Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Έλεγχος Της Πραγματικότητας : Όχι, Δεν Είχαμε "Την Πιο Ζεστή Εβδομάδα Των Τελευταίων 100.000 Ετών"

Ή, "Πώς Οι Άνθρωποι Τυφλώνονται Από Ανούσιες Στατιστικές".

Μετάφραση: Απολλόδωρος

12 Ιουλίου 2023 | Kit Knightly | Διαβάστε το εδώ


Ο θόρυβος στις ειδήσεις για την κλιματική αλλαγή είναι ότι οι πέντε πιο ζεστές ημέρες των τελευταίων 100.000 ετών συνέβησαν όλες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο από το Forbes:

“Η 4η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα στη Γη εδώ και 125.000 χρόνια - καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί την προηγούμενη ημέρα - καθώς η επιστροφή του καιρικού μοντέλου El Niño συγκρούεται με την εκτόξευση των θερμοκρασιών στην αρχή του καλοκαιριού, λένε οι ερευνητές.

Ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να διαβάσετε ότι οι κινδυνολόγοι του κλίματος σκίζουν τα ρούχα τους στο Twitter:

Τώρα, πρώτα απ' όλα ας ξεκαθαρίσουμε - δεν είχαμε τις "7 πιο ζεστές ημέρες" τα τελευταία 100.000 χρόνια από τις 4 Ιουλίου...

...ή, για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος για να γνωρίζει κανείς αξιόπιστα αν είχαμε ή όχι.

Σκεφτείτε πραγματικά τι λένε όταν κάνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν, με βεβαιότητα, την παγκόσμια μέση θερμοκρασία με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων τις τελευταίες 36 εκατομμύρια ημέρες.

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου πριν προχωρήσουμε παρακάτω.

  1. - Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να μετρούν με ακρίβεια τη θερμοκρασία οποιουδήποτε πράγματος μόνο εδώ και περίπου τετρακόσια χρόνια.

  2. - Οι επίσημες καταγραφές της "παγκόσμιας θερμοκρασίας" ξεκίνησαν μόλις το 1880.

  3. - Πέρα από αυτό το σημείο έχουμε μόνο μερικές, τοπικές και αρκετά ανακριβείς μετρήσεις μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα.

Δηλαδή 400 χρόνια, πάνω κάτω.

Πώς λοιπόν οι κλιματολόγοι παίρνουν τα δεδομένα για τα υπόλοιπα 99.600 χρόνια;

Λοιπόν - μαντεύουν.

Συγγνώμη, "μοντελοποιούν", χρησιμοποιώντας δεδομένα από δακτυλίους δέντρων και δείγματα πυρήνων πάγου.

Η NASA ισχυρίζεται ότι συγκρίνοντας τους σύγχρονους δακτυλίους δέντρων από γνωστά καιρικά συστήματα μπορούν να καταλάβουν τα καιρικά πρότυπα που δημιούργησαν τους δακτυλίους δέντρων στο παρελθόν.

Αυτό δεν είναι επιστημονικό, είναι ερμηνευτικό.

Ένας δακτύλιος δέντρου αντιπροσωπεύει έναν κύκλο ανάπτυξης, αυτό είναι όλο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την ανάπτυξη - ειδικά για το μεμονωμένο δέντρο, την τοπική περιοχή ή σε παγκόσμιο επίπεδο - είναι πολύ περίπλοκοι για να έχουν οποιαδήποτε προγνωστική αξία.

Ασθένειες, ηφαιστειακή δραστηριότητα, ανταγωνισμός από άλλα δέντρα, βροχοπτώσεις, ηλιακή δραστηριότητα, παρασιτική μόλυνση από έντομα ή μύκητες... δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια κανέναν από αυτούς τους παράγοντες, και όλοι επηρεάζουν την ανάπτυξη των δέντρων.

Εν ολίγοις, το μόνο που μπορεί να σας πει ένας δακτύλιος δέντρου είναι η διάρκεια ενός κύκλου ανάπτυξης. Όλα τα υπόλοιπα είναι προεκτάσεις και μοντελοποιήσεις που δεν βασίζονται παρά σε μια εκ των προτέρων υπόθεση αιτιότητας.

Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για το οποίο θέλω να μιλήσω: Η ίδια η ιδέα της "μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας".

"Μέση Παγκόσμια Θερμοκρασία" - Μια Εντελώς Ανούσια Στατιστική

  • Η χρήση αριθμών και μέτρων για την εξαπάτηση του κοινού και τον έλεγχο της κοινής γνώμης δεν είναι μια νέα πρακτική. Στην πραγματικότητα, ένα συγκλονιστικό ποσό προπαγάνδας βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ανικανότητα των περισσότερων ανθρώπων να κατανοήσουν πραγματικά τις στατιστικές. (Αυτή η ανικανότητα ενθαρρύνεται ενεργά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

    Αυτή η χρήση των στατιστικών στοιχείων έφτασε πιθανώς στο ζενίθ της με την "πανδημία" του Covid, αλλά καμία αφήγηση δεν είναι πιο βαθιά διαποτισμένη από αυτήν, ή πιο πολύ εξαρτημένη από αυτήν, από την Κλιματική Αλλαγή.

    Η γοητεία της χρήσης στατιστικών στοιχείων με αυτόν τον τρόπο είναι ότι αφαιρεί την ανάγκη να ψεύδεται κανείς ανοιχτά.

    - Μπορείτε να αναφέρετε μόνο πραγματικούς αριθμούς και παρόλα αυτά να παραπλανήσετε εντελώς τους ανθρώπους.

    - Μπορείτε να δημοσιεύετε μόνο γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα να αγνοείτε εντελώς - ή ακόμη και να συγκαλύπτετε - την αλήθεια.

    Καταραμένα ψέματα και στατιστικές, ξέρετε.

    Οι μέσοι όροι - ειδικά οι μέσοι όροι - είναι θαυμάσιοι γι' αυτό.

    Για όσους δεν γνωρίζουν, ένας "μέσος όρος" ή "μέσος όρος" υπολογίζεται προσθέτοντας όλες τις τιμές σε ένα σύνολο αριθμών και στη συνέχεια διαιρώντας το σύνολο με τον αριθμό των μελών της ομάδας.

    Για παράδειγμα, αν 5 φίλοι πάνε μαζί για δείπνο και ο συνολικός λογαριασμός τους είναι 85 λίρες, τότε ο μέσος όρος που ξόδεψε ο καθένας για φαγητό θα είναι 85/5, ή 17 λίρες.

    Αυτό το είδος του μέσου όρου είναι εξαιρετικό για τη δημιουργία παραπλανητικών στατιστικών στοιχείων, επειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο ή εντελώς παραπλανητικό εντελώς ανάλογα με το πλαίσιο, και πολύ λίγοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό.

    Ένα καλό παράδειγμα αυτού του προβλήματος είναι το "μέσο προσδόκιμο ζωής". Το βίωσα αυτό από πρώτο χέρι όταν σπούδαζα ιστορία στο κολέγιο.

    Κάποιοι άνθρωποι στην τάξη μου διάβασαν ότι το προσδόκιμο ζωής ήταν 40 ετών για τους άνδρες στο βικτοριανό Λονδίνο, και πραγματικά πίστευαν ότι αυτό σήμαινε ότι οι άνδρες κυριολεκτικά γερνούσαν γρηγορότερα, γκριζάριζαν και πάθαιναν άνοια στα τέλη της δεκαετίας των 30.

Το οποίο είναι εντελώς λάθος, παρεμπιπτόντως.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άντρες της βικτοριανής εποχής που κατάφεραν να ενηλικιωθούν έζησαν γενικά μια λογικά φυσιολογική διάρκεια ζωής, όπως είναι γνωστό ότι ζούσαν οι άνθρωποι από αμνημονεύτων χρόνων ("τρία δεκάχρονα και δέκα", σύμφωνα με τους ψαλμούς).

Ωστόσο, η βικτοριανή Αγγλία είχε πολύ υψηλή βρεφική θνησιμότητα και ο αριθμός των παιδιών που πέθαιναν πριν συμπληρώσουν το 1 έτος της ηλικίας τους μειώνει σημαντικά τη μέση ηλικία θανάτου.

Έτσι, οι στατιστικές φαίνεται να δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν στα 40, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγοι πέθαναν στα 40, αλλά πολλοί πέθαναν γύρω στην ηλικία του 1 έτους και πολλοί άλλοι πέθαναν γύρω στην ηλικία των 70 ετών.

Ένας "μέσος όρος" μπορεί να είναι ταυτόχρονα απόλυτα αληθινός και όμως καθόλου αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας.

Η "παγκόσμια μέση θερμοκρασία" είναι το τέλειο παράδειγμα αυτού. Παράγει έναν αριθμό που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να τον βρίσκουν τρομακτικό, επειδή στερείται κάθε πλαισίου ή οποιασδήποτε εφαρμογής στον πραγματικό κόσμο. Είναι κυριολεκτικά χωρίς νόημα.

Τώρα, αυτό δεν είναι μόνο το παραλήρημα ενός δημοσιογράφου με επίπεδο Α στη στατιστική. Πολλοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια ότι η ίδια η ιδέα της "παγκόσμιας θερμοκρασίας" δεν έχει νόημα.

Όπως σε αυτή την εργασία, "Does a Global Temperature Exist?" ("Υφίσταται μια παγκόσμια θερμοκρασία;"), που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Journal of Non-Equilibrium Thermodynamics τον Ιούνιο του 2006, η οποία υποστηρίζει [η έμφαση προστέθηκε]:

“Δεν υπάρχει παγκόσμια θερμοκρασία. Οι λόγοι βρίσκονται στις ιδιότητες της καταστατικής εξίσωσης που διέπει την τοπική θερμοδυναμική ισορροπία, και οι συνέπειες δεν μπορούν να αποφευχθούν με την αντικατάσταση της φυσικής από τη στατιστική. Εφόσον η θερμοκρασία είναι μια εντατική μεταβλητή, η συνολική θερμοκρασία δεν έχει νόημα από την άποψη του συστήματος που μετράται, και ως εκ τούτου οποιοσδήποτε απλός μέσος όρος δεν έχει κανένα αναγκαίο νόημα.

Ως αντίδοτο στην ακαδημαϊκή γλώσσα, θα το καταδείξω με ένα παράδειγμα:

Πρώτα απ' όλα, η υδρόγειος σφαίρα είναι αρκετά τεράστια, η κλίμακα και μόνο μπορεί να τυφλώσει τους ανθρώπους. Ας το μικρύνουμε - ας πούμε ότι είναι μόνο η κουζίνα μου. Θα υπολογίσουμε τη "μέση θερμοκρασία" της κουζίνας μου.

Δεύτερον, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ίδιο το όνομα είναι παραπλανητικό. Όταν μιλούν για "μέση παγκόσμια θερμοκρασία", προφανώς δεν εννοούν ότι έχουν μετρήσει κυριολεκτικά παντού στη Γη. Στην πραγματικότητα εννοούν τη "μέση θερμοκρασία σε επίπεδο επιφάνειας από μια σειρά μετεωρολογικών σταθμών στην ξηρά και μετεωρολογικών σημαντήρων στη θάλασσα".

Αυτές οι μετρήσεις θερμοκρασίας αποτελούν το σύνολο που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τον μέσο όρο. Σε όλη την υδρόγειο υπάρχουν χιλιάδες επί χιλιάδων από αυτές, στην κουζίνα μας θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τέσσερις: Ένα στο ψυγείο, ένα στη σόμπα και ένα σε κάθε άκρη του τραπεζιού της κουζίνας.

Ξυπνάμε και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να μετρήσουμε τη θερμοκρασία στους "σταθμούς παρακολούθησης της κουζίνας" μας. Οι σταθμοί αυτοί είναι οι ακόλουθοι: 6oC στο ψυγείο, 19oC6oC στις δύο άκρες του τραπεζιού και 17oC στη σόμπα. Η μέση μέτρηση της θερμοκρασίας μας: 15,25 βαθμούς.

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η κουζίνα είναι άνετα το πιο κρύο δωμάτιο στο σπίτι, και στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κρύα ακόμη και από τη μέση θερμοκρασία δωματίου ή τη μέση καλοκαιρινή ημέρα.

Αργότερα, μετά το μαγείρεμα του δείπνου, μετράμε ξανά τις θερμοκρασίες: 6oC στο ψυγείο, 21oC στις δύο άκρες του τραπεζιού και 176oC στη σόμπα. Η μέση θερμοκρασία μας είναι τώρα 56oC.

Αυτά είναι ανησυχητικά στοιχεία, δεν νομίζετε; Πρώτον, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα δεν είναι πλέον ιατρικά ασφαλές ούτε καν να πάω στην κουζίνα μου, και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης το σπίτι μου θα τυλιχθεί στις φλόγες μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα.

Σίγουρα είναι η πιο ζεστή κουζίνα από τότε που άρχισαν οι καταγραφές (δηλαδή από σήμερα το πρωί). Και κρίνοντας από παλιές φωτογραφίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό το σπίτι πριν από μένα, δεν φαίνεται ότι η κουζίνα ήταν ποτέ τόσο καυτή στο παρελθόν.

Ελπίζω όλοι όσοι διαβάζουν αυτό το κείμενο να καταλάβουν το νόημα.

Τέσσερις σταθμοί μέτρησης σε ένα ολόκληρο δωμάτιο είναι πολύ λίγοι, και στο 50% εξ αυτών παρατηρούνται τοπικές ακραίες θερμοκρασίες που α) δεν ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία του δωματίου και β) επηρεάζουν μαζικά το τελικό αποτέλεσμα.

Καμία από αυτές τις "μέσες θερμοκρασίες" - υψηλές ή χαμηλές - δεν είναι ούτε κατά διάνοια αντιπροσωπευτική της πραγματικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος της κουζίνας, ούτε είναι πιθανό να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην πραγματική ζωή των πραγματικών ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτή την κουζίνα.

Δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και δεν έχουν καμία εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Αυτό το επόμενο κομμάτι μπορεί να σας σοκάρει - αλλά ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος από την κουζίνα μου. Μεγάλο μέρος του δεν έχει καθόλου κάλυψη από μετεωρολογικούς σταθμούς, μεγάλο μέρος του υπόκειται σε απείρως πολύπλοκα τοπικά καιρικά συστήματα που δεν μπορείτε να υπολογίσετε.

Μια στατιστική είναι τόσο κατατοπιστική όσο είναι εμπεριστατωμένη, τόσο χρήσιμη όσο είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χρήσιμο "μέσο όρο" σε ένα τεράστιο εύρος δεδομένων χωρίς να λάβετε υπόψη τις τοπικές διαφορές των συστημάτων.

Το "μέσο παγκόσμιο ύψος" ενός ενήλικου ανθρώπου είναι 66 ίντσες (168 εκατοστά). Με βάση αυτό, ένας Ολλανδός ύψους 1,80 μ. θα λέγαμε ότι είναι "ψηλότερος από τον μέσο όρο"... ενώ στην πραγματικότητα είναι άνετα κοντύτερος από τους περισσότερους Ολλανδούς.

Η αναφορά της "μέσης θερμοκρασίας", από διαφορετικές πηγές σε έναν ποικίλο και συνεχώς μεταβαλλόμενο πλανήτη, είναι άσκοπη. Ειδικά αν δεν γνωρίζετε το πλαίσιο των καταγεγραμμένων δεδομένων ή τους πολυδιάστατους τοπικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά (για παράδειγμα, πολλοί σταθμοί παρακολούθησης καιρού βρίσκονται σε αεροδρόμια, τα οποία είναι πάντα πιο ζεστά από τις γύρω περιοχές, υπάρχει επίσης το ζήτημα των "αστικών θερμικών νησίδων" και το πώς οι μετεωρολογικοί σταθμοί δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλο τον κόσμο κ.λπ.)

Η έκδοση "πολύ μεγάλη, δεν την διάβασα": Δεν έχουν ιδέα αν η περασμένη εβδομάδα ήταν "η πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών", δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τη "μέση παγκόσμια θερμοκρασία" σήμερα, πόσο μάλλον πριν από 125.000 χρόνια, και ακόμη και αν μπορούσαν θα ήταν δεδομένα τόσο ασαφή ώστε να μην έχουν νόημα.

...Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους. Πράγμα που υποθέτω ότι θα μπορούσαν εύκολα να κάνουν.


—Δικτυογραφία:

Reality Check: No, we didn’t just have “the hottest week in 100,000 years” – OffGuardian

https://off-guardian.org/2023/07/12/reality-check-no-we-didnt-just-have-the-hottest-week-in-100000-years/

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »