Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Οι Σκοπιανοί πράκτορες και η επίσκεψη Τραμπ στο Νταβός – Πίσω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

του Χρήστου Μελίδη

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της ”Μακεδονίας”, κρυφές ή φανερές, άμεσες ή έμμεσες, συγκλίνουν στο ότι πολύ πιθανόν βρισκόμαστε καθοδόν προς μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Περιφερειακά αυτών των εξελίξεων, ένα θέμα που υποβαθμίστηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης: η έκδοση δύο πρακτόρων της προηγούμενης κυβέρνησης των Σκοπίων που κρατούνται σε ελληνικές φυλακές, του πρώην επικεφαλής Αντικατασκοπείας Γκόραν Γκρουέφκσι, και του βοηθού του Νίκολα Μποσκόσκι. Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια στη Βουδαπέστη.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών πριν από δύο εβδομάδες να εκδοθούν τελικά οι δύο άνδρες στα Σκόπια έρχεται εν μέσω της ελληνοσκοπιανής αντιπαράθεσης για το όνομα της Μακεδονίας, παρόλα αυτά δεν ακούσαμε να αναφέρεται από κανέναν έλληνα αξιωματούχο και πολύ περισσότερο δεν είδαμε κάποια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιούνται ως διπλωματικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς των οποίων η υπόθεση έλαβε την μέγιστη δημοσιότητα και προβολή. Πράγμα που σημαίνει ότι η υποβάθμιση του θέματος σε
μια τόσο κρίσιμη στιγμή, ήταν σκόπιμη.




Ο πρώην επικεφαλής της Αντικατασκοπείας των Σκοπίων φέρεται να ήταν στενός συνεργάτης του Σάσο Μιγιάλκοφ, του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, και λέγεται ότι έχει στοιχεία που καίνε τον τωρινό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Αυτό είναι φυσικά κάτι που δεν θα ήθελε καθόλου ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος συνέβαλλε και στήριξε στην εκλογή του Ζάεφ.


Και μιλώντας για αμερικανικό παράγοντα, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια που κάποιος αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Νταβός, ως έκπληξη ήρθε η είδηση ότι φέτος ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρεβρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 23 με 26 Ιανουαρίου. Ακριβώς την ίδια στιγμή και στο ίδιο μέρος όπου θα βρίσκονται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για να συζητήσουν λύση για το θέμα της ονομασίας. 


Κατά τη γνώμη μου, η παρουσία αυτοπροσώπως του Αμερικανού προέδρου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία και είναι ένα σημάδι ότι διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια ονομασία, καθώς και τα ίδια τα Σκόπια και τα Βαλκάνια έχουν τέτοια γεωπολιτική σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ που οι περισσότεροι ίσως δεν αντιλαμβάνονται.


Ταυτόχρονα πριν τρείς ημέρες το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για φιλοδοξίες περί ”Μεγάλης Αλβανίας” κατηγορώντας τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου στα Σκόπια που νομιμοποιεί την αλβανική γλώσσα. Η αλήθεια είναι ότι όντως οι Αλβανοί είναι ίσως οι καλύτεροι και πιο πιστοί συνεργάτες των Αμερικανών στα Βαλκάνια, και αυτή η κίνηση δεν ενώνει, αλλά αντιθέτως διαιρεί ακόμη περισσότερο τα Σκόπια.




Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας για το ποιός θα εδραιώσει την επιρροή του στα Βαλκάνια βρίσκεται σε αποκορύφωμα και πολύ πιθανόν στα πλαίσια αυτού του πολέμου να υπάγεται και η δολοφονία πριν λίγες μέρες του γνωστού Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς στο Κόσοβο. Η δολοφονία αυτή ήρθε ακριβώς τη στιγμή που Κόσοβο και Σερβία θα ξεκινούσαν ξανά τις συνομιλίες για την καλυτέρευση των σχέσεων τους και που μετά απ’ αυτή την εξέλιξη διακόπηκαν. Θυμίζουμε ότι η Σερβία βρίσκεται αρκετά ακόμη κάτω από Ρωσική επιρροή και ήταν μια από τις χώρες που δεν δέχτηκαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2017 εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη Ρωσία για το ότι προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ιβάνοβιτς ”τρομοκρατική πράξη”.


Ταυτόχρονα με αυτές τις εξελίξεις έγιναν και κάποιες άλλες δηλώσεις που ”καλοπιάνουν” θα λέγαμε την Ελλάδα και, φαινομενικά, δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα που εξετάζουμε. Ανάμεσα σε αυτές η δήλωση του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ότι μπορεί η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση χρέους, καθώς και η ‘ομολογία‘ της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε με τα μνημόνια για να σωθούν οι τράπεζες. Η Κριστίν Λαγκάρντ, θα βρίσκεται επίσης στο Νταβός στις 23-26 Ιανουαρίου.


Οι δηλώσεις αυτές με ότι συνεπάγονται θα μπορούσαν να είναι τα ανταλλάγματα στην ελληνική κυβέρνηση εάν αυτή υποχωρήσει στο όνομα της Μακεδονίας για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Προς το παρόν απ’ ότι φαίνεται όλα δείχνουν ότι οδεύουμε καθοδόν προς μια συμφωνία που συνεπάγεται και την μετέπειτα ελληνική έγκριση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Εάν όμως συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω έκανα και μια άλλη, παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, αυτή θα εμπεριείχε και μια πιθανότητα να γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον μιας διάλυσης των Σκοπίων, με ένα μέρος τους να προσαρτάται στην Αλβανία, και ένα άλλο στη Βουλγαρία ή ακόμη και την Ελλάδα.




Ίσως αυτό να εξηγούσε και την ‘περίεργη’ στάση της Εκκλησίας η οποία έβαλε φρένο και μίλησε για συναίνεση, αμέσως μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο. Ίσως αυτή ήταν μια συνάντηση ”καθησυχασμού” της Εκκλησίας από την ελληνική κυβέρνηση.


Σε μια τέτοια περίπτωση όμως αυτού του δεύτερου, παρακινδυνευμένου σεναρίου, θα έμενε να δούμε ποιά θα ήταν τα ανταλλάγματα, και ποιό τίμημα θα έπρεπε να πληρώσει για ακόμη μια φορά η Ελλάδα στις μεγάλες δυνάμεις.

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ