Με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, οι Ευρωκράτες των Βρυξελλών έβαλαν τις βάσεις για καθεστώς λογοκρισίας και περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και στο διαδίκτυο.
Με ένα πλαίσιο συμφωνίας, που πέρασε και από το Ευρωκοινοβούλιο το Μεγάλο Σάββατο και αναμένεται επισήμως να δημοσιευθεί, οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα αναγκαστούν να αστυνομεύουν “πιο επιθετικά” απ’ ό,τι μέχρι τώρα, το περιεχόμενό τους.
Όμως, εκτός από την προστασία των ανηλίκων και τη διακίνηση προϊόντων εγκλήματος, που είναι θεμιτό να αντιμετωπιστούν, οι πλατφόρμες υποχρεώνονται να αστυνομεύουν και την “παραπληροφόρηση”, που έχει στην παρούσα φάση να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η “Κομισιόν”, αφού απαγόρευσε τη λειτουργία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, θα αποκτήσει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις όταν η ρωσική εκδοχή των γεγονότων διακινείται διαδικτυακώς.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, “Κορυφαίοι όμιλοι θα αναγκαστούν να αποκαλύψουν στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ πώς αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση και
την πολεμική προπαγάνδα προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση ψεύτικων πληροφοριών – μια προσπάθεια που έχει αποκτήσει νέα δυναμική από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.”Ο πολυεκατομμυριούχος Ήλον Μασκ, που αγόρασε το “Τουίτερ”, δήλωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, για να προβάλει την πολιτική που θα ακολουθήσει, περιγράφοντας τον εαυτό του ως “οπαδό της απόλυτης ελευθερίας του λόγου”:
“Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας” και περιέγραψε το Twitter ως “την ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας”.
Για να τού κόψει αμέσως τη “φόρα” ο Γάλλος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας νομοθεσίας:
“Δεχόμαστε τον καθένα. Είμαστε ανοικτοί αλλά με τους δικούς μας όρους. Τουλάχιστον, ξέρουμε τι θα τού πούμε: Ήλον, υπάρχουν κανόνες. Είσαι ευπρόσδεκτος, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες μας. Δεν εφαρμόζονται εδώ οι δικοί σου κανόνες”. Προειδοποίησε ότι προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα μέχρι το 6% του κύκλου εργασιών και η πλήρης απαγόρευση λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής.
Παρά το γεγονός ότι κρύβονται προσχηματικά πίσω από την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και την προστασία των ανηλίκων, “η χαρά δεν τους αφήνει” να κρυφτούν. Ο προφανής στόχος των Ευρωκρατών είναι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, με τη διεύρυνση της έννοιας της “ψευδούς είδησης” και την απαγόρευση της διακίνησης απόψεων αντίθετων με την κρατούσα. Διότι ο Μασκ μίλησε για ελευθερία του λόγου ως θεμέλιο της Δημοκρατίας και αυτό ακριβώς αντέκρουσε ο Μπρετόν…
Θα περιμένουμε να δούμε και να μελετήσουμε τις ακριβείς διατυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση της ποινικοποίησης της “διασποράς ψευδών ειδήσεων” στην Ελλάδα με αφορμή τη διαμάχη για τον κορονοϊό, μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά εντάσσεται στον ίδιο σκοπό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου