Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η Κουβανική ιντερφερόνη Alfa 2b (βίντεο)


Πολλοί παρομοιάζουν την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού με πόλεμο και ίσως όχι άδικα. Όπως συμβαίνει πάντα στους πολέμους, έτσι και σ' αυτήν την περίπτωση, εκτός από τον πόλεμο εναντίον του φανερού εχθρού (του κορωνοϊού), διεξάγεται και ένας άλλος, αφανής πόλεμος, αυτός της ενημέρωσης, του ελέγχου της πληροφόρησης. Και πολλές φορές γι' αυτόν τον δεύτερο πόλεμο μπορεί να "επιστρατεύονται" περισσότερες δυνάμεις, παρά για την καταπολέμηση του πραγματικού εχθρού.

Η είδηση για ένα φάρμακο, κουβανικής προέλευσης, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών από κορωνοϊό είναι ένα από τα "θύματα" αυτού του δεύτερου πολέμου. Με το που άρχισε να κυκλοφορεί στην Ελλάδα, έπεσαν οι επίσημοι λογοκριτές του facebook, τα Ελληνικά Hoaxes, στη "μάχη" για να την καταρρίψουν ως fake news και βάλθηκαν να κατεβάζουν τις αντίστοιχες αναρτήσεις από το f/b. Δεν είναι πρώτη φορά που τα Ελληνικά Hoaxes λειτουργούν ως παπαγαλάκια του συστήματος, το βιογραφικό τους είναι πλούσιο σε τέτοιου είδους "καταρρίψεις", άλλωστε χάρις σ' αυτό το πλούσιο βιογραφικό προσλήφθηκαν από το facebook και
τους δόθηκε η εξουσία να είναι οι απόλυτοι κριτές της αλήθειας επί παντός επιστητού και να μας "προστατεύουν" από την "παραπληροφόρηση". Και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά, παρότι η αξιοπιστία τους έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται πολλαπλά πλήγματα...

Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αναζητούμε ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης και να μη βασιζόμαστε μόνο σε ό,τι μας λένε τα κυρίαρχα ΜΜΕ ή σε ό,τι επιτρέπουν να ακουστεί. Έχοντας πάντα υπόψιν πως ό,τι είναι συστημικό δεν είναι απαραίτητα αληθές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι είναι αντισυστημικό είναι και έγκυρο και μπορεί να αναπαράγεται άκριτα.

Με αυτές τις σκέψεις, σαν μια γενική εισαγωγή, παρουσιάζουμε μια συνέντευξη του Κουβανού γιατρού Luís Herrera, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή ιατρικής βοήθειας από την Κούβα στη Βενεζουέλα. Ο γιατρός εξηγεί τον τρόπο που λειτουργεί η ιντερφερόνη alfa 2b, τις έρευνες που έγιναν για την παραγωγή του φαρμάκου και τη χρήση του. Κυρίως όμως τονίζει την ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας των χωρών και ότι η υγεία του κόσμου δεν μπορεί να προστατευθεί με πολιτικές που την αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα και όχι ως πανανθρώπινο δικαίωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ