Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Κλειστά Κέντρα… ΤΩΡΑ!

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Ακούσαμε τις τελευταίες μέρες – κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, λέει, «αντίθετη με τα κλειστά κέντρα» για τους λαθρομετανάστες.

Αυτό ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!

Ποια είναι η αλήθεια:



  • Το θέμα της φύλαξης των συνόρων κάθε χώρας μέλους της ΕΕ είναι αυστηρά «εθνική δικαιοδοσία»! Δηλαδή είναι ευθύνη και αρμοδιότητα κάθε κράτους! Δεν υπάγεται στο Κοινοτικό Δίκαιο.

  • Το που και πως θα φυλάσσονται όσοι περνάνε παράνομα τα σύνορα – δηλαδή αν θα μένουν σε κλειστά ή ανοικτά κέντρα – εντάσσεται απολύτως στη φύλαξη των εθνικών συνόρων.

    Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να συζητά διάφορα πράγματα, μπορεί η Κομισιόν να κάνει διάφορες «παρατηρήσεις», αλλά δεν μπορούν να επιβάλουν – ούτε τα κράτη μέλη δεσμεύονται να εφαρμόσουν – τίποτε πέρα από όσα υπαγορεύει η ασφάλειά τους.

    Τελεία. Και παύλα.-



  • Να δούμε τώρα τι λέει όχι το Κοινοτικό Κεκτημένο, αλλά το Διεθνές Δίκαιο σχετικώς.

  • –Η Συνθήκη για τους Πρόσφυγες του 1951 λοιπόν, προβλέπει ρητά πως όσοι μπαίνουν παράνομα σε μια χώρα οφείλουν να πάνε αμέσως στις Αρχές και να δηλώσουν «πειστικά» γιατί διώκονται – ώστε να μπορέσουν να κάνουν αίτηση ασύλου (και να αποφύγουν τη δίωξη).

    –Όσοι έρχονται σε μας ΔΕΝ πάνε στις Αρχές! Πάνε – τουλάχιστον μέχρι τώρα – στις ΜΚΟ.

    –Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους στοιχεία. Πολλές φορές δίνουν ψεύτικα ονόματα ή ψεύτικες χώρες προέλευσης – ή διπλά και τριπλά διαφορετικά ονόματα και διαφορετικές χώρες προέλευσης.

    Όλα αυτά δεν είναι διόλου «πειστικά επιχειρήματα» ότι χρειάζονται άσυλο.

    Κι έτσι οι περισσότεροι που μας έρχονται έχουν ήδη παρανομήσει – κι όχι μόνο γιατί πέρασαν παράνομα. Αλλά γιατί παραβίασαν όλες τις προϋποθέσεις που τους θέτει η Διεθνής Σύμβαση, ώστε να δικαιούνται προστασίας.

    –Και οι ΜΚΟ που αποδεδειγμένα «δασκαλεύουν» τους λαθρομετανάστες, πώς να περάσουν παράνομα, πώς θα κρύψουν τις ταυτότητές τους, πώς να δώσουν ψευδή στοιχεία και πώς να συνεχίσουν την εδώ παρουσία τους παρά την απόρριψη της αίτησής τους, επίσης θεωρούνται παράνομες και μπορούν να δικαστούν ή να απελαθούν γι’ αυτό.

    –Τέλος, από την ώρα που έρχονται εδώ, αν παρανομήσουν χάνουν κάθε δικαίωμα για άσυλο – και η χώρα υποδοχής τους μπορεί να τους απελάσει.

    — Κι αν έχουν πάρει άσυλο και παρανομήσουν – πολλώ μάλλον αν διαπράξουν βαριά κακουργήματα – η χώρα υποδοχής τους μπορεί να τους το αφαιρέσει και να τους διώξει.

    -Όσοι λοιπόν, ως τώρα, μπήκαν παράνομα και δεν πήγαν απευθείας στις αρχές,

    -όσοι δεν έδωσαν ονόματα, άρα δεν μπορούν να «πείσουν» από πού και γιατί διώκονται,

    -όσοι έδωσαν ψεύτικα στοιχεία ή διπλά και τριπλά ονόματα, άρα προσπάθησαν να εξαπατήσουν τις ελληνικές Αρχές

    –και βεβαίως όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα,

    ΟΛΟΙ αυτοί είναι παράνομοι!

    Όχι απλώς ΔΕΝ δικαιούνται άσυλο, αλλά οφείλει η χώρα υποδοχής να τους κρατάει σε «κλειστά κέντρα», δηλαδή ουσιαστικά να τους «προφυλακίζει» (όπως ισχύει για κάθε άτομο που παρανομεί).

    Η συντριπτική πλειονότητα λοιπόν, των λαθρομεταναστών που έχουν έλθει ως τώρα, θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε κλειστά κέντρα.

    Και κανείς τρίτος – ΕΕ ή Ύπατη Αρμοστεία κλπ.– δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρέμβει επ’ αυτού.











  • Τώρα όσοι έρχονται από δω και μπρος και πάνε κατευθείαν στις αρχές και δηλώνουν το όνομα και τα στοιχεία τους – και πάλι η χώρα υποδοχής οφείλει να τους κρατήσει για ένα εύλογο χρόνο (ας πούμε 25-30 ημερών) σε κλειστά κέντρα.

  • –Πρώτον, για να τους εξετάσει υγειονομικά (μη κουβαλάνε μεταδοτικές ασθένειες, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο γηγενή πληθυσμό).

    –Δεύτερον, για να εξετάσει τα στοιχεία τους και να ακούσει μια «πειστική εξήγηση» από πού ήλθαν και γιατί διώκονται.

    Μπορεί ανάμεσά τους να βρίσκονται κακούργοι ή τζιχαντιστές. Η φιλοξενούσα χώρα έχει υποχρέωσή απέναντι στους πολίτες της να διερευνά τους ισχυρισμούς όσων μπαίνουν παράνομα. Αν ένας στους εκατό είναι επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας (όπως έχει συμβεί πολλές φορές στον παρελθόν) θα προκαλέσει πολλαπλάσια αθώα θύματα.

    –Τρίτον, όσοι δεν έχουν «προφίλ» πρόσφυγα χάνουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και μπαίνουν σε διαδικασία απέλασης. Μέχρι να φύγουν θα τεθούν κι εκείνοι σε «περιορισμό». Δηλαδή σε κλειστά κέντρα.

    –Τέταρτον, κι όσοι κάνουν αίτηση ασύλου και απορριφθεί, μπαίνουν επίσης σε διαδικασία απέλασης. Άρα και σε κλειστά κέντρα μέχρι να φύγουν.


    Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για να τηρηθούν οι διαδικασίες τις οποίες προβλέπει η Διεθνής Νομοθεσία περί Ασύλου.

    Χωρίς κλειστά κέντρα απλώς χάνεται κάθε έλεγχος και δεν ισχύει τίποτε πια.










    • Πέραν όλων των προηγουμένων, στα κλειστά κέντρα η χώρα υποδοχής οφείλει να προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια όσων βρίσκονται μέσα.



    • Πρόκειται για «εγκλεισμό»! Οφείλουν οι Αρχές να ελέγχουν και να περιφρουρούν το χώρο απ’ έξω. Αν δεν τον ελέγχουν, τότε όποιος θέλει μπαίνει κι όποιος θέλει – όποτε θέλει – βγαίνει! Οπότε δεν υπάρχει πια «εγκλεισμός».

      Ακόμα, οι αρχές οφείλουν να ελέγχουν τι γίνεται μέσα. Αλλιώς σε συνθήκες «εγκλεισμού» θα υπάρχει σκληρή βία μεταξύ τους.

      Οι γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να κρατούνται χωριστά από τον άνδρες.

      Οφείλουν να τους ταΐζουν, να τους παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες τους σε ένδυση, θέρμανση κλπ., αλλά μέχρις εκεί. Τα 500ρικα κάθε μήνα στον καθένα, δεν χρειάζονται σε συνθήκες εγκλεισμού.

      Το ζήτημα είναι να φύγουν όσοι δεν παίρνουν άσυλο, όχι να λαμβάνουν επιδόματα πολύ μεγαλύτερα απ’ όσα ονειρεύονταν στις πατρίδες τους – και να μείνουν εδώ επ’ άπειρον.

      Άρα τα κλειστά κέντρα θα στοιχίζουν και πολύ λιγότερο.










      • Άρα θα αποδυναμωθεί και ο «εκβιασμός» της Κομισιόν που απειλεί να κόψει τη χρηματοδότησή των «δομών».


      • Θα μειωθούν τα έσοδα (από την Ευρώπη), αλλά θα μειωθούν και τα έξοδα:

        — Οι έγκλειστοι δεν θα παίρνουν επιδόματα.

        — Θα έρχονται πολύ λιγότεροι, αφού θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα πάνε σε κλειστά κέντρα.

        — Και θα μένουν πολύ λιγότερο, αφού θα είναι έγκλειστοι χωρίς προοπτική να φύγουν- παρά μόνο για επαναπατρισμό.

        Έτσι κι αλλιώς, αυτοί που θα αποδεικνύονται αληθινοί πρόσφυγες και θα παίρνουν άσυλο – δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 5% όσων μπαίνουν σήμερα – ΔΕΝ θα κρατούνται σε κλειστά κέντρα, θα μπορούν να φύγουν κανονικά και δεν θα χάσουν τη «στήριξη» των κοινοτικών κονδυλίων.










        • Η κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να καταλάβει τι θα πει «κλειστά κέντρα» κράτησης και γιατί αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ελεγχθούν οι «ροές».



        • –Τώρα πρέπει να καταλάβει επίσης, πώς πρέπει να ελέγξει αποφασιστικά τη «γάγγραινα» των ΜΚΟ – ποιες θα κρατήσει, ποιες θα διώξει, ποιες θα καθίσει στο σκαμνί και πως θα ελέγχει αυστηρά όσες παραμείνουν.

          –Πρέπει ακόμα να κατανοήσει – και η κυβέρνηση και οι πάντες – ότι τα κλειστά κέντρα πρέπει να είναι «πρόχειρα», όχι «πολυτελείς κατασκευές». Να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες όσων διαμένουν μέσα για λίγο – όχι να είναι… πεντάστερα ξενοδοχεία.

          Και να εγκατασταθούν μέσα σε μέρες, άντε μερικές βδομάδες! Όχι σε μήνες.

          Γιατί αν περάσουν μήνες, τότε θα χρειάζονται τριπλάσια κέντρα απ’ όσα προγραμματίζονται τώρα!

          Και στο μεταξύ η εγκληματικότητα μεταξύ των λαθρομεταναστών θα καλπάζει.

          –Πρέπει επίσης να καταγγείλει επισήμως την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τις ροές και συνεργάζεται με τα κυκλώματα των διακινητών. Ζητώντας να τις επιβληθούν και διεθνείς κυρώσεις όσο το συνεχίζει.

          Η Τουρκία επισήμως βγάζει χοντρά λεφτά από τη φάμπρικα των «ροών»: Και από αυτούς που κρατάει εκεί (από την Ευρώπη) και απ’ όσους στέλνει προς τα εδώ (από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών).

          Αυτό πρέπει να στοιχειοθετηθεί πλήρως, να καταγγελθεί επισήμως και να ληφθούν μέτρα σε βάρος της.

          Αν λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα και ελεγχθεί το απόστημα των ΜΚΟ, τότε μπορεί να χτυπηθούν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και εκτός των συνόρων μας. Και όσοι συνεργάζονται μαζί τους.

          ΥΓ. Μη ξεχνάμε ότι κλειστά κέντρα είχαμε την περίοδο 2013-15 (Αμυγδαλέζα, Κόρινθο κλπ.) και δούλεψαν και κανείς στην Ευρώπη δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί τότε. Επισήμως, τουλάχιστον…

          Επομένως όσοι λένε ότι τα κλειστά κέντρα… «δεν τα επιτρέπει η Ευρώπη» είναι στην κοσμάρα τους!

          πηγή

          Δεν υπάρχουν σχόλια:

          Δημοσίευση σχολίου

          ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ