Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Με 345 ευρώ σύνταξη ζουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Με προσωρινή σύνταξη 345 ευρώ το μήνα καλούνται να επιβιώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι-θύματα της διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ. Σε περιπτώσεις εντασσόμενων ταμείων στον ΕΦΚΑ, δυο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων. Έτσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80% της προσωρινής σύνταξης αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όπου δεν εκδίδονται ακόμη οριστικές συντάξεις αναπηρίας και θανάτου με τους ασφαλισμένους να προσφεύγουν σε ένδικα μέσα ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις θανάτων σε αναμονή της σύνταξης!!!

Ο πρόεδρος της Πανελ. Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης τονίζει ότι η κατάσταση στον ΕΦΚΑ είναι χαοτική σε σημείο οι υπάλληλοι να πληρώνουν οι ίδιοι τα αναλώσιμα είδη (καθαρισμός κ.α.). Ο ίδιος επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι υπάλληλοι που είχαν απασχοληθεί υπερωριακά αλλά και τα
Σαββατοκύριακα για την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μάλιστα εκτιμά ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι 85.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Σήμερα στον ΕΦΚΑ εκτός από τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, οι βάσεις δεδομένων δεν έχουν επικαιροποιηθεί, οι υπηρεσίες δε διασυνδέονται μεταξύ τους, τα λάθη στο Μητρώο δεν έχουν διορθωθεί, οι εγκύκλιοι είτε δεν έχουν εκδοθεί είτε εκδόθηκαν με καθυστέρηση και οι υπάλληλοι δεν έχουν εκπαιδευτεί.


Yπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι ’’η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης’’ ενώ εξήγγειλαν ότι έως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες.

Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Εδώ και 22 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στην συνέχεια η έκδοση των πετσοκομμένων επικουρικών συντάξεων.

Στο μεταξύ ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επιστροφή παράνομων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατέθεσαν, ο τομεάρχης Εργασίας Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης και 17 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Όπως τονίζεται στην ερώτηση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, διεκδικούν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις -με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ- μέχρι 1-6-2016. Τα ποσά των επιστροφών, για το διάστημα από 1-6-2016 έως σήμερα, ανέρχονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ για κύριες και μέχρι τα 900 ευρώ για επικουρικές συντάξεις.

Οι παράνομες μειώσεις σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, συνίστανται στο γεγονός ότι τα ταμεία εξακολουθούν να παρακρατούν τις περικοπές των Ν.4093/2012 και Ν.3986/2011 στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε πλασματικά ποσά. Δηλαδή, στα ποσά πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν βάση του νόμου «Κατρούγκαλου” (Ν.4387/2016, άρθρο 96) από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με κατώτερο πλαφόν τα 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Ως αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, να επιβάλλεται «ψαλίδι» σε πλασματικά, δηλαδή στα παλιά ποσά, ενώ αν λαμβάνονταν ως βάση το νέο ποσό μετά τις μειώσεις τόσο στην επικουρική όσο και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, οι μειώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές.

Υπολογίζεται, πως αυτές οι παράνομες μειώσεις πλήττουν -για 21 μήνες μέχρι σήμερα- εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των ταμείων (Δημοσίου, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΣ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΝΑΤ) με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ.

Όλα αυτά επιβαρύνουν σημαντικά τους συνταξιούχους και τους οδηγούν –εκτός της άδικης αφαίμαξης- σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατική ταλαιπωρία, καθώς αναγκάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις για την αναδρομική επιστροφή των παράνομων περικοπών που τους επεβλήθησαν.

Τέλος νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην ‘Εθνική’ τράπεζα και πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων της ΕΤΕ έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη στην Αθήνα για το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Όπως τονίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από το Νοέμβριο του 2017, αυθαίρετα, αναίτια και παράνομα έκοψε την παροχή της επικούρησης από 16.500 συνταξιούχους και τους οδηγεί σε πλήρη φτωχοποίηση και κοινωνική απαξίωση. Με στόχο την απαλλαγή της Εθνικής Τράπεζας από τη θεσμική της υποχρέωση απέναντι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε., θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα και τα δικαιώματα όλων των συνταξιούχων και των εργαζομένων – ασφαλισμένων στον Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. και στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ. και, ταυτόχρονα, δημιουργεί γενικευμένη ανασφάλεια και επικίνδυνη αναστάτωση στην λειτουργία της Τράπεζας.

Πηγή: AZ News

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ