Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Η Αναστάση του Κυρίου και η Επανάσταση του 1821

 205 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (Κέρκυρα, 6/4/1819)

Ανήμερα του Πάσχα του 1819 ο Καποδίστριας βρισκόταν στην Κέρκυρα. Για την Πάργα έκλαψε. Με τον Κολοκοτρώνη τα είπε. Οι διαπραγματεύσεις με τον «πενθερό» (Αλή πασά) είχαν μπει στο αυλάκι. Άλλες εργασίες δεν είχε. Σκέφτηκε λοιπόν να βάλει κάποιες σκέψεις του στο χαρτί, επειδή γνώριζε ότι κάτι τυχοδιώκτες, άθεοι καρμπονάροι τύπου Γαλάτη και Τσακάλωφ παρέσερναν το έθνος σε επανάσταση à la Robespierre.[1] Έγραψε  ένα κείμενο στα γαλλικά (Observations sur les moyens d’améliorer le sort de Grecs) και το έστειλε στον Ρώσο πρέσβη της Κων/πολης. Ίσως να το έστειλε και σε κάποιους ακόμα παραλήπτες.

Έλα όμως που τίποτα δεν μένει κρυφό. Η αγγλική κατασκοπεία το ανακάλυψε. Κυκλοφορούσε ανώνυμα στα ελληνικά από τον Ιανουάριο του 21 μεταξύ των προκρίτων, οπλαρχηγών, αρχιερέων. Το επισήμαναν στον υπουργό εξωτερικών της Μ. Βρετανίας δυο διπλωματικοί απεσταλμένοι της: ο Meyer και ο Strangford. Ο George Waddington το χαρακτήρισε very singular document και

το περιέλαβε ολόκληρο στο βιβλίο του A visit to Greece in 1823 and 1824. Τι έλεγε αυτό το κείμενο;

Έλεγε ότι η πορεία του φωτισμού των νέων πλησιάζει να υλοποιήσει τον στόχο της. Ότι έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει Ελευθερία. Μόνο πάνω στις αρχές της χριστιανικής πίστης θα στηθεί ένα κράτος-σωτηρία για τους Έλληνες που θα καταφέρουν να βρεθούν εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το θέμα παραμένει ανέγγιχτο για την ιστορία, αφού είναι μεταξύ εκείνων που οδηγεί άμεσα στον πυρήνα του 21: «ποιοι και για ποιο λόγο οργάνωσαν την επανάσταση;»

[1] Αυτή είναι η πάγια εξήγηση που επικαλείται, όποιος ιστορικός (κυρίως πανεπιστημιακός) αναγκαστεί να παραδεχθεί την ύπαρξη του καποδιστριακού κειμένου. Η δικαιολογία για την παρουσία του Καποδίστρια στην Κέρκυρα παραμένει ίδια: ιδιωτική επίσκεψη!

Στέργιος Ζυγούρας

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »