Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Την απόσυρση της Βρετανίας από τα νησιά Chagos απαιτεί ο ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε ψήφισμα που απαιτεί από τη Βρετανία να αποσύρει τη διοίκησή της από τα νησιά Chagos.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Independent, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, που υποστηρίζει πως η διακοπή της αποικιοκρατίας των Βρετανών στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού δεν συντελέστηκε όπως έπρεπε.

Η ψηφοφορία ήταν 116-6 υπέρ, ενώ υπήρξαν και 56 αποχές. Την Βρετανία υποστήριξαν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ και οι Μαλδίβες.

Αν και το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, έχει σημαντικό πολιτικό βάρος, καθώς η
απόφαση προέρχεται από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ και η ψηφοφορία από τη Γενική Συνέλευση αντανακλά την παγκόσμια γνώμη.

Η γνωμοδότηση του δικαστηρίου υποστηρίζει ότι το 1965 η Βρετανία παραχάραξε την συμφωνία με τον Μαυρίκιο, του οποίου τα νησιά Chagos  ήταν μέρος του Αρχιπελάγους, όταν ο Μαυρίκιος ήταν Βρετανική αποικία.

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται πως «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει τη διοίκησή του στο αρχιπέλαγος του Τσάγκος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Στο αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού φιλοξενείται και η μεγάλη Αμερικανική στρατιωτική βάση στη νήσο Ντιέγκο Γκαρσία.

Η Βρετανία αμφισβητεί ότι τα νησιά αυτά ήταν πάντοτε αποικία. Τα θεωρεί βρετανικό έδαφος του Ινδικού Ωκεανού.

Η Βρετανίδα Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Karen Pierce, δήλωσε ότι «το βρετανικό έδαφος του Ινδικού Ωκεανού βρίσκεται υπό συνεχή βρετανική κυριαρχία από το 1814. Ο Μαυρίκιος δεν είχε ποτέ κυριαρχία και δεν αναγνωρίζουμε την αξίωσή του».

Η Βρετανίδα πρέσβης δήλωσε ότι τα νησιά παραμένουν υπό βρετανική κυριαρχία και «δεν είναι στο πρόγραμμά μας να παραδώσουμε τα νησιά στον Μαυρίκιο».

Η κ. Pierce δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται κοντά στη συμφωνία του 1965 με το Υπουργικό συμβούλιο του Μαυρίκιου για την αποσύνδεση των βρετανικών εδαφών του Ινδικού Ωκεανού, με αντάλλαγμα αλιευτικά δικαιώματα και άλλα οφέλη. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία «θα παραχωρήσει από την περιοχή όταν δεν θα είναι πλέον απαραίτητη για αμυντικούς σκοπούς».

Η κ. Pierce τόνισε τη σημασία της νήσου Diego Garcia για την άμυνα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και για την ασφάλεια των συμμάχων και φίλων τους, συμπεριλαμβανομένου του Μαυρίκιου, στον σημερινό «επικίνδυνο και αβέβαιο» κόσμο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να καταβληθούν προσπάθειες για την καταπολέμηση των συγκρούσεων, της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, του εγκλήματος και της πειρατείας» δήλωσε η κ. Pierce.

Ο πρωθυπουργός του Μαυρίκιου Pravind Kumar Juqnauth τόνισε στην συνέλευση του ΟΗΕ την σημαντική απόφαση του δικαστηρίου που «επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια θέση του Μαυρίκιου και της Αφρικής ότι η αποαποικιοποίηση του Μαυρίκιου … δεν θα ολοκληρωθεί μέχρις ότου ο Μαυρίκιος να μπορεί να ασκήσει κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος Chagos».

Είπε επίσης ότι ο Μαυρίκιος «είναι εξαιρετικά απογοητευμένος» για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν «έχει καταστήσει σαφές πως θα σεβαστεί και θα υποστηρίξει τις αποφάσεις του δικαστηρίου».

Ο κ. Jugnauth είπε ότι η συμφωνία του 1965 σχετικά με το αρχιπέλαγος του Τσάγκος «πραγματοποιήθηκε υπό πίεση».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Μαυρίκιος έχει αναλάβει δημόσιες δεσμεύσεις στη Γενική Συνέλευση και στο Διεθνές Δικαστήριο και «ότι είναι διατεθειμένος να συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με τις ΗΠΑ ή ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία της βάσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Jugnauth είπε ότι το δικαστήριο δημιούργησε το δικαίωμα του λαού του Μαυρίκιου στην αυτοδιάθεση, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίασε εξαιρώντας το αρχιπέλαγος του Τσάγκος χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα τα έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Βρετανία εκδίωξε περίπου 2.000 άτομα από το αρχιπέλαγος του Τσάγκος τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ώστε ο Αμερικανικός στρατός να μπορέσει να κατασκευάσει την αεροπορική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία. Πολλοί από τους εκδιωχθέντες μετέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεξάγουν αγώνα στα βρετανικά δικαστήρια για να επιστρέψουν στα νησιά.

Ο κ. Jugnauth είπε ότι το δικαστήριο άφησε στη Γενική Συνέλευση να αποφασίσει το πόσο γρήγορα η Βρετανία θα παραδώσει τα νησιά και ότι η αφρικανική ομάδα που συνέταξε το ψήφισμα αποφάσισε 6 μήνες.

Μήπως είναι καιρός να αποσυρθούν οι Βρετανοί και από τις βάσεις στην Κύπρο;

Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ