Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Δεν πάμε καθόλου καλά..! Το ελληνικό Δημόσιο «ετοιμάζεται να δαπανήσει 48 εκατ. ευρώ για λογισμικά που διατίθενται δωρεάν»

Σχόλιο από Secret Real Truth: Και «από τη μύγα ξύγκι» θέλουν να βγάλουν! Απλά δεν «υπάρχει» αυτό που ζούμε. ΤΕΛΟΣ

Μία σημαντική καταγγελία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, αλλά και της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής και της Κοινωνίας της Πληροφορίας δημοσιεύει η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, καθώς καταγγέλλουν πως το ποσό των 37,2 εκατ. ευρώ που ετοιμαζόταν να σπαταλήσει το ελληνικό κράτος για την προμήθεια λογισμικού από την Microsoft προ της πανδημίας, σήμερα εμφανίζεται προσαυξημένο κατά σχεδόν 30% από το ποσό που προϋπολόγιζε τον περασμένο Ιανουάριο. Το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να δαπανήσει 48 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αδειών λογισμικού, την ώρα που υπάρχει δωρεάν Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.

Το θέμα είχε αρχικά έρθει στη δημοσιότητα και πάλι από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας προ μηνών, όταν αναδείκνυαν την σπατάλη 37,2 εκατ. ευρώ από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, για την προμήθεια λογισμικού από πασίγνωστο κολοσσό του χώρου, και δη την Microsoft.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2020, η

Ένωση κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να δαπανήσει ένα τέτοιο ποσό, την ώρα που υπάρχει δωρεάν Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, όπως Λειτουργικό Σύστημα, σουίτα εφαρμογών γραφείου και Συστήματα RDBMS, το οποίο ετοιμάζεται να αγοραστεί από τη Microsoft. Σαν να μην φτάνει αυτό, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δαπανήσει ποσό προσαυξημένο κατά ένα τρίτο, ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα 48 εκατ. ευρώ, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις.

«Παραπέμπουμε λοιπόν πάλι (όπως και φέτος τον Ιανουάριο) στο Λ/Σ Linuxiv, στο LibreOfficev και στην πληθώρα επιλογών από σχεσιακά ή μη συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (όπως MySQL, MariaDB, PostgreSQL, MongoDB, κτλ.), για των οποίων τόσο την προμήθεια, όσο και τις άδειες χρήσης δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς απολύτως τίποτα! Ειδικότερα στο μερίδιο της αγοράς που αφορούν σε διακομιστές (servers), τα Linux, FreeBSD, MySQL, PostgreSQL, κ.ά. έχουν πλέον αποδείξει ότι πρόκειται για σοβαρές εναλλακτικές λύσεις των κλειστών/ιδιοταγών λογισμικών της Microsoft ή Oracle στον χώρο της επιχειρησιακής λειτουργίας. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η μετάβαση από κλειστό σύστημα βάσης δεδομένων (IBM DB2) σε ανοικτού κώδικα βάση τύπου NoSQL (MongoDB) για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό HSBCvi» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως από τις αποφάσεις της κυβέρνησης προκύπτει ακόμα ένα σκιώδες ζήτημα, αυτό της λειτουργίας των εν λόγω προγραμμάτων μέχρι σήμερα, καθώς από το γεγονός πως το Δημόσιο προτίθεται να αγοράσει άδειας και όχι το ίδιο το λογισμικό, συνάγεται πως τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσε παράνομο ή «πειρατικό» λογισμικό.

Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με την πρόσβαση των δημοσίων υπηρεσιών σε έγγραφα του Δημοσίου, καθώς όπως εξηγεί η Ένωση, «Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η πλέον σύγχρονη έκδοση του Microsoft Office, το MS Office 365, λειτουργεί στο “σύννεφο” (cloud) της δημιουργού εταιρείαςvii. Ας σκεφθεί λοιπόν κανείς πόσα Terabytes, αν όχι Petabytes, εγγράφων του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι διαρκώς (24/7) προσβάσιμα μέσω το διαδικτύου, δηλαδή με ένα ακόμα πρόσθετο παράγοντα μελέτης και διασφάλισης ως προς την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των εγγράφων αυτών».

Στην παρέμβασή της, η Ένωση καταθέτει σειρά προτάσεων για την άμεση μετάβαση της Δημόσιας Διοίκησης στη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), όπως η δημιουργία και η διακίνηση όλων των εγγράφων της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να γίνεται με μορφότυπους ανοιχτών προτύπων που έχουν προτυποποιηθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), όλοι οι υπολογιστές της Δημόσιας Διοίκησης υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν open source browser, όλα τα web-based λογισμικά τα οποία αγοράζει η Δημόσια Διοίκηση υποχρεωτικά να λειτουργούν βέλτιστα σε open source browser, το ίδιο να συμβαίνει με όλους τους ιστότοπους και τις ιστοσελίδες της δημόσιας διοίκησης.

Ακόμα, όλοι οι διαγωνισμοί για θέσεις δημοσίου οι οποίοι απαιτούν γνώσεις χειρισμού λογισμικού γραφείου (MS-Office suite) θα πρέπει εφεξής να υποβάλλουν τους υποψήφιους σε εξετάσεις, ή να απαιτούν πιστοποιητικό, που καλύπτει κατ’ ελάχιστο τη γνώση του LibreOffice ή OpenOffice, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, η διδασκαλία της χρήσης Η/Υ επιβάλλεται να γίνεται με εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ (π.χ. LibreOffice, Firefox, Tux Paint κ.α.) ακόμη και εάν οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται διαθέτουν λογισμικό κλειστού τύπου (π.χ. MS Office, Internet Explorer, MS Paint κ.α.).

ΠΗΓΗ

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »