Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ασάνζ: Κατά των νέων κατηγοριών των ΗΠΑ οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας

Διαδηλωτής κρατά πόστερ «Ελευθερώστε τον Ασάνζ - Όχι έκδοση στις ΗΠΑ, Βαρκελώνη 24 Φλεβάρη 2020

Νέο κατηγορητήριο εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ προέκυψε στις ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο ο ιδρυτής των WikiLeaks φέρεται να έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χάκερ όπως είναι οι Anonymous.

Για επικίνδυνες νέες κατηγορίες κατά του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κάνουν λόγο οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με νέο έγγραφό του το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Ασάνζ και τους συναδέλφους του στον WikiLeaks ότι στρατολόγησαν χάκερ και ενεθάρρυναν άλλους για να εξασφαλίσουν πληροφορίες κατά παραβίαση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ για την κατασκοπεία. 

Ο Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος, 48 ετών, κατηγορείται ήδη ότι συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ, άλλοτε αναλύτρια της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, για να εξασφαλίσει ένα γιγαντιαίο πακέτο εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων το 2010. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του
Ασάνζ, οι οποίοι δίνουν μάχη εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ από τη Βρετανία, χαρακτήρισαν πολιτικές τις νέες κατηγορίες.


Από την πλευρά του, ο Τζόελ Σάιμον, επικεφαλής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), τόνισε πως η δίωξη του Ασάνζ «θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο».
Ο Μπεν Γουίζνερ της ισχυρής οργάνωσης υπεράσπισης των ατομικών και αστικών ελευθεριών ACLU έκανε λόγο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), για «κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον της δημοσιογραφίας» από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 


«Δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει στόχος οποιοσδήποτε ειδησεογραφικός οργανισμός που φέρνει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας τα μυστικά της» εξήγησε ο Γουίζνερ.
Μάλιστα όπως τόνισε:


«Είναι εξίσου επικίνδυνο για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν μυστικά [των κυβερνήσεων] άλλων χωρών» πρόσθεσε. Η Σαμπίν Ντόλαν, επικεφαλής του γραφείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) στις ΗΠΑ, έκρινε ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να αποδειχθούν «αληθινά καταστροφικές για το μέλλον του ρεπορτάζ για ζητήματα εθνικής ασφάλειας» στη χώρα αυτή.

Ο Νιλς Μέλτσερ, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση καθώς «ποινικοποιεί την αποκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων από οποιονδήποτε» για τα «εγκλήματα πολέμου» που έχει διαπράξει και «απειλεί οποιονδήποτε τα ερευνά».


Η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ δεν αφορά «τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε, αλλά «την εξασφάλιση ατιμωρησίας για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Μέλτσερ μέσω Twitter.

Ο Ασάνζ βρίσκεται υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Απρίλιο του 2019, αφού η Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο τον χαρακτήρισε ως μη ευπρόσδεκτο πρόσωπο (persona non grata) και επέτρεψε στη Μητροπολιτική Αστυνομία να τον συλλάβει για παραβίαση της εγγύησης του 2012.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε 18 κατηγορίες, στη συνέχεια, στον Ασάνζ σύμφωνα με τον νόμο κατασκοπείας του 1917, με τον ιδρυτή των WikiLeaks να αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης που ξεπερνούν τα 170 χρόνια.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ