Σελίδες

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να χτίζουν νέες βάσεις σε πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή στη Συρία

Η Ρωσία έχει ήδη καταγγείλει τη στρατηγική των ΗΠΑ για τη «διασφάλιση» των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Συρίας με το πρόσχημα ότι θα τις προστατεύσει από το να πέσουν στα χέρια των εναπομεινάντων μαχητών του ISIS.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν νέες βάσεις στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, συγκεκριμένα κοντά στην πόλη αλ-Σουρ στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ο ακριβής σκοπός των ΗΠΑ παραμένει ασαφής, αλλά η επαρχία - όπου οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν αναπτύξει μεταξύ 250 και 300 στρατιωτών, πολυάριθμα κατασκευαστικά οχήματα και όπλα - είναι γνωστό ότι είναι η πιο πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Συρίας.

Η είδηση ​​για την κατασκευή της νέας βάσης προαναγγέλθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι
οι αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν στη Συρία, έχουν επί του παρόντος την εντολή να «διατηρούν το πετρέλαιο».


«Θέλουμε να φέρουμε τους στρατιώτες μας στο σπίτι. Ωστόσο αφήσαμε στρατιώτες επειδή κρατάμε το πετρέλαιο. Μου αρέσει το πετρέλαιο, Κρατάμε το πετρέλαιο», είπε ο κ. Τραμπ.

Μερική απόσυρση εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης

Η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της τον Οκτώβριο, λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την είσοδο αυτών των στρατευμάτων στο Ιράκ, μερικοί από αυτούς επέστρεψαν και σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ αναφέρθηκε στην επιστροφή τους, λέγοντας ότι μερικά αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Συρία, τελικά, για να «υπερασπιστούν» τις εγκαταστάσεις πετρελαίου από την επανάκτηση τους από μαχητές του ISIS.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγξουν το συριακό πετρέλαιο, επικαλούμενο την παράνομη φύση της αμερικανικής παρουσίας στρατευμάτων στη χώρα. Προηγουμένως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βοηθούν στο λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου και παρουσίασε δορυφορικές εικόνες που τεκμηρίωσαν τις κατηγορίες.

Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ ελέγχεται εν μέρει από τις δυνάμεις της Δαμασκού, ενώ άλλα τμήματα παραμένουν υπό τον έλεγχο των Κουρδικών μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Η πρόσφατη απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη βόρεια Συρία άφησε μόνους τους Κούρδους στον αγώνα τους εναντίον της Τουρκίας, η οποία στοχεύει στην πολιτοφυλακή τους, κυρίως τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Υπό το πρίσμα αυτό, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) άρχισαν να επιδιώκουν διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό σχετικά με τις επιλογές ενσωμάτωσης με τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία άρχισε στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία για εκκαθάριση της περιοχής από τις κουρδικές μονάδες και την τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου