Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Staramaki: Το νέο ελληνικό καλαμάκι από σιτάρι υπόσχεται να μας κάνει να ξεχάσουμε το πλαστικό


Ενώ περιμένουμε το 2021 να καταργηθούν τα πλαστικά μίας χρήσης, ένα καλαμάκι από φυσικό στέλεχος σιταριού που παράγεται στο Κιλκίς, ανθεκτικό, μη πορώδες και οικολογικό, διεκδικεί μία θέση στις καθημερινές μας συνήθειες.

Ανάμεσα στα πλαστικά μίας χρήσης που καταργούνται το 2021 είναι και το πλαστικό καλαμάκι, υπάρχει όμως τουλάχιστον ένας δυνατός υποψήφιος διάδοχος, ο οποίος έρχεται από το Κιλκίς. Το Staramaki από σιτάρι, της ομώνυμης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ), διεκδικεί μία θέση στις καθημερινές συνήθειες και το λεξιλόγιό μας.

«Το Staramaki δεν είναι δική μας καινοτομία αλλά
εφεύρεση των Βαβυλωνίων στην αρχαία Μεσοποταμία. Η δική μας πρόταση είναι η αναγωγή του στις συνθήκες του τώρα» διευκρινίζει ο Στέφανος Καμπέρης, μηχανικός και πρόεδρος της ΚοινΣΕπ. Η ιδέα γεννήθηκε στις καλλιέργειες σιταριού του Κιλκίς από τις οποίες η Staramaki αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα υποπροϊόν, το φυσικό στέλεχος σιταριού, για να παρασκευάσει το καλαμάκι της.
© AFP 2020 / DAVID GANNON
Από μάσκες μέχρι έπιπλα και παιχνίδια: Τι κάνουμε με τα «δύσκολα» απορρίμματα;

Ένα πολύτιμο υποπροϊόν

«Το στέλεχος σιταριού είναι ένα φυσικό, μη πορώδες υλικό, με κηρώδη επιφάνεια που σε αντίθεση με τα χάρτινα καλαμάκια, του επιτρέπει να μη μουλιάζει» εξηγεί ο κ. Καμπέρης σχετικά με τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρώτης ύλης και προσθέτει: «Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό είναι ότι παίρνει το σχήμα του από την ίδια τη φύση, οπότε δεν σπαταλάει ενέργεια και δεν χρησιμοποιεί περισσότερη πρώτη ύλη από αυτήν που χρειάζεται η γη για την καλλιέργεια του σιταριού».  Έτσι, ενώ το λουλούδι του σιταριού, η ταξιανθία, αξιοποιείται ώστε να παρασκευαστούν αλεύρι, ψωμί και πολλά ακόμα γνωστά προϊόντα, το φυσικό του στέλεχος μετατρέπεται στο Staramaki, το οποίο μάλιστα είναι ελεύθερο γλουτένης.

Αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχει μόνο ένα ακόμα καλαμάκι από φυσικό στέλεχος σιταριού, όπως μας ενημερώνει ο κ. Καμπέρης, που παρασκευάζεται στην Κίνα. Όμως, επισημαίνει ο ίδιος, «το δικό μας προϊόν, λόγω και των σιτηρών που καλλιεργούμε, έχει κάποια καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα μεγαλύτερο πάχος».

Ενέργεια από υπολείμματα καφέ


Μάλιστα η πράσινη φιλοσοφία της ΚοινΣΕπ επεκτείνεται και στο βιοκαύσιμο που χρησιμοποιεί στην παραγωγική διαδικασία της: υπολείμματα καφέ που προμηθεύεται από καφετέριες του Κιλκίς, με αντάλλαγμα σταρένια καλαμάκια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε συνεργασία με την ομάδα FoodTressure και οι πρώτες αναλύσεις του καφέ έγιναν σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το εργο «Κάφσιμο» αρχίζει επίσημα από τον Σεπτέμβριο στο Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Σήμερα η Staramaki αποτελείται από δέκα άτομα. Ως ΚοινΣΕπ, δεν επενδύει μόνο στη βιωσιμότητα αλλά και στην ισότιμη θέση των εργαζομένων της, όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Καμπέρης: «Το παραγόμενο έργο και το κέδρος του επιστρέφουν ισομερώς στους ανθρώπους που το παράγουν. Αυτό δίνει το κίνητρο σε κάποιον που μπαίνει στην ΚοινΣΕπ να προσπαθήσει για το σύνολο της ομάδας και όχι για την ατομική κερδοφορία. Πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο έχει μέλλον γιατί προβάλλει κοινωνικά οφέλη».

Το καλαμάκι του μέλλοντος;


Στην παρούσα φάση το Staramaki βρίσκεται στο στάδιο της προπώλησης, δηλαδή διατίθεται σε όσους έχουν επικοινωνήσει με τη σελίδα του προϊόντος ζητώντας να το δοκιμάσουν. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του για να μπει σε σειρά προτεραιότητας. Μάλιστα η επιχείρηση παράγει δύο ακόμα οικολογικά προϊόντα: ένα αναδευτήρι, επίσης από φυσικό στέλεχος σιταριού, και μια θήκη μεταφοράς από φυσικό στέλεχος καλαμιού που χάρη στη μεγαλύτερη διάμετρό του, μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε παντού μαζί μας 8-10 καλαμάκια.

Γιατί να δοκιμάσουμε το Staramaki; «Το καλύτερο αύριο απαιτεί αλλαγές και ξεβολέματα, απαιτεί λύσεις σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα» απαντά ο κ. Καμπέρης και προσθέτει: «Αξίζει να το δοκιμάσουμε γιατί κάνει καλό σε εμάς και στο περιβάλλον. Γιατί έτσι τονώνεται η αγροτική οικονομία και, κυρίως, επειδή είναι ένα καλό προϊόν που καλύπτει μια πραγματική ανάγκη της αγοράς».


Η σειρά Staramaki περιλαμβάνει καλαμάκια και αναδευτήρια από στέλεχος σιταριού, καθώς και θήκη μεταφοράς από στέλεχος καλαμιού. Όλα τα προϊόντα προπωλούνται μέσω της ιστοσελίδας
© Φωτογραφία : www.staramaki.gr
Η σειρά Staramaki περιλαμβάνει καλαμάκια και αναδευτήρια από στέλεχος σιταριού, καθώς και θήκη μεταφοράς από στέλεχος καλαμιού. Όλα τα προϊόντα προπωλούνται μέσω της ιστοσελίδας

1 σχόλιο:

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »