Σύμφωνα με την αστυνομία των Σαούντ, ο νεαρός ήταν «μεταξύ άλλων ταραξιών, που έκαιγαν λάστιχα κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Κατίφ». Από τον Νοέμβριο του 2011, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν τους πρώτους πέντε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, οι νεκροί στις συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν φθάσει τους 12.
Ανήμερα την πρωτοχρονιά διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ιερής πόλη της Μέκκας και της Μπουραιντάχ την πρωτεύουσα της επαρχίας Κασσίμ. φωνάζοντας συνθήματα για την πτώση του καθεστώτος της Σαούντ και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η βρετανική «The Independent», έγραφε
την πρωτοχρονιά ότι η Σαουδική Αραβία ενδεχομένως θα είναι η επόμενη χώρα για την «αραβική επανάσταση», παραβλέποντας ότι οι «δημοκράτες σαλαφιστές-βαχαμπιστές» που πρωταγωνίστησαν στην «Αραβική Άνοιξη είναι δημιούργημα της οικονομικής αρωγής της οικογένειας Σαούντ, και της υποστήριξης του πολιτικού σπόνσορα των Σαούντ. Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο (περσικός) Κόλπος θα παραμείνει ήσυχος για πολλά χρόνια, , όμως, από αυτήν την εκτίμηση βλέπουν να εξαιρείται η «Σαουντική» Αραβία. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις για τη Μέση Ανατολή, που είναι πραγματικά, απρόβλεπτη», σημειώνει το δημοσίευμα της, «The Independent».
Η «αραβική άνοιξη» στην Σαουδική Αραβία, εάν εμφανιστεί θα έχει αφενός σιίτικη υπογραφή και αφετέρου θα έχει την αντιαμερικανική υπογραφή των φτωχών.
Ο Ιρανός βουλευτής, Χαμίντ Ρεζά Ταμπαταμπαί μιλώντας στην τηλεόραση Press TV προέβλεψε ότι έρχεται πολιτική καταιγίδα στη Σαουδική Αραβία και κάλεσε τους Σαούντ, «να αποστασιοποιηθούν από τις μεσαιωνικές ιδέες και να σέβονται τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»,τονίζοντας ότι «στον αιώνα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τα βασανιστήρια ως απάντηση στην έκφραση της γνώμης δεν είναι αποδεκτά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου». Ο Ιρανός βουλευτής επισήμανε τη συνεχιζόμενη φυλάκιση ενός μεγάλου αριθμού αντικαθεστωτικών στη «Σαουντική» Αραβία, ( σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές πολιτικοί κρατούμενοι ξεπερνάνε τις 30.000), οι οποίοι φυλακίστηκαν χωρίς δίκη ενώ οι περισσότεροι έχουν συλληφθεί με βάση αστήρικτες υποψίες, ότι προσπάθησαν να στρέψουν τον λαό ενάντια στην κυβέρνηση ή να υποτάξουν την χώρα σε ξένες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς κάποιοι από τους κρατούμενους βρίσκονται στις φυλακές για περισσότερα από 16 χρόνια χωρίς δίκη, ενώ σε φυλακές του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται και αξιωματικοί από τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ των οποίων και ο αντιστράτηγος Ahmed al-Ghavian. Τουλάχιστον 15 κρατούμενοι έχουν πεθάνει στις φυλακές από τα βασανιστήρια μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Jamal al-Sa'ad Ghasibi.
Το 2013 θα αποδειχθεί η κρίσιμη χρονιά για τη Σαουδική Αραβία και τους Σαούντ, καθώς το κύμα των αντικαθεστωτικών διαμαρτυριών θα εξαπλωθεί σε όλο το βασίλειο, με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι τα τελευταία δύο χρόνια. Οι διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, στην Κατίφ την Μέκκα, την Aουαμιγιάχ και την Μπουραιντάχ μεσα σε 48 ώρες, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί, και το καζάνι που βράζει.
Ο καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Τζωρτζτάουν στις ΗΠΑ Νταούντ Χαραλάχ , θεωρεί ότι «μεταξύ όλων των αραβικών κοινωνιών, η σαουδική κοινωνία είναι η πιο ώριμη για Αλλαγή», διότι «οι άνθρωποι χρειάζονται απεγνωσμένα τον θεσμό της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για να υπάρξει κάποιο είδος συμμετοχικής κυβέρνησης, και κάποιος έλεγχος στη διαφθορά και στη διαχείριση του Σαουδικού πλούτου».
Ο πολιτικός αναλυτής Aλη αλ Αχμάντ ,δήλωσε στην τηλεόραση Press TV ότι το επιταχυνόμενο κύμα διαμαρτυριών στρέφεται πια κατά της Βασιλικής οικογένειας , που δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αποτρέψει το τέλος της, διότι «πιστεύουν ότι η οικογένεια τους είναι Κύριοι της χώρας, Κύριοι των ανθρώπων, και Κύριοι της Γης, με Θεία παραχώρηση, και για αυτό πιστεύουν ότι η κάθε εξουσία ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια τους και έτσι κατέχουν τις θέσεις της κυβέρνησης μέχρι τη μέρα που πεθαίνουν».
Ο κ. Aλη αλ Αχμάντ υπογράμμισε ότι «η θεοκρατική αντίληψη των Σαούντ συγκρούεται με κάθε σύγχρονη θρησκευτική αλλά και την ορθολογική σκέψη που υποστηρίζει ότι η εξουσία δεν ανήκει σε ένα πρόσωπο, αλλά ανήκει στο λαό της κάθε χώρας, και όποιος δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί θα πρέπει να παραιτηθεί ή θα πρέπει να αναγκαστεί να παραιτηθεί».
Ωστόσο οι Σαουδάραβες δεν έχουν βασιλιάδες. Οι Σαούντ είναι απλά οι «προστάτες του ισλάμ». Αυτός είναι ο τίτλος που τους αναγνώρισαν ο Μοχαμέντ ιμπν Αμπντάλ Βαχάμπ (1703-1791), και οι Ρότσιλντ και για το λόγο αυτό στηρίζονται στους βαχαμπίτες ιμάμηδες, που αποτελούν τον ισχυρό βραχίονα του καθεστώτος των Σαούντ, καταφεύγοντας σε κάθε είδους υπερβολή, όπως η εισβολή της θρησκευτικής αστυνομίας σε σπίτι ασιάτη διπλωμάτη στις 24 Δεκεμβρίου, όπου συνέλαβε 43 άτομα, (41 Χριστιανούς και 2 Μουσουλμάνους από τη Σ. Αραβία και την Αίγυπτο) επειδή ,«σχεδίαζαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα».
Ο αρχιμουφτής της Σ. Αραβίας, Σεΐχης Αμντέλ Αζίζ μπίν Αμπντουλάχ που προέρχεται από την «Οικογένεια» είχε καταδικάσει τις «προσκλήσεις σε Χριστιανικές Εορτές ή Γάμους». ενώ το μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου των διδασκάλων του Ισλάμ, Σεΐχης Μοχαμέτ αλ-Οθανίμ , απαγόρευσε να στέλνονται κάρτες με ευχές στους «αιρετικούς» Χριστιανούς, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή άλλων εορτών.
Σπύρος Χατζάρας
το είδα
<<< Νικολά Σαρκοζί (2008): Θα επιβάλλουμε φυλετική επιμειξία! (video)
Τα ιουδαϊκά συνθήματα των πρεζοαριστερών και προοδευτικών χασισοποτών >>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου