Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Η κίνησις ημών άφευκτος (Αλέξανδρος Υψηλάντης από Κισινέφ, 18/2/1821)

Την 18η Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αγγέλλει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με την φράση η κίνησή μας είναι αναπόφευκτη. Την σχετική επιστολή στέλνει στην Μολδαβία από την πρωτεύουσα της γειτονικής ρωσικής περιοχής της Βεσσαραβίας, όπου βρίσκεται. Το Κισινέφ είναι η πρωτεύουσα της σημερινής Μολδαβίας (Κισινάου). Η επιστολή είναι σύντομη. Την δημοσιεύει ο Ι. Φιλήμων στο Δοκίμιο που εξέδωσε το 1834:

Κύριοι Αρχηγοί

Κατά τας ειδήσεις τας οποίας έλαβον απ’ όλα τα μέρη της φίλης ημών Πατρίδος, το Πράγμα δεν επιδέχεται πλέον την παραμικράν αργοπορίαν· διο και η κίνησις ημών άφευκτος. Όθεν δώσατε ακρόασιν εις τους επιφέροντας το παρόν μου κυρίους Δούκαν και Ορφανόν και κατά τους λόγους αυτών θέλετε ενεργήσει ετοιμαζόμενοι, όσον ενδέχεται, μυστικώς και περιμένοντες την τελευταίαν μου Προσταγήν, την οποίαν θέλω σας στείλει κατ’ αυτάς, δια να κινηθείτε.

Έρρωσθε και κραταιούσθε !

Κισνεύη, τη 18 Φεβρουαρίου, 1821
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Τρεις μέρες μετά ο Υψηλάντης διέβη τον Προύθο. Έξι μέρες μετά η Επανάσταση των Ελλήνων κηρύσσεται επίσημα. Εκδίδονται οι μυστικές προκηρύξεις προς τους Φιλικούς και
τους Γραικούς της Μολδοβλαχίας και η φανερή, κεντρική προκήρυξη της Επανάστασης «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Ο Φιλήμων αποδίδει την ξαφνική απόφαση σε γράμματα που έλαβε ο Υψηλάντης από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με αυτά, το μυστικό είχε αποκαλυφθεί στον Σουλτάνο. Δεν αποκλείεται να έλαβε γράμματα από την Πόλη ο Υψηλάντης. Αυτό που αποκλείεται, είναι ο λόγος που αναφέρει ο Φιλήμων. Το μυστικό ήταν προ πολλού γνωστό και από διάφορες πλευρές. Μια εξήγηση για το θέμα μαθαίνουμε από τον φιλικό Ξόδιλο. Υπεύθυνος της απόφασης του Υψηλάντη φαίνεται πως είναι ο Καποδίστριας. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ξόδιλο:
Ο Υψηλάντης, τας διατριβάς έχων εις Κισινόβιον λαμβάνει την 17ην Φεβρουαρίου, Πέμπτη εσπέρας, ταχυδρόμον από το Τροπάου με γράμματα προς αυτόν, και αποφασίζει μετά τούτο ευθύς την έξοδόν του δια Μολδαβίαν.
Έμμεση επιβεβαίωση έχουμε από τον Ξάνθο:

Ο Καλός (Υψηλάντης) όμως διορισθείς Γενικός επίτροπος παρά της αρχής, και αρχιστράτηγος του ελληνικού έθνους, και εισακουσθείς μετά του φιλανθρώπου (τσάρου Αλέξανδρου) και του ευεργετικού (Καποδίστρια), έλαβεν διαταγήν να κινήση φανερά δια της Δακίας.

Περισσότερα για το θέμα εδώ.


Στέργιος Ζυγούρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »