Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Λογοκρισία στο "Money for Nothing" των Dire Straits! Έχει «ακατάλληλη» λέξη που προσβάλει τους ομοφυλόφιλους

Όπως αναφέρει το Reuters, οι καναδικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν προειδοποιηθεί να λογοκρίνουν το τραγούδι MoneyforNothing,” την επιτυχία των Dire Straits του 1985, μετά από καταγγελία ότι οι στίχοι του βραβευμένου με Grammy τραγουδιού ήταν «υποτιμητικοί» ως προς τους ομοφυλόφιλους.
Η λέξη faggot ("αδερφή"), που περιέχει στην πρωτότυπή του εκτέλεση το τραγούδι "παραβιάζει τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Καναδά", σύμφωνα με απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου του Καναδά (CanadianBroadcastStandardsCouncil). Και όλα αυτά ύστερα από μια καταγγελία ενός ανώνυμου ακροατή που προσβλήθηκε από το τραγούδι...
 
 Το Συμβούλιο δήλωσε ότι συνειδητοποιεί ότι οι Dire Straits χρησιμοποιούν τη λέξη σαρκαστικά, και η χρήση του μπορεί να ήταν αποδεκτή το 1985, όταν κυκλοφόρησε το best-seller άλμπουμ "Brothers in Arms", αλλά είπε ότι πλέον η λέξη κρίνεται «ακατάλληλη» ...
Το 1985 ένα από τα καλύτερα ροκ συγκροτήματα, οι DireStraits,
κυκλοφόρησαν το "Money for Nothing" που περιέχεται στο πετυχημένο άλμπουμ τους “Brothers in Arms”. Ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα singles των Dire Straits, μένοντας νούμερο ένα για τρεις εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το τραγούδι του βρετανικού συγκροτήματος έφτασε στο νούμερο τέσσερα. Το βίντεο του τραγουδιού (με cameoεμφάνιση του Sting που τραγουδάει την falsetto εισαγωγή του τραγουδιού και συμμετέχει και στα φωνητικά του "IwantmyMTV"), ήταν το πρώτο βίντεο που μεταδόθηκε από το MTV της Ευρώπης.
Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την άποψη ενός καθημερινού εργαζόμενου ανθρώπου ο οποίος βλέπει τα μουσικά βίντεο και τα σχολιάζει με τον τρόπο του.
Ο ίδιος ο Knopfler εξηγεί για τους στίχους σε μια συνέντευξη του 1984 με τον κριτικό Bill Flanagan:
Ο πρωταγωνιστής του ‘Money for Nothing’ είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται στις αποθήκες ενός καταστήματος που πουλάει τηλεοράσεις/ κουζίνες / ψυγεία / κουζίνες μικροκυμάτων. Και αυτός τραγουδάει το τραγούδι. Έγραψα το τραγούδι όταν ήμουν πραγματικά σε ένα τέτοιο κατάστημα στη Νέα Υόρκη. Θυμάμαι όλοι οι τοίχοι είχαν τηλεοπτικές συσκευές που ήταν όλες συντονισμένες στο MTV. Πήρα ένα κομμάτι χαρτί και άρχισα να γράφω το τραγούδι εκεί στο κατάστημα. Ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα μεγάλο μέρος της γλώσσας που εκείνος ο τύπος, ντυμένος με ένα καπέλο του μπέιζμπολ, μπότες εργασίας, και ένα καρό πουκάμισο, χρησιμοποιούσε όταν τον άκουσα, γιατί ήταν πιο αληθινό. Θυμάταιτηνφράση "what are those, Hawaiian noises?...that ain't workin'"....
 
Αυτός ο άνθρωπος αναφέρεται, στο τραγούδι, σε έναν τραγουδιστή λέγοντας "thatlittlefaggotwiththeearringandthemake-up," ("αυτή η αδερφή με τα σκουλαρίκια και το make-up", και θρηνεί που αυτοί οι καλλιτέχνες "βγάζουν λεφτά για το τίποτα…" ("moneyfornothingandchicksforfree"). Οι στίχοι θεωρήθηκαν «σεξιστικοί», «ρατσιστικοί» και «ομοφοβικοί» και έτσι το τραγούδι άλλαξε έχοντας πιο επιμελημένους στίχους. Έτσι το "faggot" έγινε "mother" και "Queenie".





Σε μια συνέντευξη τέλη του 1984 στο περιοδικό Rolling Stone, ο Knopfler προσπάθησε να εξηγήσει για τους στίχους που έκαναν πολλούς ‘ανοιχτόμυαλους’ να «προσβληθούν»:
Μου επιτέθηκαν από μία εφημερίδα για γκέι του Λονδίνου. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν ηλίθιοι gay άνθρωποι, όπως και ηλίθιοι άνθρωποι γενικά, είμαι ακόμα σε δίλημμα για το αν είναι καλή ιδέα να γράψεις ή όχι τραγούδια που δεν είναι σε πρώτο πρόσωπο. Ο τραγουδιστής στο "Money for Nothing" είναι ένας πραγματικός βλάκας, - κάποιος που βλέπει τα πάντα με οικονομικούς όρους. Εννοώ, αυτός ο τύπος δεν έχει σε καμία εκτίμηση τους ροκ σταρ. Τους βλέπει να μην δουλεύουν, κατ’ αυτόν και παρόλα αυτά να βγάζουν λεφτά. Δεν μπορεί να το καταπιεί.
Αμέσως οι Dire Straits άλλαξαν το στίχο και έτσι στη τον Ιούλιο του 1985 σε συναυλία τους, ο Knopfler αντικατέστησε τη λέξη "faggot" με το "Queenie":
    "See the little Queenie got the earring and the make-up" και "That little Queenie got his own jet airplane, he’s got a helicopter, he’s millionaire."
Περιττό να πούμε ότι αν υπήρχε διαμαρτυρία για στίχους ενός τραγουδιού που θα ήταν προσβλητικοί  προς την θρησκεία, τον Θεό κλπ, σύσσωμος ο «προοδευτικός» κόσμος θα φώναζε για "Μεσαίωνα", "σκοταδισμό", "θρησκοληψία", "φίμωση της ελευθερίας του λόγου" κλπ.
Κάποια στιγμή ίσως ασχοληθούμε με προσβλητικούς στίχους που κυκλοφορούν ανεμπόδιστα… Στο μεταξύ ακούστε την πρωτότυπη εκτέλεση και προσέξτε μην «προσβληθείτε»….
ΥΓ. Respect for Marc Knopfler….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »