Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

5 σημάδια του τέλους του μονοπολικού κόσμου

Τους τελευταίους μήνες, ο Δυτικός κόσμος υποφέρει από την μια ήττα στην επόμενη. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους σταμάτησαν να κερδίζουν τους πολέμους, έχασαν τη στρατηγική τους υπεροχή, δεν μπορούν πλέον να ανατρέψουν ανεπιθύμητους κυβερνήτες και χάνουν την κυριαρχία τους στον τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Η αναλυτική ιστοσελίδα RuBaltic.Ru συγκέντρωσε 5 συμπτώματα του γεγονότος ότι ο χρόνος του μονοπολικού κόσμου είναι ένα πράγμα του παρελθόντος.

Ο Maduro κέρδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βενεζουέλα

Στις αρχές του έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σε όλο τον κόσμο απέδειξαν  την ανικανότητα τους στην προσπάθεια τους  να αλλάξουν  ένα  καθεστώς. Για να ανατρέψουν  τον ισχυρογνώμονα Πρόεδρο της Βενεζουέλας,  Nicolás Maduro έβαλαν σε λειτουργία  ολόκληρο το οπλοστάσιο των σχετικών τεχνολογιών. Μαζική αναταραχή της φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης, απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωση ότι
ο Maduro είναι παράνομος Πρόεδρος και διεθνή αναγνώριση του νόμιμου ηγέτη της χώρας, ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaidó.

Από όλα αυτά δεν έγινε τίποτα

Ο Nicolás Maduro διατηρεί το καθεστώς υπό έλεγχο. Και δεκάδες χώρες του ΝΑΤΟ που διακήρυξαν την αλλαγή εξουσίας στη Βενεζουέλα ένα τετελεσμένο γεγονός έμειναν εκτός νυμφώνος.



Αποδείχθηκε ότι η διεθνής αναγνώριση/μη αναγνώριση της Δύσης δεν σημαίνει πλέον τίποτα. Αποδείχθηκε ότι η εξάρτηση από την Κίνα και τη Ρωσία παρέχει την ευκαιρία να σωθεί η χώρα από την καταστροφή. Αποδείχθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι δειλοί να εγκλωβιστούν στην επόμενη στρατιωτική διαμάχη και δεν θα ρισκάρουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στους μπράβους τους.

Ενώ την τελευταία δεκαετία η Ουάσιγκτον διεξήγαγε «maintan -χρωματιστές επαναστάσεις » στη Γεωργία, το Κιργιζιστάν και την Ουκρανία, τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανίσχυρες να ανατρέψουν μια ανεπιθύμητη κυβέρνηση στο δικό της «κοντινό εξωτερικό».

Η μια αποτυχία μετά την άλλη αποτυχία στη Μέση Ανατολή

Μετά τον θρίαμβο της Ρωσίας στη Συρία, όπου ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ισλαμιστές τρομοκράτες που η Δύση δεν μπορούσε να χειριστεί και ο "αιματηρός δικτάτορας" Μπασάρ Αλ-Ασάντ έμεινε στην εξουσία, η αποτυχία στο Σουδάν ακολούθησε. Μήνες "δημοκρατικών διαδηλώσεων" με επιχορηγήσεις από Αμερικανικές ΜΚΟ για "προώθηση της Δημοκρατίας" δεν έχουν φέρει στην εξουσία τους φιλελεύθερους ακτιβιστές του microblog που κάνουν επανάσταση μέσω του Twitter.

Το Ιράν: ο θόρυβος των σπαθιών όταν υπάρχει η φαινομενική έλλειψη βούλησης να πάει στην πραγματική στρατιωτική σύγκρουση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κάνει τα φοβερά μάτια να πάνε και να φωνάζουν «με κρατάτε εφτά!», Αλλά κανένας δεν φοβάται.

Η Αμερικανική αξιοπιστία στη Μέση Ανατολή διαβρώνεται και αντικαθίσταται από την αυξημένη επιρροή της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Αυτό που είναι πιο ταπεινωτικό είναι η επίγνωση της Δύσης ότι οι πολιτικές της στον ισλαμικό κόσμο είναι επιβλαβείς για αυτήν. Αν τα όνειρα των Ευρωπαίων είχαν πραγματοποιηθεί και οι νόμιμες κυβερνήσεις στη Συρία και το Σουδάν είχαν ανατραπεί, θα είχε οδηγήσει σε μια ακόμη έξαρση της τρομοκρατίας και των νέων εκατομμυρίων προσφύγων στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται σκληρά για να το επιτύχουν αυτό.

Ο παραλογισμός της πολιτικής του δυτικού συνασπισμού καταστρέφει περισσότερο την αξιοπιστία του. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι ηγέτες του Σουδάν, της Αιγύπτου και της Συρίας ζητούν από τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις στην επικράτειά τους. Η Ρωσική παρουσία είναι μια ευκαιρία να υπερασπιστούμε τους τρελούς οπαδούς του "εκδημοκρατισμού".

Υπολογισμοί χωρίς δολάριο και SWIFT

Το 2014, οι "Δυτικοί εταίροι" τρόμαξαν τη Ρωσία απενεργοποιώντας το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT ως την πιο τρομερή κύρωση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη Μόσχα για ανυπακοή. Πέντε χρόνια αργότερα, η Δύση φοβάται σοβαρά ότι η Ρωσία και άλλες χώρες εκτός του ελέγχου της "περιφέρειας της Ουάσιγκτον" θα εγκαταλείψουν τη χρήση του SWIFT και θα δημιουργήσουν τους δικούς τους μηχανισμούς πληρωμών ο ένας για τον άλλο για να εξυπηρετηθούν μεταξύ τους.

Αυτό συμβαίνει ήδη. Σε συναλλαγές εσωτερικού χρήματος, η Ρωσία χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων αντί του SWIFT, και η Κίνα δημιουργεί μια διεθνή χρηματοοικονομική υποδομή που θα της επιτρέψει να συνεχίσει την εμπορική και επενδυτική της επέκταση σε όλο τον κόσμο χωρίς να φοβάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βάλουν ραβδιά στους τροχούς του κατά τη διάρκεια των τραπεζικών συναλλαγών.

Τα παγκόσμια οικονομικά παύουν να περιορίζονται αποκλειστικά στη Δύση: οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν την ικανότητα να διατηρούν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις υπό έλεγχο.

Η πιο εντυπωσιακή έκφραση αυτής της διαδικασίας είναι η εγκατάλειψη του δολαρίου σε διεθνείς συναλλαγές . Το "Πράσινο" παύει να είναι το κύριο μέσο πληρωμής στον κόσμο: όλο και περισσότερες συναλλαγές γίνονται χωρίς τη χρήση του Αμερικανικού νομίσματος.

Ακόμα και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ της Αμερικής συμμετέχουν στην εξέγερση εναντίον του Κάπιταλ Χιλ. Η Τουρκία πληρώνει διεθνείς εταίρους της χωρίς ένα δολάριο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη μετάβαση στο Ευρώ κατά την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι κυρώσεις δεν λύνουν τίποτα

 Όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ήταν τόσο πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητά τους που έπεισαν ο ένας τον άλλο ότι το απαιτούμενο αποτέλεσμα των κυρώσεων είχε ήδη επιτευχθεί. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, δήλωσε ότι χάρη στις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία "έχει διαμελιστεί".

Λίγα χρόνια αργότερα, η Ρωσική οικονομία αυξάνεται ταχύτερα από την Ευρωπαϊκή, και η ρωσική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Αφού δεν πέτυχαν τίποτα από τις κυρώσεις της Μόσχας, έχουν ήδη αρχίσει να τις ακυρώνουν. Η θριαμβική επιστροφή της Ρωσίας στο PACE χωρίς την παραμικρή παραχώρηση από την πλευρά της είναι μια ζωηρή επιβεβαίωση αυτού.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ρωσία. Από τότε που ο Donald Trump ήρθε στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κυρώσεις έχουν χάσει εντελώς την ηθική αιτιολόγηση μιας ρυθμιστικής αρχής, αφού αυτές χρησιμοποιούνται για να πιέσουν όσους παραβιάζουν κανόνες και συμφωνίες, υπονομεύουν τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.

Τώρα οι κυρώσεις χρησιμοποιούνται από όλους εναντίον όλων ως εργαλείο του εμπορικού πολέμου, και οι Αμερικανοί, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Γερμανίας ή της Κίνας, δεν προσπαθούν καν να καλύψουν τα εμπορικά συμφέροντά τους με ιδεολογία. Αλλά ακόμη και με αυτή την ιδιότητα (ακόμη περισσότερο σε αυτές τις περιπτώσεις ) οι κυρώσεις δεν μπορούν να αναγκάσουν κανέναν να επανεξετάσει την εξωτερική του πολιτική.

Η Δυτική στρατιωτική υπεροχή είναι παρελθόν



Η Δύση έχει επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία εις βάρος ενός συντριπτικού  πλεονεκτήματος  στη στρατιωτική σφαίρα. Οι στρατιωτικές τεχνολογίες των Ευρωπαίων κατακτητών για τα τελευταία 500 χρόνια τους επέτρεψαν να καταστρέψουν και να κάνουν αποικίες τους αρχαίους πολιτισμούς της Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, να τους μετατρέψουν σε σκλάβους και να εξολοθρεύσουν αυτόχθονες Ινδιάνους, Αυστραλούς και Αφρικανούς.

Μέχρι το τέλος της δεύτερης χιλιετίας, η Δύση γνώριζε ελάχιστα για την ήττα στους πολέμους με τη μη-Δύση κυρίως εις βάρος των όπλων. Τα δυστυχισμένα Μαόρι με τους Αζτέκους δεν μπορούσαν καν να φανταστούν τέτοια εργαλεία για να σκοτώνουν ανθρώπους.

Η κατάσταση άλλαξε μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν η ΕΣΣΔ κατέληξε σε στρατηγική ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η καταστροφή ενός κατέστη δυνατή μόνο λόγω της εγγυημένης καταστροφής του δεύτερου. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να επιστρέψουν στην απόλυτη στρατιωτική υπεροχή, ξεκινώντας να χτίσουν ένα αμυντικό σύστημα πυραυλικής άμυνας.

Ωστόσο, τα νεότερα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας δεν έχουν απλώς αποκαταστήσει τη στρατηγική ισοτιμία · για πρώτη φορά σε πεντακόσια χρόνια , η Δύση υστερεί και είναι κατώτερη στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν την υστέρηση. Δεν έχουν τέτοια όπλα και τέτοιες τεχνολογίες, οι οποίες  κατέχονται από τους Ρώσους. Το ΝΑΤΟ είναι εγγυημένο ότι θα χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Αλέξανδρος Νοσόβιτς, Rubaltic.Ru


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ