Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Το National Interest (Εθνικό Συμφέρον) ανακοίνωσε τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο κυρώσεων

© RIA Novosti/Alexander Kryazev/
Συγκομιδή σιτηρών στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ

ΜΟΣΧΑ, 16 Μαρ – RIA Novosti. Η Judy Twigg, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, των ΗΠΑ, είπε σε ένα άρθρο για το  Εθνικό συμφέρον  ότι η Μόσχα κερδίζει τον πόλεμο των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2014, οι οποίες επρόκειτο να τιμωρήσουν τη Ρωσία για υποτιθέμενες "επιθετικές ενέργειες" κατά της Ουκρανίας, αντιθέτως, επέφεραν μεγάλα οφέλη και ενθάρρυναν την ανάπτυξη της οικονομίας. Για παράδειγμα, η Twigg ανέφερε τον Ρωσικό γεωργικό τομέα, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη στασιμότητα λόγω περιοριστικών μέτρων.

Η καθηγήτρια υπενθυμίζει ότι η Μόσχα έχοντας περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και σε δάνεια χαμηλού επιτοκίου, απαγόρευσε την εισαγωγή αγαθών διπλής χρήσης και την παροχή καινοτόμων τεχνολογιών. Επιπλέον, η Ρωσία εισήγαγε αντίποινα, απαγορεύοντας την
εισαγωγή προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι ενέργειες έγιναν "δώρο" για τη Ρωσική γεωργία, παρατηρεί.

"Οι κυρώσεις δημιούργησαν μια ευκαιρία για τη Ρωσία για την αποκατάσταση της παράλυτης βιομηχανίας τροφίμων στη Ρωσία. Πολλοί επενδυτές που προηγουμένως δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον για τη γεωργία, ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν για το θέμα, "λέει η Twigg.
Και η επίδραση των αντικυρώσεων ήταν τέτοια που "ορισμένοι εκπρόσωποι των κλάδων της ρωσικής οικονομίας, που αφορούσαν μόνο εν μέρει τη γεωργία, άρχισαν επίσης να ζητούν να τους φέρουν υπό κυρώσεις". Συγκεκριμένα, η Twigg αναφέρει το παράδειγμα των Ρώσων  παραγωγών σοκολάτας, οι οποίοι προσφέρθηκαν να επεκτείνουν τους περιορισμούς στην εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων, προκειμένου να ανταγωνιστούν τους κατασκευαστές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο και να πουλήσουν τα προϊόντα τους εκεί.


Η καθηγήτρια προσθέτει επίσης ότι ο όγκος της παραγωγής σιτηρών στη Ρωσία είναι ήδη διπλάσιος από την κατανάλωσή τους και έγινε ο βασικός προμηθευτής στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, οι Ρώσοι παραγωγοί  παρέχουν πλήρως στη χώρα κοτόπουλο και χοιρινό κρέας, αν και προηγουμένως όλα αυτά εισάγονταν σε τεράστιες ποσότητες.
Επιπλέον, σημειώνει ότι τα τέλη των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε διάφορα αγαθά ανάγκασαν πολλές χώρες να αναζητήσουν άλλες αγορές για εμπορία και προμήθεια. Ως παράδειγμα, αναφέρει την Κίνα, η οποία μετατρέπεται γρήγορα σε αγορά σόγιας και ηλιοτροπίου  από τη Ρωσία, αντικαθιστώντας έτσι τα αμερικανικά προϊόντα.

Συμπερασματικά, η Twigg τονίζει ότι η Ρωσία έχει ένα τεράστιο έδαφος και περισσότερα από 200.000.000 εκτάρια αχρησιμοποίητης γης και η γεωργία της θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ενεργά και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη άλλων σφαιρών. Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη της, είναι καιρός οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν τη Ρωσία μόνο σε όφελος και στον πόλεμο των κυρώσεων με τη Δύση την Ρωσία να είναι " αρκετά βήματα μπροστά ".


Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών επιδεινώθηκαν λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, όπου το 2014 έγινε πραξικόπημα, και γύρω από την Κριμαία, η οποία έγινε η ρωσική περιοχή μετά το δημοψήφισμα. Οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Ουκρανίας και επέβαλαν κυρώσεις. Το Κρεμλίνο ανταποκρίθηκε, απέρριψε επανειλημμένα όλες τις κατηγορίες και είπε ότι το να του μιλήσουμε στη γλώσσα των περιορισμών είναι αντιπαραγωγικό. Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη στη Δύση για την ανάγκη να άρει τις κυρώσεις.

https://ria.ru/


Και ο άσφαιρος πόλεμος (και με συμμετοχή της Ελλάδας) συνεχίζεται κατά της Ρωσίας

15-03-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ