Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Καθηγήτρια στο Τέξας απολύθηκε όταν αρνήθηκε να υπογράψει όρκο υπέρ του Ισραήλ



Μια καθηγήτρια στο Τέξας κατέθεσε αγωγή κατά της πολιτείας του Τέξας, αφού φέρεται ότι απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να υπογράψει όρκο ότι δεν θα μποϊκοτάρει το κράτος του Ισραήλ.

Αμερικανίδα πολίτης γεννημένη στην Αυστρία και Παλαιστινιακής καταγωγής, η Bahia Amawi είναι ειδικός ομιλίας στο δυτικό Τέξας, που συνεργάζεται με αυτιστικά και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Bahia Amawi εργάστηκε στην ανεξάρτητη σχολική περιοχή Pflugerville από το 2009 με σύμβαση. Κάθε χρόνο, όταν ερχόταν η ώρα να ανανεωθεί η σύμβασή της, η σχολική περιοχή το έπραττε. Η Amawi υπέγραφε πάντα τα σωστά έγγραφα και είχε άλλο ένα χρόνο εγγυημένης απασχόλησης.

Αλλά φέτος τον Αύγουστο, υπήρξε μια νέα προσθήκη στα έγγραφα της σύμβασης. Η προσθήκη αυτή ήταν ένας όρκος ο οποίος ζητήθηκε από την Amawi να υπογράψει, υποσχόμενη ότι “δεν θα μποϊκοτάρει το Ισραήλ κατά τη
διάρκεια της σύμβασης” και θα απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια “που επιδιώκει να τιμωρήσει, να βλάψει οικονομικά ή να περιορίσει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ ή με πρόσωπο ή οντότητα που αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ισραήλ ή σε ελεγχόμενο έδαφος από το Ισραήλ”.



Μιλώντας στο ”Democracy Now!”, η Amawi εξήγησε τον αγώνα της με την καταπίεση και τη συλλογιστική πίσω από την άρνησή της να υπογράψει τον όρκο:

”Έστειλα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην συντονίστρια μου λέγοντάς της: «Άκου, δεν μπορώ να το υπογράψω αυτό. Αυτό είναι ενάντια στις αρχές μου, ενάντια στα συνταγματικά μου δικαιώματα. Και είναι επίσης ενάντια στις ηθικές μου αξίες, δεδομένου ότι είμαι Παλαιστίνια Αμερικανίδα και ότι έχω οικογένεια που πραγματικά ζει στα Κατεχόμενα Εδάφη, έτσι με επηρεάζει και προσωπικά. Έτσι, με επηρεάζει με δύο τρόπους – ως Αμερικανίδα πολίτης και ως Παλαιστίνια Αμερικανίδα.”



Εκτός από αυτό, η Amawi σημείωσε ότι το ίδιο το γεγονός ότι αυτός ήταν ο μόνος όρκος που της ζητήθηκε να υπογράψει – και είχε να κάνει με το Ισραήλ – ήταν εξαιρετικά περίεργο.

“Είναι αμήχανο το γεγονός ότι μπορούν να μας εξαναγκάσουν μ’ αυτό, και να αποφασίσουν να προστατεύσουν την οικονομία μιας άλλης χώρας έναντι της προστασίας των συνταγματικών μας δικαιωμάτων”, δήλωσε στο The Intercept.



Ο δικηγόρος της Amawi έχει καταθέσει μήνυση, ισχυριζόμενος ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης ομιλίας της πρώτης τροπολογίας των ΗΠΑ.

Ο όρκος παρήχθη σύμφωνα με έναν νόμο της πολιτείας του Τέξας που θεσπίστηκε στις 2 Μαΐου 2017, ο οποίος απαγορεύει στις κρατικές υπηρεσίες να εργάζονται με εργολάβους που μποϊκοτάρουν το Ισραήλ. Όταν το νομοσχέδιο υπογράφηκε από τον δημοκρατικό κυβερνήτη Greg Abbott, είπε ότι «κάθε αντι-Ισραηλινή πολιτική είναι πολιτική κατά του Τέξας».


πηγή

Ο νόμος είναι τόσο εκτεταμένος που σε ορισμένα θύματα του τυφώνα Χάρβεϊ είχαν πει ότι θα μπορούσαν να λάβουν ανακούφιση από το κράτος μόνο αν υπογράψουν το ίδιο είδος όρκου υπέρ του Ισραήλ. Ο συντάκτης του νομοσχεδίου, ο πολιτικός κ. Phil King, αργότερα δήλωσε ότι η εφαρμογή του στην βοήθεια για τον τυφώνα ήταν μια “παρεξήγηση”.


Ωστόσο, το Τέξας δεν είναι το μόνο που απαιτεί από τους εργολάβους του να μην μποϊκοτάρουν το Ισραήλ. Συνολικά 26 κράτη έχουν θεσπίσει τέτοιους νόμους και παρόμοια νομοσχέδια εκκρεμούν σε 13 άλλες χώρες.

Πηγές:


https://www.mintpressnews.com/texas-educator-files-lawsuit-after-she-was-fired-for-refusing-to-sign-an-oath-to-israel/253113/


https://www.rt.com/usa/446707-employee-fired-israel-oath-texas/

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ