Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Σοβαρό πλήγμα για τη CIA στο Αφγανιστάν


Σοβαρό πλήγμα για τη CIA στο Αφγανιστάν: ο διοικητής των λαθρο-επιχειρήσεων ενάντια στο Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν αποκεφαλίστηκε στην καταστροφή ενός αεροπλάνου E-11 A BACN στο Ghazni του Αφγανιστάν 


Strategika 51Last Defender@LastDef

Last Defender@LastDef
Το Bombardier E-11 #USAF που
καταρρίφτηκε στο #Afganistan

Είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την CIA στην Κεντρική και Δυτική Ασία: ένα ειδικό αεροσκάφος τύπου E-11A BACN που μετέφερε τα σημαντικότερα στέλεχη της διοίκησης των λαθρο-επιχειρήσεων στο Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρα κοντά στο Ghazni στο Αφγανιστάν.

Οι υπηρεσίες ψυχολογικού πολέμου του CentCom κινητοποιήθηκαν όλες σε χρόνο ρεκόρ για να περιγράψουν τις πληροφορίες ως “ψευδείς”, και μετά, όταν οι εικόνες του καταστραμμένου αεροσκάφους αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, όλο το ατλαντικό μεσολαβητικό πολεμικό νεφέλωμα στο κόρφο των κοινωνικών δικτύων άναψε για να διαψεύσει ότι το αεροπλάνο καταρρίφτηκε από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ή το Σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Περισσότεροι από 55.000 ψευδείς λογαριασμοί που ανήκουν στην πληθορική κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ στην Ευρασία κινητοποιήθηκαν για να ελαχιστοποιήσουν αυτό το περιστατικό και να αντιμετωπίσουν κάθε προσπάθεια επανάκαμψης του αντίπαλου.


Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά εξελιγμένο αεροσκάφος που ανήκε στην 430η μοίρα με αποστολή τον ηλεκτρονικό πόλεμο, που ήταν σχεδόν αδύνατο να πειρατευτεί ή να παρεμβληθεί ηλεκτρονικά, βρίσκονταν οι περισσότεροι επικεφαλείς των μυστικών αποστολών και των σκοτεινών επιχειρήσεων στη Δυτική και Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, ορισμένοι ανώτεροι υπεύθυνοι της CIA πέθαναν στην καταστροφή του E-11 AT BACN, συμπεριλαμβανομένου του Michael D’Andrea, γνωστού και ως Αγιατολάχ Mike, ενός από τους υπεύθυνους της εκστρατείας στοχευόμενων δολοφονιών στο Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν. Δεκαοκτώ άλλοι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι του οργανισμού είτε είναι νεκροί είτε φέρονται εξαφανισμένοι (τρεις φέρονται να έχουν συλληφθεί) σύμφωνα με τοπικές αφγανικές πηγές.

Παλιά και αχρονολόγητη φωτογραφία του Michael D’Andrea (πηγή: Cryptocomb)

Το E-11 A BACN είναι μια στρατιωτική παραλλαγή του “Bombardier” BD-700 Global Express που χρησιμοποιείται ως πτυσσόμενη πλατφόρμα στη Δυτική Ασία και φέρει το πτυσσόμενο αναμεταδότη των επικοινωνιών στα πεδία μάχης του Northrop Grumann (Battlefield Airborne Communication Node ή BACN) επιτρέποντας την ανταλλαγή σημάτων μεταξύ ετερογενών στοιχείων στα πεδία των μάχων σε ένα εχθρικό ή έρημο  ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον. Αυτό το αεροπλάνο είναι μοναδικό στο είδος του, διότι επιτρέπει να δημιουργήσει ένα είδος δικτύου WiFi στον ουρανό σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή.

Σύμφωνα με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μέρος μιας αποστολής διάσωσης καταρρίφθηκε επίσης από τους μαχητές της ομάδας.
Παραμένει να δούμε ποιος διαθέτει επαρκείς δυνατότητες όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο για να τυφλώσει και να παρεμβαίνει ηλεκτρονικά κατά ενός αεροπλάνου όπως το E-11A; Διότι προφανώς, οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες και φαίνεται απίθανο ότι μια απλή εκτόξευση  πυραύλων SAM Igla στη τύχη θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το είδος αεροσκάφους που πετά σε όλο το Αφγανιστάν για χρόνια από την αεροπορική Βάση του Κανταχάρ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα παρόμοιο είδος αεροπλάνου που κάλυψε το δίκτυο που επέτρεψε τη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας για να εντοπίσει κομάντος των Navy Seals που είχαν χαθεί και των οποίων η ιστορία χρησίμευσε ως βάση για το σενάριο της ταινίας του Χόλιγουντ “Lone Survivor”.

Αλλά μεταξύ του Χόλιγουντ και της πραγματικότητας στο έδαφος στο Αφγανιστάν υπάρχουν παράλληλοι σύμπαντες στους οποίους οι Ιρανοί θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανίχνευση, τον εντοπισμό και την παρεμβολή στο αεροπλάνο που μετέφερε εξέχοντα μέλη της CIA και πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνους αξιωματικούς της στοχοθετημένης δολοφονίας του υποστρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη και αυτή η υπόθεση είναι πολύ πιθανή, δεδομένης της αποδεδειγμένης ικανότητας των Ιρανών στο τομέα των παρεμβολών και της πειρατείας των αμερικανικών στελθ UAV κατά το παρελθόν.

Τα συμβεβλημένα μέσα μαζικής επικοινωνίας με το CentCom ή με την κοινότητα των ατλαντικών πληροφοριών μπορούν να διαψεύσουν το σύνολο των γεγονότων ή των αναφορών, αλλά ένα γεγονός παραμένει βέβαιο: η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το αεροπλάνο Battlefield Airborne Communications Node και άλλων συσκευών επί του κατεστραμμένου αυτού αεροσκάφους, σύντομα θα αποτελέσουν αντικείμενο ρετρό-τεχνολογίας στην Ασία.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
το είδα

1 σχόλιο:

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ