Οι φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν υπερδύναμη που μπορούν να ελέγχουν κυβερνήσεις και πολιτικούς παράγοντες. Στα όρια του καζινοκαπιταλισμού οι φαρμακοβιομηχανίες τζιράρουν εκατομμύρια και δημιουργούν συνθήκες που ελέγχουν τους πληθυσμούς του πλανήτη. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα ώστε να κατανοήσουμε τη δύναμη των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και πως οι πληθυσμοί θα βρίσκονται κάτω από τον διαρκή έλεγχο που εκείνες και το μέλλον κάθε φορά θα σχεδιάζουν.
Η Κίνα συχνά πυκνά συγκλονίζεται από σκάνδαλα φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτή τη φορά, ξεθάβεται από το παρελθόν και επανεξετάζεται εκ νέου η υπόθεση δωροδοκίας πριν από λίγα χρόνια, όπου ένα στέλεχος της κινέζικης φαρμακοβιομηχανίας Shenzhen Kangtai Biological Products Co φαρμακευτικής εταιρείας η οποία συνεργάζεται με την AstraZeneca δωροδόκησε τη κινεζική κυβερνητική ρυθμιστική αρχή με 44.000 δολάρια σε μετρητά. ( Έρευνα των δημοσιογράφων Sui-Lee Wee και Javier C. Hernández της εφημερίδας The New York Times). Και ενώ σε πρώτο επίπεδο η ρυθμιστική αρχή και οι σχετικοί αξιωματούχοι δικάστηκαν, ωστόσο δεν κατατέθηκε καμία κατηγορία εναντίον του στελέχους της εταιρείας Shenzhen Kangtai Biological Products Co.
Ο Du Weimin, ήταν το στέλεχος της Shenzhen Kangtai Biological Products Co που
φέρεται να είχε δωροδοκήσει τον κυβερνητικό υπεύθυνο της ρυθμιστής αρχής Yin Hongzhang το 2013, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου. Σε αντάλλαγμα, η κινεζική ρυθμιστική αρχή επέτρεψε στην εταιρεία να προβεί σε κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων, χωρίς να γίνει ο σχετικός έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τελικά να εγκρίνει δύο εμβόλια της Shenzhen Kangtai Biological Products Co. Η έγκριση βοήθησε τη κινεζική εταιρεία να κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.Ο Du Weimin άνθρωπος της κινεζικής διαπλοκής και διαφθοράς έχει εδώ και λίγα χρόνια κτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία γύρω από την εταιρεία Shenzhen Kangtai Biological Products (SKBP ή απλά “Kangtai”). Είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στην Κίνα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποκαλεί τον Du Weimin ως «βασιλιά των εμβολίων». Ο Du Weimin αποτελεί σήμερα έναν από τους πλουσιότερους άντρες σήμερα στην Κίνα.
Στις μέρες μας ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με την AstraZeneca, την Pfizer και την Moderna εργάζονται υπερεντατικά για το αόριστο και αφιλογόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η κινεζική εταιρεία του Du Weimin συμμετέχει επίσης σ’ αυτή την προσπάθεια ως βασικός συνεργάτης της AstraZeneca. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παρέχει πλήρη κάλυψη σ’ αυτήν την αμφίβολη εταιρεία. Ο βρετανικός-σουηδικός φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca ήδη έχει παραχωρήσει την πατέντα του εμβολίου της στην Kangtai που θα αποτελέσει και τον αποκλειστικό κατασκευαστή του εμβολίου της στην Κίνα.
Η άνοδος της διεφθαρμένης εταιρείας Shenzhen Kangtai Biological Products Co ξεκίνησε με τον ευφυέστατο κατασκευαστή εμβολίων Du Weimin, οποίος ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του, συνεργάστηκε με πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα βιοτεχνολογίας σε δυτικές χώρες όπως τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Ο Δρ Ray Yip, πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates και διευθυντής εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Κίνα, δήλωνε ότι η Kangtai αποτελεί κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία εμβολίων προσθέτοντας ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα» και αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως. Να θυμίσουμε ότι ο Δρ Ray Yip, ηγήθηκε επίσης του γραφείου της Κίνας στις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα υπήρξε πρόεδρος Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Το 2013, 17 βρέφη πεθαίνουν στην Κίνα μετά από εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β. Τα εμβόλια ήταν της φαρμακευτικής εταιρείας Kangtai. Ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές απάλλαξαν την Kangtai από αδικήματα και το εμβόλιο συνεχίζει μέχρι σήμερα να χρησιμοποιείται ως απολύτως ασφαλές. Η κινεζική κυβέρνηση δεν παρείχε ουσιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνά της για τους θανάτους ή τις πρακτικές ασφάλειας της Kangtai. Ταυτόχρονα αποσύρθηκαν από παντού δημοσιευμένα αρνητικά άρθρα σχετικά με τα εμβόλια ηπατίτιδας της Kangtai.
Η εφημερίδα The New York Times αναφέρει ότι το κινεζικό κράτος «έχει προωθήσει και προστατεύσει μια βιομηχανία που πλήττεται από διαφθορά και από ύποπτες διαπλοκές», προσθέτοντας, «Εκατοντάδες Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν τα τελευταία χρόνια για δωροδοκίες σε υποθέσεις που αφορούσαν εταιρείες εμβολίων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δικαστικών αρχείων. Ωστόσο οι εταιρείες και τα στελέχη που εμπλέκονται σπάνια αντιμετωπίζουν τιμωρία.»
Μια άλλη περίπτωση που χρήζει προσοχής είναι εκείνη που περιγράφεται στο περιοδικό Scienze. Μια ζεστή ημέρα του Ιουλίου το 2010, επτά ερευνητές ιατρικής και ένας συνήγορος ασθενών συγκεντρώθηκαν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο Marriott στο College Park του Μέριλαντ, για να εξετάσουν ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο που αφορούσε την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, το οποίο λειτουργούσε αποτελεσματικά στο να περιορίζει την πήξη του αίματος. Η επιτροπή είναι μια από τις δεκάδες συμβουλευτικές επιτροπές που ψηφίζουν κάθε χρόνο για το κατά πόσον η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρέπει να εγκρίνει σχετικές θεραπείες και να χορηγεί αδειοδοτήσεις για την αγορά των ΗΠΑ. Εκείνη την ημέρα, τα μέλη της επιτροπής άκουσαν παρουσιάσεις σχετικά με τα προκλινικά και κλινικά δεδομένα του φαρμάκου από το προσωπικό της εταιρείας AstraZeneca στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή τον κατασκευαστή του φαρμάκου και μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο. Η εξέλιξη ωστόσο ξεπερνά και τα πιο παράδοξα σενάρια της σουρεαλιστικής κωμωδίας. Στο δροσερό καταφύγιο της αίθουσας συνεδριάσεων, οι ερευνητές – σύμβουλοι αμφισβήτησαν ευγενικά τους επιστήμονες της εταιρείας AstraZeneca για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, επαινώντας παράλληλα το έργο τους. Ωστόσο μέχρι το τέλος της ημέρας, η επιτροπή ψήφισε επτά προς έναν την έγκριση του φαρμάκου.
Αξίζει όμως να δούμε πως οι φαρμακευτικές εταιρείες παρεμβαίνουν και στις διεθνείς βραβεύσεις. Είναι πλέον παγκοίνως γνωστό ότι το 1986 η ιταλική εταιρεία Fidia αγόρασε το βραβείο ιατρικής για την ερευνήτρια Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνι η οποία μοιράστηκε το βραβείο με τον Αμερικανό Στάνλεϊ Κοέν για τις ανακαλύψεις των παραγόντων για την ανάπτυξη, αντί του ποσού των οκτώ εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων δολαρίων. Μετά από έρευνες της εισαγγελίας της Νάπολης για σκάνδαλα της φαρμακευτικής εταιρείας Fidia, ο διευθύνων σύμβουλος της Fidia Φραντσέσκο ντε Βάλε, αποκάλυψε τη χρηματοδότηση της σουηδικής επιτροπής για τα βραβεία Νόμπελ το 1989, ώστε το βραβείο φυσιολογίας και ιατρικής να απονεμηθεί και στην Ιταλίδα Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνι.
Ένα άλλο παράδειγμα παρέμβασης, αλλά πολιτικής παρέμβασης αυτή τη φορά, αποτελεί το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας της ιατρικής το 2008, (“για την ανακάλυψη του ιού που προκαλεί το, AIDS) όπου ο Τζώρτζ Μπους, παρεμβαίνει ώστε το βραβείο να μοιραστεί μεταξύ των Λυκ Μοντανιέ της Φρανσουάζ Μπαρέ – Σινουσί αλλά και του Αμερικανού ερευνητή της Βιοϊατρικής Ρόμπερτ Γκάλο. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπους ταξίδεψε στη Γαλλία με σκοπό να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και να συμφωνηθεί η βράβευση. Ωστόσο το 1987 ο Ρόμπερτ Γκάλο είχε ισχυριστεί ότι η ανακάλυψη του για τον ιό του Aids το 1984 στηριζόταν σε έναν ιό του Aids που είχε απομονωθεί και είχε σταλεί από την ομάδα του Μοντανιέ ήδη από το 1983 ώστε να εξεταστεί και από την αμερικανική ομάδα έρευνας για το Aids.
Την ίδια χρονιά δηλαδή το 2008 το άλλο μισό του βραβείου Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής απονεμήθηκε στον Χάραλντ τσου Χάουζε, για την ανακάλυψη του, ότι οι ανθρώπινοι ιοί προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Όμως η σουηδική επιθεώρηση κατά της διαφθοράς μετά από έρευνες αναφορικά με κατηγορίες που κατατέθηκαν και μιλούσαν για επιρροή της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca στα μέλη της επιτροπής επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς βέβαια ποτέ η υπόθεση να πάρει την αναμενόμενη πορεία προς τη δικαιοσύνη. Η AstraZeneca υπήρξε βέβαια και η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία των εμβολίων HPV.
Απόστολος Αποστόλου. Δρ. Φιλοσοφίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου