Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μπαταρίες λιθίου (Li) και σωστή χρήση

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε όλους τους τομείς και κατ’ επέκταση και στις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σε υπολογιστές και άλλες συσκευές. Τις μπαταρίες Νικελίου, διαδέχθηκαν οι πιο ελαφριές και σύγχρονες μπαταρίες λιθίου. Παρ’ ολ’ αυτά υπάρχει διαφορετικότητα ανάμεσα στις τεχνολογίες και αρκετοί μύθοι σχετικά με αυτές και την μακροζωία τους και την ορθή χρήση τους.
Θα προσπαθήσουμε πιο κάτω, να ξεδιαλύνουμε, όσο πιο απλά γίνεται αυτούς τους μύθους.

Αγοράζουμε καινούριο laptop. Συνήθως ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάμε τον μεταπωλητή είναι τι χρειάζεται να κάνουμε κατά την πρώτη φόρτιση. Εδώ υπάρχει ένα μύθος ότι η πρώτη φόρτιση πρέπει να είναι πολύωρη, που να φτάνει ακόμα και τις δεκαέξι ώρες. Αυτός ο μύθος είναι ένα κατάλοιπο από τις παλιάς τεχνολογίας μπαταρίες Νικελίου Καδμίου (NiCd) και Νικελίου Υδριδίου Μετάλου (NiMH). Οι σύγχρονες μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές, οι γνωστές μπαταρίες Λιθίου, δεν έχουν τέτοια ανάγκη. Έρχονται εργοστασιακά φορτισμένες στο 50% περίπου και αρκεί
οι πρώτες φορτίσεις να είναι πλήρεις.

Ένας άλλος μύθος, όχι και τόσο γνωστός, είναι ότι μόλις η μπαταρία φορτιστεί πλήρως, πρέπει να αποσυνδεθεί άμεσα από τον φορτιστή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η διάρκεια ζωής της λόγο υπερφόρτωσης, ακόμα και ακούγετε κίνδυνος ανάφλεξης ή έκρηξης. Σίγουρα αυτό δεν ισχύει. Οι μπαταρίες Λιθίου έχουν ένα σύστημα προστασίας (σαν ένα μικρό υπολογιστή) οπότε μόλις φορτιστεί πλήρως σταματάει να φορτίζει και δεν τίθεται θέμα των κινδύνων που αναφέρθηκαν. Ωστόσο για περιβαλλοντικούς και μόνο λόγους καλό είναι να αφαιρείτε ο φορτιστής από το ρεύμα διότι καταναλώνει μία μικρή ποσότητα ρεύματος χωρίς λόγο.

Ένα άλλο σημαντικό στις μπαταρίες Li ότι δεν πρέπει ποτέ να αποφορτίζονται εντελώς. Αυτός ο μύθος έχει τα κατάλοιπα του από τις παλιού τύπου μπαταρίες που έχουν το λεγόμενο “φαινόμενο μνήμης” (memory effect) οπότε κάθε φορά έπρεπε να εξαντλείς την μπαταρία και εν συνεχεία να κάνεις μία πλήρη φόρτιση. Στις μπαταρίες Li δεν ισχύει αλλά οι πλήρεις αποφορτίσεις ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στις μπαταρίες. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το σύστημα προστασίας (πχ από υπερφόρτιση) ή να πέσει σε κατάσταση βαθιάς εκφόρτισης και να επιρεαστούν οι χρόνοι φόρτισης και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η τεχνολογία σε αυτές τις μπαταρίες μας επιτρέπει να τις φορίζουμε όσο συχνά θέλουμε χωρίς αυτό να επηρεάσει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αρκεί ανά κάποια χρονικά διαστήματα (συστήνετε μία φορά τον μήνα) να εκφορτίσουμε την μπαταρία μέχρι το 5% και εν συνεχία να κάνουμε μία πλήρη φόρτιση.

Μία άλλη μεγάλη απορία είναι αν κατά την χρήση του υπολογιστή όταν είναι συδεδεμένος στο ρεύμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρέπει να αφαιρούμε την μπαταρία. Εδώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι από την στιγμή που η μπαταρία έχει φορτιστεί πλήρως το ρεύμα από τον φορτιστή πάει κατευθείαν στο laptop, και δεν έχουμε συνεχή φόρτιση και εκφόρτιση της μπαταρίας. Βέβαια είναι πιθανόν οι υψηλές θερμοκρασίες που ίσως αναπτυχθούν να επηρεάσουν αρνητικά την μπαταρία και αυτό μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιείτε βαρίες εφαρμογές (όπως απαιτητικά παιχνίδια). Αλλά το να διατηρούμε συνέχεια την μπαταρία πάνω στο laptop μας δίνει περισσότερη ασφάλεια όπως το οτι μας προστατεύει από διακοπές ρεύματος και ότι αυτό συνεπάγεται (απώλεια δεδομένων, καταστροφή hardware κ.λ.π.)

Ωστόσο αν επιθυμείτε να την αφαιρέσετε ορίστε μερικές συμβουλές για την σωστή αποθήκευσή της (αν αυτή ξεπερνάει τον μήνα):
-Πρέπει να είναι αποθηκευμένη σε δροσερό και σκιερό μέρος.
-Να μην είναι πλήρως φορτισμένη ή αποφορτισμένη (40% με 70% είναι μια χαρά)
-Να βρίσκεται σε ξηρό μέρος
-Και τέλος οι μπαταρίες Li φθείρονται από μόνες τους με την πάροδο του χρόνο οπότε γιατί να μην φανούν χρήσιμες;





Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως οι μπαταρίες λιθίου δεν είναι και τόσο αθώες και αυτό, λόγω της χημικής τους σύστασης των συστατικών τους , τα οποία αν γίνει κάποιο ατύχημα στη μπαταρία και αυτά τα συστατικά ενωθούν μεταξύ τους (από κατασκευής βρίσκονται σε ξεχωριστά τμήματα), ενέχει σοβαρός κίνδυνος να κάνουν μπαμ! Βέβαια αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να συμβεί καθώς αν υπάρξει κάποια δυσλειτουργία, το κύκλωμα ελέγχου διακόπτει τη λειτουργία των κελιών ωστε να αποφευγθεί έκρηξη.
Σαν κατακλείδα, να θυμόσαστε πως οι μπαταρίες λιθίου δεν χρειάζονται βαθιές εκφορτίσεις, απεχθάνονται την ζέστη και δεν είναι ανάγκη να αφαιρούνται αν για παράδειγμα χρησιμοποιούμε το ρεύμα. Ένα παράδειγμα αυτού, είναι και οι μπαταρίες της Apple, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης τους από τον χρήστη.
Προφανώς, αυτή η τεχνολογία είναι μεταβατική ως ότου μπορέσει να εφαρμοστεί, το ακόμα δοκιμαστικό, έως ότου εφαρμοστεί η sustainable energy, δηλαδή ενέργεια που δεν θα τελειώνει ποτέ κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά στοιχεία επάνω στο ίδιο το σώμα της συσκευής.

το είδα




<<<     Αυτό παθαίνει όποιος υπηρετεί την Ελίτ και μετά τα αποκαλύπτει δημοσίως 



 Δάσος Σκουριών, 2 Ιουνίου 2013: Ποιος είναι νόμιμος και ποιος παράνομος; Δείτε το βίντεο.    >>>



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »