Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ο Γκουαϊντό υποστηρίζει τις κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας και γιουχάρεται άγρια από τον κόσμο


Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊντό, υποστήριξε τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, 24 ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας από πλήθος διαδηλωτών που τον φώναζαν "φασίστα" και "δολοφόνο".

 
Ο Γκουαϊντό επέστρεψε την Τρίτη από διεθνή περιοδεία τριών εβδομάδων, κατά την οποία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κολομβία και χώρες της Ευρώπης. Τον υποδέχτηκε ένα
πλήθος διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι αεροπορικής εταιρείας, εξαγριωμένοι εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή στην εταιρεία Conviasa.

Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ που ποινικοποιεί τις συναλλαγές με την εταιρεία, είναι η πιο πρόσφατη από ένα πλήθος κυρώσεων, με τις οποίες ο ΗΠΑ επιδιώκουν να ανατρέψουν τον αριστερό Πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο, κυρίως μειώνοντας τα έσοδα της κυβέρνησης από το πετρέλαιο.

Κάποιος από τους διαδηλωτές έλουσε τον Γκουαϊντό με αναψυκτικό.

 
Ο Μαδούρο είπε σε ομιλία του στην Παγκόσμια Ημέρα Νέων ότι "οι προδότες πάνε στο εξωτερικό, για να ζητήσουν κυρώσεις εναντίον του λαού μας".

Παρότι επισήμως στρέφονται εναντίον του "καθεστώτος" Μαδούρο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν συντριπτικές συνέπειες για τη ζωή των Βενεζουελάνων και ειδικά των φτωχότερων.

Τον Απρίλιο 2019, μια έρευνα του οικονομολόγου Mark Weisbrot, του Center for Economic and Policy Research και του Jeffrey Sachs του Columbia University υπολόγισε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 40.000 Βενεζουελάνων κατά τα έτη 2017 - 2018.

Η έρευνα βρήκε ότι οι κυρώσεις εμπόδισαν την πιθανή ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2016. Οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι τα μέτρα ισοδυναμούν με "συλλογική τιμωρία", η οποία δημιουργεί άσχημες συνθήκες, καθώς οι Βενεζουελάνοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο επικεφαλής της ομάδας δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Michelle Bachelet, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις επιδεινώνουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.

Ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από μια νομοθετική σύνοδο που έγινε σε πλατεία του Καράκας, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνέλευσης υπερασπίστηκε τη χρήση των κυρώσεων.

Όπως είπε, οι κυρώσεις "είναι το εργαλείο του ελεύθερου κόσμου για να αντιμετωπίσει τα καθεστώτα που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους βασανιστές και τους δολοφόνους".

Είπε επίσης ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο είναι ένα "αποτελεσματικό" μέσο πίεσης.

Ο θείος και τα λαθραία εκρηκτικά

Ο θείος του Γκουαϊντό, Juan Marquez, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την επιστροφή του μαζί με τον ανεψιό, συνελήφθη κατηγορούμενος για λαθραία εισαγωγή εκρηκτικών, όπως δήλωσε ο Diosdado Cabello, βασικός σύμμαχος του Μαδούρο.

Σε τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι, ο Cabello είπε ότι ο Marquez συνελήφθη διότι φέρεται να κατείχε εκρηκτικά C-4 κρυμμένα μέσα σε φακούς και μπουκάλια αρωμάτων και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο Γουαϊντό καταδίκασε την "εξαφάνιση" του θείου του στο αεροδρόμιο και είπε ότι θεωρεί τον Μαδούρο υπεύθυνο για ό,τι του συμβεί.

Ο Cabello, που θεωρείται ως ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Βενεζουέλας, είπε επίσης ότι οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει τη δυνατότητα της Βενεζουέλας στην αγορά τροφίμων και φαρμάκων.

"Περισσότερες κυρώσεις για τους εγκληματίες"

Ο Μαδούρο διατηρεί την υποστήριξη του στρατού της Βενεζουέλας και αντιστέκεται στις προκλήσεις του Γκουαϊντό, παρόλο που οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις.

"Ναι, θα υπάρξουν κι άλλες κυρώσεις για τους εγκληματίες και για όσους υποστηρίζουν τον δικτάτορα" προειδοποίησε ο Γκουαϊντό, ο οποίος την Τρίτη είπε στους υποστηρικτές του να περιμένουν "νέες ανακοινώσεις".

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Γκουαϊντό αψήφησε την ταξιδιωτική απαγόρευση που του επέβαλε η κυβέρνηση Μαδούρο, για να συναντηθεί με τους συμμάχους του ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Πηγή: theglobepost 

Μετάφραση: Μαντάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »