ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Είναι, ακόμα, ανεκτός;

ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ  30 Δεκέμβριος 2015,

Γιατί δεν αντιδρούν Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα για τον κ. Έιντε;

Η πρόσφατη προσπάθεια του Νορβηγού διπλωμάτη, να διοργανώσει «στα μουλωχτά» πενταμερή διάσκεψη στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, όντως δεν είναι τυχαία

ΜΕΡΟΣ Α’

Για τους διάφορους ρόλους του επιτήδειου Νορβηγού Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τη σύγκρουση συμφερόντων του γράψαμε και αποκαλύψαμε με έρευνά μας στη «Σημερινή», από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά. Μια σύγκρουση συμφερόντων που εξυπηρετεί την Τουρκία. Η εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων επισημάνθηκε και με πληθώρα άλλων άρθρων και δηλώσεων που δημοσιεύθηκαν τόσο στη «Σημερινή» όσο και σε άλλες εφημερίδες.

Ένα από αυτά είναι το πρόσφατο άρθρο του καθηγητή Δρος Μάριου Ευρυβιάδη στις 20 Φεβρουαρίου 2015 στον «Φιλελεύθερο», με τίτλο «Η Ασφάλεια της Κύπρου εξαρτάται από έναν τσαρλατάνο», το άλλο του βετεράνου δημοσιογράφου της «Σημερινής» Σ. Ιακωβίδη «Ο Ν. Αναστασιάδης και ο ασύδοτος Έιντε» 25.12.2015 και το κύριο άρθρο της «Σημερινής» 28.12.2015 του Γιάννου Χαραλαμπίδη «Οι ζαβολιές του Κυβερνήτη Έιντε».

Από τον ντε Σότο στον Έιντε

«Του Αλβάρο ντε Σότο, του πάλαι ποτέ Ειδικού Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, του
πήρε μερικά χρόνια για να χωνέψει πλήρως και να παραδεχτεί δημόσια γατί το δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν απέτυχε με τέτοιον εντυπωσιακό τρόπο: ήταν διότι αυτός προσωπικά αλλά και η λεγόμενη «Διεθνής Κοινότητα», δηλαδή «International Community» ή αλλιώς «INTCOM» (δες σχετικά, «Where is the International Community?» Foreign Policy September/October 2002) αγνόησαν τις πασιφανείς ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού για τη συλλογική του ασφάλεια…


Επικουρούμενος από την INTCOM, ο Νορβηγός επιχειρεί, στο ζήτημα της ασφάλειας, να πουλήσει το παλιό κρασί του 2004 -την ομηρία δηλαδή της Κύπρου από την Άγκυρα- σε «καινούργια» μπουκάλια, όπως λεν στην Εσπερία. Και πιστεύει πως είναι τόσο έξυπνος, ώστε να το καταφέρει. Ευτυχώς δηλαδή… Ωστόσο, αυτό που ο Έιντε σήμερα επιχειρεί είναι να μηδενίσει το αποτέλεσμα στο ζήτημα της ασφάλειας κατά της Κύπρου και υπέρ της Τουρκίας…». Και του υπενθυμίζει ο Δρ Ευρυβιάδης ότι αγνόησε και τις θέσεις του Δρος Χ. Κίσινγκερ, τον οποίο έχει ως είδωλό του ο κ. Έιντε. «Γράφει ο Κίσινγκερ: Η επιθυμία της απόλυτης ασφάλειας (από μια) Δύναμη… σημαίνει την απόλυτη ανασφάλεια για όλες τις άλλες».


Στενές σχέσεις με ΓΓ του ΝΑΤΟ


Και ολοκληρώνει το εμπεριστατωμένο άρθρο του ο καθηγητής Ευρυβιάδης, αφού αναφέρεται και στις στενές σχέσεις του Έιντε με τον σημερινό ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρώην Πρωθυπουργό της πατρίδας του Νορβηγίας Γενς Στόλτεμπεργκ -η ατζέντα των οποίων (αμφοτέρων) για την Τουρκία είναι η ίδια- λέγοντας ότι «στην περίπτωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε η Κύπρος έχει να κάνει με έναν επιτήδειο τσαρλατάνο, ο οποίος όχι τυχαία επιλέχτηκε για να διαδεχτεί τον Αλεξάντερ Ντάουνερ…».


Ο δε Σ. Ιακωβίδης έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο Ν. Αναστασιάδης πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει: Είτε θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επιβάλλει, διά της πολιτικής και των πράξεών του, σεβασμό, ιδιαίτερα σε ξένους αυτόκλητους μεσσίες, είτε να απέλθει οίκαδε. Αναφερόμαστε ξανά και για πολλοστή φορά στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα. Είναι, πλέον, προκλητικά και εξοργιστικά ασύδοτος, επειδή ο Ν. Αναστασιάδης τον ανέχεται, παραβλέπει όσες ηχηρές ανοησίες εκστομίζει ή όσα γελοιώδη οπτασιάζεται. Αυτός ο κύριος, που έχει ξεφύγει από τους όρους εντολής του, αναφέρθηκε στο δήθεν τελευταίο μίλι του Κυπριακού…».
Το Νταβός 2


Η πρόσφατη προσπάθεια του Νορβηγού Έιντε, να διοργανώσει «στα μουλωχτά» πενταμερή διάσκεψη στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όντως δεν είναι τυχαία. Ο Έιντε είναι αξιωματούχος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς αυτού Οικονομικού Φόρουμ.


Ο ιδρυτής του οποίου, ο Γερμανός βιομήχανος Klaus Schwab, είναι μεγάλος υποστηρικτής της Τουρκίας και των συμφερόντων της. (Βλέπε «Ο τριπλός ρόλος του Έιντε», «Σημερινή», 8 Σεπτεμβρίου 2015 Φ.Α.) Είναι ακριβώς για τη διπλή θέση του αυτή στο Φόρουμ που επισημάναμε τη σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων του εις βάρος της Κύπρου, μια θέση που δεν έπρεπε να του επιτραπεί από την ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει, αλλά και από την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, ένα μήνα μετά τον διορισμό του κ. Έιντε ως ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό, το Φόρουμ αυτό είχε συνέδριο κορυφής στην Τουρκία, όπου ο ιδρυτής του δεν συγκρατούσε την άκρατη υποστήριξή του προς την Τουρκία εν τη παρουσία των Ερντογάν και Νταβούτογλου. Στις αρχές του 2015, σε άλλο συνέδριο του Φόρουμ πάλι στην Ελβετία, αρχές του 2015, ο Έιντε διοργάνωνε συζήτηση για το Κυπριακό στο περιθώριο, με την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη…
Μεροληπτικός ρόλος


Για τον μεροληπτικό ρόλο του Νορβηγού με τους διπλούς και τριπλούς ρόλους και συμφέροντα επανήλθαμε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2015: «Ο Έιντε και η ασφάλεια της ΚΔ» (Μέρος Α’ και Μέρος Β’ αντίστοιχα) όταν αναφερθήκαμε στην προσπάθειά του και του Φόρουμ του, να χρησιμοποιήσουν ΚΑΙ τη νεολαία μας για τους σκοπούς των… Η Κ.Δ. όφειλε και οφείλει να απαιτήσει τερματισμό των υπηρεσιών του. Το πραγματικό πρόβλημα το υποδείξαμε αρκούντως ικανοποιητικά. Ο άνθρωπος ασκεί μεροληπτικά και υπέρ των τουρκικών συμφερόντων τα καθήκοντά του, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού Ελληνισμού και της ασφάλειάς τους.


Είναι, ακόμα, ανεκτός;ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ  31 Δεκέμβριος 2015Γιατί δεν αντιδρούν Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα για τον κ. Έιντε;


Η πρόσφατη προσπάθεια του Νορβηγού διπλωμάτη να διοργανώσει «στα μουλωχτά» πενταμερή διάσκεψη στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, όντως δεν είναι τυχαία


ΜΕΡΟΣ B’

Πρώτη ευθύνη για την επιλογή και διορισμό του φέρει ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ολόκληρη η Γραμματεία της λεγόμενης «Διεθνούς Κοινότητας», αλλά αμέσως μετά η ευθύνη αυτή μετατοπίζεται και στους ώμους της ίδιας της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία απέτυχε να εντοπίσει ότι στην ανακοίνωση του διορισμού του έλειπε η λέξη «αμερόληπτος» (φωτοτυπίες στη «Σημερινή», 3.12.2015). Η οποία, αν και δεν τηρήθηκε, τουλάχιστον υπήρχε στον διορισμό του προκατόχου του. Και ότι στον διορισμό του Νορβηγού, αντί της απαίτησης για αμεροληψία, επισημαινόταν από τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ο διπλός του ρόλος, ως αξιωματούχου του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ με τις τόσες πολλές σχέσεις με την Τουρκία - την κατοχική δύναμη στην Κύπρο!

Ευθύνη της κυπριακής Κυβέρνησης

Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει άμεση υποχρέωση να απαιτήσει τον τερματισμό των υπηρεσιών του «τσαρλατάνου» και «ασύδοτου» Νορβηγού και να πάψει να παίζει πελλόν, υποκύπτοντας στις υποδείξεις των τουρκόφιλων ξένων, είτε αυτοί είναι οι αξιωματούχοι του βρετανικού Φόρεϊν Όφις είτε «συμμαχικοί εταίροι» Αμερικανοί, ή εμπορο-βιομηχανικοί - πολιτικοί κύκλοι δικοί μας, η μόνη έγνοια των οποίων είναι πότε θα συνεργαστούν με την Τουρκία για αμύθητα κέρδη, όπως τους τάσσουν σε σεμινάρια του Φόρεϊν Όφις και αλλού, και ας πάει στο διάολο η πατρίδα μας, η ασφάλειά της και το μέλλον του Ελληνισμού στο, για 3.000 χρόνια, ελληνικότατο αυτό νησί.

Απαξιωμένοι ξένοι

Στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ανακήρυξή της το 1960, παρέλασε ένας αριθμός ξένων αξιωματούχων, που αναμείχθηκαν στη μοίρα της πατρίδας μας. Εκτός από τον μεσολαβητή Γκάλο Πλάζα το 1964/65, ο οποίος επειδή ήταν αμερόληπτος δεν άρεσε στους Τούρκους και τελικά κατάφεραν να τερματίσουν τις υπηρεσίες του, από τους υπόλοιπους εντοπίζονται ορισμένοι οι οποίοι υπήρξαν μεροληπτικοί, υποκριτές, αναξιόπιστοι και απαξιωμένοι.

Πρώτος, ο Αυστριακός Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν στέλεχος των Ναζί, υποστηρικτής του «διζωνικού» διαχωρισμού ανθρώπων και ευθυνόταν και για δολοφονίες Βρετανών κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - βλ. αναφορές στο βρετανικό Εθνικό Αρχείο και σχετικό άρθρο του βετεράνου δημοσιογράφου Robert Fisk στην Independent, στις 15.6.2007, με τίτλο «Disgraced UN chief and Nazi war criminal Waldheim, dies aged 88».


Αυτός ήταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αυστριακός Κουρτ Βάλντχαϊμ, υπό την αιγίδα του οποίου κρατήθηκαν τα πρακτικά αμφοτέρων των κατευθυντηρίων γραμμών 1977 και 1979, ναζιστής και εγκληματίας πολέμου. Ένας απαξιωμένος Γ.Γ. του ΟΗΕ της «Διεθνούς Κοινότητας», ο οποίος απέκρυψε τον ρόλο του στη γερμανική Βέρμαχτ όταν διετέλεσε Γ.Γ. Σχετικό για το ποιος ήταν το αποκαλυπτικό βιβλίο που εξέδωσε ο Εβραίος Eli Rosenbaum του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, με τίτλο «Betrayal: The Untold Story of the Kurt Waldheim Investigation and Cover-Up», από το οποίο και η φωτογραφία του Βάλντχαϊμ με τη ναζιστική στολή.


Όσκαρ Καμιλιόν


Δεύτερος, ο Όσκαρ Καμιλιόν. Πρώην Υπουργός Άμυνας της Αργεντινής. Το 2013 καταδικάστηκε σε 5½ χρόνια φυλάκιση μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, για τον ρόλο τους σε παράνομες και λαθραίες πωλήσεις όπλων προς την Κροατία και το Εκουαδόρ τη δεκαετία του 1990. Πιστεύεται ότι ο Καμιλιόν εκτίει ακόμα την ποινή φυλάκισής του.


(Η παραπλάνηση ή μεταμόρφωση των κατευθυντηρίων γραμμών 1977 και 1979 σε «Συμφωνίες» φαίνεται να επιτεύχθηκε κατά τα χρόνια που ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στο Κυπριακό ήταν ο Αργεντινός Όσκαρ Καμιλιόν μεταξύ 1987 και 1993, δηλαδή επί προεδρίας Γ. Βασιλείου, όταν τελικά κατάφεραν και πέρασαν και το διαβόητο ψήφισμα του Σ.Α. 649/90 στις 12.3.1990 με την έγκριση της κυβέρνησης Βασιλείου. Στο οποίο, για πρώτη φορά εμφανίστηκε η λέξη διζωνική με ύπουλο και παραπλανητικό τρόπο, εφόσον η αναφορά του «in line with their 1977 and 1979 high level agreements» υπονοούσε καθαρά ότι οι κατευθυντήριες του 1977 και 1979 εμπεριείχαν τη λέξη διζωνική τη στιγμή που αυτή πουθενά δεν υπήρχε σ’ αυτές ούτε «Συμφωνίες» ήσαν, αλλά καθαρά κατευθυντήριες γραμμές για την έναρξη (1977) και επανέναρξη (1979) των συνομιλιών. Και ούτε δεσμευτική διαχρονική ισχύ είχαν, εν πάση περιπτώσει).

Ντένις ΜακΣέιν

Τρίτος, ο Βρετανός πρώην Εργατικός Υφυπουργός Ευρώπης, υπέρμαχος της επιβολής του σχεδίου Ανάν κατά την εμφάνιση του τελευταίου, δηλαδή μεταξύ 2002 και 2005. Εξευτελισμένος και απαξιωμένος, έχασε τη θέση του ως βουλευτής, καταδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο το 2013 για απάτη (με το σκάνδαλο των εξόδων ως βουλευτής), παραδέχθηκε ενοχή και μπήκε πίσω από τα σίδερα για έξι μήνες στις φυλακές Belmarsh and Brixton.

Στρο και Ρίφκιντ

Τέλος, οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας, μέγας φιλότουρκος Τζακ Στρο (Εργατικός) και Σερ Μάλκομ Ρίφκιντ (Συντηρητικός), σύμφωνα με αποκαλύψεις του τηλεοπτικού Καναλιού 4 και της εφημερίδας «Τέλεγκραφ» του Λονδίνου, προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν τις σχέσεις και την πείρα τους για προσωπικά κέρδη. Παρόλες τις αντιδράσεις τους και την «αθώωσή» τους από Επιτροπή του Κοινοβουλίου, η αρμόδια Αρχή -Βroadcasting Regulator Ofcom- στην οποία κατέφυγαν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, δικαίωσε τους τελευταίους μόλις πριν από λίγες ημέρες, όπως έγραψε η «Τέλεγκραφ» στις 21.12.2015.
Και έτσι φθάσαμε και στον σημερινό επιτήδειο, με διπλούς και τριπλούς ρόλους, Νορβηγό «αστρολόγο»…

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ