Τίτλος πρωτοτύπου:
«Παρά την κινδυνολογία των συστημικών μέσων ενημέρωσης, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος Αναπτύσσεται Ταχέως : Επίσημη Κυβερνητική Μελέτη»
γράφει ο Ben Zeisloft
Μετάφραση: Απολλόδωρος
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef ) γνωρίζει απίστευτη ανάπτυξη – και τα μέσα ενημέρωσης σιωπούν.
Η πιο πρόσφατη επίσημη έκθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης σχετικά με την ανάκαμψη του υφάλου αναφέρει ότι η κάλυψη των κοραλλιών στον βόρειο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο «συνέχισε να αυξάνεται στο 27% από το πιο πρόσφατο χαμηλό σημείο το 2017».
Εν τω μεταξύ, ο κεντρικός Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος σημείωσε αύξηση 26% στην κάλυψη των σκληρών κοραλλιών.
Πράγματι, η μελέτη αναφέρει ότι σε τριάντα πέντε χρόνια παρακολούθησης, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει σταθερά «δείξει την ικανότητα να ανακάμπτει μετά από διαταραχές».
Παρ’ όλα αυτά, η κάλυψη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζει μια
εντελώς διαφορετική αφήγηση.Οι New York Times, για παράδειγμα, ανέφεραν τον Απρίλιο του 2018 ότι «ένα υποθαλάσσιο κύμα καύσωνα που προκάλεσε ζημιές σε τεράστια τμήματα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας πριν από δύο χρόνια, προκάλεσε ένα θάνατο κοραλλιών τόσο σοβαρό που οι επιστήμονες λένε ότι το φυσικό θαύμα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο«.
Το άρθρο πίεζε τις κυβερνήσεις να τιμήσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα– ο συντάκτης υποστήριζε ότι με τη συμμόρφωση με τη συνθήκη, η Αυστραλία «θα έχει ακόμα τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο σε 50 χρόνια» – αν και «θα εξακολουθεί να μοιάζει πολύ διαφορετικός από σήμερα».
Μόλις τον Οκτώβριο του 2020, η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η υπερθέρμανση έχει σκοτώσει τα μισά κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, σύμφωνα με μελέτη. Μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ».
Το άρθρο υποστήριζε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που προορίζονται να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των υφάλων «ίσως να μην είναι αρκετές για μια χώρα που συνεχίζει να ηγείται παγκοσμίως στις εξαγωγές άνθρακα, ενός ορυκτού καυσίμου που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την παρακμή των κοραλλιών».
Πράγματι, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Βιομηχανικής Προόδου Alex Epstein σημείωσε ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να καλύψουν την παρακμή του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου – αλλά όχι την ταχεία ανάκαμψή του.
«Η αποφυγή αναφοράς της βελτίωσης του Great Barrier Reef από τα μέσα ενημέρωσης για το κλίμα επιβεβαιώνει ότι δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια σχετικά με το τι συμβαίνει με το κλίμα και γιατί», ανέφερε στο Twitter. «Ενδιαφέρονται να επιτεθούν στα ορυκτά καύσιμα, να επιτεθούν στον καπιταλισμό και να δικαιολογήσουν τις τεράστιες επεκτάσεις της κυβερνητικής εξουσίας«.
«Κάθε επιστημονικός συντάκτης που κάλυψε την παρακμή του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, αλλά όχι τη βελτίωσή του» -συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους New York Times, την Washington Post, το CNN, τον Guardian, την USA Today και το National Geographic- «θα πρέπει να δεσμευτεί να διορθώσει τις αποτυχίες του ή να πιεστεί να παραιτηθεί«.
Σημείωσε επίσης ότι διασημότητες όπως ο Mark Ruffalo και ο Leonardo DiCaprio – οι οποίοι έχουν δημοσίως «καταστροφολογήσει» για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο – θα πρέπει «να γιορτάσουν, να μοιραστούν τα καλά νέα και να ανακαλέσουν την κλιματική καταστροφολογία τους».
«Γιατί έχει τόση σημασία το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης για το κλίμα καλύπτουν μόνο αρνητικές ιστορίες και αγνοούν τις θετικές;» ρώτησε ο Epstein.
«Επειδή συμβάλλουν στη θανατηφόρα ενεργειακή πολιτική, καταστροφολογώντας τις παρενέργειες των ορυκτών καυσίμων από τα οποία εξαρτάται η σύγχρονη ζωή, ενώ αγνοούν τα τεράστια οφέλη τους«.
Αρχική πηγή άρθρου: climatechangedispatch.com
Πηγή μεταφρασμένου κειμένου: telegra.ph
Το άρθρο μας εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου