By ZHIYUAN SUN,
Ο κεντρικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός αναφέρει ότι η αυτοματοποιημένη τεχνολογία δημιουργίας αγορών στο DeFi μπορεί να χρησιμεύσει ως «βάση για μια νέα γενιά χρηματοπιστωτικών υποδομών».
Σύμφωνα με μια νέα ανακοίνωση στις 2 Νοεμβρίου, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ή BIS - μαζί με τις κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας, της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας - θα ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία "Project Mariana" στο πλαίσιο της εξερεύνησης της τεχνολογίας Blockchain. Το Project Mariana σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, ή αλλιώς DeFi, για την αυτοματοποίηση των αγορών συναλλάγματος και του διακανονισμού.
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση πρωτοκόλλων DeFi για την τόνωση της υποθετικής ανταλλαγής διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ του ελβετικού φράγκου, του ευρώ και του δολαρίου Σιγκαπούρης σε χονδρικά ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας, ή αλλιώς CBDCs. Οι τεχνολογίες που εμπλέκονται στην κατασκευή του Project Mariana περιλαμβάνουν έξυπνες συμβάσεις (smart contracts) και αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα market maker, ή AMMs. Οι ερευνητές επιδιώκουν να συνδυάσουν τη συγκεντρωτική ρευστότητα στα AMMs με καινοτόμους αλγορίθμους για τον
καθορισμό των τιμών των tokenized περιουσιακών στοιχείων, που ενδεχομένως να εξελιχθούν σε βάση ανταλλαγών για CBDCs.Ως οργανισμός που δημιουργήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες για τη ρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού πλαισίου, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έγραψε ότι «τα πρωτόκολλα AMM θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα γενιά χρηματοπιστωτικών υποδομών που διευκολύνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή CBDCs». Η Cecilia Skingsley, επικεφαλής του κόμβου καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πρόσθεσε:
«Αυτό το πρωτοποριακό έργο ωθεί την έρευνά μας για τα CBDC σε καινοτόμα όρια, ενσωματώνοντας ορισμένες από τις πολλά υποσχόμενες ιδέες του οικοσυστήματος DeFi. Το Mariana σηματοδοτεί επίσης την πρώτη συνεργασία μεταξύ των Κόμβων Καινοτομίας - αναμένουμε να δούμε περισσότερες στο μέλλον».
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανινισμών και οι συνεργαζόμενες κεντρικές τράπεζες έχουν ορίσει ως προσωρινή ημερομηνία τα μέσα του 2023 για την παράδοση ενός proof-of-concept. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετώπιζε προηγουμένως με σκεπτικισμό τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία λόγω της εγγενούς διακύμανσης των τιμών τους και της έλλειψης ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. Παρ' όλα αυτά, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχει επαινέσει στοιχεία των δικτύων κατανεμημένου καθολικού, όπως την τεχνολογική τους υπεροχή σε σχέση με το fiat money. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το 90% των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως διερευνούν επί του παρόντος τη χρησιμότητα των CBDCs.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου