Σελίδες

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Από την Νήσο…των Αγίων…. στο Νησί μαϊμού

άρθρο του Όμηρου Αλεξάνδρου

Μετά από πιέσεις του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου και ‘’αρχι-επιχειρηματία’’ Χρυσοστόμου Β, ο φίλος και συνεργάτης του, Πρόεδρος της πτωχεύσασας και υπό τουρκοποίηση Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χρυσάνθου* Αναστασιάδης ενέδωσε τελικά και ενέκρινε τον συνεταίρο του Παπά, Ούγγρο επενδυτή Σαντόρ Κεναϊέρες ως προτιμητέο προσφοροδότη για την δωρεά παραχώρησης 450 περίπου σκαλών κρατικής γης στην Γεροσκύπου της Πάφου, για την κατασκευή….της Κύπρου Β’. Οι 450 σκάλες κρατικής γης θα ενωθούν με την γη που ήδη κατέχει η Αρχιεπισκοπή…. του Παπά για να κατασκευαστεί το Νησί….των ονείρων μας, το EDEN CITY.

Πηγές από το περιβάλλον του Παπά, που κάθε άλλο με την παπατζική ασχολείται, αναφέρουν ότι μετά την κατακύρωση, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση με την αρμόδια Επιτροπή που συστάθηκε για το έργο από την Κυβέρνηση. Επί τάπητος θα τεθούν οι όροι της συμφωνίας και τα διαδικαστικά για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης που έχει κοστολογηθεί στα 7.5 δις, η άλλως 7.500 εκατομμύρια. Στο στάδιο της εξέτασης και αξιολόγησης της πρότασης, εξετάστηκε και το
θέμα της δυνατότητας παραχώρησης πολεοδομικής άδειας για τα προβλεπόμενα –μέχρι και 14 ορόφων– κτήρια, όπως και για τις θαλάσσιες επεκτάσεις.

Ξέρετε, άμα δω κάποιες εντυπωσιακές μακέτες και ανακοινώσεις για τεράστιες επενδύσεις με εμπλοκή της Κυπριακής κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το μυαλό μου πάει χωρίς να το θέλω πάντα στο κακό. Πάει στο κακό γιατί φέρνει στην μνήμη μου το φιάσκο της μη πραγματοποιηθείσας επένδυσης απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον το 2011, με πρωταγωνιστή τον άλλο πάσιη Πρόεδρο, ανεκδιήγητο και αμίμητο Δημήτρη Χριστόφια, τον Παπά και τον Βασιλιά του Κατάρ.

Σας μεταφέρω πιο κάτω αυτούσιες τις απόψεις ενός έγκριτου επιστήμονα, του πολεοδόμου-χωροτάκτη κύριου Στέφανου Γεωργιάδη, ως επίσης και κάποια δικά μου σχόλια για το υπό αναφορά θέμα:

<<Το έργο Μαμούθ (των 7,5 δισεκατομμυρίων) είναι μήπως πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Πρόσφατα έχει ανακοινωθεί ότι διεθνείς επενδυτές σκοπεύουν να υλοποιήσουν στη Γεροσκήπου ένα μεγάλο έργο αξίας πέραν των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόλις το άκουσα ανέτρεξα στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες. Δυστυχώς δεν βρήκα κάτι το ουσιαστικό. Αυτή η έλλειψη πληροφόρησης μου δημιούργησε καχυποψία και με προβλημάτισε ως προς το κατά πόσο αυτό το έργο αποτελεί ακόμα ένα το οποίο είναι πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό. Με τα λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία στο τύπο έφτασα στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι ότι όντως πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση η οποία είναι πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή, και εξηγώ.

Ένας σοβαρός και αξιόπιστος επενδυτής ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ένα έργο μόνο αν αυτό ενδέχεται να του αποκομίσει κάποιο κέρδος. Για να το υπολογίσει θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και με αξιοπιστία τους πιθανούς κινδύνους και προβλήματα τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό στις μεγάλες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως στην εν λόγω περίπτωση. Μία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες παραμέτρων η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι προθέσεις του δημοσίου. Κατά την κρίση μου λόγο του μεγέθους σε κόστος και έκταση της εν λόγω ανάπτυξης τίθενται πολύ περισσότερα ερωτήματα για τα οποία οι επενδύτες θα θέλουν απαντήσεις αν είναι όντως σοβαροί. Πιο κάτω είναι μερικά από αυτά τα ερωτήματα χωρίς αυτός ο κατάλογος να είναι διεξοδικός.

Πόσες επιπλέων μαρίνες, επτάστερα ξενοδοχεία, παραθεριστικές οικίες, πανεπιστήμια και Mall θα επιτραπούν στη ευρύτερη περιοχή και στη υπόλοιπη Κύπρο; Πώς θα υπολογιστεί το ισοζύγιο μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και κατά επέκταση της βιωσιμότητας των προτεινόμενων χρήσεων αν η μελλοντική προσφορά είναι άγνωστη; Η προβλεπόμενη ζήτηση θα είναι αρκετή για να καταστήσει όλες αυτές τις προτεινόμενες αναπτύξεις κατά το ελάχιστον βιώσιμες;

Η υφιστάμενες και προγραμματισμένες υποδομές και υπηρεσίες σε σχέση με το οδικό δίκτυο, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση, την διαχείριση σκυβάλων και λυμάτων, τις τηλεπικοινωνίες, την αστυνόμευση και άλλα θα είναι επαρκής, έγκαιρη και στο σωστό τόπο για να εξυπηρετήσουν την εν λόγω ανάπτυξη; Πόσα θα κοστίσουν οι επιπλέων υποδομές και υπηρεσίες, ποιος θα τις πληρώσει και πότε; Βάση ποιών διαδικασιών θα δοθεί η κρατική γη και σε ποια τιμή; Τι θα γίνει στη δοθείσα κρατική γη στην περίπτωση κατά την οποία το έργο δεν υλοποιηθεί ή υλοποιηθεί μόνο μέρος του; Πώς θα αντιδράσει το δημόσιο και ιδιαίτερα η κυβέρνηση στη περίπτωση που υπάρξει ένταση μεταξύ παρακείμενων κοινοτήτων και νέου πληθυσμού λόγο μεγάλων και ασύμβατων διαφορών; Ποιες είναι οι πιθανότητες να παρουσιαστεί αστάθεια του εδάφους ή αύξηση της παραλιακής διάβρωσης λόγο αυξημένης υδρορροής όμβριων υδάτων ή υφαλμύρινσης του υδροφορέα λόγο σφράγισης των εδαφών; Αν συμβούν τα πιο πάνω ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες και πως;

Τα πιο πάνω ερωτήματα και άλλα πολλά θα πρέπει να απαντηθούν με ένα αξιόπιστο τρόπο για να μπορούν οι οποιοιδήποτε σοβαροί επενδυτές να πάρουν σωστές αποφάσεις. Δυστυχώς, από την μία η απουσία ενός σχεδίου για τη νήσο στα πλαίσια του οποίου πολλά από τα πιο πάνω θέματα θα ήταν ήδη προκαθορισμένα και από την άλλη η πολυπλοκότητα των θεμάτων με καθιστά απαισιόδοξο ως προς την δυνατότητα του δημοσίου να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις έγκαιρα (σε ένα μήνα). Άρα είτε οι επενδυτές δεν θα πάρουν ικανοποιητικές και αξιόπιστες απαντήσεις και θα φύγουν όπως έχουν απειλήσει είτε δεν είναι σοβαροί επενδυτές και έχουν άλλες σκοπιμότητες και ενδεχομένως για αυτό έχουν ζητήσει τις απαντήσεις σε ένα μήνα μόνο. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, απλά το προτεινόμενο έργο ως έχει μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Για τους πιο πάνω λόγους θεωρώ ότι το έργο μάλλον αποτελεί ακόμα ένα το οποίο είναι πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Στέφανος Γεωργιάδης
Πολεοδόμος Χωροτάκτης μέλος ΕΤΕΚ>>

Έψαξα στο διαδίκτυο μήπως και βρω περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με αυτό το έργο μαμούθ η μαϊμού, πέστε το όπως θέλετε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα σχετικό και γενικά υπάρχει μια περίεργη και ύποπτη συσκότιση.

Πέραν των όσων πολύ εύστοχα αναφέρει πιο πάνω ο κύριος Γεωργιάδης, θα πρέπει να προσθέσω ότι από πληροφορίες που έχω, η υπό ανάπτυξη γη, η οποία βρίσκετε πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Πάφου, ανήκει κατά 90% στη Κυπριακή Δημοκρατία και κατά 10% στην Αρχιεπισκοπή. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι, ποιο είναι το καθεστώς που θα διέπει την γη που ανήκει στον κύπριο φορολογούμενο και πιο το όφελος που θα έχει εάν και εφόσον η ανάπτυξη πραγματοποιηθεί; Είναι ο χώρος δίπλα από το αεροδρόμιο ο καταλληλότερος για μια τέτοια τουριστική ανάπτυξη, δεδομένου του τεράστιου θορύβου που θα υπάρχει από την απογείωση και προσγείωση των αεροπλάνων; Η Κύπρος δεν χρειάζεται τέτοιες αναπτύξεις μαϊμού στον τουρισμό, αλλά αναπτύξεις θεματικού τουρισμού για να εμπλουτίσουν το τουριστικό της προϊόν.

Ποίοι είναι οι ξένοι επενδυτές που τρελάθηκαν να επενδύσουν δις σε ακίνητα σε μια χρεοκοπημένη χώρα η οποία κομματοκρατείται στην οποία δεν υπάρχει αξιοκρατία, δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και στην οποία άρχισαν ήδη να βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες μεγάλος αριθμός περιουσιών του κοσμάκι σε εξευτελιστικές τιμές για αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Ποίους λόγους έχει ο Πρόεδρος Νίκος Χρυσάνθου* Αναστασιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που τελευταία κατά περίεργο τρόπο έγινα κολλητά φιλαράκια και ….μόνο το κρεβάτι τους χωρίζει, να κρύβουν λεπτομέρειες αυτού του έργου από τον κυπριακό λαό;

Έψαξε η κυβέρνηση Χρυσάνθου* να μάθει το παρελθόν του Ούγγρου επενδυτή Σαντόρ Κεναϊέρες και πώς αυτός απέκτησε τα χρήματα που ο ίδιος δηλώνει ότι διαθέτει; Εύχομαι να μην επαληθευτούν τα όσα διαδίδονται για το παρελθόν του φίλου και ‘’συγχωριανού’’ (έχει ξενοδοχείο spa στην Πόλη Χρυσοχούς) του Φούλλη του ομορφούλλη, γιατί θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες.

Να μου το θυμηθείτε, αυτό το έργο δεν θα υλοποιηθεί γιατί κάποιο κοντραμπάντο κρύβεται πίσω από αυτό για να φαγωθεί η κυβερνητική γη με τον έναν η το άλλο τρόπο από τον Παπά και τον Χρυσάνθου*. Ο παμπόνηρος ιεράρχης δεν έκαμε τυχαία στροφή 180 μοιρών για να προσεγγίσει τις προωθημένες θέσεις του Αναστασιάδη στο κυπριακό, και η κατακύρωση του πιο πάνω έργου μαμούθ στο Παπά και στο συνέταιρο του Ούγγρο μόνο καθαρή δεν φαίνεται να είναι.

Μια χώρα της οποίας, ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας και όχι ως όφειλε, ένας εμπνευσμένος ιεράρχης που να ασκεί ποιμαντικό έργο. Μια χώρα της οποίας ο Πρόεδρος, 3 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, αντί να κυβερνήσει κάνει μπίζινες με το παπά και τον γαμβρού του, τι μέλλον μπορεί να προσδοκεί κανείς; Δεν έχουμε δυστυχώς σαν χώρα ούτε πνευματικούς αλλά ούτε και εμπνευσμένους πολιτικούς ηγέτες και αυτό το αποδεικνύει η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος μας.

*To Χρυσάνθου παραπέμπει στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Πρόεδρος μας, τότε Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ για τις αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο το 1999-2000 για να μην γίνεται αντιληπτός και να παραπλανά και να εξαπατά τους ανυποψίαστους επενδυτές και να θησαυρίζει σε βάρος τους


το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου