Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Μινσκ 2020 όπως Μαϊντάν Κιέβου 2014; Η ιστορία επαναλαμβάνεται... ως φάρσα!

© Sputnik / Victor Tolochko

Επεισόδια στο Μινσκ, Λευκορωσία, 10 Αυγούστου 2020
Από Δημήτρης Λιάτσος
Αναστάτωσαν καλοκαιριάτικα τη διεθνή κοινή γνώμη για την τύχη της... δημοκρατίας στη Λευκορωσία! Και αφού δεν τους βγήκε, επιμένουν, όπως δείχνει ο πολύπειρος Λαβρόφ, στην προβοκάτσια της αντιπαράθεσης και στην αποτυχία της διαδικασίας εξομάλυνσης. Τον χορό, εδώ, σέρνει η Βαρσοβία!


Οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία έγιναν στις 9 Αυγούστου και η έκβασή τους για τη Δύση ήταν... προδιαγεγραμμένη! Το καθεστώς Λουκασένκο έκανε νοθεία, άρα δεν τις αναγνωρίζουμε έβγαλε την απόφαση η Ε.Ε. Εκείνη που συνεδρίαζε για να αποφασίσει για «σκληρά» μέτρα κατά της Τουρκίας, προσπέρασε το θέμα και ασχολήθηκε επί ένα τρίωρο με τις προεδρικές της Λευκορωσίας!
Πώς έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα, διερωτάται ο Σεργκέι Λαβρόφ. Εκλήθησαν να στείλουν παρατηρητές και αρνήθηκαν να το κάνουν. Οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών έστειλαν και δεν διαπίστωσαν σοβαρές παρατυπίες.
Προφανώς δεν έστειλαν διότι δεν... χρειαζόταν. Αφού ήδη είχαν αποφασίσει ότι δεν θα τις αναγνωρίσουν.
«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε από ορισμένα φαινόμενα άμεσης ή έμμεσης έξωθεν επέμβασης, πράγμα που το θεωρούμε ανεπίτρεπτο» λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι Ρώσοι φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και... γαϊδουρινή υπομονή, θα έλεγε κανείς. Μια τακτική που, συνοδευόμενη από ανυποχώρητη υπεράσπιση των δικαίων της, φέρνει αποτέλεσμα.

Οι αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία το 2013-14 με την ανατροπή της νόμιμης ηγεσίας και την εγκαθίδρυση κυβέρνησης δοτών από τις ΗΠΑ, δεν πτόησαν τη Μόσχα που συνειδητοποίησε ότι πατάνε πάνω στην κόκκινη γραμμή για τα συμφέροντά της. Σήμερα ο ξεσηκωμός στο Μαϊντάν του Κιέβου το 2014, όπως ονόμασαν την «έγχρωμη επανάσταση» οι εμπνευστές και χρηματοδότες της, αντιμετωπίζεται όπως ο... διάολος το λιβάνι, από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες! Αχ, πόσο γρήγορα πέρασαν και χάθηκαν οι τηλεοπτικές εικόνες Ευρωπαίων κορυφαίων πολιτικών που έκαναν βόλτες στο... Μαϊντάν, εμπνέοντας τους διαδηλωτές στον δρόμο της Ουκρανίας προς την Ευρώπη! Και τι απέμεινε;
Σήμερα φτάσαμε στο επίπεδο να ακούμε έναν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, να προειδοποιεί ότι είναι ανάγκη να αποφευχθεί στη Λευκορωσία η επανάληψη όσων έγιναν στην... Ουκρανία!
Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος τηλεφωνικών διαβουλεύσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Μέρκελ, τον Μακρόν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ δύο φορές...

Η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι κορυφαίοι ηγέτες της πήραν το μήνυμα. Φαίνεται πως έγινε κατανοητό ότι στρατός και αστυνομία στη Λευκορωσία δεν πτοήθηκαν, ο Λουκασένκο δεν τους πρόδωσε, όπως έκανε το 2014 ο Γιαννουκόβιτς στο Κίεβο! Βόλτες Ευρωπαίων υπουργών και παραγόντων στο Μινσκ δεν εθεάθησαν. Το κυριότερο, οπλισμένα ναζιστικά καθάρματα που εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα της Πολωνίας και της Λιθουανίας και αλώνιζαν το Κίεβο τις μέρες του Μαϊντάν, στο Μινσκ δεν υπήρξαν.

Αναφέρω μία μόνο εντελώς πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτωρ Χρένιν: «Στον πόλεμο κατά των ναζιστών κατακτητών το 1941-45 η Λευκορωσία έχασε τον ένα στους τρεις κατοίκους της. Σχεδόν μας αφάνισαν. Έτσι μέσα στη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες μνημεία ως σύμβολα ιστορικής μνήμης. Όποιος τολμήσει να τα πειράξει δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την αστυνομία. Αναλαμβάνει ο στρατός τη φύλαξή τους και θα έρθει αντιμέτωπος με τον στρατό!»
Δήλωση που σε άλλες συνθήκες σε κάποια άλλη χώρα θα προκαλούσε... ανατριχίλα! Εδώ όμως «μιλάει» η ιστορική μνήμη. Ως γνωστό, στην Ουκρανία μετά το 2014, οι νεοναζιστικές ορδές με την ανοχή των Αρχών κατέστρεψαν, αμαύρωσαν και εξευτέλισαν εκατοντάδες μνημεία και αγάλματα του πολέμου. Ακόμα και θρυλικών σοβιετικών στρατηγών ουκρανικής καταγωγής που απελευθέρωσαν το Κίεβο από τα χιτλερικά στρατεύματα!!!

Ο Μακρόν, λοιπόν, που πασχίζει να παίξει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην αρχιτεκτονική της νέας Ευρώπης, μίλησε για αποφυγή του ουκρανικού σεναρίου στη Λευκορωσία. Ναι, ο Πρόεδρος της χώρας της οποίας ο ΥΠΕΞ το 2014 φωτογραφιζόταν μαζί με τον Γερμανό και Πολωνό ομόλογό του στο Κίεβο, εμπνέοντας τους διαδηλωτές πίσω από τους οποίους λειτουργούσαν τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ ένοπλα τάγματα των μισθοφόρων!

Και, συνολικά, η Ε.Ε, παρά την απόφαση περί κυρώσεων, καλεί σε εγκράτεια... Τον χορό της αντι-λευκορωσικής υστερίας κρατούν τα τρωκτικά της Ουάσινγκτον στον χώρο της Βαλτικής, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και... φυσικά η Ουκρανία!
Αλλά και εκεί φαίνεται πως κατανοούν πλέον ότι το παιχνίδι... χάνεται στη Λευκορωσία! Πέρα από τη νωθρή στήριξη της «παλιάς» Ευρώπης και των Βρυξελλών, μια έμμεση ακόμα απόδειξη είναι και η πρόσφατη παραίτηση του ΥΠΕΞ της Πολωνίας, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς. Συνήθως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις με τις έγχρωμες επαναστάσεις τριγύρω από τη Μόσχα, τα Υπουργεία εξωτερικών έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη «νομιμοποίηση» των έξωθεν επεμβάσεων. Προφανώς και στην προκειμένη περίπτωση η παραίτηση ενός υπουργού που ανέλαβε το πόστο του μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, και που γίνεται ενώ διαφαίνεται η αποτυχία του εγχειρήματος ανατροπής στη Λευκορωσία, κάθε άλλο παρά τυχαία φαντάζει!

Αψιμαχίες και διαδηλώσεις στο Μινσκ θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Λουκασένκο. Ενός ηγέτη που από τη μια, συγκράτησε επί 25 χρόνια την κατάρρευση της οικονομίας μιας από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες χωρίς τη μετάβαση στις απάνθρωπες πρακτικές της οικονομικής θεραπείας με σοκ, όπως ήταν η προσφιλής νεοφιλελεύθερη έκφραση πριν από 25-30 χρόνια! Από την άλλη, «ξεχνώντας» ότι αυτό το πέτυχε στηριζόμενος στη αμέριστη ρωσική στήριξη και στην επιδοτούμενη ενέργεια προώθησε στην κυβέρνηση στελέχη με φιλελεύθερες ιδέες που συνδέονται με δυτικά συμφέροντα. Ο ίδιος, για να δείξει ένα φιλοδυτικό πρόσωπο και κυρίως να προκαλέσει τη Μόσχα που δεν υποχωρούσε στις απαιτήσεις του, κάλεσε πρόσφατα στο Μινσκ τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο! Για να μιλήσει μαζί του για φθηνό... αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο!!!

Η Μόσχα έχει πολλές αιτιάσεις απέναντι στον Λουκασένκο. Ωστόσο, η Λευκορωσία ήταν και παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, αδερφικός λαός με κοινή ιστορική πορεία. Και δεν πρόκειται να υποπέσει στο λάθος να αφήσει τη Λευκορωσία έρμαιο στα χέρια των δυτικών γερακιών, όπως έγινε με τη Ουκρανία. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία φαίνεται να ξεπερνιέται. Η Ρωσία δουλεύοντας μεθοδικά επιδιώκει να αναδείξει κάθε λογική πρόταση που πηγάζει από το Μινσκ. Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενη» την πρόταση Λουκασένκο για συνταγματική μεταρρύθμιση που θα άνοιγε τον δρόμο για μείωση των εξουσιών του Προέδρου και ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού.
Αυτό θα ήταν μια διέξοδος από τη σημερινή κρίση, όχι όμως προς την κατεύθυνση που επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι υπεργολάβοι της Ουάσινγκτον! Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »