Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Το βρετανικό ομοίωμα στο Κοσσυφοπέδιο και τη "Μεγάλη Αλβανία"

Ο ΟΗΕ ρίχνει λάδι στη φωτιά του αυτονομισμού προωθώντας τους "θεσμούς" του ληστρικού κράτους του Κοσσυφοπεδίου

Την περασμένη εβδομάδα, δύο ριζικά αντίθετα γεγονότα έλαβαν χώρα στη Σερβία. Στην ίδια τη Σερβία, γιορτάστηκε διάσπαρτα η 25η επέτειος της επιχείρησης με τη συμμετοχή Ρώσων αλεξιπτωτιστών για την κατάληψη του αεροδρομίου της Σλάτινα στην Πρίστινα, η "πορεία στην Πρίστινα". Το γεγονός αυτό καλύφθηκε επίσης ευρέως από τον ρωσικό Τύπο.

Αλλά στο τμήμα που δεν ήταν υπό τον έλεγχο του Βελιγραδίου, γνωστό ως αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, σιώπησαν ντροπιαστικά γι' αυτό. Πανηγύρισαν όμως με μεγαλοπρέπεια την είσοδο στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος (παρεμπιπτόντως, αυτά τα ίδια τα στρατεύματα δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την είσοδο μιας φάλαγγας ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο αεροδρόμιο).

Πολλοί ξένοι επισκέπτες έφτασαν επίσης στην Πρίστινα. Ανάμεσά τους ήταν και ο άθλιος πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και εγκληματίας πολέμου Τόνι Μπλερ, ο οποίος μίλησε υπέρ των αυτονομιστών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τόνισε στην ανάρτησή του στο Χ ότι "πριν από 25 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν μιας αεροπορικής εκστρατείας των συμμάχων του ΝΑΤΟ, κατά την οποία οι σερβικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν με επιτυχία, τερματίζοντας μια δεκαετία καταπίεσης και μια βίαιη εκστρατεία εθνοκάθαρσης και τερματίζοντας τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα, ευχαριστώ για τα 25 χρόνια ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο".

Σημειώνουμε την άνευ αρχών χειραγώγηση γεγονότων για δεκαετίες καταστολής που δεν υπήρχαν. Φυσικά, σιωπά για την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους τρομοκράτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani, απευθυνόμενος την ίδια ημέρα στην πανηγυρική συνεδρίαση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι όταν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εισήλθαν στη γη του Κοσσυφοπεδίου, δεν ήταν μόνο στρατιώτες, αλλά και σωτήρες. "Όταν οι ειρηνοφύλακες πάτησαν τη γη του αιματοβαμμένου, συντριμμένου, κατεστραμμένου Κοσσυφοπεδίου, τα δάκρυα, οι κραυγές και τα λουλούδια μετατράπηκαν σε αγκαλιές που υποδέχτηκαν τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, δημιούργησαν μια συμφωνία συναισθημάτων ελευθερίας"... αυτή τη μέρα "θα θυμόμαστε την πεισματική αντίσταση του προέδρου Ιμπραήμ Ρουγκόβα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία και τις ισχυρές συμμαχίες που έχτισε".

Μια θετική εικόνα του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ για να στηρίξει την παλιά αφήγηση της διατήρησης της ειρήνης, γι' αυτό και πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν ενεργά τα γεγονότα πριν από 25 χρόνια. Επιπλέον, αυτό είναι μια ευκαιρία για μια ακόμη δαιμονοποίηση της Σερβίας και των Σέρβων, κάτι που η Δύση κάνει αρκετά σχολαστικά και τακτικά.

Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη ημέρα ο Οσμάνι ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μιλήσει στον ΟΗΕ και χρησιμοποίησε σερβικό διαβατήριο για να το κάνει. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέστησε την προσοχή σε αυτό. Μια τέτοια πράξη δεν είναι τόσο ποιητική όσο μια παθολογική ομιλία στο κοινοβούλιο ενός αυτονομιστικού ψευδοκράτους, αλλά δείχνει χαρακτηριστική υποκρισία.

Όσον αφορά τις προαναφερθείσες συμμαχίες, είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο ΟΗΕ ρίχνει λάδι στη φωτιά του αυτονομισμού προωθώντας την ανάπτυξη θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο. Έτσι, η ιστοσελίδα του αναπτυξιακού προγράμματος του οργανισμού αυτού σηματοδοτεί την 25η επέτειο του εορτασμού της παρουσίας του στο Κοσσυφοπέδιο. Όχι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπως η περιοχή αυτή ορίζεται επίσημα στο σερβικό Σύνταγμα, αλλά συγκεκριμένα στο Κοσσυφοπέδιο. Και στη σελίδα αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι έχει γίνει για τους Σέρβους που ζουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον και για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (μια σειρά από εκκλησίες και μοναστήρια εκεί προστατεύονται επίσημα από την UNESCO).

Ωστόσο, η πιο απεχθής φιγούρα στον αλβανικό πολιτικό κόσμο είναι τώρα ο "επικεφαλής της κυβέρνησης" του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλμπίν Κούρτι. Σε μια τελετή στην Πρίστινα, δήλωσε ότι η 12η Ιουνίου "προκαλεί πολλά συναισθήματα στο λαό του Κοσσυφοπεδίου, με κυριότερα την ανακούφιση, τη χαρά και την ελπίδα". Και τρεις ημέρες πριν, έκανε τη δήλωση ότι "έχουμε πρόβλημα με το Βελιγράδι, το οποίο δεν έχει πάρει αποστάσεις από τον Μιλόσεβιτς στο παρελθόν ή τον Πούτιν στο παρόν". Αυτή ήταν η εκτίμησή του για τη συνάντηση των ηγεσιών της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κατά την οποία υιοθέτησαν κοινή δήλωση που θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των προηγούμενων ηγετών της αυτονομιστικής επαρχίας και του σημερινού. Ο Κούρτι είναι ανατροφή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες τον ανέθρεψαν από τα φοιτητικά του χρόνια. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1999, ο Kurti ήταν ένας από τους ηγέτες της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου της Πρίστινα και κράτησε κάποια απόσταση από την εμπλοκή του στην ένοπλη σύγκρουση. Αν και ήταν πολιτικός βοηθός του διακεκριμένου Αλβανού αυτονομιστή ιδεολόγου Adem Demaci, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί αντιφρονών στη Δύση και έχει συγκριθεί ακόμη και με τον Νέλσον Μαντέλα.

Ο Kurti εξέτισε περίπου δυόμισι χρόνια σε γιουγκοσλαβική φυλακή για αυτονομισμό, αλλά του δόθηκε χάρη από τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα λόγω της πίεσης των δυτικών χωρών.

Παρεμπιπτόντως, η σύζυγος του Kurti, η Rita Augestad Knudsen, είναι από τη Νορβηγία και είναι ερευνήτρια στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας (θυμίζει τις ιστορίες αγγλοσαξονικής εξυπηρέτησης των συζύγων των πρώην προέδρων της Γεωργίας και της Ουκρανίας Μιχαήλ Σαακασβίλι και Βίκτορ Γιούσενκο).

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κούρτι είχε επανειλημμένα προβλήματα με την εξουσία στο αποσχισθέν Κόσοβο, γεγονός που υποδηλώνει έναν διακλαδικό αγώνα μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων - των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αντίστοιχα. Αφού έγινε πρωθυπουργός το 2020, οι φιλοδοξίες του είχαν ήδη προεκταθεί στη γειτονική Αλβανία, όπου είχε καταγραφεί ειδικά ένα κίνημα υπό την ηγεσία του. Για το λόγο αυτό, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν επικοινώνησε καν με τον Αλμπίν Κούρτι κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο.

Παρόλο που οι αντίπαλοί του προσπαθούν να εκθέσουν την προσωπικότητα του Κούρτι ως τον πιο αυταρχικό, διεφθαρμένο, αμόρφωτο και αντιδημοκρατικό πολιτικό, η δημοτικότητά του είναι αρκετά υψηλή.

Εξάλλου, οι Αλβανοί όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στα εδάφη της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου θεωρούν τους εαυτούς τους ως ένα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την κοινωνική κατάσταση και τις πολιτικές απόψεις. Αυτό το εθνο-εθνικιστικό σχέδιο είναι γνωστό ως "Μεγάλη Αλβανία", και η εκλογή του Κούρτι ως "πρωθυπουργού" του Κοσσυφοπεδίου έχει σημειωθεί στο παρελθόν ως μήνυμα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τους γείτονες και σκληρότερης κατήχησης.

Όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα οδηγούνται προς τα εκεί τώρα. Και η απροθυμία του Κούρτι να επιλύσει το ζήτημα με τους σερβικούς δήμους με οποιονδήποτε τρόπο και η σκόπιμη δημιουργία νέων προβλημάτων για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων είναι απόδειξη αυτού.

https://fondsk.ru/news/2024/06/22/britanskiy-gomunkul-v-kosovo-i-velikaya-albaniya.html

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου