Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Φίλτρα απόρριψης συχνοτήτων τηλεόρασης αντί για σπάσιμο…


ά ίΠολλοί γκρινιάζετε στα ιστολόγια, ότι δεν σας αρέσει να βλέπετε ένα κανάλι της τηλεόρασης, συνήθως  το Σκάι, το Αντέννα ή το Μega και θέλετε να σπάσετε την τηλεόραση γιατί οι γιαγιάδες σας που τη βλέπουν αποβλακώνονται περισσότερο και ψηφίζουν τους φιλο - μνημονιακούς! Είναι μια απλοική προσέγγιση επίλυσης του προβλήματος, που μου έδωσε όμως μια ιδέα. Δεν θα σας πάω στα δύσκολα γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι να “κόψεις” τη συχνότητα ενός καναλιού της τηλεόρασης ώστε ο χρήστης-γιαγιά να μη μπορεί να το δεί.

Γιατί δεν χρησιμοποιείτε ένα φίλτρο απόρριψης συχνοτήτων ειδικό για τηλεόραση;  Πρόκειται για ένα RF device (Rejection ΤV Filter), παθητικό και αντιστρεπτό, δηλαδή δεν χρειάζεται πηγή τάσης ούτε
έχει σημασία η φορά που παρεμβάλλεται στο καλώδιο της κεραίας.
Στη φωτογραφία βλέπετε δύο φτηνά φίλτρα μεγέθους λίγων εκατοστών που δεν φτιεάχνονται στην Ελλάδα… και κόβουν συχνότητες στη περιοχή 470-800 MHz (UHF, κανάλια 21-60). To ένα αριστερά μπορεί να κόψει μέχρι τρία κανάλια, το άλλο μόνο ένα. Η ρύθμιση γίνεται με ένα πλαστικό κατσαβίδι την ώρα που λειτουργεί η τηλεόραση στο κανάλι που θέλετε να κόψετε.
Notch FilterΟ σχεδιασμός ενός Reject Filter δεν είναι ένας και μοναδικός. Εξαρτάται απο τις προδιαγραφές του, την τεχνολογία που επιθυμείται να χρησιμοποιηθεί, το είδος της εφαρμογής, τη τεχνολογική υποδομή που υπάρχει, την εμπειρία του σχεδιαστή όπως και το budjet.
Γενικά η συμπεριφορά ενός φίλτρου απόρριψης είνια όπως συτή που βλέπετε στην Εικ.2 αριστερά.. Η γραμμοσκιασμένη περιοχή είναι η περιοχή συχνότητας στην οποία το φίλτρο απορρίπτει τη διάδοσή  του ηλεκτρομαγνητικού σήματος (σήμα κεραίας τηλεόρασης).  Στη περίπτωσή μας ένα απο τα κανάλια που δεν αγαπάτε…
Τα φίλτρα απόρριψης συχνοτήτων της Εικ.1, αξίας περίπου 6 ευρώ, έχουν πολύ απλό design. Tη βάση της κατασκευής του φίλτρου, για τη περίπτωση μιάς βίδας (ενός καναλιού), την εξηγώ στην Εικ. 4. Πρόκειται για μια βίδα που ανεβοκατεβαίνει δια περιστροφής μέσα σε ένα πηνίο αλλάζοντας την επαγωγή του L.
Το απλούστερο φίλτρο απόρριψης περιγράφεται εννοιολογικά στην Εικ.3. Ενας τρόπος να πραγματωθεί αυτό είναι αυτός της Εικ.4 και το σχηματικά ισοδύναμό του είναι αυτό της Εικ.5. Το κίτρινο πλαίσιο αντιπροσωπεύει ένα εξωτερικό μεταλικό περίβλημα, όπως αυτά που βλέπετε στην Εικ.1.  Οι παράλληλες γραμμές αντιπροσωπεύουν τις γραμμές εισόδου και εξόδου του φίλτρου.  Η συχνότητα απόρριψης χονδρικά υπολογίζεται απο τη σχέση f=1/sqr(LC).
Mεταξύ αστείου και σοβαρού σας μάθαμε και κάτι χρήσιμο σήμερα. Χρήσιμο είναι αυτό που δίνει λεφτά. Τεχνικά δεν είναι δύσκολο να φτειαχτούν τέτοια φίλτρα αλλά στην Ελλάδα… Τρείς και του μπογιατζή ο κόπανος…

Συμπλήρωμα - Hellical Resonator

Hellical Resonator
Hellical ResonatorHellical Resonator
Hellical Resonator
Αυτά τα φίλτρα τα έφτειαχναν στις ΗΠΑ απο το 1980! Στην Ελλάδα  ακόμη και τώρα  δεν φτειάχνεται ούτε πινέζα!
Mε διπλό κλίκ μπορείτε να μεγενθύνετε τις φωτογραφίες και να διαβάσετε τις λεπτομέρειες κατασκευής και συμπεριφοράς ενός helical resonator. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να τις ξέρετε αν αποφασίσετε να πραγματώσει κάποιος απο σάς το σχέδιο που σάς έδωσα,
Στα αριστερά ένα εμπορικό φίλτρο.  Αποτελείται απο 8 hellical resonators, μια βιδούλα και ένα πηνίο το καθένα. Οι διασυνδέσεις φαίνονται. Αποκάτω ένα χωρίς τις βίδες (not tunable). Κάντε κλίκ πάνω στο σχήμα να δείτε τις λεπτομέρειες.
ΥΓ. Σε πολλά θέματα χρησιμοποιώ φωτογραφίες απο το διαδίκτυο για λόγους εξοικονόμησης χρόνου. Δεν με ενοχλεί καθόλου όταν ο συνδιασμός αποδίδει.

το είδα http://www.zcode-gr.blogspot.gr/2012/08/blog-post_26.html#more


<<<  ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ …/Griechenland in Kiel vor Gericht



Χρηματοδοτώντας τον εξτρεμισμό, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τον κόσμο για τον Γ' Παγκόσμιο  >>>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »