Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Τοξική Γεωργία. Από το Ίδρυμα Gates στην Πράσινη Επανάσταση.

Τοξική Γεωργία

Από το Ίδρυμα Gates στην Πράσινη Επανάσταση



By Colin Todhunter

Τον Δεκέμβριο του 2018, το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates είχε περιουσιακά στοιχεία 46,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο, που διανέμει περισσότερη βοήθεια για την παγκόσμια υγεία από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση.

Το Ίδρυμα Gates είναι ένας σημαντικός χρηματοδότης του συστήματος CGIAR (πρώην Συμβουλευτική Ομάδα για τη Διεθνή Αγροτική Έρευνα) – μια παγκόσμια συνεργασία της οποίας ο δεδηλωμένος στόχος είναι να αγωνιστεί για ένα μέλλον με ασφάλεια στα τρόφιμα.

Το 2016, το Ίδρυμα Gates κατηγορήθηκε ότι παραμόρφωσε επικίνδυνα και αδικαιολόγητα την κατεύθυνση της διεθνούς ανάπτυξης. Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν σε μια έκθεση της Global Justice Now: « Gated Development – ​​Είναι το Ίδρυμα Gates πάντα μια δύναμη για το καλό; '

Ο συγγραφέας της έκθεσης, Mark Curtis, περιέγραψε την προώθηση της βιομηχανικής γεωργίας από το ίδρυμα σε ολόκληρη την Αφρική, η οποία θα υπονόμευε την υπάρχουσα βιώσιμη, μικρής κλίμακας γεωργία που παρέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων σε

ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Κέρτις περιέγραψε πώς το ίδρυμα συνεργάζεται με τον Αμερικανό έμπορο γεωργικών προϊόντων Cargill σε ένα έργο 8 εκατομμυρίων δολαρίων για την «ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας της σόγιας» στη νότια Αφρική. Η Cargill είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παίκτης στην παραγωγή και το εμπόριο σόγιας με μεγάλες επενδύσεις στη Νότια Αμερική, όπου οι μονοκαλλιέργειες σόγιας ΓΤ (και συναφείς αγροχημικές ουσίες) έχουν εκτοπίσει αγροτικούς πληθυσμούς και έχουν προκαλέσει προβλήματα υγείας και περιβαλλοντικές ζημιές.

Το έργο που χρηματοδοτείται από τον Gates πιθανότατα θα επιτρέψει στην Cargill να καταλάβει μια μέχρι τώρα αναξιοποίητη αφρικανική αγορά σόγιας και τελικά να εισαγάγει γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) σόγια στην ήπειρο. Το ίδρυμα Gates υποστηρίζει επίσης έργα που αφορούν άλλες εταιρείες χημικών και σπόρων, συμπεριλαμβανομένων των DuPont, Syngenta και Bayer. Προωθεί ένα μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας, την αυξανόμενη χρήση αγροχημικών και γενετικά τροποποιημένων κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σπόρων και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών επέκτασης.

Αυτό που κάνει το Ίδρυμα Gates είναι μέρος της  πρωτοβουλίας Alliance for a Green Revolution in Africa  (AGRA), η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι η πείνα και ο υποσιτισμός στην Αφρική είναι κυρίως αποτέλεσμα έλλειψης τεχνολογίας και λειτουργικών αγορών. Η AGRA παρεμβαίνει άμεσα στη διαμόρφωση των αγροτικών πολιτικών των αφρικανικών κυβερνήσεων σε ζητήματα όπως οι σπόροι και η γη, ανοίγοντας τις αφρικανικές αγορές στις αγροτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Περισσότερο από το 80% της προσφοράς σπόρων στην Αφρική προέρχεται από εκατομμύρια αγρότες μικρής κλίμακας που ανακυκλώνουν και ανταλλάσσουν σπόρους από έτος σε έτος. Ωστόσο, η AGRA υποστηρίζει την εισαγωγή εμπορικών (χημικών εξαρτώμενων) συστημάτων σπόρων, τα οποία κινδυνεύουν να επιτρέψουν σε μερικές μεγάλες εταιρείες να ελέγχουν την έρευνα και ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή σπόρων.

Από τη δεκαετία του 1990, υπάρχει μια σταθερή διαδικασία αναθεωρήσεων της εθνικής νομοθεσίας για τους σπόρους, με τη χορηγία της USAID και της G8 μαζί με τον Gates και άλλους, ανοίγοντας την πόρτα στη συμμετοχή πολυεθνικών εταιρειών στην παραγωγή σπόρων, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς κάθε μεγάλης επιχείρησης σπόρων στον τομέα των σπόρων. αφρικανική ήπειρος.

Το Ίδρυμα Gates είναι επίσης πολύ ενεργό στον τομέα της υγείας, κάτι που είναι ειρωνικό δεδομένης της προώθησης της βιομηχανικής γεωργίας και της εξάρτησής του από αγροχημικά που βλάπτουν την υγεία.

Το ίδρυμα είναι εξέχων χρηματοδότης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF. Ο Γκέιτς ήταν ο μεγαλύτερος ή ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ τα τελευταία χρόνια. Ίσως αυτό ρίχνει φως στο γιατί τόσες πολλές διεθνείς εκθέσεις παραλείπουν τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία.


Φυτοφάρμακα 

Σύμφωνα με το έγγραφο του 2021 « Growning Agrichemical Ubiquity: New Questions for Environments and Health » (Community of Excellence in Global Health Equity), ο όγκος χρήσης και έκθεσης στα φυτοφάρμακα εμφανίζεται σε κλίμακα χωρίς προηγούμενο και κοσμοϊστορική φύση. Τα αγροχημικά είναι πλέον διάχυτα καθώς κυκλοφορούν σε σώματα και περιβάλλοντα. και το ζιζανιοκτόνο glyphosate ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση αυτής της χρήσης.


Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι όταν ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ ανακήρυξε το glyphosate ως «πιθανό καρκινογόνο» το 2015, η εύθραυστη συναίνεση σχετικά με την ασφάλειά του ανατράπηκε.

Σημειώνουν ότι το 2020 η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τα ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate (GBHs) δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, προφανώς αγνοώντας τα νέα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ του glyphosate και του λεμφώματος non-Hodgkin καθώς και τις μη καρκινικές επιπτώσεις του στο ήπαρ, νεφρό και γαστρεντερικό σύστημα.

Το πολυσυγγραφικό έγγραφο σημειώνει:

«Σε λίγο λιγότερο από 20 χρόνια, μεγάλο μέρος της Γης έχει επικαλυφθεί με γλυφοσάτη, σε πολλά σημεία σε στρώματα ήδη φορτωμένα με χημικά ανθρώπινα σώματα, άλλους οργανισμούς και περιβάλλοντα».

Ωστόσο, οι συγγραφείς προσθέτουν ότι το glyphosate (το Roundup είναι το πιο γνωστό – αρχικά κατασκευάστηκε από τη Monsanto – τώρα η Bayer) δεν είναι το μόνο φυτοφάρμακο που επιτυγχάνει διεισδυτικότητα ευρείας κλίμακας:

«Το εντομοκτόνο imidacloprid, για παράδειγμα, καλύπτει την πλειονότητα των σπόρων αραβοσίτου των ΗΠΑ, καθιστώντας το το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μόλις μεταξύ 2003 και 2009, οι πωλήσεις προϊόντων imidacloprid αυξήθηκαν κατά 245% (Simon-Delso et al. 2015). Η κλίμακα μιας τέτοιας χρήσης και οι αλληλεπικαλυπτόμενες επιπτώσεις της σε φορείς και περιβάλλοντα, δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί πλήρως, ειδικά εκτός χωρών με σχετικά ισχυρές ρυθμιστικές και εποπτικές ικανότητες».

Το Imidacloprid έλαβε άδεια χρήσης στην Ευρώπη το 1994. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, οι μελισσοκόμοι στη Γαλλία παρατήρησαν κάτι απροσδόκητο. Αμέσως μετά την άνθιση των ηλίανθων, ένας σημαντικός αριθμός από τις κυψέλες τους θα κατέρρεε, καθώς οι εργάτριες μέλισσες πέταξαν και δεν επέστρεψαν ποτέ, αφήνοντας τη βασίλισσα και τις ανώριμες εργάτριες να πεθάνουν. Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι πίστεψαν σύντομα ότι ήξεραν τον λόγο: ένα ολοκαίνουργιο εντομοκτόνο που ονομάζεται Gaucho με ενεργό συστατικό imidacloprid εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στους ηλίανθους.

Στην εργασία του 2022 « Νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που βρέθηκαν σε παιδιά που έλαβαν θεραπεία για λευχαιμίες και λεμφώματα » (Environmental Health), οι συγγραφείς δήλωσαν ότι βρέθηκαν πολλαπλά νεονικοτινοειδή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), στο πλάσμα και στα ούρα των παιδιών. Ως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία εντομοκτόνων παγκοσμίως, βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, την άγρια ​​ζωή και τα τρόφιμα.

Όσο για το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, οι φόρμουλες με βάση το glyphosate επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και συνδέονται με μια παγκόσμια μεταβολική κρίση υγείας. Προκαλούν επίσης επιγενετικές αλλαγές σε ανθρώπους και ζώα – οι ασθένειες παραλείπουν μια γενιά και μετά εμφανίζονται.

Μια  γαλλική ομάδα  βρήκε βαρέα μέταλλα σε χημικά σκευάσματα GBH στη διατροφή των ανθρώπων. Όπως και με άλλα φυτοφάρμακα, το 10-20% των GBH αποτελούνται από χημικά σκευάσματα. Έχουν εντοπιστεί οικογένειες οξειδωμένων μορίων με βάση το πετρέλαιο και άλλων ρύπων, καθώς και τα βαρέα μέταλλα αρσενικό, χρώμιο, κοβάλτιο, μόλυβδος και νικέλιο, που είναι γνωστό ότι είναι τοξικοί και ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Το 1988, οι Ridley και Mirly (με εντολή της Monsanto) βρήκαν βιοσυσσώρευση γλυφοσάτης σε ιστούς αρουραίων. Υπολείμματα υπήρχαν στα οστά, το μυελό, το αίμα και τους αδένες, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, των όρχεων και των ωοθηκών, καθώς και στα κύρια όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ήπατος, των πνευμόνων, των νεφρών, του σπλήνα και του στομάχου. Το glyphosate συσχετίστηκε επίσης με οφθαλμικές εκφυλιστικές αλλαγές των φακών.

Μια μελέτη των Stout και Rueker (1990) (επίσης ανάθεση από τη Monsanto) παρείχε στοιχεία σχετικά με τον καταρράκτη μετά από έκθεση σε γλυφοσάτη σε αρουραίους. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι  το ποσοστό χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη στην Αγγλία  «αυξήθηκε πολύ σημαντικά» μεταξύ 1989 και 2004: από 173 (1989) σε 637 (2004) επεισόδια ανά 100.000 πληθυσμού.

Μια μελέτη του 2016 από τον ΠΟΥ επιβεβαίωσε επίσης ότι η συχνότητα εμφάνισης καταρράκτη είχε αυξηθεί σημαντικά: «Μια παγκόσμια εκτίμηση της επιβάρυνσης των ασθενειών από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους» λέει ότι ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καταρράκτης ευθύνεται για το 51% της τύφλωσης. Στις ΗΠΑ, μεταξύ 2000 και 2010, ο αριθμός των περιπτώσεων καταρράκτη αυξήθηκε κατά 20% από 20,5 εκατομμύρια σε 24,4 εκατομμύρια. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων με καταρράκτη θα έχει διπλασιαστεί σε 50 εκατομμύρια.

Οι συγγραφείς του «Assessment of Glyphosate Induced Epigenetic Transgenerational Inheritance of Pathologies and Sperm Epimutations: Generational Toxicology» (Scientific Reports, 2019) σημείωσαν ότι οι προγονικές περιβαλλοντικές εκθέσεις σε διάφορους παράγοντες και τοξικές ουσίες προώθησαν την επιγενετική διαγενεακή έναρξη της νόσου σε ενήλικα.

Πρότειναν ότι το glyphosate μπορεί να προκαλέσει τη διαγενεακή κληρονομικότητα ασθενειών και επιμεταλλώσεων βλαστικών γραμμών (για παράδειγμα, σπέρματος). Οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η γενετική τοξικολογία του glyphosate πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αιτιολογία της νόσου των μελλοντικών γενεών.

Σε μια μελέτη του 2017, ο Carlos Javier Baier και οι συνεργάτες του κατέγραψαν διαταραχές συμπεριφοράς μετά από επαναλαμβανόμενη ενδορινική χορήγηση ζιζανιοκτόνου με βάση το glyphosate σε ποντίκια. Η ενδορινική GBH προκάλεσε διαταραχές συμπεριφοράς, μειωμένη κινητική δραστηριότητα, προκάλεσε αγχογονική συμπεριφορά και προκάλεσε έλλειμμα μνήμης.

Η εργασία περιέχει αναφορές σε πολλές μελέτες από όλο τον κόσμο που επιβεβαιώνουν ότι τα GBH είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση είναι τοξική για τον ενήλικο ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην κινητική δραστηριότητα, αισθήματα άγχους και εξασθένηση της μνήμης.

Τα κυριότερα σημεία μιας  μελέτης του 2018 σχετικά  με τις αλλαγές νευροδιαβιβαστών σε περιοχές του εγκεφάλου αρουραίου μετά από έκθεση σε γλυφοσάτη περιλαμβάνουν νευροτοξικότητα σε αρουραίους. Και σε μια μελέτη του 2014 που εξέτασε τους μηχανισμούς που διέπουν τη νευροτοξικότητα που προκαλείται από το ζιζανιοκτόνο με βάση το glyphosate στον ανώριμο ιππόκαμπο αρουραίου, διαπιστώθηκε ότι το Roundup με βάση το glyphosate της Monsanto προκαλεί διάφορες νευροτοξικές διεργασίες.

Στην εργασία «Η γλυφοσάτη βλάπτει τον φραγμό των όρχεων μέσω του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από NOX1 σε αρουραίους: Η μακροχρόνια έκθεση ως πιθανός κίνδυνος για την αναπαραγωγική υγεία του αρσενικού» (Environment International, 2022) σημειώθηκε ότι η γλυφοσάτη προκαλεί φραγμό αίματος στους όρχεις (BTB). ) βλάβη και σπέρμα χαμηλής ποιότητας και ότι ο τραυματισμός BTB που προκαλείται από το glyphosate συμβάλλει στη μείωση της ποιότητας του σπέρματος.

Η μελέτη  Multiomics αποκαλύπτει μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο σε αρουραίους μετά από χρόνια έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλή δόση ζιζανιοκτόνου Roundup  (2017), αποκάλυψε ηπατική νόσο μη λιπαρών οξέων (NFALD) σε επίμυες μετά από χρόνια έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλή δόση Roundup ζιζανιοκτόνο. Το NFALD επηρεάζει επί του παρόντος το 25% του πληθυσμού των ΗΠΑ και παρόμοιο αριθμό Ευρωπαίων.

Το έγγραφο του 2020 «Η έκθεση σε γλυφοσάτη επιδεινώνει τη ντοπαμινεργική νευροτοξικότητα στον εγκέφαλο του ποντικιού μετά από επανάληψη της MPTP» υποδηλώνει ότι η γλυφοσάτη μπορεί να αποτελεί περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον.

Στην πιλοτική μελέτη 13 εβδομάδων του Ινστιτούτου Ramazzini του 2019 που εξέτασε τις επιδράσεις των GBH στην ανάπτυξη και το ενδοκρινικό σύστημα, αποδείχθηκε ότι η έκθεση σε GBHs, από την προγεννητική περίοδο έως την ενηλικίωση, προκάλεσε ενδοκρινικές επιδράσεις και αλλοίωση των αναπαραγωγικών αναπτυξιακών παραμέτρων σε αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους . 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις Agriservice του Phillips McDougall, τα ζιζανιοκτόνα αποτελούσαν το 43% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων το 2019 σε αξία. Μεγάλο μέρος της αύξησης στη χρήση glyphosate οφείλεται στην εισαγωγή σπόρων σόγιας, καλαμποκιού και βαμβακιού ανθεκτικών στη γλυφοσάτη στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Η κορυφαία προτεραιότητα μιας εταιρείας είναι η κατώτατη γραμμή (με κάθε κόστος, με κάθε απαραίτητο μέσο) και όχι η δημόσια υγεία. Υποχρέωση ενός Διευθύνοντος Συμβούλου είναι να μεγιστοποιεί το κέρδος, να κατακτά αγορές και – ιδανικά – ρυθμιστικούς φορείς και φορείς χάραξης πολιτικής επίσης.

Οι εταιρείες πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη από έτος σε έτος, πράγμα που συχνά σημαίνει επέκταση σε μέχρι τώρα αναξιοποίητες αγορές. Πράγματι, στο έγγραφο που αναφέρθηκε προηγουμένως «Αυξανόμενη Αγροχημική Πανταχού παρουσία», οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναφέρουν υψηλότερη χρήση φυτοφαρμάκων, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης λαμβάνει χώρα στον Παγκόσμιο Νότο:

«Για παράδειγμα, η χρήση φυτοφαρμάκων στην Καλιφόρνια αυξήθηκε κατά 10% από το 2005 έως το 2015, ενώ η χρήση από Βολιβιανούς αγρότες, αν και ξεκινώντας από χαμηλή βάση, αυξήθηκε κατά 300% την ίδια περίοδο. Η χρήση φυτοφαρμάκων αυξάνεται κατακόρυφα σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Κίνα, το Μάλι, η Νότια Αφρική, το Νεπάλ, το Λάος, η Γκάνα, η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μπαγκλαντές. Οι περισσότερες χώρες με υψηλά επίπεδα ανάπτυξης έχουν αδύναμη ρυθμιστική επιβολή, περιβαλλοντική παρακολούθηση και υποδομές επιτήρησης της υγείας».

Και μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για ζιζανιοκτόνα: 

«Η Ινδία σημείωσε αύξηση 250% από το 2005 (Das Gupta et al. 2017) ενώ η χρήση ζιζανιοκτόνων αυξήθηκε κατά 2500% στην Κίνα (Huang, Wang και Xiao 2017) και 2000% στην Αιθιοπία (Tamru et al. 2017). Η εισαγωγή σπόρων σόγιας, αραβοσίτου και βαμβακιού ανθεκτικών στη γλυφοσάτη στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή οδηγεί σαφώς σε μεγάλο μέρος της ζήτησης, αλλά η χρήση ζιζανιοκτόνων επεκτείνεται επίσης δραματικά σε χώρες που δεν έχουν εγκρίνει ούτε έχουν υιοθετήσει τέτοιες καλλιέργειες και όπου καλλιεργούνται μικροκαλλιέργειες εξακολουθεί να κυριαρχεί».

Ο ειδικός του ΟΗΕ για τα τοξικά, Baskut Tuncak, είπε σε  άρθρο του Νοεμβρίου 2017 :

«Τα παιδιά μας μεγαλώνουν εκτεθειμένα σε ένα τοξικό κοκτέιλ ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων. Είναι στο φαγητό τους και στο νερό τους, και είναι ακόμη και περιχυμένο πάνω από τα πάρκα και τις παιδικές χαρές τους».

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Tuncak απέρριψε την ιδέα ότι οι κίνδυνοι που ενέχουν τα εξαιρετικά επικίνδυνα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια. Είπε  στο Unearthed  (δημοσιογραφικός ιστότοπος της Greenpeace UK) ότι δεν υπάρχει τίποτα βιώσιμο σχετικά με την ευρεία χρήση άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για τη γεωργία. Είτε δηλητηριάζουν τους εργαζόμενους, είτε εξαφανίζουν τη βιοποικιλότητα, είτε παραμένουν στο περιβάλλον είτε συσσωρεύονται στο μητρικό γάλα της μητέρας, ο Tuncak υποστήριξε ότι αυτά δεν είναι βιώσιμα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί σταδιακά από καιρό.

Στο άρθρο του το 2017, ανέφερε:

«Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού… καθιστά σαφές ότι τα κράτη έχουν ρητή υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, από μολυσμένα τρόφιμα και μολυσμένο νερό και να διασφαλίζουν ότι κάθε παιδί μπορεί να πραγματοποιήσει το δικαίωμά του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας. Αυτά και πολλά άλλα δικαιώματα του παιδιού καταστρατηγούνται από το ισχύον καθεστώς φυτοφαρμάκων. Αυτές οι χημικές ουσίες υπάρχουν παντού και είναι αόρατες».

Ο Tuncak πρόσθεσε ότι οι παιδίατροι αναφέρουν ότι η παιδική έκθεση στα φυτοφάρμακα δημιουργεί μια «σιωπηλή πανδημία» ασθενειών και αναπηρίας. Σημείωσε ότι η έκθεση στην εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες, διαβήτη και καρκίνο και δήλωσε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες: αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και σε «χαμηλές» δόσεις παιδικής έκθεσης, μπορεί να προκύψουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική εξάρτηση των ρυθμιστικών αρχών σε μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, ο αποκλεισμός της ανεξάρτητης επιστήμης από τις αξιολογήσεις και η εμπιστευτικότητα των μελετών στις οποίες βασίζονται οι αρχές πρέπει να αλλάξει.

Μια κοινή έρευνα της Unearthed και της ΜΚΟ Public Eye έδειξε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι κατασκευαστές φυτοφαρμάκων στον κόσμο βγάζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του εισοδήματός τους από κορυφαία προϊόντα, χημικές ουσίες που αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Μια ανάλυση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα κορυφαία σε πωλήσεις «προϊόντα φυτοπροστασίας» του 2018 αποκάλυψε ότι οι  κορυφαίες εταιρείες αγροχημικών στον κόσμο  πραγματοποίησαν περισσότερο από το 35% των πωλήσεών τους από φυτοφάρμακα που ταξινομούνται ως εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους, τα ζώα ή τα οικοσυστήματα. Η έρευνα εντόπισε εισόδημα δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους αγροχημικούς γίγαντες BASF, Bayer, Corteva, FMC και Syngenta από χημικές ουσίες που βρέθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές ότι ενέχουν κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο ή αναπαραγωγική ανεπάρκεια.

Αυτή η έρευνα βασίζεται σε μια ανάλυση ενός τεράστιου συνόλου πωλήσεων φυτοφαρμάκων από την εταιρεία πληροφοριών γεωργίας Phillips McDougall. Τα δεδομένα καλύπτουν περίπου το 40% της  παγκόσμιας αγοράς γεωργικών φυτοφαρμάκων των 57,6 δισ. δολαρίων  το 2018. Επικεντρώνονται σε 43 χώρες, οι οποίες μεταξύ τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων σε αξία.

Ενώ ο Μπιλ Γκέιτς προωθεί ένα μοντέλο γεωργίας υψηλής έντασης χημικών που ταιριάζει με τις ανάγκες και τις αλυσίδες αξίας των αγροδιατροφικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων, υπάρχουν αυξανόμενα ποσοστά ασθενειών, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η κύρια αφήγηση είναι να κατηγορούμε τα άτομα για τις ασθένειες και τις παθήσεις τους που λέγεται ότι προκύπτουν από «επιλογές τρόπου ζωής». Ωστόσο, ο Γερμανός ιδιοκτήτης της Monsanto, Bayer, επιβεβαίωσε ότι περισσότερα από 40.000 άτομα έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά της Monsanto ισχυριζόμενοι ότι η έκθεση στο ζιζανιοκτόνο Roundup προκάλεσε σε αυτούς ή στα αγαπημένα τους πρόσωπα να αναπτύξουν λέμφωμα non-Hodgkin και ότι η Monsanto κάλυψε τους κινδύνους.

Κάθε χρόνο, υπάρχουν σταθερές αυξήσεις στον αριθμό των νέων καρκίνων και αυξήσεις στους θανάτους από τους ίδιους καρκίνους, χωρίς καμία θεραπεία να κάνει καμία διαφορά στους αριθμούς. Ταυτόχρονα, αυτές οι θεραπείες μεγιστοποιούν το τελικό αποτέλεσμα των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ οι επιπτώσεις των αγροχημικών παραμένουν εμφανώς απούσες από την κύρια αφήγηση της νόσου.

Ως μέρος της ηγεμονικής στρατηγικής του, το Ίδρυμα Gates λέει ότι θέλει να διασφαλίσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και να βελτιστοποιήσει την υγεία και τη διατροφή. Αλλά φαίνεται ευτυχής να αγνοεί τις επιβλαβείς επιπτώσεις των αγροχημικών στην υγεία καθώς συνεχίζει να προωθεί τα συμφέροντα των εταιρειών που τα παράγουν.

Γιατί ο Γκέιτς δεν υποστηρίζει αγροοικολογικές προσεγγίσεις; Διάφορες εκθέσεις υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ έχουν υποστηρίξει την αγροοικολογία για τη διασφάλιση της δίκαιης παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Αυτό θα άφηνε τη γεωργία των μικροϊδιοκτητών τόσο ανέπαφη όσο και ανεξάρτητη από το δυτικό αγροτικό κεφάλαιο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους βασικούς στόχους των εταιρειών που υποστηρίζει ο Gates. Το μοντέλο τους εξαρτάται από την εκποίηση και τη δημιουργία εξάρτησης από την αγορά για τις εισροές τους.

Ένα μοντέλο που έχει επιβληθεί στα έθνη εδώ και πολλές δεκαετίες και το οποίο βασίζεται στη δυναμική ενός συστήματος που βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια αγροτικών εξαγωγών για την απόκτηση εσόδων από συνάλλαγμα που συνδέονται με την αποπληρωμή χρέους σε κρατικό δολάριο και τη «διαρθρωτική προσαρμογή» της Παγκόσμιας Τράπεζας/ΔΝΤ οδηγίες. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν μια μετατόπιση της αγροτιάς που παράγει τρόφιμα, την εδραίωση των δυτικών ολιγοπωλίων αγροδιατροφής και  τη μετατροπή  πολλών χωρών από επισιτιστική αυτάρκεια σε περιοχές με επισιτιστικό έλλειμμα.

Ο Gates εδραιώνει το δυτικό αγροτικό κεφάλαιο στην Αφρική στο όνομα της «επισιτιστικής ασφάλειας». Είναι πολύ βολικό γι 'αυτόν να αγνοήσει το γεγονός ότι την εποχή της αποαποικιοποίησης στη δεκαετία του 1960 η Αφρική δεν ήταν απλώς αυτάρκης σε τρόφιμα, αλλά ήταν στην πραγματικότητα καθαρός εξαγωγέας τροφίμων με εξαγωγές  κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως  μεταξύ 1966-70. Η ήπειρος  εισάγει τώρα το 25% των τροφίμων της , με σχεδόν κάθε χώρα να είναι καθαρός εισαγωγέας τροφίμων. Γενικότερα, οι αναπτυσσόμενες χώρες παρήγαγαν ετήσιο πλεόνασμα δισεκατομμυρίων δολαρίων τη δεκαετία του 1970, αλλά μέχρι το 2004 εισήγαγαν 11 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Το Ίδρυμα Gates προωθεί ένα εταιρικό-βιομηχανικό σύστημα γεωργίας και την ενίσχυση ενός παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου, εξαρτώμενου από ορυκτά καύσιμα καθεστώτος τροφίμων που από την ίδια του τη φύση τροφοδοτεί και ευδοκιμεί σε άδικες εμπορικές πολιτικές, εκτοπισμό πληθυσμού και στέρηση γης (κάτι που κάποτε ζήτησε ο Γκέιτς αλλά ευφημιστικά ονομάζεται «κινητικότητα γης»), μονοκαλλιέργεια εμπορευμάτων, υποβάθμιση του εδάφους και του περιβάλλοντος, ασθένειες, δίαιτες ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά, στένωση του εύρους των καλλιεργειών τροφίμων, έλλειψη νερού, ρύπανση και εξάλειψη της βιοποικιλότητας.


Πράσινη Επανάσταση

Ταυτόχρονα, ο Gates βοηθά τα εταιρικά συμφέροντα να οικειοποιηθούν και να εμπορευματοποιήσουν τη γνώση. Από το 2003, το CGIAR και τα 15 κέντρα του έχουν λάβει περισσότερα από 720 εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Gates. Σε ένα  άρθρο του Ιουνίου 2016 , η Vandana Shiva σημειώνει ότι τα κέντρα επιταχύνουν τη μεταφορά της έρευνας και των σπόρων σε εταιρείες, διευκολύνοντας την πειρατεία πνευματικής ιδιοκτησίας και τα μονοπώλια σπόρων που δημιουργούνται μέσω των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων και των κανονισμών για τους σπόρους.

Ο Gates χρηματοδοτεί επίσης το Diversity Seek, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη λήψη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις συλλογές σπόρων μέσω γονιδιωματικής χαρτογράφησης. Επτά εκατομμύρια προσχωρήσεις καλλιεργειών βρίσκονται σε δημόσιες τράπεζες σπόρων. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε πέντε εταιρείες να κατέχουν αυτήν την ποικιλομορφία.

Ο Shiva λέει:

«Το DivSeek είναι ένα παγκόσμιο έργο που ξεκίνησε το 2015 για να χαρτογραφήσει τα γενετικά δεδομένα της αγροτικής ποικιλίας των σπόρων που φυλάσσονται σε τράπεζες γονιδίων. Κλέβει από τους αγρότες τους σπόρους και τις γνώσεις τους, κλέβει από τον σπόρο την ακεραιότητα και την ποικιλομορφία του, την εξελικτική του ιστορία, τη σύνδεσή του με το έδαφος και τον ανάγει σε «κώδικα». Είναι ένα εξορυκτικό έργο να «εξορύξω» τα δεδομένα στον σπόρο για να «λογοκρίνω» τα κοινά».

Σημειώνει ότι οι αγρότες που εξέλιξαν αυτήν την ποικιλομορφία δεν έχουν θέση στο DivSeek – η γνώση τους εξορύσσεται και δεν αναγνωρίζεται, τιμάται ή συντηρείται: ένα περίβλημα των γενετικών κοινών.

Ο σπόρος είναι κεντρικός στη γεωργία εδώ και 10.000 χρόνια. Οι αγρότες εξοικονομούν, ανταλλάσσουν και αναπτύσσουν σπόρους εδώ και χιλιετίες. Οι σπόροι έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά. Οι αγρότες αγρότες ήταν οι θεματοφύλακες των σπόρων, της γνώσης και της γης.

Έτσι ήταν μέχρι τον 20ο αιώνα, όταν οι εταιρείες  έπαιρναν αυτούς τους σπόρους , τους υβριδοποίησαν, τους τροποποίησαν γενετικά, τους κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τους διαμόρφωσαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της βιομηχανικής γεωργίας με τις μονοκαλλιέργειες και τις χημικές εισροές της.

Για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών περιθωριοποιώντας την γηγενή γεωργία, έχουν θεσπιστεί μια σειρά από συνθήκες και συμφωνίες σε διάφορες χώρες για τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων και την πνευματική ιδιοκτησία για να αποτρέψουν τους αγρότες αγρότες από το να βελτιώνουν ελεύθερα, να μοιράζονται ή να ξαναφυτεύουν τους παραδοσιακούς τους σπόρους. Από τότε που ξεκίνησε, χιλιάδες ποικιλίες σπόρων έχουν χαθεί και οι εταιρικοί σπόροι κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στη γεωργία.

Ο ΟΗΕ FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) εκτιμά ότι παγκοσμίως μόλις 20 καλλιεργούμενα είδη φυτών αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των φυτικών τροφίμων που καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Αυτή η στενή γενετική βάση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.

Για να απομακρύνουν τους αγρότες από τη χρήση γηγενών σπόρων και για να τους πείσουν να φυτέψουν εταιρικούς σπόρους, οι κανόνες και οι νόμοι για την «πιστοποίηση» σπόρων συχνά θεσπίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις για λογαριασμό εμπορικών κολοσσών σπόρων. Στην Κόστα Ρίκα, η μάχη για την ανατροπή των περιορισμών στους σπόρους χάθηκε με την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αν και αυτό αψηφούσε τους νόμους της χώρας για τη βιοποικιλότητα των σπόρων.

Οι νόμοι για τους σπόρους στη Βραζιλία δημιούργησαν ένα καθεστώς εταιρικής ιδιοκτησίας για τους σπόρους, το οποίο ουσιαστικά περιθωριοποίησε όλους τους γηγενείς σπόρους που προσαρμόστηκαν τοπικά για γενεές. Αυτό το καθεστώς προσπάθησε να εμποδίσει τους αγρότες να χρησιμοποιούν ή να εκτρέφουν τους δικούς τους σπόρους.

Ήταν μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του σπόρου. Η ιδιωτικοποίηση κάτι που είναι κοινή κληρονομιά. Η ιδιωτικοποίηση και η ιδιοποίηση της γνώσης μεταξύ των γενεών που ενσωματώνεται από σπόρους των οποίων το γεννητικό πλάσμα «τριβεί» ( ή κλέβεται ) από εταιρείες που στη συνέχεια διεκδικούν την ιδιοκτησία.

Ο εταιρικός έλεγχος των σπόρων είναι επίσης μια επίθεση στην επιβίωση των κοινοτήτων και των παραδόσεων τους. Οι σπόροι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας, επειδή στις αγροτικές κοινότητες, οι ζωές των ανθρώπων είναι συνδεδεμένες με τη φύτευση, τη συγκομιδή, τους σπόρους, το έδαφος και τις εποχές εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αυτή είναι επίσης μια επίθεση στη βιοποικιλότητα και –όπως βλέπουμε σε όλο τον κόσμο–  στην ακεραιότητα του  εδάφους, του νερού, των τροφίμων, της διατροφής και της υγείας καθώς και στην ακεραιότητα διεθνών θεσμών, κυβερνήσεων και αξιωματούχων που πολύ συχνά έχουν  διαφθαρεί  από ισχυρούς διεθνικές εταιρείες.

Οι κανονισμοί και οι νόμοι για την «πιστοποίηση σπόρων» εισάγονται συχνά για λογαριασμό της βιομηχανίας που έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείψουν τους παραδοσιακούς σπόρους επιτρέποντας μόνο «σταθερούς», «ομοιόμορφους» και «νέους» σπόρους στην αγορά (που σημαίνει εταιρικούς σπόρους). Αυτοί είναι οι μόνοι «ρυθμιζόμενοι» σπόροι που επιτρέπονται: εγγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι. Είναι ένας κυνικός τρόπος για την εξάλειψη των αυτόχθονων γεωργικών πρακτικών κατ' εντολή των εταιρειών.

Οι κυβερνήσεις δέχονται τεράστια πίεση μέσω μακροπρόθεσμων εμπορικών συμφωνιών, δανείων και καθεστώτων εκκίνησης που υποστηρίζονται από εταιρείες να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των ομίλων αγροτοβιομηχανιών και να εναρμονιστούν με τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Το Ίδρυμα Gates μιλά για την υγεία, αλλά διευκολύνει την ανάπτυξη μιας άκρως επιδοτούμενης και τοξικής μορφής γεωργίας, της οποίας τα αγροχημικά προκαλούν τεράστια ζημιά. Μιλάει για την άμβλυνση της φτώχειας και του υποσιτισμού και την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ωστόσο ενισχύει ένα εγγενώς άδικο παγκόσμιο επισιτιστικό καθεστώς που ευθύνεται για τη διαιώνιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, της μετατόπισης του πληθυσμού, της κατοχής της γης, της ιδιωτικοποίησης των κοινών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αφαιρούν την υποστήριξη από τους ευάλωτους και τους περιθωριοποιημένους .

Η «φιλανθρωπία» του Μπιλ Γκέιτς είναι μέρος μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας που επιχειρεί να δημιουργήσει συναίνεση και να εξαγοράσει ή να συμμετάσχει στη χάραξη πολιτικής, αποτρέποντας και περιθωριοποιώντας έτσι πιο ριζοσπαστικές αγροτικές αλλαγές που θα αμφισβητούσαν τις κυρίαρχες δομές εξουσίας και θα λειτουργούσαν ως εμπόδια σε αυτήν την ατζέντα.

Ο Γκέιτς και οι δραστηριότητες των εταιρικών του συντρόφων είναι μέρος των ηγεμονικών και στερητικές στρατηγικές του ιμπεριαλισμού. Αυτό περιλαμβάνει την εκτόπιση της αγροτιάς που παράγει τρόφιμα και την υποταγή όσων παραμένουν στη γεωργία στις ανάγκες των παγκόσμιων αλυσίδων διανομής και εφοδιασμού που κυριαρχούνται από το δυτικό αγροτικό κεφάλαιο.

Και τώρα, υπό την έννοια της «κλιματικής έκτακτης ανάγκης», οι Gates και συνεργάτες προωθούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες – επεξεργασία γονιδίων, γεωργία που βασίζεται σε δεδομένα, υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, «τροφή» που δημιουργούνται στο εργαστήριο, μονοπωλιακές πλατφόρμες λιανικής και εμπορίας ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ. – υπό το πρόσχημα της ενιαίας γεωργίας ακριβείας.

Αλλά αυτό είναι απλώς μια συνέχεια αυτού που συμβαίνει εδώ και μισό αιώνα ή περισσότερο.

Από την Πράσινη Επανάσταση, οι αμερικανικές αγροτικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπάθησαν να αγκιστρώσουν τους αγρότες και τα εθνικά κράτη σε εταιρικούς σπόρους και ιδιόκτητες εισροές καθώς και σε δάνεια για να δημιουργήσουν τον τύπο της γεωργο-υποδομής που είναι η γεωργία εντάσεως χημικών απαιτεί.

Η Monsanto-Bayer και άλλες εταιρείες αγροτοβιομηχανίας προσπαθούν από τη δεκαετία του 1990 να εδραιώσουν περαιτέρω τη δέσμευσή τους στην παγκόσμια γεωργία και την εταιρική εξάρτηση των αγροτών με την κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

Στην έκθεσή της, « Reclaim the Seed », η Vandana Shiva λέει:

«Στη δεκαετία του 1980, οι χημικές εταιρείες άρχισαν να αντιμετωπίζουν τη γενετική μηχανική και την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των σπόρων ως νέες πηγές υπερκέρδους. Πήραν ποικιλίες αγροτών από τις δημόσιες τράπεζες γονιδίων, τσιμπολόγησαν τους σπόρους μέσω συμβατικής αναπαραγωγής ή γενετικής μηχανικής και πήραν πατέντες».

Ο Σίβα μιλάει για την Πράσινη Επανάσταση και την αποικιοκρατία των σπόρων και την πειρατεία των σπόρων και της γνώσης των αγροτών. Λέει ότι 768.576 εισαγωγές σπόρων ελήφθησαν μόνο από αγρότες στο Μεξικό:

«… παίρνοντας τους σπόρους των αγροτών που ενσωματώνουν τη δημιουργικότητα και τις γνώσεις τους για την αναπαραγωγή. Η «εκπολιτιστική αποστολή» του Αποικισμού Σπόρων είναι η δήλωση ότι οι αγρότες είναι «πρωτόγονοι» και οι ποικιλίες που εκτρέφουν είναι «πρωτόγονες», «κατώτερες», «χαμηλής απόδοσης» και πρέπει να «υποκατασταθούν» και «αντικατασταθούν» με ανώτερους σπόρους. από μια ανώτερη φυλή κτηνοτρόφων, που ονομάζονται «μοντέρνες ποικιλίες» και «βελτιωμένες ποικιλίες» που εκτρέφονται για χημικά.»

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πριν από την Πράσινη Επανάσταση πολλές από τις παλαιότερες καλλιέργειες είχαν  δραματικά υψηλότερους αριθμούς θρεπτικών συστατικών  ανά θερμίδα. Η ποσότητα δημητριακών που πρέπει να καταναλώνει κάθε άτομο για να καλύψει τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες έχει επομένως αυξηθεί. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα του κεχρί σε σίδηρο είναι τετραπλάσια από αυτή του ρυζιού. Η βρώμη μεταφέρει τέσσερις φορές περισσότερο ψευδάργυρο από το σιτάρι. Ως αποτέλεσμα, μεταξύ 1961 και 2011, οι περιεκτικότητες σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σίδηρο των σιτηρών που καταναλώνονται απευθείας στον κόσμο μειώθηκαν κατά 4%, 5% και 19%, αντίστοιχα.

Το μοντέλο Green Revolution υψηλής έντασης χημικών ουσιών βοήθησε στην προσπάθεια για μεγαλύτερη μονοκαλλιέργεια και οδήγησε σε  λιγότερο διαφορετικές δίαιτες  και  λιγότερο θρεπτικά  τρόφιμα. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός του έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση του εδάφους και ανισορροπίες ορυκτών, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Προσθέτοντας βαρύτητα σε αυτό το επιχείρημα, οι συγγραφείς της  εργασίας του 2010  «Ελλείψεις ψευδαργύρου στα γεωργικά συστήματα» στο International Journal of Environmental and Rural Development αναφέρουν:

«Τα συστήματα καλλιέργειας που προωθήθηκαν από την πράσινη επανάσταση… είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών και τη μειωμένη διαθεσιμότητα μικροθρεπτικών συστατικών. Ο υποσιτισμός των μικροθρεπτικών συστατικών προκαλεί αυξημένα ποσοστά χρόνιων ασθενειών (καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτης και οστεοπόρωση) σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα από τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών. Η μη ισορροπημένη χρήση ορυκτών λιπασμάτων και η μείωση της χρήσης οργανικής κοπριάς είναι οι κύριες αιτίες της έλλειψης θρεπτικών συστατικών στις περιοχές όπου η ένταση καλλιέργειας είναι υψηλή».

Οι συγγραφείς υπονοούν ότι η σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών στο έδαφος και της ανθρώπινης διατροφής θεωρείται όλο και περισσότερο σημαντική:

«Επιπλέον, η εντατικοποίηση της γεωργίας απαιτεί αυξημένη ροή θρεπτικών ουσιών προς και μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από τις καλλιέργειες. Μέχρι τώρα, η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών αντιμετωπιζόταν ως επί το πλείστον ως πρόβλημα εδάφους και, σε μικρότερο βαθμό, ως πρόβλημα των φυτών. Επί του παρόντος, αντιμετωπίζεται και ως διατροφικό πρόβλημα του ανθρώπου. Όλο και περισσότερο, τα εδάφη και τα συστήματα τροφίμων επηρεάζονται από διαταραχές μικροθρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή καλλιεργειών και υποσιτισμό και ασθένειες σε ανθρώπους και φυτά».

Αν και η Ινδία, για παράδειγμα, μπορεί τώρα να είναι αυτάρκης σε διάφορα βασικά προϊόντα, πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, έχουν οδηγήσει στη μετατόπιση συστημάτων καλλιέργειας με μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία και έχουν αναμφισβήτητα εξορύξει το έδαφος θρεπτικών συστατικών. Η σημασία του διάσημου γεωπόνου  William Albrecht , ο οποίος πέθανε το 1974, δεν πρέπει να αγνοηθεί εδώ και το έργο του σε υγιή εδάφη και υγιείς ανθρώπους.

Από την άποψη αυτή, ο βοτανολόγος Stuart Newton με έδρα την Ινδία δηλώνει ότι η απάντηση στην ινδική αγροτική παραγωγικότητα δεν είναι η αποδοχή της διεθνούς, μονοπωλιακής, εταιρικής προώθησης των χημικά εξαρτώμενων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών: η Ινδία πρέπει να αποκαταστήσει και να καλλιεργήσει τα εξαντλημένα, κακοποιημένα εδάφη της και να μην τα βλάψουν άλλο, με αμφίβολη χημική υπερφόρτωση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Το Ινδικό Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας αναφέρει ότι το έδαφος έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά και γονιμότητα. Η χώρα χάνει 5.334 εκατομμύρια τόνους εδάφους κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης του εδάφους λόγω της αδιάκριτης και υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων, εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Εκτός από αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις και τις συνέπειες για την υγεία των χημικών καλλιεργειών (βλ. τις αναφορές του Dr Rosemary Mason στον  ιστότοπο academia.edu ),  το New Histories of the Green Revolution  (Glenn Stone, 2019) καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η Πράσινη Επανάσταση ενίσχυσε την παραγωγικότητα.  Η Βία της Πράσινης Επανάστασης  (Vandana Shiva, 1989) περιγράφει (μεταξύ άλλων) τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγροτικές κοινότητες στο Παντζάμπ και η  ανοιχτή επιστολή του Bhaskar Save  προς Ινδούς αξιωματούχους το 2006 συζητά την οικολογική καταστροφή.

Και για καλό μέτρο, σε μια  εργασία του 2019  στο Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι γηγενείς ποικιλίες σιταριού στην Ινδία έχουν υψηλότερο θρεπτικό περιεχόμενο από τις ποικιλίες Green Revolution. Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί δεδομένου ότι ο καθηγητής Glenn Stone υποστηρίζει ότι το μόνο που «πέτυχε» στην Πράσινη Επανάσταση ήταν να βάλουμε περισσότερο σιτάρι στην ινδική διατροφή (αντικαθιστώντας άλλα τρόφιμα). Ο Stone υποστηρίζει ότι η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα τροφίμων δεν παρουσίασε καμία αύξηση ή ακόμη και ουσιαστική μείωση.

Με την υπόσχεση ότι οι υβριδικοί σπόροι και οι σχετικές χημικές εισροές θα ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια με βάση την υψηλότερη παραγωγικότητα, η Πράσινη Επανάσταση μεταμόρφωσε τη γεωργία σε πολλές περιοχές. Αλλά σε μέρη όπως το Παντζάμπ, ο Σίβα σημειώνει ότι για να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπόρους και χημικά οι αγρότες έπρεπε να πάρουν δάνεια και το χρέος έγινε (και παραμένει) μια συνεχής ανησυχία. Πολλοί εξαθλιώθηκαν και οι κοινωνικές σχέσεις στις αγροτικές κοινότητες άλλαξαν ριζικά: παλαιότερα, οι αγρότες αποταμίευαν και αντάλλασσαν σπόρους, αλλά τώρα εξαρτώνται από αδίστακτους δανειστές, τράπεζες και παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων. Στο βιβλίο της, η Shiva περιγράφει την κοινωνική περιθωριοποίηση και τη βία που προέκυψε από την Πράσινη Επανάσταση και τις επιπτώσεις της.

Αξίζει επίσης να συζητήσουμε το Bhaskar Save. Υποστήριξε ότι ο πραγματικός λόγος για την προώθηση της Πράσινης Επανάστασης ήταν ο πολύ στενότερος στόχος της αύξησης του εμπορεύσιμου πλεονάσματος μερικών σχετικά λιγότερο ευπαθών δημητριακών για να τροφοδοτηθεί η αστική-βιομηχανική επέκταση που ευνοείται από την κυβέρνηση και μερικές βιομηχανίες σε βάρος μιας πιο διαφοροποιημένης και η γεωργία με επαρκή θρεπτικά συστατικά, από την οποία οι αγροτικοί άνθρωποι – που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ινδίας – επωφελήθηκαν από καιρό.

Πριν, οι Ινδοί αγρότες ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις και παρήγαγαν ακόμη και πλεονάσματα, αν και γενικά μικρότερες ποσότητες από πολλά περισσότερα είδη. Αυτά, ιδιαίτερα τα ευπαθή, ήταν πιο σκληρά για τον εφοδιασμό των αστικών αγορών. Και έτσι, οι αγρότες του έθνους οδηγήθηκαν να καλλιεργήσουν χημικά καλλιεργημένες μονοκαλλιέργειες λίγων μετρητών, όπως σιτάρι, ρύζι ή ζάχαρη, αντί για τις παραδοσιακές πολυκαλλιέργειές τους που δεν χρειάζονταν αγορασμένες εισροές.

Οι ψηλές, γηγενείς ποικιλίες σιτηρών παρείχαν περισσότερη βιομάζα, σκίαζαν το έδαφος από τον ήλιο και προστατεύονταν από τη διάβρωσή του κάτω από έντονες βροχοπτώσεις μουσώνων, αλλά αυτές αντικαταστάθηκαν με νάνους, οι οποίες οδήγησαν σε πιο έντονη ανάπτυξη των ζιζανίων και μπόρεσαν να ανταγωνιστούν με επιτυχία τα νέες στάσιμες καλλιέργειες για το φως του ήλιου.

Ως αποτέλεσμα, ο αγρότης έπρεπε να ξοδέψει περισσότερη εργασία και χρήματα για το ξεβοτάνισμα ή τον ψεκασμό ζιζανιοκτόνων. Επιπλέον, η ανάπτυξη του άχυρου με τις καλλιέργειες νάνων σιτηρών μειώθηκε και πολύ λιγότερη οργανική ύλη ήταν τοπικά διαθέσιμη για την ανακύκλωση της γονιμότητας του εδάφους, οδηγώντας σε μια τεχνητή ανάγκη για εισροές που προμηθεύονταν εξωτερικά. Αναπόφευκτα, οι αγρότες κατέφυγαν στη χρήση περισσότερων χημικών ουσιών και άρχισε η υποβάθμιση και η διάβρωση του εδάφους.

Οι εξωτικές ποικιλίες, που καλλιεργήθηκαν με χημικά λιπάσματα, ήταν πιο ευαίσθητες σε «παράσιτα και ασθένειες», με αποτέλεσμα να χυθούν ακόμη περισσότερες χημικές ουσίες. Αλλά τα είδη εντόμων που επιτέθηκαν ανέπτυξαν ανθεκτικότητα και αναπαράγονταν παραγωγικά. Τα αρπακτικά τους –αράχνες, βάτραχοι κ.λπ.– που τρέφονταν με αυτά τα έντομα και έλεγχαν τους πληθυσμούς τους εξοντώθηκαν. Το ίδιο ήταν και πολλά ευεργετικά είδη όπως οι γαιοσκώληκες και οι μέλισσες.

Ο Save σημείωσε ότι η Ινδία, δίπλα στη Νότια Αμερική, δέχεται τις υψηλότερες βροχοπτώσεις στον κόσμο. Όπου πυκνή βλάστηση καλύπτει το έδαφος, το έδαφος είναι ζωντανό και πορώδες και τουλάχιστον το ήμισυ της βροχής είναι εμποτισμένο και αποθηκεύεται στο έδαφος και στα υποεδαφικά στρώματα.

Στη συνέχεια, μια καλή ποσότητα διεισδύει βαθύτερα για να επαναφορτίσει τους υδροφόρους ορίζοντες ή τους πίνακες των υπόγειων υδάτων. Το ζωντανό έδαφος και οι υποκείμενοι υδροφορείς του χρησιμεύουν έτσι ως γιγάντιες, έτοιμες δεξαμενές. Πριν από μισό αιώνα, τα περισσότερα μέρη της Ινδίας είχαν αρκετό γλυκό νερό όλο το χρόνο, πολύ αφότου είχαν σταματήσει και εξαφανιστούν οι βροχές. Αλλά καθαρίστε τα δάση, και η ικανότητα της γης να μουλιάσει τη βροχή, μειώνεται δραστικά. Τα ρέματα και τα πηγάδια στεγνώνουν.

Ενώ η τροφοδοσία των υπόγειων υδάτων έχει μειωθεί σημαντικά, η εξόρυξή τους αυξάνεται. Επί του παρόντος, η Ινδία εξορύσσει πάνω από 20 φορές περισσότερα υπόγεια ύδατα κάθε μέρα από ό,τι το 1950. Αλλά οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Ινδίας – που ζουν με νερό που αντλείται με το χέρι ή αντλείται με το χέρι σε χωριά και ασκούν μόνο τη γεωργία με βροχή – συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα υπόγεια ύδατα ανά άτομο, όπως έκαναν πριν από γενιές.

Περισσότερο από το 80% της κατανάλωσης νερού της Ινδίας προορίζεται για άρδευση, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καλύπτεται από καλλιέργειες που καλλιεργούνται χημικά. Για παράδειγμα, ένα στρέμμα ζαχαροκάλαμου χημικής καλλιέργειας απαιτεί τόσο νερό όσο θα αρκούσε 25 στρέμματα jowar, bajra ή καλαμπόκι. Και τα εργοστάσια ζάχαρης καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες.

Από την καλλιέργεια μέχρι την επεξεργασία, κάθε κιλό ραφιναρισμένης ζάχαρης χρειάζεται δύο έως τρεις τόνους νερού. Ο Save υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια, με τον παραδοσιακό, βιολογικό τρόπο, περίπου 150 έως 200 kg θρεπτικού jowar ή bajra (εγγενή κεχρί).

Ο Save έγραψε:

«Αυτή η χώρα έχει περισσότερα από 150 γεωργικά πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο, όμως, ο καθένας δημιουργεί αρκετές εκατοντάδες «μορφωμένους» ανέργους, εκπαιδευμένους μόνο στην παραπλάνηση των αγροτών και στη διάδοση της οικολογικής υποβάθμισης. Και στα έξι χρόνια που ξοδεύει ένας φοιτητής για μεταπτυχιακό στη γεωργία, ο μόνος στόχος είναι η βραχυπρόθεσμη – και στενά αντιληπτή – «παραγωγικότητα». Για αυτό, ο αγρότης παροτρύνεται να κάνει και να αγοράσει εκατό πράγματα. Αλλά δεν περιμένει κανείς να σκεφτεί τι δεν πρέπει να κάνει ποτέ ένας αγρότης ώστε η γη να παραμείνει αλώβητη για τις μελλοντικές γενιές και άλλα πλάσματα. Είναι καιρός ο λαός και η κυβέρνησή μας να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός ο τρόπος καλλιέργειας που καθοδηγείται από τη βιομηχανία – που προωθείται από τους θεσμούς μας – είναι εγγενώς εγκληματικός και αυτοκτονικός!».

Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η Πράσινη Επανάσταση υπήρξε αποτυχία όσον αφορά τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, την υπονόμευση της εξαιρετικά παραγωγικής παραδοσιακής γεωργίας χαμηλών εισροών και την υγιή οικολογική της βάση, τη μετατόπιση των αγροτικών πληθυσμών και τις δυσμενείς επιπτώσεις στις κοινότητες, τη διατροφή, υγεία και περιφερειακή επισιτιστική ασφάλεια.

Ακόμη και όπου οι αποδόσεις μπορεί να έχουν αυξηθεί, πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιο ήταν το κόστος οποιασδήποτε αυξημένης απόδοσης εμπορευμάτων όσον αφορά την τοπική επισιτιστική ασφάλεια, τη συνολική διατροφή ανά στρέμμα, τους υδροφόρους ορίζοντες, τη δομή του εδάφους και τις πιέσεις νέων παρασίτων και ασθενειών;


Σχετικά με τον Συγγραφέα

 

Ο Colin Todhunter είναι Ερευνητικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG).


Το 2018, ανακηρύχθηκε ηγέτης/Μοντέλο Ζωντανής Ειρήνης και Δικαιοσύνης από την Engaging Peace Inc. σε αναγνώριση της γραφής του.


Το άρθρο σε PDF

 ΑΣΚΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »