Το αν ο Τζούλιαν Ασάνζ θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ θα αποφασιστεί από βρετανικό δικαστήριο τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα αμερικανικού μέσου μαζικής ενημέρωσης.
Η Βρετανίδα δικαστής, Βανέσα Μπαρέιτσερ, πρόκειται να αποφασίσει για τη μοίρα του Τζούλιαν Ασάνζ τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, καθώς ενδέχεται ο ιδρυτής του Wikileaks να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AP, η δικαστής θα ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με την πιθανή έκδοση του Ασάνζ, τη Δευτέρα (04/01), στις 12:00 (ώρα Ελλάδας).
Η νομική ομάδα του Ασάνζ ισχυρίζεται ότι η αμερικανική δίωξη κατά του ιδρυτή του Wikileaks είναι «άνευ προηγουμένου και πολιτικοποιημένη» και συνιστά «μια κατάφωρη άρνηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Ασάνζ πάσχει από ένα
ευρύ φάσμα ζητημάτων ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα τάσεις αυτοκτονίας, οι οποίες ενδέχεται να επιδεινωθούν εάν βρεθεί σε αμερικανική φυλακή.Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται, ακόμα, ότι είναι πιθανό ο Ασάνζ να τοποθετηθεί στη φυλακή ADX Supermax στο Κολοράντο, όπου κρατούνται διαβόητοι εγκληματίες.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα ζητήματα που έθεσε η ομάδα του Ασάνζ είναι «μη αιτιολογημένα» ως προς τη διαδικασία.
Έτσι, σύμφωνα με το AP, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει το εξής:
«Συνεπώς, η υπεράσπιση ζητά από το δικαστήριο αυτό να προβεί σε διαπιστώσεις ή να ενεργήσει ύστερα από τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ είναι ένοχες για βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες, παραβιάσεις του διπλωματικού και διεθνούς δικαίου και ότι οι ΗΠΑ είναι "παράνομο κράτος". Αυτές οι υποθέσεις δεν είναι μόνο αδικαιολόγητες σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά δεν έπρεπε ποτέ να γίνουν».
Αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι, η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον και η πρώην υποψήφια Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Σάρα Πέιλιν, κάλεσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να απονείμει χάρη στον Ασάνζ.
Η υπόθεση του Ασάνζ
Ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει μια πιθανή ποινή φυλάκισης 175 ετών, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει την έκδοσή του βάσει 17 κατηγοριών για κατασκοπεία και για κατάχρηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού ο ιστότοπος δημοσιοποίησε, πριν από δέκα χρόνια, σειρά από διαβαθμισμένα στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.
Η διαρροή, που ονομάστηκε ως «η μεγαλύτερη στην ιστορία», περιείχε εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία στα οποία εκτίθενται εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Επί του παρόντος, ο Ασάνζ περιμένει τη δίκη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού συνελήφθη το 2019 από τη Μητροπολιτική Αστυνομία μετά την ανάκληση του πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό που του χορηγήθηκε το 2012.
Η σύλληψη του Ασάνζ έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια και Άλλη Απάνθρωπη Μεταχείριση, Νιλς Μέλτσερ, να καλεί για απονομή χάριτος στον ιδρυτή του WikiLeaks.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου