Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Συμπληρώματα για την τόνωση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη της καταιγίδας κυτοκινών

 Εως τον Νοέμβριο του 2021,υπάρχουν περισσότερες από 3.000 κλινικές δοκιμές θεραπειών ή εμβολίων για την COVID-19 που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προσλαμβάνουν ασθενείς. Κάθε μέρα προστίθενται νέες.


Τα φάρμακα ή οι θεραπείες που δοκιμάζονται κυμαίνονται από εμβόλια, επαναχρησιμοποιημένες θεραπείες γρίπης έως αποτυχημένα φάρμακα για τον ιό Έμπολα, θεραπεία με βλαστοκύτταρα και θεραπείες ελονοσίας που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες.

Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της μέχρι σήμερα βιβλιογραφίας, που καλύπτει πολλαπλές μελέτες παρατήρησης, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και αναφορές που σχετίζονται με συμπληρώματα και την καταιγίδα κυτοκινών.

Γνωρίζουμε ότι ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζει μόνο ήπια έως μέτρια συμπτώματα του COVID-19 και δεν θα χρειαστεί νοσηλεία, άλλοι εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές, χρειάζονται νοσηλεία ή μπορεί ακόμη και να πεθάνουν. 

Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν αυτή την πανδημία είναι η επίσημη έλλειψη έγκαιρης θεραπείας για την Covid.

Η επίσημη ιατρική αντιμετωπίζει μόνο σοβαρές και προχωρημένες περιπτώσεις Covid, και δεν το κάνει πολύ επιτυχημένα, για να το θέσω ήπια.

Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, η επίσημη σύσταση για ένα άτομο που έχει βγει θετικό ή παρουσιάζει συμπτώματα Covid είναι να μείνει στο σπίτι και να μην έρχεται σε επαφή με κανέναν.

Πέρα από την παρακεταμόλη ή άλλα αντιπυρετικά φάρμακα, δεν συνιστάται να παίρνει φάρμακα, αλλά απλώς να περιμένει. Θα πρέπει να πάει σε γιατρό ή νοσοκομείο μόνο όταν αρχίσει να πνίγεται και να πεθαίνει.

Από την αρχή της πανδημίας και εδώ και ενάμιση χρόνο, μας λένε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα κατά του κορωνοϊού.
Και είναι ξεκάθαρο το γιατί.
Εάν υπήρχαν, ο FDA δεν θα ήταν σε θέση να δώσει επείγουσα έγκριση εμβολίου μετά από μια κλινική δοκιμή μόλις δύο μηνών.
Ωστόσο, έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες μελέτες για διάφορα συμπληρώματα και φάρμακα που είναι αρκετά ασφαλή ώστε να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου από την Covid.
Μια μετα-ανάλυση πολλών από αυτές δημοσιεύθηκαν στο c19early.com.
Θα απαριθμήσω μερικές από αυτές και θα προσθέσω άλλες που δεν αναφέρονται εκεί.

Φαίνεται ότι μία από τις διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν μια ήπια και σοβαρή ασθένεια σχετίζεται με την ικανότητα του σώματος να μειώνει την υπεράνοση απόκριση που οδηγεί σε καταιγίδα κυτοκινών και την υπερπηκτικότητα (τάση για θρόμβους αίματος) που συχνά τη συνοδεύει. 
Η καταιγίδα κυτοκινών μπορεί να είναι ένας πιθανός τρόπος να εξηγηθεί η σοβαρή αντίδραση όσων βρίσκονται στα νοσοκομεία. 
Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι νεότεροι και όσοι έχουν υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας τείνουν να περνούν πιο εύκολα. 
Το σώμα τους μπορεί να απελευθερώσει χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών δημιουργώντας αρκετή φλεγμονή για επούλωση.


Στόχος μας εδώ δεν είναι να καλύψουμε τι θα κάνουν οι γιατροί για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν μια καταιγίδα κυτοκινών στο νοσοκομειακό περιβάλλον. 
Καθώς αυτό είναι ένα άρθρο που απευθύνεται στον καταναλωτή, στόχος μας εδώ είναι να καλύψουμε τρόπους δράσης για να μειώσετε τον κίνδυνο καταιγίδας κυτοκινών.
Λάβετε υπόψη ότι τα συμπληρώματα δεν είναι 100% προστατευτικά ή θεραπευτικά κατά της COVID-19.

McCullough et al. Κριτικές στην Καρδιαγγειακή Ιατρική, 2020

Με την ηλικία, η λειτουργία του ανοσοποιητικού μειώνεται σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για να υποστηρίξουμε μια υγιή ανοσοαπόκριση. 
Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν σκοπό να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ σας όσον αφορά το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βελτιώσουν την πιθανότητα ομαλής ανάκαμψης, αν όντως κολλήσετε την COVID-19. 
Θα πρέπει και πάλι να ακολουθείτε τις συμβουλές που δίνονται από το CDC, τον ΠΟΥ και την τοπική σας αρχή.

Περιεχόμενα

Βιταμίνη D3, Κερσετίνη, Ψευδάργυρος, Βιταμίνη C,
Κουρκουμίνη και Κουρκουμάς, Μελατονίνη
Nigella Sativa (Μαύρο έλαιο), NAC και γλουταθειόνη,
Ωμέγα 3 (ιχθυέλαιο), Σελήνιο Βιταμίνες Β, Μοριακό Υδρογόνο Λακτοφερρίνη, Προβιοτικά, Πράσινο Τσάι (EGCG),
Ασταξανθίνη, Βιταμίνη Α,  Βάμμα Ιωδίου, Γλυκόριζα

Μια μετα-ανάλυση πολλών από αυτές δημοσιεύθηκαν στο c19early.com.

Ανοσολογικά θρεπτικά συστατικά για την καταιγίδα κυτοκινών

Εάν θέλετε να βελτιστοποιήσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καταιγίδας κυτοκινών, υπάρχουν διάφορα ανοσολογικά θρεπτικά συστατικά και τροφές που μπορεί να μειώσουν τις κυτοκίνες .

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν τα οφέλη του ανοσοποιητικού τους για άλλες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, άλλων λοιμώξεων από κορωνοϊό και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. 
Όπως και με άλλες λοιμώξεις, συνιστούμε να προστατεύσετε το σώμα σας και να βελτιστοποιήσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας με τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά του ανοσοποιητικού.

Ενώ σε αυτό το σημείο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να κατανοήσουν την COVID-19 και να βρουν επιλογές θεραπείας, αυτές είναι μερικές ελπιδοφόρες εξελίξεις. 
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε για να λάβετε μέτρα για την προστασία της υγείας σας. 
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανοσολογικών θρεπτικών συστατικών που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία μιας καταιγίδας κυτοκινών ( J Biol Regul Homeost Agents , The Lancet ,   ) .

1. Βιταμίνη D3 και Καταιγίδα Κυτοκινών

Η βιταμίνη D είναι ένα πολύ γνωστό ανοσοτροποποιητικό και αντιικό φάρμακο. 
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με λοιμώξεις του αναπνευστικού, πνευμονία, φυματίωση και βρογχιολίτιδα. 

Η βιταμίνη D είναι ένα από τα πιο μελετημένα φάρμακα κατά της Covid, αν και οι τυχαιοποιημένες δοκιμές είναι λίγες. 
Περισσότερες από 70 μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με πιο σοβαρές ασθένειες.

Μια Μετα-ανάλυση 5 μελετών για τη βιταμίνη D έδειξαν βελτίωση 80% με την έγκαιρη θεραπεία, 
16 μελέτες έδειξαν βελτίωση 57% με την καθυστερημένη θεραπεία.
Mία πρόσφατη μελέτη με την συμμετοχή 2 Ελλήνων επιστημόνων, ΔημητρίουT. Παπαδημητρίου, Aλέξανδρου K Βασσαρά και Michael F Holick.

''Συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της βιταμίνης D στον πληθυσμό και των σοβαρών κρίσιμων ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2: Ολοκληρωτική οικολογική προσέγγιση'',

έδειξε ότι όσοι έπαιρναν βιταμίνη D τακτικά (καθημερινά ή εβδομαδιαία) είχαν 34 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν βιταμίνη D.

Μια τυχαιοποιημένη μεξικανική μελέτη (n = 42) με πρόληψη βιταμίνης D έδειξε μείωση κατά 89% στον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Μια σχεδόν τυχαιοποιημένη ισπανική μελέτη (n = 930) για τη βιταμίνη D στο τελευταίο στάδιο έδειξε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 79% και μείωση του κινδύνου εισαγωγής στην εντατική θεραπεία κατά 87%. 

Σε μια άλλη ισπανική τυχαιοποιημένη μελέτη (n = 50), η βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής στην εντατική κατά 30 φορές .

Στα τελευταία στάδια, η καλσιφεδιόλη (η ενεργή μορφή της βιταμίνης D) είναι πιο αποτελεσματική από την χοληκαλσιφερόλη (μια μορφή που χρησιμοποιείται συνήθως σε συμπληρώματα διατροφής).

Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, από την οποία προκύπτει ότι τα εκτεταμένα lockdown συνέβαλαν στην έλλειψή της στον πληθυσμό και συνέβαλαν στην αύξηση της θνησιμότητας από την Covid.

Πιθανότητα προσβολής νοσοκομειακής λοίμωξης κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ως συνάρτηση του επιπέδου βιταμίνης D: 



Με βάση πολλές δημοσιεύσεις και μελέτες, η βιταμίνη D φαίνεται να είναι το ''πιο πολύ υποσχόμενο'' φυσικό συμπλήρωμα για την προστασία από την COVID-19.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι ενισχύει μια διαδικασία γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών» ( Marik, Ιούνιος 2020 ).

Σε μια μελέτη ( Frontiers in Immunology, Δεκέμβριος 2020 ) που χρησιμοποιεί προσέγγιση βιοπληροφορικής και βιολογικών συστημάτων, εντοπίζονται οι οδοί που σχετίζονται με την καταιγίδα κυτοκινών στην COVID-19 και προτείνεται ότι ο υποκείμενος μηχανισμός της βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενος στην καταστολή της καταιγίδας κυτοκινών.

Αξιόπιστη πηγή 
Μια μετα-ανάλυση 43 μελετών παρατήρησης βιταμίνης D ( Petrelli, Μάρτιος 2021 ) δείχνει την αποτελεσματικότητα κατά της COVID-19. 
Δύο μελέτες στη Γαλλία ( C Annweiler, Νοέμβριος 2020 ,  G Annweiler, Νοέμβριος 2020 ), μία στην Ινδία ( A Rastogi, Νοέμβριος 2020 ) και μία στην Ισπανία ( M Castillo, Οκτώβριος 2020 ) έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D φαίνεται να μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας, τη σοβαρότητα της νόσου και τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών μεταξύ των ασθενών που έχουν προσβληθεί από COVID-19, οδηγώντας σε καλύτερη πρόγνωση και αυξημένη επιβίωση.

Σε μια μελέτη από το Nature ( Sci Rep, Μάιος 2021 ) για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων υψηλής δόσης (60.000 IUs) βιταμίνης D — για 8 έως 10 ημέρες, εκτός από την τυπική θεραπεία, για ασθενείς με COVID-19 με έλλειψη βιταμίνης D. 
Τα επίπεδα βιταμίνης D αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα της βιταμίνης D — από 16 ng/ml σε 89 ng/ml — ενώ οι φλεγμονώδεις δείκτες μειώθηκαν σημαντικά, χωρίς παρενέργειες.

Η μεγαλύτερη  μελέτη παρατήρησης  μέχρι σήμερα, εξέτασε δεδομένα για 191.779 Αμερικανούς ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 και είχαν ελεγχθεί η βιταμίνη D τους κάποια στιγμή τους προηγούμενους 12 μήνες.

Από αυτούς με επίπεδο βιταμίνης D κάτω από 20 ng/ml (ανεπάρκεια), το 12,5% βρέθηκε θετικό στον SARS-CoV-2, σε σύγκριση με το 8,1% όσων είχαν επίπεδο βιταμίνης D μεταξύ 30 και 34 ng/ml (επάρκεια) και το 5,9% εκείνων που είχαν βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D 55 ng/ml ή υψηλότερο.

Δεδομένα από  14 μελέτες παρατήρησης  — υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συσχετίζονται αρνητικά με τη συχνότητα ή/και τη σοβαρότητα της COVID-19. 
Αυτό σημαίνει ότι εάν το επίπεδο βιταμίνης D σας είναι υψηλό, ο κίνδυνος για COVID-19 είναι χαμηλός και το αντίστροφο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από τη Σιγκαπούρη ( CW Tan, Nutrition 2020 ), διαπίστωσε ότι όσοι ξεκίνησαν με πόσιμη ημερήσια δόση από του στόματος  βιταμίνης D3 (1.000 IU), μαγνησίου (150 mg) και βιταμίνης Β12 (500 mcg) από την πρώτη ημέρα νοσηλείας και συνεχίστηκε έως και 14 ημέρες ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να χρειαστούν οξυγονοθεραπεία και περαιτέρω εντατική θεραπεία.

Συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου βιταμίνης D και της θνησιμότητας από τον Covid.
Πάνω από 34 ng/ml βιταμίνης D, η θνησιμότητα από τον Covid γίνεται μηδενική.




Σύμφωνα με τη δήλωση που  κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου 2020  ο γιατρός του προέδρου των ΗΠΑ είπε ότι εκτός από τα αντισώματα, ο Τραμπ ''έπαιρνε ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και μια καθημερινή ασπιρίνη''.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA ( JAMA Netw Open - Σεπτέμβριος 2020 ) διαπίστωσε ότι τα άτομα που είναι πιθανό να έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D τη στιγμή της δοκιμής COVID-19 διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να βγουν θετικά στην COVID-19 σε σχέση με τα άτομα που ήταν πιθανό να έχουν επαρκή επίπεδα.

Μια  μελέτη  σε 20 ευρωπαϊκές χώρες βρήκε μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλότερων ποσοστών κρουσμάτων COVID-19 και θνησιμότητας. 
Πάνω από το 80% των 200 ατόμων που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στην Ισπανία βρέθηκαν να έχουν έλλειψη βιταμίνης D, σύμφωνα με μια  μελέτη που  δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Μια ανασκόπηση από τους Dinicolantonio et al ( Mo Med Φεβ 2021 ) πρότεινε επίσης ανεπάρκεια βιταμίνης D και μαγνησίου ως πιθανή αιτία καταιγίδας κυτοκινών σε ασθενείς με COVID-19 και συνέστησε να λαμβάνεται υπόψη η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και μαγνησίου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 υπήρξαν περισσότερες από 80 δημοσιευμένες μελέτες για τη βιταμίνη D. 
Ακολουθεί μια περίληψη από το  c19vitamind.com  που δείχνει αυτό: 


2. Κερσετίνη (Quercetin)

Η κερκετίνη είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φυτά, τα λαχανικά και τα φρούτα και χρησιμεύει ως θρεπτικό συστατικό του ανοσοποιητικού που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. 
Ο Ζαμπούκος, τα κόκκινα κρεμμύδια, τα λευκά κρεμμύδια και τα κράνμπερι είναι οι πιο πλούσιες πηγές κερκετίνης. 
Είναι ένα φλαβονοειδές και αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών κυτοκινών, των λοιμώξεων, των αλλεργιών και της ιδιότητας κατά του θρόμβου του αίματος . 
Η έρευνα έχει βρει ότι η κερσετίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η κερσετίνη  αρχικά βρέθηκε  ότι παρέχει προστασία ευρέος φάσματος έναντι του κορωνοϊού SARS μετά την επιδημία SARS που ξέσπασε σε 26 χώρες το 2003. 
Τώρα, ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν τη χρήση της κατά του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με βιταμίνη C, σημειώνοντας ότι και τα δύο έχουν συνεργιστικά αποτελέσματα.

Παρεμπιπτόντως, το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και το βιοφλαβονοειδές κερκετίνη (αρχικά ονομαζόμενη βιταμίνη P) ανακαλύφθηκαν και τα δύο από τον ίδιο επιστήμονα — τον βραβευμένο με Νόμπελ  Albert Szent-Györgyi . 
Η κερσετίνη και η βιταμίνη C δρουν επίσης ως αντιιικό φάρμακο, απενεργοποιώντας αποτελεσματικά τους ιούς. 

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η κουερσετίνη και η βιταμίνη C ανέστειλαν σημαντικά την έκφραση mRNA των προφλεγμονωδών κυτοκινών - καθώς η απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών βρίσκεται πίσω από το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ( πηγή ). 

Μια μετα-ανάλυση 4 τυχαιοποιημένων δοκιμών κερκετίνης έδειξε βελτίωση 72% (79% με την αρχική θεραπεία). Χαμηλή στατιστική σημασία.
Η κερσετίνη είναι ένα ιονοφόρο ψευδάργυρο (αυξάνει τη συγκέντρωση ψευδαργύρου στα κύτταρα).

Μια Ιταλο-Πακιστανική, τυχαιοποιημένη δοκιμή του QuercetinDi Pierro et al 2021 ) σε μορφή υψηλής βιοδιαθεσιμότητας σε εξωτερικούς ασθενείς Covid (n=152) αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα που ζητούν άμεση αναπαραγωγή: > 68% λιγότερες νοσηλείες και 100% λιγότερες εισαγωγές ή θάνατοι σε ΜΕΘ.

Από τον Οκτώβριο του 2021 υπήρξαν 4 δημοσιευμένες μελέτες για την κερσετίνη κατά της COVID-19. 
Για τη λίστα των μελετών, ανατρέξτε στο  c19quercetin.com .

Για κλινικές δοκιμές, έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 10  μελέτες  για τη διερεύνηση των οφελών της κερσετίνης έναντι της COVID-19. Τελικά, τα αποτελέσματα των παραπάνω δοκιμών θα προσφέρουν πιο οριστικά στοιχεία.

Κερσετίνη, βιταμίνη C, D, ψευδάργυρος και μελατονίνη - Πρωτόκολλο FLCCC I-MASK+

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συγχορήγηση βιταμίνης C και κερκετίνης ασκεί συνεργική αντιική δράση λόγω των αλληλοεπικαλυπτόμενων αντιικών και ανοσοτροποποιητικών ιδιοτήτων και της ικανότητας του ασκορβικού να ανακυκλώνει την κερκετίνη, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της.

Η Συμμαχία Πρώτης Γραμμής COVID-19 Critical Care (FLCCC) δημιουργήθηκε αρχικά ως ομάδα εργασίας κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19 ως απάντηση σε πολλαπλές πρώιμες αναφορές ασθενών με COVID-19 με ανεξήγητα υψηλή ανάγκη για παρατεταμένο μηχανικό αερισμό και υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας . 

Με βάση τα ταχέως αναδυόμενα στοιχεία κλινικών δοκιμών, η ομάδα του FLCCC έχει αναπτύξει το πρωτόκολλο I-MASK+ για προφύλαξη και κατ' οίκον θεραπεία του πρώιμου σταδίου COVID-19.

Για ενημερωμένο  πρωτόκολλο πρόληψης και  πρώιμης θεραπείας εξωτερικών ασθενών , ανατρέξτε στο  πρωτόκολλο FLCCC I-MASK+ .

3. Καταιγίδα ψευδαργύρου και κυτοκινών

Ο ψευδάργυρος  είναι ένα άλλο ισχυρό ανοσοποιητικό θρεπτικό συστατικό γνωστό για τα οφέλη του για την παροχή υποστήριξης για την υγεία του ανοσοποιητικού και τη μείωση της φλεγμονής καθώς και για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και του αναπνευστικού, την επούλωση πληγών, τη μείωση της ακμής και τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. 

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερφλεγμονώδη απόκριση από τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες ( Nutrients. 2017 ).

Έρευνα για την αθηροσκλήρωση και τον σακχαρώδη διαβήτη υποδηλώνει επίσης ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλής ποιότητας συστηματική φλεγμονή.

Η γήρανση σχετίζεται με μειωμένη ανοσία, αυτό σημαίνει απλώς ότι η ανοσολογική απόκρισή σας σε παθογόνα και λοιμώξεις αρχίζει να επιβραδύνεται και είναι λιγότερο ισχυρή, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ανοσοαπόκρισης/αποτελεσματικότητας του εμβολίου. 

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένας πολύ γνωστός αντι-ιικός παράγοντας. Ο ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός για το κρυολόγημα και σταματά την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή ιών.
Η χρήση ψευδαργύρου κατά της Covid προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Νεοϋορκέζο γιατρό Βλαντιμίρ Ζελένκο, μαζί με την υδροξυχλωροκίνη και την αζιθρομυκίνη.
Επτά μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με πιο σοβαρές ασθένειες και τον κίνδυνο θανάτου από Covid.
Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες τυχαιοποιημένες δοκιμές ψευδαργύρου.
Στην μόνη μικρή τυχαιοποιημένη δοκιμή ο ψευδάργυρος στην αρχή της νόσου έδειξε μείωση του χρόνου ανάρρωσης μόνο κατά 12%, αλλά χρησιμοποιήθηκε πολύ χαμηλή δόση (1/10 αυτής που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε άλλες μελέτες).

Μια μετα-ανάλυση 24 μελετών ψευδαργύρου έδειξε βελτίωση 51% (75% με την αρχική θεραπεία).
Μια μετα-ανάλυση 12 μελετών ψευδαργύρου έδειξε μείωση της θνησιμότητας κατά 41% (79% με την αρχική θεραπεία).
Στα τελευταία στάδια της νόσου, ο ψευδάργυρος είναι λιγότερο αποτελεσματικός.

Ωστόσο, σε μια ινδική μελέτη (n = 2017), ο ψευδάργυρος έδειξε μείωση της θνησιμότητας κατά 65%, ενώ ο εμβολιασμός έδειξε μείωση 30%.
Τα επαρκή επίπεδα του ψευδαργύρου,στον οργανισμό μας, ιδιαίτερα στους πολύ νέους και τους ηλικιωμένους, είναι σημαντικά καθώς ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία και τον πολλαπλασιασμό διαφόρων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. 1,

Ηλικιωμένα άτομα που έλαβαν ψευδάργυρο σε υψηλή δοσολογία, στην πολυκεντρική δοκιμή AREDS1 είχαν σημαντική μείωση της συνολικής θνησιμότητας κατά 27% .2

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου οδηγεί σε ανεπάρκεια γλουταθειόνης.
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου οδηγεί επίσης σε ανοσμία (απώλεια όσφρησης) και αγευσία (απώλεια γευστικής ευαισθησίας). [1] [2]

Ήδη από το 2010, ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί σε μια εργαστηριακή μελέτη ότι αναστέλλει τον κανονικό κορωνοϊό (όχι τον τρέχοντα SARS-CoV-2) σε μια  δημοσίευση του 2010 .

Μια αναδρομική μελέτη ( Carlucci et al, Οκτώβριος 2020 ) ανέλυσε τα αποτελέσματα σε 411 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με οξεία ιογενή αναπνευστική λοίμωξη, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με 440 mg θειικού ψευδαργύρου (παρέχοντας 100 mg στοιχειακού ψευδαργύρου) ημερησίως για πέντε ημέρες επιπλέον της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης.

Όταν τα αποτελέσματα αυτών των ασθενών συγκρίθηκαν με εκείνα 521 παρόμοιων ασθενών που έλαβαν την ίδια θεραπεία αλλά χωρίς ψευδάργυρο, εκείνοι που έλαβαν ψευδάργυρο ήταν πιο πιθανό να είχαν πάρει εξιτήριο στο σπίτι και, μεταξύ εκείνων που δεν χρειάζονταν εντατική θεραπεία, τα άτομα που έλαβαν ψευδάργυρο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που δεν έλαβαν ψευδάργυρο.

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος ήταν αποτελεσματικός στην αποκατάσταση της ευαισθησίας στη γεύση.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η χαμηλή περιεκτικότητα ψευδάργυρου μπορεί να συμβάλει στην απώλεια όσφρησης που μερικές φορές συνοδεύει τις αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις ( J Clin Biochem Nutr. 2021 Ιαν ). 
ενώ μια μελέτη δεν βρήκε σημαντική σχέση μεταξύ της κατάστασης ψευδάργυρου και της απώλειας όσφρησης σε 134 ασθενείς με ιογενή αναπνευστική λοίμωξη, σημείωσε ότι όσοι λάμβαναν 50 mg στοιχειακού ψευδαργύρου δύο φορές την ημέρα ανέκτησαν την όσφρησή τους πιο γρήγορα από εκείνους που δεν έλαβαν ψευδάργυρο Abdelmaksoud et al. 2021 Ιαν ).

Από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 20 μελέτες για τον ψευδάργυρο κατά του COVID-19. 
Για λεπτομέρειες και τη λίστα των μελετών, ανατρέξτε στο  c19zinc.com 
Όπως αποδεικνύεται από τις μελέτες, η έγκαιρη θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από την καθυστερημένη θεραπεία όσον αφορά τη βελτίωση, 75% έναντι 32%.

Υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες ψευδαργύρου σε εξέλιξη και μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση αυτών των δοκιμών στο  clinicatrials.gov . 
Από τον Σεπτέμβριο του 2021, υπάρχουν περισσότερες από 20 μελέτες που έχουν ξεκινήσει για τη διερεύνηση των οφελών του ψευδαργύρου κατά της COVID-19.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα στρείδια, τα καβούρια, τον αστακό, τα μύδια, ο κολοκυθόσπορος, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά. Τα δημητριακά συχνά εμπλουτίζονται με ψευδάργυρο. Τα περισσότερα πολυβιταμινούχα και συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ψευδάργυρο.

Η μακροχρόνια λήψη ψευδαργύρου είναι συνήθως ασφαλής για υγιείς ενήλικες, εφόσον η ημερήσια δόση είναι κάτω από το καθορισμένο ανώτατο όριο των 40 mg στοιχειακού ψευδαργύρου ( PubMed ) . 
 
Οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του χαλκού, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς μπορεί  να προκαλέσει ανεπάρκεια χαλκού , διαταραχές του αίματος και δυνητικά μόνιμη βλάβη των νεύρων. 

Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να βλάψει την απορρόφηση των αντιβιοτικών και η χρήση ρινικών τζελ ή επιχρισμάτων ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με προσωρινή ή μόνιμη απώλεια όσφρησης.

Η ιδανική δόση για πρόληψη ενώ ο κίνδυνος COVID-19 είναι υψηλός είναι 40-100 mg/ημέρα.

4. Βιταμίνη C και Καταιγίδα Κυτοκινών

Η βιταμίνη C  μπορεί να είναι ένα από τα πιο γνωστά θρεπτικά συστατικά του ανοσοποιητικού που προστατεύουν από ανοσοανεπάρκειες και υποστηρίζουν την πρόληψη και την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα και τα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού και επίσης προστατεύουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα, τα μάτια, το δέρμα και άλλα μέρη του το σώμα σου. 
Η έρευνα έχει βρει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση του έμφυτου και προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλές μελέτες για τη βιταμίνη C που βρίσκονται σε εξέλιξη και μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση αυτών των δοκιμών  στοclintrials.gov . 
Από τον Αύγουστο του 2021, υπάρχουν περισσότερες από 20 μελέτες που έχουν ξεκινήσει για να διερευνήσουν τα οφέλη της βιταμίνης C κατά του COVID-19.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη βιταμίνη C αφού έχουν κρυώσει. 
Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στη δημιουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. 
Η βιταμίνη C πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. 
Αυτά είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. 
Μερικές από τις πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, από μανταρίνια μέχρι λάιμ, μαζί με φυλλώδη πράσινα, πιπεριές, παπάγια και μπρόκολο. 
Τα μούρα είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή και όλα παρέχουν αυτό και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν την ανοσολογική σας απόκριση και βοηθούν στην αναδόμηση του κολλαγόνου. 
Επειδή το σώμα σας δεν την παράγει ούτε την αποθηκεύει, χρειάζεστε καθημερινά βιταμίνη C για συνεχή υγεία. 
Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της COVID-19 και επίσης να μειώσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις πίσω από ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, σύμφωνα με μια  επισκόπηση έρευνας για το θέμα που  δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nutrition. 

Αν και γενικά θεωρείται ασφαλές ακόμη και σε υψηλές δόσεις, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C - οτιδήποτε πάνω από 2.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως μακροχρόνια- μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αϋπνία, διάρροια, καούρα και άλλα προβλήματα.

Η προσωρινή λήψη μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης C για την καταπολέμηση κρυολογήματος ή γρίπης είναι πιθανό να μην προκαλέσει πρόβλημα. 

Η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C είναι αναμφισβήτητη κατά των βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική έναντι των ιών.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C σχετίζονται με πιο σοβαρές ασθένειες.

Μια μετα-ανάλυση 2 μελετών για τη βιταμίνη C έδειξε βελτίωση 46% με την αρχική θεραπεία.
Μια μετα-ανάλυση 17 μελετών έδειξε βελτίωση 14% με την καθυστερημένη θεραπεία.
Πιστεύω ότι αυτά τα μέτρια αποτελέσματα από τις μετα-αναλύσεις οφείλονται στις χαμηλές δόσεις που χρησιμοποιούνται σε πολλές μελέτες.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη στη Σαουδική Αραβία, οι ασθενείς έλαβαν μόνο 1 g την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 15% χαμηλότερος.

Σε άλλη μελέτη χορηγήθηκε μόνο 0,5-1,5 g την ημέρα.
Το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί κατά 30%.
Ωστόσο, σε μια μελέτη στην Κίνα έδωσε 6 g ενδοφλέβια κάθε 12 ώρες.
Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν ήδη 86% χαμηλότερο.

Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα της Covid.

Μια ισπανική μελέτη τον Αύγουστο του 2020 μέτρησε το επίπεδο της βιταμίνης C σε 18 ασθενείς με covid με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.
Ένας από αυτούς είχε πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμινών, ενώ οι υπόλοιποι είχαν εξαιρετικά χαμηλά.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλή ιδέα να μετρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης C σε ασθενείς με Covid.
Φυσικά, κανείς δεν το κάνει ακόμα αυτό.
Εδώ, φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι λοιμώξεις εξαντλούν τη βιταμίνη C.

Επιπλέον, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1978 (πριν από 42 χρόνια!), η βιταμίνη C βρέθηκε να αυξάνει την αντίσταση των κυττάρων της τραχείας των νεοσσών στον κορωνοϊό.

Μια 74χρονη γυναίκα από το Μίσιγκαν αρρώστησε με Covid.
Της χορηγήθηκε χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη (χωρίς ψευδάργυρο, ναι) και εμφάνισε οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και σηπτικό σοκ.
Της χορηγήθηκε ενδοφλέβια βιταμίνη C (11 g) και ανάρρωσε εκπληκτικά γρήγορα.
Ήταν τόσο απροσδόκητο που οι γιατροί έγραψαν ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό για την υπόθεση.

Ένας 40χρονος Αυστραλός με covid εμφάνισε σήψη.
Του δόθηκαν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C (60 g ασκορβικού νατρίου σε διάστημα 6 ωρών), μετά από τις οποίες είχε μια '' καταπληκτική βελτίωση ''.
Οι γιατροί «έμειναν πολύ έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα η ασθένεια αντιστράφηκε με αυτή τη θεραπεία».
Η σήψη είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στις μονάδες εντατικής θεραπείας και συχνή αιτία θανάτου για ασθενείς με Covid.

Η θεραπεία με βιταμίνη C για τη σήψη έχει ερευνηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ''τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μικτά''.
Ο καθηγητής Bellomo λέει ότι αυτό οφείλεται στις χαμηλές δόσεις της βιταμίνης που χρησιμοποιείται.
Η ποσότητα βιταμίνης C σε αυτή τη μελέτη ήταν 50 φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη.
Περισσότερα: [1]


5. Κουρκουμίνη και Κουρκουμάς

Μπορούν τα συμπληρώματα κουρκουμά να μειώσουν την καταιγίδα κυτοκινών; 
Η κουρκουμίνη, ένα κίτρινο καροτενοειδές από τον κουρκουμά, είναι ευρέως γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την δράση του ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. 

Υπάρχουν 4 δημοσιευμένες μελέτες για την κουρκουμίνη στο Covid19, συμπεριλαμβανομένων 3 διπλών τυφλών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών και 1 ανασκόπησης. 
Και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

Έχει επίσης επιδείξει αντιικά αποτελέσματα έναντι μιας σειράς αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης Α και άλλων ( Αναφ .). 
Τα μοντέλα υπολογιστών υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να παρεμβαίνει στην είσοδο του ιού στα κύτταρα καθώς και στην αναπαραγωγή του ιού μέσα στα κύτταρα ( Αναφ .). 
Πολυάριθμες προκλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ενεργοποιήσει την αντιική ανοσία. 
Ταυτόχρονα, η κουρκουμίνη φαίνεται να αναστέλλει τη φλεγμονώδη σηματοδότηση που προκαλείται από λοίμωξη και να προωθεί τις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες, μειώνοντας την πιθανότητα καταιγίδας κυτοκινών και ARDS και προστατεύοντας άλλα συστήματα οργάνων ( Αναφ .). 

Με την καταστολή της φλεγμονής, η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπλοκών και των συνεπειών σοβαρών οξέων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού ( Αναφ .).

Έχει αποδειχθεί ότι η κουρκουμίνη ( Αναφ. ) καταστέλλει αρκετές φλεγμονώδεις κυτοκίνες και μεσολαβητές της απελευθέρωσής τους όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-άλφα), η IL-1, η IL-8 και η συνθάση του νιτρικού οξειδίου.

Σε μια ινδική τυχαιοποιημένη δοκιμή (n = 140), η κουρκουμίνη (και η πεπερίνη για απορρόφηση) μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 82%.

Μια μετα-ανάλυση 6 μελετών (από τις οποίες οι 5 ήταν τυχαιοποιημένες) κουρκουμίνη έδειξε βελτίωση 56% (72% με ττην έγκαιρη θεραπεία).

Η κουρκουμίνη που προέρχεται από τον κουρκουμά είναι επίσης ένα από τα φυσικά αραιωτικά του αίματος καθώς είναι γνωστό ότι έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και το σχηματισμό ινωδογόνου.

6. Μελατονίνη και COVID-19

Η πιθανή χρησιμότητα της μελατονίνης στη θεραπεία ασθενών με COVID δεν έχει περάσει απαρατήρητη, με μια αναζήτηση PubMed που συνδυάζει τη μελατονίνη και τον COVID να παράγει περισσότερες από 50 αναφορές.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που συντίθεται κυρίως στην επίφυση, αλλά και σε πολλά άλλα όργανα. 
Μπορεί να γνωρίζετε για τη μελατονίνη ως συμπλήρωμα που μπορεί να υποστηρίξει τον υγιή κύκλο ύπνου σας. 
Η μελατονίνη απελευθερώνεται από την επίφυση του εγκεφάλου ως απόκριση στο νυχτερινό σκοτάδι και είναι ένας βασικός ρυθμιστής του κιρκάδιου συγχρονισμού.

Είναι ανοσοτροποποιητικό και έχει αντιοξειδωτικές, (Antioxidants, 2020με τη σπάνια ικανότητα να εισέρχεται στα μιτοχόνδριά σας, όπου βοηθά στην ''αποτροπή της μιτοχονδριακής βλάβης, της ενεργειακής εξασθένισης και της απόπτωσης των μιτοχονδρίων που έχουν καταστραφεί από την οξείδωση''. 
Βοηθά επίσης στην επαναφόρτιση της γλουταθειόνης και η  ανεπάρκεια γλουταθειόνης έχει συνδεθεί με τη σοβαρότητα του COVID-19 .
Εχει επίσης αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Σε μια αναδρομική μελέτη της Νέας Υόρκης (n = 948), η χρήση μελατονίνης σε διασωληνωμένους ασθενείς συσχετίστηκε με 87% μείωση του κινδύνου θανάτου.
Μια μετα-ανάλυση 10 μελετών μελατονίνης έδειξε βελτίωση 61% (78% με την αρχική θεραπεία).

Όπως συζητήθηκε σε μια ανασκόπηση ( Cardinali et al.  2020 ), η μελατονίνη μπορεί να εξουδετερώσει τις συνέπειες της COVID-19 μέσω των ωφέλιμων επιδράσεων στον κύκλο ύπνου/αφύπνισης και γενικότερα στη χρονοβιολογία, καθώς και μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεών της. 

Με βάση το θεραπευτικό δυναμικό της μελατονίνης και το καλά εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας, έχει προταθεί ότι όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές από ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με χρόνιες παθήσεις, μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από την τακτική χρήση της 3-10 mg μελατονίνης πριν τον ύπνο ( Αναφ .). 

Η φλουβοξαμίνη (Επιλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης) μπορεί επίσης να ασκήσει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με COVID μέσω της καλά χαρακτηρισμένης ικανότητάς της να αυξάνει σημαντικά (~ 2–3 φορές) τα νυχτερινά επίπεδα μελατονίνης στο πλάσμα. 
Αυτή η αύξηση φαίνεται να προκύπτει από την αναστολή της φλουβοξαμίνης των ηπατικών ενζύμων που μεταβολίζουν τη μελατονίνη ( von Bahr et al.  2000 ).

Μια ιρανική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή  (Arch Med Res 2021), μελέτησε 74 ήπιες έως μέτριες νοσηλευόμενους ασθενείς. 
Η μελέτη έδειξε ότι η επικουρική χρήση μελατονίνης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα κλινικά συμπτώματα των ασθενών με COVID-19 και να συμβάλει στην ταχύτερη επιστροφή των ασθενών στην αρχική τους κατάσταση.

Τα δεδομένα από την κλινική του Κλίβελαντ  υποστηρίζουν τη χρήση μελατονίνης. 
Εδώ, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ασθενών από το μητρώο COVID-19 της κλινικής του Κλίβελαντ χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό φαρμάκων που ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν.

"Οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν μελατονίνη ως συμπλήρωμα είχαν, κατά μέσο όρο, 28% χαμηλότερο κίνδυνο να βγουν θετικοί στον SARS-CoV-2. 
Οι έγχρωμοι που χρησιμοποιούσαν μελατονίνη είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να βγουν θετικοί στον ιό."

Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει υψηλές δόσεις μελατονίνης, που κυμαίνονται από 50 έως 200 mg δύο φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται για σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο ( Αναφ .).

Σε μια μικρή   μελέτη κοόρτης περιπτώσεων στις Φιλιππίνες με 10 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, χορηγήθηκε υψηλή δόση μελατονίνης (hdM) επιπλέον (επικουρικά) στην τυπική θεραπεία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς:

«Η υψηλή δόση μελατονίνης μπορεί να έχει ευεργετικό ρόλο σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για πνευμονία COVID19, όσον αφορά τον μικρότερο χρόνο μέχρι την κλινική βελτίωση, τη λιγότερη ανάγκη για MV, τη συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και πιθανώς τη χαμηλότερη θνησιμότητα».

Η παραγωγή μελατονίνης μειώνεται με την ηλικία, συμβάλλοντας σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την ευαισθησία σε λοιμώξεις ( Αναφ .). 
Επιπλέον, οι μολυσματικοί ιοί μπορούν να καταστείλουν την παραγωγή μελατονίνης, διαταράσσοντας τους κιρκάδιους ελέγχους και βλάπτοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ( Αναφ .).

Η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων χρόνιων προβλημάτων υγείας που αυξάνουν την ευαλωτότητα στις λοιμώξεις και να προστατεύσει από νευρολογικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων Reiter et al. 2020 ). 

Σε μια μελέτη παρατήρησης που παρακολούθησε 11.672 άτομα, η χρήση μελατονίνης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θετικής εξέτασης για έναν κοινό, εξαιρετικά μολυσματικό αναπνευστικό ιό ( Αναφ .).

Μια άλλη μελέτη εξέτασε δεδομένα από 791 ασθενείς που διασωληνώθηκαν για αναπνευστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας εστίας σοβαρής οξείας ιογενούς αναπνευστικής νόσου και 2.981 ασθενών που χρειάζονταν το ίδιο επίπεδο αναπνευστικής υποστήριξης για άλλους λόγους. 

Η χρήση μελατονίνης, πιο συχνά για προβλήματα ύπνου, κατά τη διάρκεια της περιόδου διασωλήνωσης συσχετίστηκε με σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα και στις δύο ομάδες και αύξησε την πιθανότητα επιβίωσης σε ασθενείς μολυσμένους από τον ιό που χρειάζονταν μηχανικό αερισμό ( Αναφορά ).

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, υπάρχουν 7 δημοσιευμένες μελέτες για τη μελατονίνη κατά της COVID-19. 
Για τη λίστα των μελετών, ανατρέξτε στο  c19melatonin.com .

Περισσότερες από 8  μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη  για τη διερεύνηση των οφελών της μελατονίνης κατά της COVID-19. 
Τελικά, τα αποτελέσματα των παραπάνω δοκιμών θα προσφέρουν πιο οριστικά στοιχεία.

Εάν παίρνετε συμπλήρωμα μελατονίνης, να είστε προσεκτικοί: Η  υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας . 
Δεν υπάρχει ομοσπονδιακή RDA ούτε επίσημη συμβουλή για το εύρος δόσεων συμπληρωμάτων. 
Με βάση μια συνεχιζόμενη  ισπανική μελέτη , ένα πρωτόκολλο ημερήσιας δόσης 2 mg διερευνάται για την πρόληψη του COVID-19. 
Λάβετε υπόψη ότι η δοσολογία για ''πρόληψη'' και ''θεραπεία'' είναι διαφορετική. Για πρόληψη ή συντήρηση, συνήθως συνιστάται χαμηλότερη δόση, ενώ η δόση ''θεραπείας''  ή ''θεραπευτικής'' είναι συνήθως υψηλότερη.
    7. Μαύρο κύμινο (Nigella Sativa) και μέλι και Κυτοκίνες

    Οι σπόροι N. sativa που αναφέρονται συνήθως ως μαύρο κύμινο, φέρουν πολλά άλλα ονόματα, όπως μαύρο κύμινο, μαύρο κύμινο, νιγκέλα, άνθος μάραθου και ρωμαϊκό κόλιανδρο ( Πηγή ).

    Το λάδι από το μαύρο κύμινο  εξάγεται από σπόρους N. sativa και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για πάνω από 2.000 χρόνια λόγω των πολλών θεραπευτικών πλεονεκτημάτων του.

    Η θυμοκινόνη, η οποία είναι το δραστικό συστατικό των σπόρων N. sativa, έχει επιδείξει αποτελέσματα στη σημαντική μείωση των πιθανοτήτων καταιγίδας κυτοκινών και της επακόλουθης θνησιμότητας Πηγή ).

    Σε έρευνα στο Ιράκ (n = 419), οι σπόροι μαύρου κύμινου (40 mg/kg / ημέρα) μείωσαν τη θνησιμότητα από την Covid κατά 96% (0 θάνατοι στην ομάδα θεραπείας) και τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας κατά 93%.

    Μια μετα-ανάλυση 4 τυχαιοποιημένων δοκιμών μαύρου κύμινου έδειξε βελτίωση 67% (87% με την αρχική θεραπεία).

    Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή στο Πακιστάν, το μέλι και το μαύρο κύμινο βρέθηκαν πολύ αποτελεσματικά κατά της Covid-19.
    Για όσους έλαβαν μέλι (1/g / kg / ημέρα) και μαύρο κύμινο (80 mg/kg / ημέρα), τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν 2 φορές πιο γρήγορα, ο ιός εξαφανίστηκε 4 ημέρες νωρίτερα και σε σοβαρές περιπτώσεις το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 4,7 φορές χαμηλότερο.

    Το μέλι και το μαύρο κύμινο βρέθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά από τη χλωροκίνη, τη ρεμδεσιβίρη, τη δεξαμεθαζόνη, τις μεταγγίσεις πλάσματος όσων είχαν αρρωστήσει και άλλα φάρμακα στη μείωση της θνησιμότητας σε σοβαρές περιπτώσεις Covid.

    Μια συστηματική ανασκόπηση από επιστήμονες της Οξφόρδης βρήκε ότι το μέλι είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

    Σε σύγκριση με τις συμβατικές συμβατικές θεραπείες, το μέλι μείωσε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του βήχα και βελτίωσε άλλα συμπτώματα.

    Τα συνοπτικά αποτελέσματα των 3 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCT) του Nigella Sativa (n=915) είναι διαθέσιμα σε αυτήν την ειδική ιστοσελίδα:  c19ns.com . 
    Οι 3 RCT παρέχουν στοιχεία ότι η Nigella Sativa σχετίστηκε με μέση βελτίωση 84% στη μείωση της πιθανότητας θανάτου και νοσηλείας.

    Μια ανασκόπηση της δράσης της Thymoquinone, του πιθανού δραστικού συστατικού της nigella sativa (μαύρος σπόρος/μαύρο κύμινο), στον πνεύμονα δημοσιεύθηκε στο  International Journal of Nanomedicine  (Ιούλιος 2021).


    Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι πρόδρομος της γλουταθειόνης. 

    Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο  (2021), η μόλυνση από SARS-CoV2 βλάπτει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία οξειδοαναγωγής της κυτταρικής γλουταθειόνης. 
    Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το NAC μπορεί να αποτρέψει αυτή τη βλάβη και ο ρόλος της NAC στη θεραπεία της COVID-19 αξίζει να διερευνηθεί.

    Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο ACS Infectious Disease ( ACS Infect Dis. 2020 ) και στο Antioxidants  πρότειναν ότι η γλουταθειόνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του σώματος ενάντια στη σοβαρή φλεγμονώδη απόκριση που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. 

    Η ερευνητική ομάδα στη μελέτη ACS Infectious Disease το χαρακτήρισε ''την πιο πιθανή αιτία σοβαρών εκδηλώσεων και θανάτων σε ασθενείς με COVID-19''.
    Το NAC αναστέλλει την κυτταρική είσοδο και τον πολλαπλασιασμό ορισμένων αναπνευστικών ιών, βοηθά στην απομάκρυνση του παχύρρευστου βλεννογόνου από τους αεραγωγούς, καταστέλλει τη φλεγμονώδη σηματοδότηση και μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της καταιγίδας κυτοκινών που προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις ( Αναφ .). 
    Το NAC μπορεί επίσης να προστατεύει από προβλήματα πήξης που σχετίζονται με τον COVID-19, καθώς έχει αντιπηκτική ( πηγή ) και θρομβολυτική δράση ( πηγή ), που σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει τους θρόμβους και να διαλύσει θρόμβους που έχουν ήδη σχηματιστεί.

    Σε μια εργασία για το NAC για την COVID-19, που δημοσιεύτηκε στο  τεύχος Οκτωβρίου 2020 του Clinical Immunology με τίτλο 
    ''Θεραπευτικός αποκλεισμός της φλεγμονής σε σοβαρή μόλυνση COVID-19 με ενδοφλέβια N-ακετυλοκυστεΐν'', 
    η οποία είναι μια αναφορά σε σειρά περιπτώσεων 10 ασθενών (συμπεριλαμβανομένου ενός με ανεπάρκεια G6PD) που έλαβαν ενδοφλέβια NAC. 
    Η NAC προκάλεσε κλινική βελτίωση και μείωσε σημαντικά τον φλεγμονώδη δείκτη, CRP σε όλους τους ασθενείς. 
    Ο μηχανισμός δράσης της NAC μπορεί να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της ιογενούς λοίμωξης και την επακόλουθη καταιγίδα κυτοκινών.
    Μια άλλη εργασία από αμερικανούς ερευνητές, με τίτλο 
    "Ν-ακετυλοκυστεΐνη για την καταπολέμηση της COVID-19: Μια ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων ",  προσφέρει μια λεπτομερή ανάλυση του NAC και συζητά την πιθανή χρήση του για τη θεραπεία του COVID-19.
    Μια άλλη μελέτη, "Ενδογενής ανεπάρκεια της γλουταθειόνης ως η πιο πιθανή αιτία σοβαρών εκδηλώσεων και θανάτου σε ασθενείς με COVID-19" έγινε από τον Δρ Alexey Polonikov από τη Ρωσία ACS Infect Dis. 2020 ).

    Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η αναλογία αντιδραστικού είδους οξυγόνου (ROS) προς γλουταθειόνη ήταν σε θέση να προβλέψει τη σοβαρότητα του COVID-19 και την έκβαση του ασθενούς. 
    Όταν ο ασθενής είχε χαμηλή αναλογία ROS προς γλουταθειόνη, ο ασθενής είχε μια πολύ ήπια περίπτωση. 
    Ο πυρετός εξαφανίστηκε την τέταρτη μέρα χωρίς καμία απολύτως θεραπεία.

    Όταν η αναλογία ROS-προς-γλουταθειόνη ήταν υψηλή, ο ασθενής εμφάνισε δύσπνοια την τέταρτη ημέρα, παρουσίασε σημαντικό πυρετό, βραχνάδα, μυαλγία και κόπωση που επιμένουν για 13 ημέρες. 
    Ένας ασθενής με ακόμη υψηλότερο ROS και χαμηλότερη μειωμένη γλουταθειόνη είχε κρίσιμη ασθένεια που απαιτούσε νοσηλεία για πνευμονία που σχετίζεται με την COVID-19. 

    Τα τρόφιμα που έχουν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή γλουταθειόνης περιλαμβάνουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το πράσινο τσάι, την κουρκουμίνη, το δεντρολίβανο και το γαϊδουράγκαθοΟ ποιοτικός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2021, περισσότερες από 10  κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της NAC στο πλαίσιο των εξαιρετικά μολυσματικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.
    Ποια είναι η κύρια αιτία της σοβαρής ασθένειας COVID-19: Ανεπάρκεια γλουταθειόνης ή βιταμίνης D;
    Η υπόθεση ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D (VD) ευθύνεται για σοβαρές εκδηλώσεις και θάνατο σε ασθενείς με COVID-19 έχει προταθεί και συζητείται ενεργά από την επιστημονική κοινότητα. 
    Αρκετές μελέτες ανέφεραν ότι τα επίπεδα γλουταθειόνης συσχετίζονται θετικά με τη δραστική βιταμίνη D. ( PubMed ,  PubMed ) 
    Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη πειραματική μελέτη ( PubMed) έδειξε ότι η ανεπάρκεια γλουταθειόνης και το σχετικό αυξημένο οξειδωτικό στρες μεταβάλλει επιγενετικά τα ρυθμιστικά γονίδια της βιταμίνης D και, ως αποτέλεσμα, η κατασταλμένη γονιδιακή έκφραση μειώνει την παραγωγή βιταμίνης D, οδηγώντας τελικά σε δευτερογενή ανεπάρκεια βιταμίνης D. 
    Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες ότι η γλουταθειόνη είναι είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ενδογενούς παραγωγής βιταμίνης D και καταδεικνύει πιθανά οφέλη της θεραπείας με γλουταθειόνη στη μείωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. 
    Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ανεπάρκεια γλουταθειόνης και όχι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια κύρια αιτία υποκείμενων βιοχημικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης βιοσύνθεσης βιταμίνης D, και ευθύνεται για σοβαρές εκδηλώσεις και θάνατο σε ασθενείς με COVID-19.
    Σε 6 μηνη ελεγχόμενη κλινική μελέτη που περιλαμβάνει 262 κυρίως ηλικιωμένα άτομα και των δύο φύλων, εκείνοι που έλαβαν 600 mg NAC δύο φορές την ημέρα, σε αντίθεση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα επεισόδια παρόμοια με τη γρίπη και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης. [1]

    Μόνο το 25% των ασθενών με λοίμωξη από ιό στην ομάδα NAC εμφάνισε συμπτώματα, σε αντίθεση με το 79% των ασθενών με εικονικό φάρμακο.

    (Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα που προκαλεί η γρίπη μεταξύ των ηλικιωμένων, είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια να επαναληφθεί αυτή η μελέτη, η οποία διεξήχθη πριν από 20 χρόνια).

    Η ιδιαίτερη χρησιμότητα της NAC στους ηλικιωμένους μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα επίπεδα κυστεϊνης στο πλάσμα και τα επίπεδα κυτταρικής γλουταθειόνης τείνουν να μειώνονται με την πρόοδο της ηλικίας. [1]

    Μια γυναίκα στη Νέα Υόρκη προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό.
    Είχε μεγάλη δύσπνοια που δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
    Στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με πνευμονία και την έστειλαν στο σπίτι.
    Μερικά από τα συμπτώματά της βελτιώθηκαν όταν της χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, αλλά και πάλι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
    Ο γιος της Τζέιμς, φοιτητής ιατρικής, στράφηκε στον Ρίτσαρντ Χόροβιτς, έναν γιατρό και μέντορα, ο οποίος θεράπευε την αδερφή του για χρόνια νόσο του Lyme (μια ασθένεια που δεν υπάρχει στην επικρατούσα ιατρική).
    Ο γιατρός πρότεινε να δώσει στη μητέρα γλουταθειόνη (ενδοκυτταρικό αντιοξειδωτικό), την οποία χρησιμοποιεί για να μειώσει τη φλεγμονή σε ασθενείς με Lyme.
    Μετά από μια δόση, έγινε ένα θαύμα.
    Μέσα σε μια ώρα, η κατάστασή της βελτιώθηκε, μετά την οποία δεν υπήρξαν άλλες υποτροπές.

    Ο Τζέιμς και ο Χόροβιτς έγραψαν ένα άρθρο σε ένα ιατρικό περιοδικό, που περιγράφει αυτή και μια άλλη παρόμοια περίπτωση.
    Στη δεύτερη περίπτωση, ο ασθενής έλαβε ενδοφλέβια γλουταθειόνη και η κατάστασή του βελτιώθηκε μέσα σε μισή ώρα.
    Νωρίτερα, Ρώσοι ερευνητές έχουν ήδη προτείνει ότι η ανεπάρκεια γλουταθειόνης είναι η αιτία σοβαρών συνεπειών και θανάτου από κορωνοϊό.
    Τα χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης συνδέονται με σοβαρές ασθένειες. [1] [2] [3]
    NAC (Ν-ακετυλοκυστεΐνη)
    Η N-ακετυλο L-κυστεΐνη (NAC), ως πρόδρομος της γλουταθειόνης, βοηθά στην αναπλήρωση της ενδοκυτταρικής γλουταθειόνης, ενός ζωτικού κυτταρικού αντιοξειδωτικού. 
    Το NAC έχει χαμηλό μοριακό βάρος και απορροφάται καλά μέσω της στοματικής χορήγησης σε σύγκριση με τη γλουταθειόνη. [1] [2] [3].

    Το NAC μπορεί να προστατεύει από προβλήματα πήξης που σχετίζονται με την COVID-19, καθώς εξουδετερώνει την υπερπηκτικότητα και διασπά τους θρόμβους αίματος.

    Ωστόσο, το NAC έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα ως πόσιμο συμπλήρωμα, που σημαίνει ότι δεν απορροφάται καλά.

    Γλουταθειόνη και Ψευδάργυρος

    Για να βελτιώσετε τη γλουταθειόνη σας, χρειάζεστε ψευδάργυρο και ο ψευδάργυρος σε συνδυασμό με υδροξυχλωροκίνη (ιονοφόρο ψευδάργυρο ή μεταφορέα ψευδαργύρου) έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη θεραπεία του COVID-19.

    Γλουταθειόνη και Μοριακό Υδρογόνο 

    Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της γλουταθειόνης, ωστόσο, είναι το μοριακό υδρογόνο. 
    Το μοριακό υδρογόνο το κάνει επιλεκτικά και δεν θα αυξήσει άσκοπα τη γλουταθειόνη εάν δεν τη χρειάζεστε. 
    Μπορείτε να δείτε τη διάλεξη του Tyler LeBaron σχετικά με τις λεπτομέρειες του πώς το κάνει αυτό στο 

    Γλουταθειόνη και Σελήνιο

    Το σελήνιο είναι επίσης σημαντικό, καθώς ορισμένα από τα ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή γλουταθειόνης εξαρτώνται από το σελήνιο.

    Γλουταθειόνη και θρόμβος αίματος

    Η γλουταθειόνη είναι επίσης ένα από τα  φυσικά αραιωτικά του αίματος  καθώς είναι γνωστό ότι αναστρέφει τη συσσώρευση πλάκας και μειώνει την τάση για μη φυσιολογικούς θρόμβους αίματος.

    9. Πράσινο τσάι (EGCG)

    Epigallocatechin-gallate (EGCG) 200 mg (πρόληψη) ή 400 mg (πρώιμη θεραπεία) 1 φορά την ημέρα (J. Agric. Food Chem. 2014 ) αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου Zelenko για την πρόληψη και την έγκαιρη θεραπεία του COVID-19. 
    Το EGCG δρα ως ιονοφόρο ψευδάργυρο και επομένως πρέπει να συνδυαστεί με ψευδάργυρο.

    Η κερκετίνη και το EGCG δρουν ως ιονοφόρα ψευδαργύρουJ. Agric. Food Chem. 2014 ), τον ίδιο μηχανισμό δράσης που έχει η υδροξυχλωροκίνη βοηθώντας τον ψευδάργυρο να περάσει το κυτταρικό τοίχωμα όπου μπορεί να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού.

    Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα των κατεχινών του πράσινου τσαγιού, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), έχουν τεκμηριωθεί καλά. 
    Ένα διάλυμα κατεχινών πράσινου τσαγιού βρέθηκε ότι αδρανοποιεί τον ιό της COVID-19 στο εργαστήριο ( Αναφ .). 

    Άλλα μοντέλα εργαστηρίου και υπολογιστών υποδεικνύουν ότι οι κατεχίνες του τσαγιού μπορεί να αναστείλουν τη μολυσματικότητα και την ανάπτυξη του ιού ( Αναφ .). 

    Έχει προταθεί ότι το EGCG, λόγω της ανοσοτροποποιητικής του δράσης, θα μπορούσε να έχει ρόλο στην καταστολή της υπερφλεγμονής και στην πρόληψη της πνευμονικής ίνωσης σε ασθενείς με σοβαρή οξεία ιογενή αναπνευστική νόσο ( Αναφ .).

    EGCG (εκχύλισμα πράσινου τσαγιού), κερκετίνη, ψευδάργυρος, βιταμίνη C και D - 

    Πρωτόκολλο πρόληψης Zelenko

    Το  πρωτόκολλο πρόληψης του  Δρ Zelenko συνιστά τα ακόλουθα για την πρόληψη του COVID-19 σε ασθενείς χαμηλού και μέτριου κινδύνου:

    1. Elemental Zinc 25mg 1 φορά την ημέραPubMed )  Amazon )
    2.1. Κερσετίνη Amazon 500 mg 1 φορά την ημέρα μέχρι να γίνει διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. 

    Εάν η Quercetin δεν είναι διαθέσιμη, χρησιμοποιήστε το 
    Epigallocatechin-gallate (EGCG) 400 mg 1 φορά την ημέρα (J. Agric. Food Chem. 2014)  (Amazon)
    3. Βιταμίνη D3 5000 iu 1 φορά την ημέρα ( Amazon )
    4. Βιταμίνη C 1000 mg 1 φορά την ημέρα ( PubMed )  Amazon )

    EGCG (εκχύλισμα πράσινου τσαγιού), κερκετίνη, ψευδάργυρος, βιταμίνη C και D - Πρωτόκολλο θεραπείας Zelenko

    Το  πρωτόκολλο ''θεραπείας'' των εξωτερικών ασθενών του Dr Zelenko συνιστά τα ακόλουθα για τη θεραπεία με COVID-19 για ασθενείς χαμηλού κινδύνου:


    1. Elemental Zinc 50mg 1 φορά την ημέρα για 7 ημέρες ( PubMed )

    2.1. Κερσετίνη Amazon 500 mg 2 φορές την ημέρα για 7 ημέρες  ( PubMed ) Ή

    2.2. Epigallocatechin-gallate (EGCG) 400 mg 1 φορά την ημέρα για 7 ημέρες J. Agric. Food Chem. 2014 )

    3. Βιταμίνη D3 5000 iu 1 φορά την ημέρα για 7 ημέρες  Amazon )
    4. Βιταμίνη C 1000 mg 1 φορά την ημέρα για 7 ημέρες

    Ενα άλλο πρωτόκολλο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

    -Ψευδάργυρος 50 mg μετά τα γεύματα πολλές φορές την ημέρα.
    Ο ψευδάργυρος με άδειο στομάχι προκαλεί ναυτία
    - Βιταμίνη D 50.000 IU.
    Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο.
    - Βιταμίνη Α 10.000 IU
    - Ωμέγα-3 4-5 γρ. Οι βιταμίνες D, A, ωμέγα-3 πρέπει να λαμβάνονται με κάτι λιπαρό
    - Βιταμίνη C 1 g κάθε 3-4 ώρες τουλάχιστον, σε περίπτωση μέσης / σοβαρής κατάστασης, σημαντικά αυξήστε τη δόση
    - Σελήνιο 200 mcg 2 φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα
    - Φολικό οξύ 5 mg
    - Βιταμίνη Β1 250 mg
    - Σύμπλεγμα βιταμινών Β
    - Κερσετίνη 500 mg
    - Μαγνήσιο 400 mg
    - NAC (ACC) 600 mg 2 φορές την ημέρα (πρόδρομος της γλουταθειόνης) πχ Τrebon ή λιποσωματική γλουταθειόνη
    - Έλαιο μαύρου κύμινου (ή μαύρο κύμινο)
    - Μέλι
    - Τζίντζερ, Κουρκουμάς
    - CoQ10 400 mg
    - Αψιθιά (τσάι ή βάμμα)
    - Γαργάρες πολλές φορές την ημέρα με αραιωμένο διάλυμα λουγκόλης ή βάμματος ιωδίου
    - Μελατονίνη 3-12 mg πριν τον ύπνο, ομάδες κινδύνου, ανάλογα με την ηλικία και τη σοβαρότητα της νόσου
    - Ιβερμεκτίνη για ομάδες κινδύνου ή με μέτρια / σοβαρή νόσο

    Και όλα αυτά πάντα με την συμβουλή του γιατρού σας.
    Το φάρμακο απο το φαρμάκι διαχωρίζεται απο την δοσολογία.

    10. Ιχθυέλαιο (Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα) και Ωμέγα-6

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου θεραπείας I-Recover για το σύνδρομο Long Haul ή Post-COVID, το οποίο ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 2021 από την FLCCC (Front Line COVID-19 Critical Care Alliance). 

    Μια  πιλοτική μελέτη  (Ιανουάριος 2021) υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με τα περισσότερα ωμέγα-3 στο σύστημά τους είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19. 

    Η πιλοτική μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας αίμα από 100 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για COVID-19 στο Cedars Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. 
    Ο υποτιθέμενος μηχανισμός δράσης είναι ο γνωστός αντιφλεγμονώδης ρόλος των υψηλότερων επιπέδων ωμέγα-3, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της λεγόμενης ''καταιγίδας κυτοκινών'' που παρατηρείται σε ορισμένες σοβαρές ή/και θανατηφόρες περιπτώσεις COVID-19.

    Αυτή η προστασία μπορεί να προέρχεται από την επίδραση των EPA και DHA στον οργανισμό. 
    Ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο περιοδικό Frontiers in Physiology εξήγησε πώς "η συμπλήρωση EPA και DHA μπορεί να αλλάξει πολλές βιολογικές οδούς που μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στην έκβαση της COVID-19." 
    Οι συγγραφείς απαρίθμησαν τα πολλά θρεπτικά συστατικά που παίζουν βασικό ρόλο στη διαχείριση μιας καταιγίδας κυτοκινών και συνέχισαν:

    «Μεταξύ αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών, LC-PUFAs (μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) όπως ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) είναι αξιοσημείωτο, λόγω της άμεσης επιρροής τους στην ανοσολογική απόκριση σε ιικές μολύνσεις.

    Μεταξύ αυτών των πολύπλοκων ανοσορυθμιστικές επιδράσεις, Η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και η ιντερλευκίνη-1β (IL-1β) -λόγω του πιθανολογούμενου κεντρικού ρυθμιστικού ρόλου στην "καταιγίδα κυτοκινών"- θα πρέπει να τονιστούν."

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα μέσω μιας ποικιλίας μηχανισμών ( Αναφ. ,  Αναφ .). 
    Σοβαρές οξείες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί μερικές φορές να πυροδοτήσουν καταιγίδα κυτοκινών, κατά την οποία η υπερβολική παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών οδηγεί σε ανεξέλεγκτη συστηματική φλεγμονή και απειλητική για τη ζωή βλάβη ιστών και οργάνων. 

    Ένα άλλο φαινόμενο, που ονομάζεται καταιγίδα εικοσανοειδών, έχει επίσης προταθεί ότι συμβάλλει σε εκτεταμένη φλεγμονή, βλάβη ιστού και ανεπάρκεια οργάνων. 

    Η καταιγίδα εικοσανοειδών χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή προφλεγμονωδών και προπηκτικών εικοσανοειδών που παρασκευάζονται από αραχιδονικό οξύ, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που συντίθεται στο σώμα και λαμβάνεται από ζωικό λίπος της διατροφής (1 . Σχ .). 

    Ανταγωνιζόμενα με το αραχιδονικό οξύ για μεταβολικά ένζυμα, το EPA και το DHA μειώνουν την παραγωγή προφλεγμονωδών και προπηκτικών εικοσανοειδών και αυξάνουν την παραγωγή εξειδικευμένων ενώσεων που διαλύουν τη φλεγμονή (1. 2).

    Τα συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, χορηγούμενα από το στόμα ή ενδοφλέβια, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ARDS.

    Μια μετα-ανάλυση 12 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με συνολικά 1.280 βαρέως πάσχοντες ασθενείς με ARDS βρήκε ότι το συμπλήρωμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε συνδυασμό με γ-λινολενικό οξύ (ένα λιγότερο φλεγμονώδες ωμέγα-6 λιπαρό οξύ) και αντιοξειδωτικά, βελτιωμένους δείκτες της πνευμονικής λειτουργίας. 
    Ωστόσο, μόνο η ωριαία χορήγηση, και όχι η μεγάλη ενδοφλέβια δόση bolus, συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα. 
    Αν και παρατηρήθηκαν μειώσεις στον μηχανικό αερισμό και στη διάρκεια παραμονής στην εντατική θεραπεία, αυτές οι επιδράσεις δεν είχαν στατιστική σημασία ( Αναφ .).

    Μια μελέτη παρατήρησης σε 100 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή οξεία ιογενή αναπνευστική νόσο βρήκε ότι υψηλότερα επίπεδα EPA συν DHA συσχετίστηκαν με χαμηλότερη θνησιμότητα, αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, πιθανώς λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων ( Αναφ .). 

    Κατά τη διάρκεια μιας εστίας σοβαρής ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι οι χώρες με την υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλάσσιες πηγές είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από άλλες περιοχές του κόσμου ( Αναφ .). 
    Η ίδια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μοντελοποίηση υπολογιστή για να δείξει πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συνδέονται με τον εξαιρετικά μολυσματικό ιό και να παρεμβαίνουν στην ικανότητά του να εισέρχεται στα κύτταρα ( Αναφ .).

    Αυτές είναι περισσότερες από δώδεκα μελέτες σε εξέλιξη που εξετάζουν την επίδραση του EPA και/ή του DHA στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων του COVID-19.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά EPA και DHA επηρεάζουν τις βιολογικές οδούς που μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στην έκβαση της COVID-19.

    Το EPA και το DHA έχουν άμεση επίδραση στην ανοσολογική απόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις και μπορούν να ρυθμίσουν την ανοσολογική απόκριση και λειτουργία.

    Τα ζωικά ωμέγα-3 λιπαρά, ειδικά το DHA, βοηθούν επίσης στην πρόληψη της θρόμβωσης (θρόμβος αίματος μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο) μειώνοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. 
    Η υπερπηκτικότητα είναι μια άλλη επιπλοκή της σοβαρής λοίμωξης COVID-19 που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

    Τα ωμέγα-3 μειώνουν επίσης τον κίνδυνο δυσλειτουργίας των πνευμόνων, προστατεύουν από βλάβη των πνευμόνων και δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις και βελτιώνουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

    Η έρευνα δείχνει ότι με τη μείωση των τριγλυκεριδίων, μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καταιγίδας κυτοκινών. 
    Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι γνωστό ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια, αλλά το έλαιο κριλ το κάνει πιο αποτελεσματικά από το ιχθυέλαιο.

    Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Βρετανικής Ρινολογικής Εταιρείας για τη Διαχείριση της Νέας Απώλειας της Οσμής κατά τη διάρκεια της Πανδημίας COVID-19 συμβουλεύουν ότι η συμπλήρωση ιχθυελαίου (2.000 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων/ημέρα) μπορεί να είναι ευεργετική όταν χρησιμοποιείται επιπλέον της τυπικής θεραπείας (προπόνηση όσφρησης, στοματικά στεροειδή και ξεπλύματα στεροειδών) ( Hopkins, Clin Otolaryngol 2020 ). 

    Αυτή η θέση δεν βασίζεται σε κλινική δοκιμή ιχθυελαίου σε ασθενείς με COVID-19, αλλά σε περιορισμένη έρευνα σε ζώα και ανθρώπους που υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ωφέλιμα για την απώλεια όσφρησης λόγω βλάβης των οσφρητικών νεύρων.
    Το ίδιο κάνει και ο ψευδάργυρος.

    Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που δημοσιεύτηκε στο  Science, Νοέμβριος 2020  αποκάλυψε ότι το λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6) συνδέεται με την ''πρωτεΐνη ακίδας'' του ιού COVID-19 και παρεμβαίνει στην είσοδο του ιού σε ένα ανθρώπινο κύτταρο μέσω των υποδοχέων ACE-2. 
    Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι στα ανθρώπινα κύτταρα, το συμπλήρωμα λινελαϊκού οξέος συνεργάζεται με το φάρμακο COVID-19 remdesivir στην καταστολή της αναπαραγωγής του SARS-CoV-2.

    11. Βιταμίνες Β και COVID-19

    Η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, εξαντλείται γρήγορα σε περιόδους μεταβολικού στρες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ασθενειών. 
    Η ανεπάρκεια θειαμίνης είναι συχνή σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ειδικά σε αυτούς με κρίσιμη ασθένεια ( Αναφ .). 
    Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας μείωσης-οξείδωσης, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην αγγειακή λειτουργία ( Αναφ .).

    Η θειαμίνη, 200 mg δύο φορές την ημέρα, μείωσε τη θνησιμότητα σε ασθενείς με σηπτικό σοκ και ανεπάρκεια θειαμίνης και η εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αναστείλει την υπερφλεγμονώδη ανοσοαπόκριση που συνοδεύει την καταιγίδα κυτοκινών ( Αναφ .). 

    Είναι ένα βασικό θεραπευτικό στο πρωτόκολλο MATH+ (μεθυλπρεδνιζολόνη, ασκορβικό οξύ [βιταμίνη C], θειαμίνη και ηπαρίνη, συν άλλα υποστηρικτικά θρεπτικά συστατικά και φάρμακα), μια θεραπευτική στρατηγική που προτείνεται για τη διαχείριση προχωρημένων σταδίων σοβαρής οξείας ιογενούς αναπνευστικής νόσου ( Αναφ .). 

    Αν και λείπουν κλινικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, δύο νοσοκομεία των ΗΠΑ που εφαρμόζουν το πρωτόκολλο MATH+ σε ασθενείς με σοβαρή οξεία ιογενή αναπνευστική νόσο ανέφεραν ποσοστά θνησιμότητας που ήταν περίπου το ένα τέταρτο αυτών που αναφέρθηκαν από άλλα νοσοκομεία των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τυπική φροντίδα (Σχ .).

    Σε μια μελέτη στη Σαουδική Αραβία ( Al Sulaiman et al. Crit Care 2021 ), 738 βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19 από δύο κέντρα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. 
    Το ποσοστό ενδονοσοκομειακών θανάτων και το ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε θειαμίνη ως συμπληρωματική θεραπεία (θεραπεία που χορηγείται επιπλέον της καθιερωμένης θεραπείας) πέθαναν 63% λιγότερο συχνά από εκείνους που δεν έλαβαν τη βιταμίνη. 
    Επιπλέον, η ομάδα της θειαμίνης ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχει θρόμβο αίματος κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη ΜΕΘ.

    Μια άλλη μελέτη ασθενών με COVID-19 με σοβαρά συμπτώματα βρήκε ότι το  26,3% μεταξύ των διαβητικών με COVID-19  είχαν έλλειψη βιταμίνης Β1.

    Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από τη Σιγκαπούρη ( CW Tan, Nutrition 2020 ), διαπίστωσε ότι όσοι ξεκίνησαν με ημερήσια από του στόματος δόση 
    βιταμίνης D3 (1.000 IU), μαγνησίου (150 mg) και βιταμίνης Β12 (500 mcg) από την πρώτη ημέρα νοσηλείας και συνεχίστηκε έως και 14 ημέρες ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να χρειαστούν οξυγονοθεραπεία και περαιτέρω εντατική θεραπεία.

    Μια  σειρά περιπτώσεων  (δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020) 9 ηλικιωμένων ασθενών με COVID-19 που έλαβαν θεραπεία με συνδυασμό NMN, ψευδάργυρου, βεταΐνης και χλωριούχου νατρίου οδήγησε σε ταχεία βελτίωση.

    Το θέμα ''βιταμίνες του συμπλέγματος Β'' είναι ένα περίπλοκο θέμα και μάλλον γι' αυτό ονομάζονται ''Σύμπλοκο Β''.
     
    Οι βιταμίνες Β μπορεί να αποτελούν μια μακρά λίστα, αλλά η καθεμία είναι σημαντική για διαφορετικούς λόγους. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας όταν συνδυάζετε τις τροφές που τις περιέχουν, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν όλες μαζί για μέγιστο αποτέλεσμα. 
    Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ) και Β7 (βιοτίνη).

    Η Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης στο σύστημά σας, όπως και η βιταμίνη Β6, μια άλλη σημαντική βιταμίνη που καταπολεμά τα μικρόβια που φυσικά ωφελεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ακόμη προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του αέρα, ρύπανση.

    Η βιταμίνη Β9 και το φολικό οξύ βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών και βοηθούν στον μεταβολισμό των κυττάρων και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού. 
    Βρίσκονται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα, άγρια ​​ψάρια κρύου νερού όπως ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες, γαύρο και άγριο αλιευμένο σολομό Αλάσκας, και βοσκή, βιολογικό κοτόπουλο.

    Η νιασίνη ή βιταμίνη Β3 είναι πρόδρομος του δινουκλεοτιδίου νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD+). 

    Υπάρχουν  τρεις κύριες μορφές νιασίνης , οι οποίες είναι διατροφικοί πρόδρομοι του δινουκλεοτιδίου νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD). 
    Αυτές είναι το ριβοσίδιο του νικοτιναμιδίου, το νικοτινικό οξύ και το νικοτιναμίδιο.

    Το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD+) είναι ένας απαραίτητος συμπαράγοντας σε όλα τα ζωντανά κύτταρα που εμπλέκεται σε θεμελιώδεις βιολογικές διεργασίες. 
    Το NMN (Nicotinamide MonoNucleotide), είναι επίσης ένας άλλος πρόδρομος του NAD. 

    Επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12 απαιτούνται επίσης για το σώμα σας να παράγει το αμινοξύ κυστεΐνη. 

    Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι μια συμπληρωματική μορφή κυστεΐνης. 
    Η κατανάλωση επαρκούς κυστεΐνης και NAC είναι σημαντική για διάφορους λόγους υγείας - συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης του πιο ισχυρού αντιοξειδωτικού στο σώμα σας, της γλουταθειόνης. 

    Βιταμίνη Β6
    Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 σχετίζονται με πιο σοβαρές ασθένειες.
    Η βιταμίνη Β6 είναι αντιθρομβωτική και αντιφλεγμονώδης και μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει τις καταιγίδες κυτοκινών. [1] [2] [3]

    Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)
    Οι έγκυες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν με Covid, πιθανώςαυτό συμβαίνει επειδή λαμβάνουν φυλλικό οξύ. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη του φυλλικού οξέος. [1] [2] [3]

    Βιταμίνη Β12

    Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σχετίζονται με υψηλότερη θνησιμότητα από τον Covid.
    Σε μια μελέτη στη Σιγκαπούρη , οι ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη Β12, μαγνήσιο και βιταμίνη D είχαν σημαντικά λιγότερες επιπλοκές της νόσου.

    Η σύμβουλος επιχειρήσεων Adeline Chalmers (38 ετών ) ουσιαστικά παρέλυσε μετά την Covid.
    Ένιωσε συντριπτική κόπωση, ομίχλη στο κεφάλι της, συμπτώματα άνοιας και δύσπνοια.
    Της συνέστησαν να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Β12, αλλά ο γιατρός της είπε ότι ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων.
    Πήγε σε άλλη κλινική, όπου της εξήγησαν ότι είναι ακόμα χαμηλά.
    Έλαβε σταγόνες σιδήρου και ενέσεις βιταμίνης Β12 και ανάρρωσε σε λίγες μέρες .
    Ο Δρ Klein είπε ότι τα συμπτώματα του PTS είναι παρόμοια με εκείνα της ανεπάρκειας σιδήρου και βιταμίνης Β12 και παρατηρούνται σε πολλούς ασθενείς, ακόμη και αν οι αναλύσεις τους βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος. Παρόμοια περίπτωση .

    Σχετικά: Νιασίνη και COVID-19  - Είναι η νιασίνη ένα κομμάτι του παζλ COVID-19 που λείπει;

    12. Μοριακό Υδρογόνο



    Έχει γίνει πληθώρα μελετών σχετικά με τις επιδράσεις του υδρογόνου στη φλεγμονή, ιδιαίτερα στη ρύθμιση/τον έλεγχο των φλεγμονωδών κυτοκινών. Για παράδειγμα:
    • Μια ομάδα επιστημόνων στην Κίνα πρότεινε ότι η θεραπεία με διαλύματα πλούσια σε υδρογόνο μπορεί να είναι μια ασφαλής, αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία για το Σύνδρομο Πολλαπλών Οργάνων Δυσλειτουργίας (MODS) που προκαλείται από τη γρίπη και άλλες ιογενείς μολυσματικές ασθένειες ( SOJ Microbiol Infect Dis. 2017 ).
    • Σε μια εργαστηριακή μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology , 
    • ''η θεραπεία με HRW (νερό πλούσιο σε υδρογόνο) μείωσε σημαντικά τις επαγόμενες από EtOH αυξήσεις στα επίπεδα αλανίνης αμινοτρανσφεράσης, ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης, τριγλυκερίνης και ολικής χοληστερόλης, συσσώρευση ηπατικών λιπιδίων και φλεγμονωδών κυτοκινών. Παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-α) και ιντερλευκίνη (IL)-6."
    • Μια άλλη μελέτη το 2013  ανέφερε «Τα επίπεδα στον ορό των κυτοκινών όπως η IL-10, TNF-α, IL-12p70 και GM-CSF ποντικών που χορηγήθηκαν με HW (νερό υδρογόνου) ήταν σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με την ομάδα PW (νερό εικονικού φαρμάκου). .»
    Υπάρχουν τουλάχιστον 30 άλλες επιστημονικές μελέτες υψηλής επίδρασης που αναφέρουν την παρατηρούμενη εξισορροπητική και μείωση της επίδρασης του υδρογόνου στις φλεγμονώδεις κυτοκίνες.

    Πέρα από τις υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν λόγο ενθουσιασμού, το αέριο υδρογόνο προτείνεται τώρα και στην Κίνα ως θεραπεία για άτομα που πάσχουν από COVID-19 και υπάρχουν πολύ θετικές καταγεγραμμένες ανέκδοτες αναφορές από ασθενείς.
    Δημοσιεύτηκε η πρώτη προκαταρκτική αναφορά για ασθενείς με COVID-19 (n=90) από την Κίνα, η οποία καταδεικνύει ότι η εισπνοή μικτού αερίου Υδρογόνου/Οξυγόνου έχει ανώτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το Oxygen μόνο ( Journal of Thoracic Disease. 2020 ).

    Η επιστήμη πίσω από τον ιό και την πιθανή θεραπεία είναι, φυσικά, πολύ πιο περίπλοκη από αυτό, και δεν σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε την κατάσταση. 
    Ωστόσο, οι δυνατότητες εδώ είναι ενδιαφέρουσες — ειδικά όταν λαμβάνετε υπόψη τον παράγοντα ασφάλειας του μοριακού υδρογόνου.
     Θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει καθώς αναπτύσσεται η επιστήμη και διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές, και θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο με περισσότερες πληροφορίες καθώς θα είναι διαθέσιμο.

    13. Σελήνιο

    Το σελήνιο παίζει ρόλο στη λειτουργία και την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μέσω της ενσωμάτωσής του σε ένζυμα και άλλες πρωτεΐνες. 

    Μειώνει επίσης τη μολυσματικότητα, την αναπαραγωγή και τη μολυσματικότητα αρκετών αναπνευστικών ιών ( Αναφ .). 

    Το σεληνικό νάτριο, μια μορφή που χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα, έχει βρεθεί ότι εμποδίζει έναν μολυσματικό αναπνευστικό ιό να εισέλθει στα κύτταρα αλληλεπιδρώντας με την πρωτεΐνη ακίδας του στο εργαστήριο ( Αναφ .).

    Το σελήνιο συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη Ε και την κυστεΐνη για τη ρύθμιση της ισορροπίας της οξείδωσης και της μείωσης και την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους σηματοδότησης ελέγχοντας το οξειδωτικό στρες ( Αναφ .)

    Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα πρόκλησης υπερβολικής φλεγμονής λόγω καταιγίδας κυτοκινών (πηγή).

    Η συγκέντρωση του σεληνίου στο έδαφος ποικίλλει γεωγραφικά σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την κατάσταση του σεληνίου και καταλήγοντας σε ενδημική ανεπάρκεια και ανεπάρκεια (1).
     
    Μια μελέτη που συνέκρινε την επιβίωση της COVID-19 με την περιφερειακή κατάσταση σεληνίου κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επιδημίας στην Κίνα βρήκε ότι η επιβίωση ήταν πιο πιθανή σε περιοχές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο (1). 

    Μια μελέτη που έγινε κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας στη Γερμανία βρήκε υψηλότερα επίπεδα σεληνίου και πρωτεϊνών που περιέχουν σελήνιο σε επιζώντες από μόλυνση από COVID-19 έναντι μη επιζώντων ( 1).

    Τα επίπεδα σεληνίου στο αίμα έχουν σημειωθεί ότι μειώνονται σε ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια και τα χαμηλότερα επίπεδα συσχετίζονται με πιο σοβαρή ασθένεια και χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης ( 1). 

    Μια μετα-ανάλυση 19 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών βρήκε ότι η ενδοφλέβια συμπλήρωση σεληνίου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς μείωσε τη συνολική θνησιμότητα (αλλά όχι τη θνησιμότητα 28 ημερών) και συντόμευσε τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο (αλλά όχι στη μονάδα εντατικής θεραπείας) ( 1). 

    Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 40 ασθενείς με ARDS, αυτοί που έλαβαν σεληνίτη νατρίου ενδοφλεβίως για 10 ημέρες είχαν αυξημένα επίπεδα γλουταθειόνης, μειωμένα επίπεδα φλεγμονώδους κυτοκίνης και βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν φυσιολογικό ορό (εικονικό φάρμακο). Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση ή στην παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (1).

    Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου σχετίζονται με πιο σοβαρή covid-19. [1] [2] [3]

    Είναι επίσης γνωστό ότι η ανεπάρκεια σεληνίου στο σώμα αυξάνει την μολυσματικότητα ιών RNA όπως Coxsackie και influenza.
    Σε ζώα με ανεπάρκεια σεληνίου, αυτοί οι ιοί μεταλλάχθηκαν σε πιο λοιμογόνο μορφή.
    Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γρίπη είναι περισσότερο παθογόνος σε ποντικούς με έλλειψη και ανεπάρκεια σεληνίου και επίσης αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο οι ιοί μπορούν να μεταλλαχθούν, προωθώντας την εξέλιξη των στελεχών που είναι περισσότερο παθογόνα και ικανά να αποφεύγουν την παρακολούθηση τους από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. [1]

    Τα οφέλη από τα συμπληρώματα σεληνίου έχουν τεκμηριωθεί και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις.
    Για παράδειγμα, σε όσους έχουν μολυνθεί με HIV (έχει διαπιστωθεί αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης του σεληνίου και της θνησιμότητας), με καρκίνο του ήπατος που σχετίζεται με ηπατίτιδα Β και σε ασθενείς με ''επιδημικό αιμορραγικό πυρετό'' που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με σεληνικό νάτριο από το στόμα, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση της θνησιμότητας κατά 80%.

    Επίσης το σελήνιο είναι ένας βασικός συμπαράγοντας για ορισμένες υπεροξειδάσες και η έλλειψη σεληνίου είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Κίνας και σε άλλα μέρη του κόσμου, η εξασφάλιση επαρκούς διατροφής σε σεληνίο μπορεί επίσης να είναι σημαντική.[ 1]
    14. Προβιοτικά

    Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία. 
    Τα βακτήρια στα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium, καθώς και οι Streptococcus thermophiles και Saccharomyces boulardii, είναι παραδείγματα κοινών προβιοτικών ( Αναφ .).

    Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με δημοσιευμένες μελέτες για τα προβιοτικά και τηνν COVID-19 από
    το c19probiotics.com (ενημερώνεται συνεχώς).

    Μέσω του μεσεντερίου λεμφικού συστήματος, άθικτα βακτήρια και οι μεταβολίτες τους εισέρχονται στην κυκλοφορία και επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση των πνευμόνων (άξονας εντέρου/πνεύμονα). 

    Με αυτόν τον τρόπο οι μεταβολίτες του εντέρου, που παράγονται κυρίως από βακτηριακή ζύμωση διαιτητικών ινών, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), επηρεάζουν σημαντικά την τοπική ανοσία του εντέρου αλλά και τα απομακρυσμένα όργανα. 

    Τα SCFA που προέρχονται από το έντερο είναι σε θέση να καταστέλλουν τη φλεγμονή των πνευμόνων (1). 
    Τα δενδριτικά κύτταρα (DCs), τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείρουν υποπληθυσμούς Τ-κυττάρων στους μεσεντερικούς λεμφαδένες και τον λεμφικό ιστό του εντέρου για την παραγωγή ρυθμιστικών κυτοκινών. 

    Μετά την ανοσολογική διέγερση των αεραγωγών, αυτά τα Τ-κύτταρα μετακινούνται από το έντερο στο αναπνευστικό σύστημα, παρέχοντας προστασία και διεγείροντας μια αντιφλεγμονώδη απόκριση. 
    Στην πραγματικότητα, η εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εντερίτιδα και την πνευμονία που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα (1). 

    Η αλλοιωμένη βακτηριακή ισορροπία (δυσβίωση) προκαλεί τη μετατόπιση κυτοκινών, ενδοτοξινών και μικροβιακών μεταβολιτών στη γενική κυκλοφορία σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. 
    Αντίθετα, η αναπνευστική φλεγμονή (για πολλές αιτίες, π.χ. αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις λόγω του ιού COVID-19), προκαλεί τοπική δυσβίωση και, με τη σειρά της, τη μετατόπιση μικροβιακών μεταβολιτών και τοξινών σε άλλα όργανα, όπως το έντερο (παρακάτω).

     

    Οι φυσιολογικές αλλαγές στην ανθρώπινη μικροχλωρίδα με την ηλικία οδηγούν σε μια ''φυσιολογική δυσβίωση'', με μικρότερη διαφοροποίηση στη μικροβιακή σύνθεση, που επιδεινώνεται σε περίπτωση συννοσηρότητας (υπέρταση, διαβήτης, χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου κ.λπ.) (1). 

    Επομένως, για να διαπιστωθεί η κατάσταση της ευβίωσης (υγιής κατάσταση), απαιτούνται ''καλά'' βακτήρια. 
    Η έννοια των προβιοτικών ως τροφής με θετικά αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Parker RB το 1974 και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και πιο πρόσφατα από τον Οργανισμό Υγείας του Word (ΠΟΥ) (1).

    Πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και αρκετές μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο οξέων λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού (π.χ. κρυολόγημα και γρίπη) (1).

    Δύο μετα-αναλύσεις δώδεκα και δεκατριών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών  (), κατέδειξαν κλινικά οφέλη της χορήγησης Lactobacillus και Bifidobacterium σε ασθενείς με μηχανικό αερισμό στη ΜΕΘ, δείχνοντας χαμηλότερη συχνότητα λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού και πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα. 

    Μια άλλη μελέτη έδειξε καλύτερη πρόγνωση σε 28 από τους 70 συμπτωματικούς ασθενείς που έπαιρναν προβιοτικά (L. acidophilus DSM 32241, L. helveticus DSM 32242, L. paracasei DSM 32243, L. plantarum DSM 32244, L. brevis 6143336 DSM27, L. brevis DSM 32241. , B. lactis DSM 32247, 2400 δισεκατομμύρια βακτήρια την ημέρα), μειώνοντας τον κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ. 

    Όλες αυτές οι ενέργειες θα ήταν χρήσιμες για τη μείωση της διάδοσης του SARS-CoV-2 στην αναπνευστική οδό και στο έντερο, ενισχύοντας τόσο τις αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις όσο και τις ανοσοποιητικές άμυνες  (1).

    Πρόσφατα, αρκετές αναθεωρημένες αναφορές κλινικών εμπειριών, προκλινικών μελετών, μικρών, ανοιχτών κλινικών δοκιμών, σειρών περιπτώσεων και κλινικών υποθέσεων έχουν υποδείξει ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό, όπως το L. rhamnosus CRL-1505 (1), το Streptococcus salivarius Το K12 (1), το L. plantarum LP01 (1) και το Β. lactis BS01 (1 ) μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων και/ή των επακόλουθων φλεγμονωδών επακόλουθων. 

    Η πρώτη τετραπλασιασμένη τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή ( MedRxiv Μάιος 2021 ) σε ένα νέο προβιοτικό σκεύασμα έδειξε ότι η πλήρης ύφεση την 30η ημέρα ενισχύθηκε από 28% σε 53%.

    Από τις αρχές του 2020 έχουν καταγραφεί πολυάριθμες κλινικές δοκιμές για τη διερεύνηση της χρησιμότητας των προβιοτικών στη θεραπεία σοβαρών οξειών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, και πολλές βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Τα προβιοτικά μειώνουν τη συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
    Μετα-ανάλυση 8 μελετών προβιοτικών έδειξαν βελτίωση 21% (34% με την έγκαιρη θεραπεία).

    Τα αντιβιοτικά μπορεί να επιδεινώσουν τη λοίμωξη.


    ''Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σοβαρή COVID-19 αναπτύσσεται 1,5 φορές πιο συχνά σε άτομα που έλαβαν αντιβιοτικά τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση.

    Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong (Κίνα): ανέλυσαν τα δεδομένα ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέτριας σοβαρότητας, αναφέρει η Izvestia.

    Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 1500 ασθενείς που ήταν αρχικά σε μέτρια κατάσταση.
    996 άτομα έλαβαν αντιβιοτικά μέσα σε δύο ημέρες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, στα υπόλοιπα είτε δεν τα χορηγήθηκαν καθόλου είτε χορηγήθηκαν σε περισσότερες από δύο ημέρες ή και αργότερα.

    Ως αποτέλεσμα, σε 30 ημέρες, από αυτούς που ανέπτυξαν σοβαρή μορφή COVID-19, υπήρχαν 1,5 φορές περισσότεροι άνθρωποι που έλαβαν αντιβιοτικά αμέσως μετά τη διάγνωση.
    Ο ΠΟΥ αφαίρεσε πρόσφατα την αζιθρομυκίνη από τα αρχικά συνιστώμενα φάρμακα, αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να το συνταγογραφούν.

    Πότε χρειάζονται αντιβιοτικά για την COVID-19;

    Ένας ασθενής με λοίμωξη από κορωνοϊό χρειάζεται αντιβιοτικά μόνο εάν υπάρχουν πειστικά σημάδια βακτηριακής λοίμωξης.
    Ένας γιατρός μπορεί να προσδιορίσει ότι μια βακτηριακή λοίμωξη έχει προσχωρήσει στην COVID-19.


    Πρέπει να πάτε στον γιατρό ώστε να πάρει έχει το ιστορικό σας: εάν είχε χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με πυώδη λοίμωξη, για παράδειγμα, χρόνια βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχικό άσθμα, ιγμορίτιδα, ιγμορίτιδα, τότε ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά, αλλά επίσης όχι πάντα, - λέει η Δρ Natalya Zayakina. -


    Ή, όταν ένας γιατρός, όταν εξετάζει έναν ασθενή, βλέπει ότι ο ασθενής βήχει και έχει πράσινα ή κίτρινα πτύελα, αυτό είναι σημάδι ότι υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη.
    Ή υπάρχει πρόβλημα με τις αμυγδαλές.
    Αυτά είναι ίσως τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα όταν τα αντιβιοτικά μπορούν να προστεθούν στην αντιική θεραπεία.


    Είναι επίσης σημαντικό για τον γιατρό να δεί τις εξετάσεις του ασθενούς - ακόμη και με μια απλή γενική εξέταση αίματος, ο γιατρός μπορεί ήδη να ξεχωρίσει τι είδους λοίμωξη έχει ο ασθενής - ιογενής ή βακτηριακή.


    Υπάρχουν επίσης πιο σύγχρονες βιοχημικές παράμετροι, για παράδειγμα, η προκαλσιτονίνη, η οποία σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εάν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη ή όχι.


    Η παρακολούθηση των τιμών προκαλσιτονίνης στον ορό μπορεί να είναι ιδιαίτερα είναι χρήσιμη στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην αντιβιοτική θεραπεία.
    Και βέβαια εαν συνυπάρχει και βακτηριακή λοίμωξη μετά η μικροβιολογική εξέταση το αντιβιόγραμμα μας καθορίζει το εξειδικευμένο αντιβιοτικό.


    Εκτός από τις παρενέργειες που μπορεί να έχει κάθε φάρμακο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα:
    Εάν οι άνθρωποι λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς ενδείξεις και μάλιστα συχνά, τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στο φάρμακο.


    Τα αντιβιοτικά αναστέλλουν επίσης την εντερική μικροχλωρίδα.
    Σε χώρες όπου καταναλώνονται ζυμωμένα λαχανικά , η θνησιμότητα από την Covid είναι χαμηλότερη.
    Κάθε επιπλέον γραμμάριο λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση την ημέρα σχετίζεται με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. [1] [2]

    15. Λακτοφερίνη

    Η λακτοφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη που δεσμεύει τον σίδηρο που παράγεται από κύτταρα όπως αυτά των εκκριτικών αδένων και τα ενεργοποιημένα ουδετερόφιλα (ένας τύπος κυττάρου του ανοσοποιητικού). 

    Βρίσκεται στα περισσότερα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένων των δακρύων και του μητρικού γάλακτος, και η λακτοφερρίνη που προέρχεται από βόειο ορό γάλακτος χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα ( Αναφ .). 

    Η λακτοφερρίνη είναι ένας ανοσορυθμιστής, ικανός να ενισχύει την αντιμικροβιακή ανοσοποιητική δραστηριότητα ενώ μειώνει τη φλεγμονή και έχει επιδείξει ένα ευρύ φάσμα δράσης έναντι βακτηρίων, μυκήτων, πρωτόζωων και ιών ( Αναφ .). 

    Εργαστηριακή έρευνα πρότεινε επίσης ότι η λακτοφερρίνη μπορεί να αναστείλει την είσοδο ενός εξαιρετικά μολυσματικού αναπνευστικού ιού στα κύτταρα, εμποδίζοντας τις αλληλεπιδράσεις του με συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης ( Αναφ .).

    Η λακτοφερρίνη μπορεί να επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μέσω της ικανότητας δέσμευσης σιδήρου. 

    Ενώ ο σίδηρος απαιτείται για την αντιγραφή του DNA και την παραγωγή ενέργειας, η παρουσία περίσσειας σιδήρου αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, διεγείρει τις φλεγμονώδεις διεργασίες και επιδεινώνει την ιογενή λοίμωξη προάγοντας την αυξημένη αντιγραφή του ιού ( Αναφ .). 

    Επιπλέον, ασθενείς με σοβαρή οξεία ιογενή αναπνευστική λοίμωξη έχει βρεθεί ότι έχουν αυξημένα επίπεδα φερριτίνης και αυτά τα επίπεδα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ( Αναφ .). 

    Στην απαλλαγμένη από σίδηρο κατάστασή της (απολακτοφερρίνη), η λακτοφερρίνη μπορεί να δεσμεύσει ελεύθερο προοξειδωτικό σίδηρο, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και καταστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και πιθανώς μετριάζοντας τις σοβαρές επιπλοκές της μόλυνσης ( Αναφ .).

    Σε μια πιλοτική δοκιμή, 75 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί για οξεία ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο σπίτι με λιποσωμικό παρασκεύασμα συνδυασμού 32 mg βόειας λακτοφερρίνης με 12 mg βιταμίνης C, με ή χωρίς 10 mg λιποσωμικού ψευδαργύρου, 4 έως έξι φορές την ημέρα για 10 ημέρες. 
    Επιπλέον, ρινικές σταγόνες λακτοφερρίνης, στοματικό σπρέι και αεροζόλ χρησιμοποιήθηκαν όπως χρειαζόταν από συμμετέχοντες με πονοκεφάλους, απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, ρινική συμφόρηση, ξηρό βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. 
    Μετά από 48 ώρες, όλα τα συμπτώματα είχαν μειωθεί εκτός από την απώλεια όσφρησης και γεύσης, και την πέμπτη ημέρα, όλοι οι μολυσμένοι συμμετέχοντες ανάρρωσαν από την ασθένειά τους με την απώλεια όσφρησης και γεύσης να παραμένει ως υπολειπόμενα συμπτώματα ( Αναφ .).

    16. Ασταξανθίνη

    Η εργασία ( SSRN ) ''COVID-19: Potential of Microalgae Derived Natural Astaxanthin as Adjunctive Supplement in Aleviating Cytokine Storm'', που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2020, στον ιστότοπο της ερευνητικής βιβλιοθήκης SSRN, αναφέρεται στη χρήση ασταξανθίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού συμπληρώματος που προέρχεται από μικροφύκη. 
    Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες έγγραφο από τον σύνδεσμο.

    Όπως εξηγείται σε αυτό το άρθρο, η ασταξανθίνη έχει μια πολύ μοναδική μοριακή δομή που της επιτρέπει να διεισδύει στη μεμβράνη διπλής στιβάδας των κυττάρων. 

    Η ικανότητα να σβήνει τα ενεργά είδη οξυγόνου (ROS) και τις ελεύθερες ρίζες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό στρώμα της κυτταρικής μεμβράνης του επιτρέπει να παρέχει ανώτερη προστασία από το οξειδωτικό στρες, σε σύγκριση με άλλα αντιοξειδωτικά.

    Η βιταμίνη Ε και η βήτα-καροτίνη, για παράδειγμα, δρουν μόνο στην εσωτερική πλευρά της μεμβράνης και η βιταμίνη C λειτουργεί μόνο στην εξωτερική πλευρά.



    Εν ολίγοις, η ασταξανθίνη σημειώνει πολλά σημαντικά πλαίσια όταν πρόκειται για τη βελτίωση της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ανοσολογικής απόκρισης και της ενίσχυσης τόσο των κυτταρομεσολαβούμενων όσο και των χυμικών ανοσολογικών αποκρίσεων, καθώς και της ταυτόχρονης προστασίας από οξειδωτική βλάβη και φλεγμονή.

    17. Βιταμίνη Α και COVID-19

    Συνοπτικά αποτελέσματα 6 μελετών βιταμίνης Α και COVID-19 είναι διαθέσιμα σε αυτήν την ειδική ιστοσελίδα:  c19early.com/va . 
    Οι συγγραφείς από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Systematic Reviews in Pharmacy κατέληξαν στο  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλο όφελος από τη χρήση της  βιταμίνης Α  σε ασθενείς με COVID-19 και στις στενές επαφές. 
    Η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως αντιμολυσματικός παράγοντας από τη δεκαετία του 1920.
    Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α συνδέονται με πιο σοβαρές ασθένειες.
    Μία μετα-ανάλυση 6 μελετών για τη βιταμίνη Α έδειξαν βελτίωση 55% (79% με την αρχική θεραπεία)
    Συνιστάται η προσθήκη βιταμίνης Α στο πρωτόκολλο διαχείρισης της COVID-19.

    18.Ιβερμεκτίνη

    Η ιβερμεκτίνη είναι ένας αντιπαρασιτικός παράγοντας, αλλά έχει επίσης αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση.
    Η Ιβερμεκτίνη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα φάρμακα, για μία αναφορά του οποίου μπορεί να αντιμετωπίσετε απαγόρευση στα κοινωνικά δίκτυα.

    Το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 2015 απονεμήθηκε για την ανακάλυψη της ιβερμεκτίνης.
    Η ιβερμεκτίνη είναι ένα ιονοφόρο ψευδάργυρο.
    Μια μετα-ανάλυση 29 μελετών για την ιβερμεκτίνη έδειξε βελτίωση 66% με την έγκαιρη θεραπεία.
    Μια μετα-ανάλυση 26 μελετών έδειξε μείωση της θνησιμότητας κατά 57%.
    Παρά την πολλή έρευνα, το CDC, ο EMA και άλλα υπουργεία υγείας άργησαν να εγκρίνουν την ιβερμεκτίνη κατά της Covid.
    Αυτό είναι κατανοητό, αυτό είναι ένα εργαλείο που αμφισβητεί τη χρήση του remdesivir για $ 3200 και των εμβολίων.

    Στη Νέα Υόρκη, μια γυναίκα σε μηχανικό αερισμό έλαβε μία δόση ιβερμεκτίνης, μετά την οποία η κατάστασή της βελτιώθηκε.
    Όμως οι γιατροί στο νοσοκομείο αρνήθηκαν να συνεχίσουν τη θεραπεία της με ιβερμεκτίνη και η κατάστασή της επιδεινώθηκε ξανά.
    Ο γιος της πήγε στο δικαστήριο, το οποίο ανάγκασε τους γιατρούς να της χορηγήσουν ιβερμεκτίνη και εκείνη ανάρρωσε .
    Μια παρόμοια ιστορία συνέβη πολλές φορές.
    Κάποιοι, όμως, είναι άτυχοι και πεθαίνουν, επειδή το νοσοκομείο δεν δίνει ούτως ή άλλως ιβερμεκτίνη, παρά την απόφαση του δικαστηρίου.
    Η Ιβερμεκτίνη είναι επίσης ένα αντικαρκινικό φάρμακο, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί οι ειδικοί διστάζουν ακόμη και να αναφέρουν αυτό το φάρμακο. [1] [2]

    19.Αρτεμισινίνη

    Η αρτεμισινίνη είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ελονοσίας.
    Κέρδισε επίσης το βραβείο Νόμπελ 2015 για την ανακάλυψή του.
    Σε μια κινεζική μελέτη (n = 41), οι ασθενείς που έλαβαν αρτεμισινίνη (συστατικό της αψιθιάς) και πιπερακίνη (αντιπαρασιτικό φάρμακο) ανάρρωσαν δύο φορές πιο γρήγορα.
    Το βάμμα αψιθιάς κατά της Covid άρχισε να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη και στη συνέχεια σε άλλες αφρικανικές χώρες.

    20.Υδροξυχλωροκίνη

    Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα άλλο ανθελονοσιακό φάρμακο που είναι επίσης ιονοφόρο ψευδάργυρο.
    Μια μετα-ανάλυση 32 μελετών έδειξε βελτίωση 64% με την έγκαιρη θεραπεία, αλλά μόνο 19% με καθυστερημένη θεραπεία.
    Η υδροξυχλωροκίνη διερευνήθηκεπολύ περισσότερη ρεμδεσιβίρη (περίπου 300 μελέτες, πάνω από 400.000 άτομα), δείχνει πολύ υψηλότερη αποτελεσματικότητα από τη ρεμντεσιβίρη και είναι πολύ πιο ασφαλής.

    Ωστόσο, η υδροξυχλωροκίνη εξακολουθεί να θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο, σχεδόν ποτέ δεν αντιμετωπίζεται στις δυτικές χώρες.
    Πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι είναι 3000 φορές φθηνότερο από το remdesivir.
    Ωστόσο, η HCQ είναι ένα από τα φάρμακα που προκαλούν σοβαρή βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε περιπτώσεις κληρονομικής ανεπάρκειας 6-φωσφορικής αφυδρογονάσης γλυκόζης (G6PD).

    21.Φυσική δραστηριότητα

    Η σωματική αδράνεια σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από covid.
    Επιπλέον, η σωματική αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών περισσότερο από όλους σχεδόν τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
    Διαφορετικοί τύποι άσκησης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδά σας. 
    Σε μια μελέτη , πήραν μέρος 80 υγιείς αλλά καθιστικοί εθελοντές για να μετρήσουν το είδος της άσκησης που μπορεί να έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα. 
    Διαπίστωσαν ότι η αερόβια προπόνηση σε συνδυασμό με την κυκλική προπόνηση με βάρη έδειξε το μεγαλύτερο όφελος.

    Ibuprofen

    Τον Μάρτιο του 2020, ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσεότι η ιβουπροφαίνη και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την πορεία της λοίμωξης. 
    Αυτό βασίστηκε στη θεωρία (τα ΜΣΑΦ αυξάνουν την έκφραση του ΜΕΑ2) και στην πράξη, πολλές ανέκδοτες περιπτώσεις για τις οποίες οι γιατροί έχουν γράψει δημόσια. 
    Αυτή η άποψη υποστηρίχθηκε και από Βρετανούς γιατρούς και επιστήμονες. 
    Στη συνέχεια, μελέτες παρατήρησης δεν το έχουν επιβεβαιώσει, αλλά κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει τυχαιοποιημένες μελέτες. 
    Και οι μελέτες παρατήρησης δεν επιβεβαίωσαν, πιθανότατα επειδή συνέκριναν αυτούς που έπαιρναν ιβουπροφαίνη με εκείνους που έπαιρναν παρακεταμόλη, η οποία μάλλον δεν είναι πιο ασφαλής.

    Παρακεταμόλη

    Μια μελέτη του 1994 εξέτασε πώς επηρεάζει η παρακεταμόληστο επίπεδο της γλουταθειόνης σε αρουραίους. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρακεταμόλη εξαντλεί κυρίως τα αποθέματα γλουταθειόνης στους πνεύμονες. 

    Αυτό οδηγεί όχι μόνο στην τοξική επίδραση της ίδιας της παρακεταμόλης, αλλά αυξάνει επίσης την ευαισθησία των πνευμόνων σε άλλες τοξικές ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε παθολογικές διεργασίες.
    Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ενάντια στη χρήση παρακεταμόλης, αλλά κανείς δεν τους ακούει. [1] [2]
    Το ανακτηθέν πλάσμα (κόστος θεραπείας 5000 $) είναι αναποτελεσματικό κατά του Covid και με την έγκαιρη θεραπεία αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 2 φορές.
    Η ανασκόπηση του Cochrane κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα .

    Ρεμντεσιβίρη($ 3200), ένα φάρμακο που χορηγείται στα περισσότερα νοσοκομεία (στις δυτικές χώρες), δείχνει συνολική αποτελεσματικότητα 21% σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση , έτσι συχνά οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές παρενέργειες. 

    Οι τυχαιοποιημένες δοκιμές δείχνουν μικρότερη αποτελεσματικότητα και η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή δεν βρήκε κανένα όφελος για τη ρεμδεσιβίρη.
    Το εκχύλισμα φυκιών έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από το ρεμντεσιβίρη, αλλά φυσικά κανείς δεν θα διεξάγει κλινικές για τα φύκια.

    Πρόσθετες πιθανώς αποτελεσματικές θεραπείες:


    Ο κάτωθι Πίνακας
    Παρέχει μερικές προκαταρκτικές προτάσεις για τα επίπεδα δοσολογίας των παραγόντων που μπορούν να είναι χρήσιμες για τον έλεγχο των RNA ιών, συμπεριλαμβανόμενων των ιών της γρίπης και του κοροναϊού.

    Φερουλικό οξύ 500 - 1,000 mg
    Λιποϊκό οξύ 1,200 - 1,800 mg (στη θέση του φερουλικού οξέος)
    Σπιρουλίνα 15 g (ή 100 mg PCB)
    Γλυκοζαμίνη 3,000 mg ή περισσότερο
    Bήτα-γλυκάνες ζυμομύκητων 250-500 mg
    Ζαμπούκος 600-1,500 mg.

    Το φερουλικό οξύ, το λιποϊκό οξύ ή η σουλφοραφάνη – ενισχύουν την ιντερφερόνη τύπου 1. 1.

    Ερευνα σε ποντικούς έδειξε ότι ενεργοποιούν και διεγείρουν την παραγωγή ιντερφερόνης τύπου 1 και αυξάνουν την επιβίωση σε ποντικούς προσβεβλημένους με ιο της γρίπης Α. 1
    Όσον αφορά τις πρακτικές προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο μολύνσεων από RNA ιούς, οι θρεπτικές ουσίες που προορίζονται να παράσχουν προστασία είναι και οι
    βήτα-γλυκάνες ζυμομυκήτων – οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την ενεργοποίηση δενδριτικών κυττάρων μέσω των υποδοχέων δεκτίνης-1 και CR3 .

    Υπάρχουν κλινικά τεκμηριωμένες ανοσοδιεγερτικές επιδράσεις και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν ποντίκια που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. 1, 2

    Το εκχύλισμα ζαμπούκου, ειδικότερα, έχει υποβληθεί σε σημαντική κλινική αξιολόγηση και έχει βρεθεί ότι είναι ωφέλιμο στη γρίπη και στο κοινό κρυολόγημα. 1

    Δεδομένου ότι ο ζαμπούκος είναι μια πολύ πλούσια πηγή ανθοκυανινών, υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι η επίδραση του στους ιούς μπορεί να προέρχεται, τουλάχιστον εν μέρει, από το φερουλικό οξύ, έναν προεξέχοντα μεταβολίτη που εμφανίζεται στο πλάσμα μετά την κατάποση της ανθοκυανίνης. 1

    Έχουν κυκλοφορήσει αρκετές προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της λήψης εκχυλισμάτων ζαμπούκου με την COVID-19. 

    Ο Ζαμπούκος αυξάνει την ανταπόκριση των κυτοκινών; 
    Η ανησυχία είναι ότι τα εκχυλίσματα ζαμπούκου μπορεί να προκαλέσουν μια θανατηφόρα ''καταιγίδα κυτοκινών'' σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την COVID-19.

    Ο ζαμπούκος θεωρείται γενικά ασφαλές και στη γρίπη Β (αιτία κοινού κρυολογήματος), η χρήση ζαμπούκου μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων. 
    Ωστόσο, ως μέρος των υποστηρικτικών του ανοσοποιητικών δράσεων, ο ζαμπούκος αυξάνει την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μικροσκοπικών χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες. 
    Συγκεκριμένα, ο ζαμπούκος αυξάνει την απελευθέρωση μιας κυτοκίνης που ονομάζεται IL-1B, η οποία αποτελεί μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης στην COVID-19 που μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. 

    Για το λόγο αυτό, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ο ζαμπούκος να επιδεινώσει τη φλεγμονώδη ''καταιγίδα κυτοκινών'' που σχετίζεται με τις πιο σοβαρές λοιμώξεις από COVID-19, συνιστάται η διακοπή του σαμπούκου με τα πρώτα σημάδια μόλυνσης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος) και/ ή εάν είστε θετικοί στον ιό.

    Δεν φαίνεται να υπάρχουν μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του εκχυλίσματος ζαμπούκου στα επίπεδα κυτοκίνης σε άτομα με σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και δεν υπάρχουν δημοσιευμένες αναφορές για το εκχύλισμα ζαμπούκου που να σχετίζεται ή να υπάρχει υποψία ότι προκαλεί ή επιδεινώνει μια καταιγίδα κυτοκινών στους ανθρώπους. 
    Επιπλέον, η σχέση μεταξύ της ''καταιγίδας κυτοκινών'' και της σοβαρότητας του COVID-19 έχει 

    Η προσεκτική έρευνα των πλέον υποσχόμενων από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να αποκαλύψει συγκεκριμένα φυτοχημικά που μπορούν να επηρεάσουν την παθογένεια των ιών αντιμετωπίζοντας νέους στόχους .

    Γλυκόριζα και ζαμπούκος το φυτικό οπλοστάσιο ενάντια στις ανθρώπινες κατασκευές

    Η γλυκόριζα είχε ερευνηθεί και για τον Sars, αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες μελέτες που αποδεικνύουν την προστατευτική και την κατασταλτική της δράση κατα των RNA ιών.1

    Δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιφλεγμονώδες, επενεργεί στα επινεφρίδια, είναι αντισπασμωδικό και ήπιο υπακτικό.
    Το βότανο είναι ωφέλιμο σε προβλήματα σπλήνας, γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους, κολικούς και πρωτοπαθή αδρενοκορτικοειδική ανεπάρκεια, νόσου του Addison, δηλαδή μια κατάσταση ανεπάρκειας του φλοιού των επινεφριδίων όπου παράγεται η κορτιζόλη.

    Εχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση στον σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aurens), τον στρεπτόκοκκο (Streptococcus mutans) και το μυκοβακτήριο (Mycobacterium smegmatis), σημειωτέον οτι ο σταφυλόκοκκος είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά.
    Έχει θετική δράση σε βρογχική καταρροή, βρογχίτιδα, πνευμονία και βήχα.

    Η χορήγηση γλυκοζαμίνης μπορεί να ρυθμίζει την ενεργοποίηση της (MAVS), μιτοχονδριακή πρωτεΐνη αντι-ιικής σηματοδότησης.

    Στην μελέτη αποδείχθηκε, ότι αυξήθηκε σημαντικά η επιβίωση ποντικών που είχαν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και τρέφονται με δίαιτα εμπλουτισμένη με γλυκοζαμίνη (2,5% κατά βάρος) σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν αρκετή ποσότητα MAVS, ιντερφερόνες τύπου 1.

    Η διατροφική δόση ημερήσιας πρόσληψης 3g ημερησίως ήταν ικανοποιητική σύμφωνα με προηγούμενη κλινική εμπειρία.1

    Μπορεί να απαιτούνται μάλλον υψηλές δόσεις για σημαντικό κλινικό όφελος, καθόσον η ένωση αυτή απορροφάται μάλλον ανεπαρκώς μετά την χορήγηση της από του στόματος .1

    Η σπιρουλίνα και πολλοί τύποι μπλε-πράσινων φυκών, ένας μεταβολίτης βιλιβερδίνης, έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα  όταν χορηγήθηκαν σε τρωκτικά. 1, 2

    Ως εκ τούτου, η κατάποση της έχει την δυνατότητα ενίσχυσης και διέγερσης της ιντερφερόνης τύπου 1 στο πλαίσιο μόλυνσης από ιό RNA, και  έχει βρεθεί ότι μειώνει τη θνησιμότητα σε προσβεβλημένους με ιο της γρίπης ποντικούς.

    βήτα-γλυκάνες ζυμομυκήτων – οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την ενεργοποίηση δενδριτικών κυττάρων μέσω των υποδοχέων δεκτίνης-1 και CR3 . Υπάρχουν κλινικά τεκμηριωμένες ανοσοδιεγερτικές επιδράσεις και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν ποντίκια που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. 1, 2 

    - Μαγνήσιο [1] [2] [3] [4]

    - CoQ10 [1] [2] [3]

    - Τζίντζερ [1] [2] [3]

    - Μύρο και λιβάνι [1]
    Χωρίς έρευνα , αλλά στο Ισραήλ υπάρχουν πολλές κριτικές σχετικά με την άμεση αποτελεσματικότητα ενός ελαίου που περιέχει μύρο και λιβάνι (παρά το γεγονός ότι ο κατασκευαστής το έδωσε δωρεάν)
    - Μπλε του μεθυλενίου [1] [2]
    Κατ 'αρχήν, σχεδόν οποιαδήποτε μορφή Το ιώδιο πιθανότατα θα είναι αποτελεσματικό
    - Βρομελαίνη (που περιέχεται στον ανανά) [1] [2] [3] [4]

    - Chaga [1] [2] [3]

    - Emodin (βρίσκεται στο ραβέντι και στο ιπποφαές) [1]

    Αυτό το πρωτόκολλο θα είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων αναπνευστικών ιών (και πιθανώς όχι μόνο του αναπνευστικού).

    Γιώτα καραγενάνη Iota Carrageenan

    Η Iota Carrageenan είναι ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από κόκκινα φύκια Spinosum .
    Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων (E407).
    Το ρινικό σπρέι Carrageenan είναι αντιικό και αποτελεσματικό για το κρυολόγημα.
    Σε μια Αργεντινή μελέτη (n = 394), το ρινικό σπρέι iota carrageenan ως προληπτικό μέτρο μείωσε τον κίνδυνο συμπτωματικής Covid κατά 80%.
    Επιπλέον, οι μόνο 2 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην ομάδα θεραπείας αρρώστησαν λίγο μετά την έναρξη της μελέτης και πιθανότατα μολύνθηκαν πριν από τη χρήση του φαρμάκου.
    Σε μια άλλη μελέτη στην Αργεντινή (n = 1195), η προφυλακτική χρήση της ρινικής ιώτα καρραγενάνης και της ιβερμεκτίνης είχε ως αποτέλεσμα 100% μείωση της νοσηρότητας. [1]

    Βάμμα Ιωδίου

    Το ιώδιο είναι ένας πολύ γνωστός αντιιικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην ιατρική ενάντια σε διάφορες ασθένειες για 100 χρόνια μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όπου αντικαταστάθηκε από άλλα φάρμακα. Η μορφή ιωδίου που έχει χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για την Covid είναι το povidone iodine. (betadine)
    Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί τα αποτελέσματα 19 μελετών, εκ των οποίων οι 7 είναι κλινικές τυχαιοποιημένες δοκιμές.
    Όλες οι μελέτες έχουν δείξει σημαντικά οφέλη του ιωδίου.
    Σε μια μελέτη στο Μπαγκλαντές (n = 1133), το ιώδιο μείωσε τη θνησιμότητα κατά 88%.
    Οι ασθενείς έκαναν γαργάρες με διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης (1%) και το ενστάλαζαν στη μύτη και τα μάτια κάθε 4 ώρες για 4 εβδομάδες.
    Μια μετα-ανάλυση 7 τυχαιοποιημένων δοκιμών ποβιδόνης-ιωδίου έδειξε βελτίωση 71% (81% με την αρχική θεραπεία).
    Το ιώδιο ποβιδόνης απενεργοποιεί πλήρως τον κορωνοϊό σε 15 δευτερόλεπτα.
    Το 70% αλκοόλ είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. Το ιώδιο είναι γνωστό ότι δρα και εναντίον άλλων κοροναϊών (SARS και MERS).

    Συχνές Ερωτήσεις

    Η υδροξυχλωροκίνη ηρεμεί την καταιγίδα κυτοκινών;

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η υδροξυχλωροκίνη από μόνη της είναι αποτελεσματική στην ηρεμία της καταιγίδας κυτοκινών. 
    Το πιο πρόσφατο  πρωτόκολλο νοσοκομειακής θεραπείας MATH+ από την FLCCC Alliance δεν περιλαμβάνει την υδροξυχλωροκίνη στο πρωτόκολλο συνδυαστικής θεραπείας. 

    Η Δοκιμή Ανάκτησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ''δεν υπάρχει ευεργετική επίδραση της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19'' και το φάρμακο έχει αποσυρθεί από τη δοκιμή.

    Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων δοκιμών της δοκιμής (Solidarity) του ΠΟΥ  (NEJM, Δεκέμβριος 2020) ανέφεραν ότι τα σχήματα ρεμδεσιβίρης, υδροξυχλωροκίνης, λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και ιντερφερόνης φάνηκε να έχουν μικρή ή καθόλου ευεργετική επίδραση στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

    Συμπέρασμα

    Τα μακροθρεπτικά συστατικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για ένα ανθρώπινο σώμα, δεν υπάρχουν ''αν'' και ''αλλά''. 
    Η βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγείας σας είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι.

    Οι κυτοκίνες είναι ένα σημαντικό μέρος της ανοσολογικής σας απόκρισης. 
    Ωστόσο, όταν το σώμα σας απελευθερώνει υπερβολικές ή μη ελεγχόμενα επίπεδα κυτοκινών, οδηγεί σε υπερ-φλεγμονή που ονομάζεται καταιγίδα κυτοκινών. 
    Μια καταιγίδα κυτοκινών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 και σε άλλες λοιμώξεις.

    Η βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος με αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγείας σας και τη μείωση του κινδύνου καταιγίδας κυτοκινών. 

    ΠΗΓΗ


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

    Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


    Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

    Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »