Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

stevia rebaudiana, η στέβια

Είναι ένα μικρό βότανο που ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης. Είναι 150 έως και 300 φορές πιο γλυκειά από τη ζάχαρη, αλλά με σχεδόν μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της stevia και των γλυκαντικών παραγόντων της (στεβιοσίδη, ρεμπαντουοσίδη) είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστικής και η φαρμακευτική βιομηχανία.
Υπάρχει σοβαρός λόγος που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ και όλα τα γλυκά υποκατάστατα της. Η Ασπαρτάμη είναι ένα αποτυχημένο εμπορικά ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΤΕΡΜΙΤΩΝ χημικό σκεύασμα απο εταιρεία του Dick Cheney, ΠΡΙΝ καταλήξει στην γνωστή ασπαρτάμη. Κάντε ένα πείραμα. Χρησιμοποιήστε το υλικό απο μια χούφτα χάπια ασπαρτάμη, βάλτε την σε ένα χαρτί και νοτίστε το ελαφρά με νερό. Τοποθετήστε το σε ένα χωράφι πάνω στο χώμα ένα βράδυ. Την άλλη μέρα θα βρείτε επάνω του ένα βουναλάκι απο ΝΕΚΡΑ μυρμήγκια. Εκπληκτικό!!!
Γλυκαντικές ουσίες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε STEVIA ή ΜΕΛΙ (θα αναφερθώ αλλού).
Είναι απαραίτητες γιατί είναι το βασικό ενεργειακό καύσιμο του Εγκεφάλου.



Η stevia είχε πολύ σημαντικό διατροφικό, ιατρικό, θεραπευτικό και εθνοβοτανικό ρόλο στις παραδόσεις, δοξασίες και ιεροτελεστίες των λαών στους τόπους καταγωγής της στέβιας. Στη stevia, οι ιθαγενείς Guarani, Mestizos, και άλλες τοπικές φυλές απέδιδαν διάφορες ιδιότητες. Στην Κίνα, τσάι από φύλλα στέβιας συνίσταται ως ορεκτικό, ως χωνευτικό, για απώλεια βάρους, για διατήρηση της νεότητας, ως διαιτητικό ή και για μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα και ποτό.

Η Στέβια (Steviarebaudiana) για χρόνια καλλιεργούνταν και χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Αποτελεί μια καινοτόμο και εναλλακτική καλλιέργεια – τρόφιμο που υποκαθιστά πλήρως τη ζάχαρη αφού είναι πιο γλυκιά και χωρίς καθόλου θερμίδες.


Σε ορισμένες χώρες (όπως ΗΠΑ κ.α.) επιτρέπεται μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα , ενώ σε άλλες (Ιαπωνία από το 1971, Βραζιλία κ.α.) ως υποκατάστατο ζάχαρης ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, Αντιθέτως έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν στην Παραγουάη έχουν δείξει ότι η Στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της stevia είναι σταθερή σε θερμοκρασία έως και 200°, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη, η οποία είναι ποντικοφάρμακο.

Αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) καιστεβιοσίδη (φυσική γλυκαντική ουσία) για την οποία καλλιεργείται κυρίως σήμερα η stevia. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστικής και η φαρμακευτική βιομηχανία, αφού η ουσία υποκαθιστά τη ζάχαρη για τους διαβητικούς.

Η stevia έχει επιπλέον ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές ενώ είναι προληπτικό της τερηδόνας, ρυθμιστής ζαχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.

Η ευρωπαϊκή αρχή ασφαλείας τροφίμων (EFSA) τον Απρίλιο του 2010 ανακοίνωσε ότι τοξικολογικά, ότι η stevia είναι τελείως ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία. Ως ημερήσια δοσολογία θεσπίζονται τα 4mg/kg bw/day.*
* EFSA Journal 2010:8(4):1537 www.efsa.europa.eu
Μετά την απόφαση της EFSA, η οποία κατατάσσει την stevia ακίνδυνη ως τρόφιμο, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα αντί του καπνού αφού η μελλοντική τεράστια ζήτηση, θα λύσει το οικονομικό σημερινό αδιέξοδο των Ελλήνων αγροτών, επιφέροντας πλούτο στη χώρα μας από τις εξαγωγές. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι ενημερωμένοι σχετικά με τη stevia και περιμένουν τη θετική είδηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σήμερα η stevia χρησιμοποιείται ελεύθερα στις Η.Π.Α., Ελβετία, Ιαπωνία, Γαλλία (26-08-2009, Νο 1333 / 2008), Κίνα και λατινική Αμερική. Η Coca Cola καθώς και η Pepsi λένε, αν και δεν το πιστεύω, πως χρησιμοποιούν ήδη τη stevia στα προϊόντα τους.

Η stevia εκτός του ότι υποκαθιστά τη ζάχαρη για τους διαβητικούς, έχει επιπλέον αντιυπερτασικές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές, καρδιοτονωτικές, επουλωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της τερηδόνας, ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα και περιποιείται το δέρμα.


Συνταγές και τρόπους χρήσεις της

 Posted by Aliki Alisa in Σταμάτα Να Γερνάς
ΠΗΓΗ http://miastala.com/s/archives/17980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ