώς η ζωή λειαίνει τις γωνίες μας, αυξάνει την κατανόησή μας και διευρύνει τα όρια της καλοσύνης μας.

Στο τέλος, ανακαλύπτουμε ποιο ήταν το νόημα του ταξιδιού. Ανακαλύπτουμε πως όλοι οι πλάνητες και οι πλανημένοι έχουμε την ίδια βαθύτερη λαχτάρα και πορευόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση κι ας μην το συνειδητοποιούμε. Βλέπετε, τελικά, υπάρχει μία Ιθάκη.
Κι αυτή η Ιθάκη είναι τελικά πολύ εγγύτερα από όσο πιστεύαμε.
Βρίσκεται στην ίδια την καρδιά μας.

miraclesynthesis.gr via xairetikon.wordpress.com
το είδα



<<<  Μέχρι και οι Η.Π.Α. παραδέχθηκαν τα εγκλήματα των μισθοφόρων 



Επιστήμονας του CERN επιβεβαιώνει τους χημικούς αεροψεκασμούς (chemtrails)  >>>




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.