Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΟΗΕ: Τέσσερα διαδοχικά βέτο για το ψεύδος του Χαν Τσεϊχούν


Επαναλαμβάνοντας την στάση του μακρινού προκατόχου του, Adlai Stevenson, κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, η Nikki Haley κατήγγειλε το περιστατικό στο Χαν Τσεϊχούν με τρομερές φωτογραφίες. Ωστόσο, ο Μηχανισμός Έρευνας UNO-OPCW αρνήθηκε να επικυρώσει αυτά τα υποτιθέμενα «αποδεικτικά στοιχεία». Παρατηρείστε το γεράκι Jeffrey Feltman που κάθεται δίπλα στην πρέσβειρα.
Στον ΟΗΕ, η αδυναμία των ΗΠΑ να δεχτούν την πραγματικότητα

Τιερί Μεϊσάν
Καθώς οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ προχωρούν στη λύση του ζητήματος της Συρίας, οι ανώτεροι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών με αμερικανική προέλευση ξεκίνησαν ένα μπρα-ντε-φερ με τη Ρωσία. Αρνούμενοι να διερευνήσουν ένα έγκλημα το οποίο έχουν ήδη δικάσει εκ των προτέρων, προκάλεσαν όχι ένα, αλλά τέσσερα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Για τον Τιερί Μεϊσάν, η σχιζοφρενική συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή σκηνή επιβεβαιώνει τόσο τη διαίρεση της διοίκησης του Τραμπ όσο και την παρακμή του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Τελικά λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν να
χειραγωγούν τη διεθνή κοινή γνώμη και τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών, ασφαλώς για διάφορους λόγους, αλλά πάντα με την ίδια περιφρόνηση της αλήθειας.

Το 2001, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Νεγκροπόντε και Stewart Eldon, βεβαίωναν ότι οι δύο χώρες τους ξεκινούσαν την επίθεση στο Αφγανιστάν υπό κατάσταση αυτοάμυνας μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον [ 1 ]. Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υποσχόταν να διανείμει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έναν πλήρη φάκελο με στοιχεία για την ευθύνη του Αφγανιστάν. 16 χρόνια αργότερα, περιμένουμε ακόμα αυτό το έγγραφο.


Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ψεύδεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σηκώνει κάτι που παρουσιάζει ως ένα φιαλίδιο άνθρακα ικανό να σκοτώσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Νέας Υόρκης και κατηγορεί το Ιράκ ότι έχει προετοιμαστεί για να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη γι 'αυτή τη μασκαράτα.

Το 2003, ο ίδιος Κόλιν Πάουελ εξηγούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδιδόταν από τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου ότι το Ιράκ εμπλεκόταν επίσης, στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ετοίμαζε νέα επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών με όπλα μαζικής καταστροφής [ 2 ]. Ωστόσο, όταν έφυγε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο στρατηγός Πάουελ αναγνώρισε σε ένα τηλεοπτικό δίαυλο της χώρας του ότι οι πολλαπλές κατηγορίες της ομιλίας του ήταν όλες ψευδείς [ 3 ]. 14 χρόνια μετά από αυτήν την ομιλία, εξακολουθούμε να περιμένουμε την συγγνώμη των ΗΠΑ ενώπιον του Συμβούλιου Ασφαλείας.

Όλος ο κόσμος έχει ξεχάσει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για την ευθύνη του Σαντάμ Χουσεΐν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (από τότε, η Ουάσιγκτον έχει αποδώσει τις ίδιες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και τώρα στο Ιράν, χωρίς ποτέ να φέρουν αποδεικτικά στοιχεία σε καμία από τις τέσσερις αυτές περιπτώσεις). Θυμόμαστε, ωστόσο, τη συζήτηση που διήρκεσε μήνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Την εποχή εκείνη, η Επιτροπή Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNMOVIC στα αγγλικά) δεν βρήκε κανένα ίχνος αυτών των όπλων. Ένα μπρα-ντε-φερ εναντίωσε τον Σουηδό διευθυντή της, Hans Blix, πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη και τελικά στο σύνολο του δυτικού κόσμου. Η Ουάσιγκτον υποστήριζε ότι ο κ. Blix δεν βρήκε αυτά τα όπλα επειδή δεν έκανε τη δουλειά του σωστά, ενώ ο τελευταίος διαβεβαίωνε ότι το Ιράκ δεν είχε ποτέ την ικανότητα να κατασκευάζει τέτοια όπλα. Εν πάση περιπτώσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν τη Βαγδάτη, εισέβαλαν στο Ιράκ, ανέτρεψαν τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν και τον κρέμασαν, κατέλαβαν τη χώρα του και την λεηλάτησαν.

Η αμερικανική μέθοδος μετά το 2001 δεν σχετίζεται με την προηγούμενη. Το 1991, ο πρόεδρος Bush Sr. εξασφάλισε να βάλει το διεθνές δίκαιο στο πλευρό του πριν επιτεθεί στο Ιράκ. Ώθησε τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν να εισβάλει στο Κουβέιτ και να επιμείνει. Ως εκ τούτου είχε λάβει την υποστήριξη σχεδόν όλων των εθνών στον κόσμο. Αντίθετα, το 2003, ο γιος Μπους απλώς αρκέστηκε να ψεύδεται και να ψεύδεται ξανά και ξανά. Πολλά κράτη αποστασιοποιήθηκαν από την Ουάσινγκτον, ενώ ήμασταν τότε θεατές των μεγαλύτερων ειρηνιστικών διαδηλώσεων της Ιστορίας, από το Παρίσι στο Σίδνεϊ, από το Πεκίνο στο Μεξικό.

Το 2012, η ​​Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ συνέταξε ένα σχέδιο συνολικής και άνευ όρων παράδοσης της Συρίας [ 4 ]. Ο διευθυντής της, ο Αμερικανός Jeffrey Feltman, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Χίλαρι Κλίντον, χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο συνασπισμό της Ιστορίας και να κατηγορήσει τη Συρία για όλα τα είδη των εγκλημάτων τα οποία δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Εάν τα κράτη που κατέχουν το έγγραφο Feltman αποφάσισαν να μην το δημοσιεύσουν, είναι για να προστατέψουν τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι πράγματι απαράδεκτο το γεγονός ότι τα μέσα των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση του πολέμου όταν αυτό το θεσμικό όργανο δημιουργήθηκε για τη διατήρηση της ειρήνης. Μην έχοντας τις ίδιες υποχρεώσεις από ένα Κράτος, δημοσίευσα μια αναλυτική μελέτη του κατάπτυστου αυτού έγγραφου στο βιβλίο μου Μπροστά στα μάτια μας [ 5 ].

Το 2017, ο κοινός μηχανισμός έρευνας ΟΗΕ-OPCW, που δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος της Συρίας για να διερευνήσει τη χρήση χημικών όπλων στο έδαφός της, γίνεται αντικείμενο του ίδιου μπρα-ντε-φερ με αυτό που πάλεψε ο Χανς Μπλιξ με τη Ουάσιγκτον. Εκτός ότι αυτή τη φορά, τα μέτωπα αντιστράφηκαν. Το 2003, ο ΟΗΕ υπερασπιζόταν την ειρήνη. Όχι σήμερα, καθώς ο Jeffrey Feltman επαναδιορίστηκε και εξακολουθεί να είναι το νούμερο 2 του ΟΗΕ. Αυτή τη φορά είναι η Ρωσία που αντιτίθεται στους διεθνείς αξιωματούχους υπέρ των ΗΠΑ στο όνομα του Χάρτη του ΟΗΕ

Αν οι εργασίες του Ερευνητικού Μηχανισμού συζητήθηκαν κανονικά κατά την πρώτη του περίοδο, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2017, ατόνησαν όταν ο Γουατεμαλτέκος Edmond Mulet αντικατέστησε στη διεύθυνση του την Αργεντινέζα Virginia Gamba·ένας διορισμός που έγινε από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πορτογάλο António Guterres.

Ο μηχανισμός διερεύνησης κινητοποιεί διεθνείς αξιωματούχους από τον ΟΗΕ και τον OPCW. Αυτός ο διάσημος διεθνής οργανισμός έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2013, ιδίως για την παρακολούθηση της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Ωστόσο, ο διευθυντής του, ο Τούρκος Ahmet Üzümcü, έχει εξελιχθεί. Τον Ιούνιο του 2015, προσκλήθηκε στο Telfs Buchen (Αυστρία) στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ομίλου του ΝΑΤΟ.


 Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Αχμέτ Üzümcü τιμήθηκε με τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, τον άνθρωπος σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος Άσαντ «δεν έχει το δικαίωμα να ζήσει» και η Αλ Κάιντα «κάνει καλή δουλειά».
Το ζήτημα ήταν τόσο πιο σοβαρό από ό, τι το 2003, διότι η διαφορά ήταν μεταξύ της μιας πλευράς με τον Χανς Μπλιξ και από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απειλούσαν να επέμβουν κατά του Ιράκ εάν ο ΟΗΕ απεδείκνυε την ύπαρξη των όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ το 2017 αντιθέτει τη Ρωσία με τον Edmond Mulet ο οποίος μπορεί να επικυρώσει αναδρομικά την αμερικανική επέμβαση κατά της Συρίας. Πράγματι, η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποφασίσει, θεωρεί τη Συρία ως υπεύθυνη για την επίθεση με αέριο σαρίν στο Χαν Τσεϊχούν και έχει ήδη βομβαρδίσει την αεροπορική βάση του Cheyrat [ 6 ].
Στη περίπτωση που ο μηχανισμός έρευνας αποκλίνει για έναν ή άλλο λόγο από τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, θα έθετε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υποχρέωση να ζητήσουν συγγνώμη και να αποζημιώσει τη Συρία. Κατά συνέπεια, οι φιλο-αμερικανοί διεθνείς υπάλληλοι θεωρούν αποστολή τους να συμπεράνουν ότι η Συρία βομβάρδισε το δικό της πληθυσμό με αέριο σαρίν το οποίο κρατούσε παράνομα στην αεροπορική βάση του Cheyrat.

Ήδη από τον Οκτώβριο, ο τόνος άρχισε να αυξάνεται μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων του ΟΗΕ και της Ρωσίας. Σε αντίθεση με ό, τι υποστήριξε ο Δυτικός Τύπος, η διαφορά δεν αφορούσε τα αποτελέσματα των ευρημάτων του μηχανισμού έρευνας, αλλά αποκλειστικά τις μεθόδους του, καθώς η Μόσχα αρνείται εκ των προτέρων τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μεθόδους που δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς αρχές που θεσπίστηκαν βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και του OPCW [ 7 ].

Το σαρίν είναι ένα νευροτοξικό αέριο εξαιρετικά θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Υπάρχουν παραλλαγές αυτού του προϊόντος, η χλωροσαρίνη και η κυκλοσαρίνη, και ακόμη πιο επικίνδυνη έκδοση, το VX. Όλα αυτά τα προϊόντα απορροφώνται από το δέρμα και περνούν κατευθείαν στο αίμα. Διαλύονται μετά από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες στο περιβάλλον, όχι χωρίς συνέπειες για τα ζώα που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Όταν εισέλθει στο έδαφος, ελλείψει οξυγόνου και φωτός, μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό.

Αρκεί να δούμε τις φωτογραφίες της επίθεσης στον Khan Cheikhoun, που δείχνουν λίγες ώρες αργότερα, τους ανθρώπους που παίρνουν δείγματα χωρίς να φορούν προστατευτικό κάλυμμα για να προστατεύουν το δέρμα τους, για να γνωρίζουν με σιγουριά εάν υπήρχε χρήση αερίου, για να καταλάβουμε ότι δεν μπορούσε να είναι ούτε το σαρίν ούτε ένα από τα παράγωγά του. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στη μελέτη του Καθηγητή Theodore Postol του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), ο οποίος αποσυνθέτει ένα προς ένα τα αποκαλούμενα επιχειρήματα των εμπειρογνωμόνων της CIA [ 8 ]
Ωστόσο, αντίθετα με τις αρχές της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, ο Μηχανισμός Διερεύνησης δεν επισκέφθηκε το χώρο για να συλλέξει δείγματα, να τα αναλύσει και να προσδιορίσει το χρησιμοποιούμενο αέριο, αν υπήρχε.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017 από τη Ρωσία, το OPCW δήλωσε ότι μελετά τις συνθήκες ασφαλείας για αυτή τη μετακίνηση και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν απαραίτητη, αφού, σύμφωνα με τον ICAO, «Η χρήση του σαρίν είναι αναμφισβήτητη».

Ο Μηχανισμός Διερεύνησης πήγε στην αεροπορική βάση του Chaïrat όπου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, το φορτίο αερίου είχε αποθηκευτεί παράνομα και φορτώθηκε σε βομβαρδιστικά. Αλλά, παρά την επιμονή της Ρωσίας, αρνήθηκε να πάρει δείγματα.

Ομοίως, ο ερευνητικός μηχανισμός αρνήθηκε να μελετήσει τις αποκαλύψεις της Συρίας σχετικά με την προμήθεια σε αέριο των τζιχαντιστών από τις αμερικανικές και τις βρετανικές εταιρείες Federal Laboratories, NonLethal Technologies και Chemring Defense UK [ 9 ].

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν οι ίδιοι αποδεχθεί στο σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν στις 16 Νοεμβρίου ότι οι διεθνείς αξιωματούχοι πρέπει να διεξάγουν τις έρευνές τους με «κατάλληλο τρόπο για την εκτέλεση της εντολής τους» [ 10 ].

Η Ρωσία απέρριψε την έκθεση του Διερευνητικού Μηχανισμού ενόψει της έλλειψης επαγγελματισμού της και αρνήθηκε τρεις φορές να ανανεώσει την εντολή του. Έθεσε βέτο στην 24η Οκτώβρη [ 11 ] και στις 16 [ 12 ] και 17 Νοεμβρίου, όπως είχε κάνει στις 12 Απριλίου [ 13 ], όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία [ 14 ] προσπάθησαν να καταδικάσουν τη Συρία για αυτή η υποτιθέμενη επίθεση με αέριο σαρίν. Ήταν η 8η, η 9η, η 10η και η 11η φορά που το χρησιμοποίησε στο ζήτημα της Συρίας.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Ουάσινγκτον έχει παρουσιάσει ή έχει υποβάλει την ίδια δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τέσσερις φορές με διάφορους τρόπους. Αυτό το τραύλισμα είχε ήδη παρουσιαστεί στις αρχές του πολέμου κατά της Συρίας, στις 4 Οκτώβριου 2011, στις 4 Φεβρουαρίου και στις 19 Ιουλίου 2012, όταν η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να θέσουν το Συμβούλιο να καταδικάσει αυτό που ονόμαζαν τη καταστολή της συριακής ανοίξεως. Εκείνη τη εποχή, η Ρωσία ισχυριζόταν ότι δεν υπήρξε εμφύλιος πόλεμος αλλά μια εξωτερική επίθεση. Κάθε φορά οι Δυτικοί απάντησαν ότι θα «πείσουν» τον Ρώσο συνεταίρο τους.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σήμερα η δυτική Δόξα ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε με μια δημοκρατική επανάσταση που πήγε στραβά και τελικά ανακτήθηκε από τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, αντίθετα με όσα υποστηρίχθηκαν, δεν υπάρχουν στοιχεία για την παραμικρή επίδειξη υπέρ της δημοκρατίας το 2011-12 στη Συρία. Όλα τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν τότε είναι είτε υπέρ του προέδρου αλ-Άσαντ ή κατά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, ποτέ υπέρ της δημοκρατίας. Κανένα βίντεο δεν περιλαμβάνει σλόγκαν ή πανό υπέρ της δημοκρατίας. Όλα τα βίντεο των λεγόμενων «επαναστατικών διαδηλώσεων» αυτής της περιόδου γυρίστηκαν Παρασκευές στην έξοδο σουνιτικών τζαμιών, ποτέ άλλη μέρα και ποτέ από άλλο τόπο παρά από σουνιτικό τζαμί.

Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένα βίντεο ακούμε φράσεις που περιλαμβάνουν τη λέξη "ελευθερία". Ακούγοντας με προσοχή, παρατηρούμε ότι οι διαδηλωτές απαιτούν όχι την «Ελευθερία» με τη δυτική έννοια, αλλά την «ελευθερία να εφαρμόσουν τη σαρία». Εάν βρείτε ένα ανιχνεύσιμο έγγραφο που θα μπορούσε να με διαψεύσει για μια διαδήλωση με περισσότερο από 50 άτομα, σας ευχαριστώ να μου το κοινοποιήσετε, δεν θα παραλείψω να το δημοσιεύσω.


Παρότι, για να μη δώσει στην αντιπολίτευση του την ευκαιρία να τον κατηγορήσει ότι ζήτησε εντολές από τον καγκεμπίστα Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε ιδιωτική συζήτηση μαζί του, οι δύο άνδρες διατυπώνουν τη συνεννόηση τους (Đà Nẵng, 11 Νοεμβρίου 2017).
Θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την επιμονή των ΗΠΑ να χειραγωγήσουν τα γεγονότα ως ένδειξη της ευθυγράμμισης της κυβέρνησης του Τραμπ με την πολιτική των τεσσάρων προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλά αυτή η υπόθεση αντικρούεται από την υπογραφή ενός μυστικού Memorendum στο Αμμάν στις 8 Νοεμβρίου, μεταξύ της Ιορδανίας [ 15 ], της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και την κοινή δήλωση των προέδρων Πούτιν και Τραμπ, στις 11 Νοεμβρίου, στο Đà Nẵng, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Apec [ 16].

Το πρώτο έγγραφο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά είναι γνωστό από αδιακρισίες ότι αγνοεί το ισραηλινό αίτημα για δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στο συριακό έδαφος, 60 χιλιόμετρα πέρα όχι από τα ισραηλινά σύνορα, αλλά από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός του 1967. Μη παραλείποντας ποτέ την ευκαιρία να ρίχνει λάδι στη φωτιά, η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε με τη δημοσίευση μέσω του BBC δορυφορικών φωτογραφιών της ιρανικής στρατιωτικής βάσης του El-Kiswah (45 χιλιόμετρα από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός) [ 17 ]. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε αμέσως την συμφωνία μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να προστατεύσει την ασφάλεια του [ 18αυτή η δήλωση συνιστά απειλή και, ως εκ τούτου, παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, όλοι παρατήρησαν εδώ και επτά χρόνια ότι το πρόσχημα της αποστολής όπλων για τον Λίβανο είναι μια καλή δικαιολογία. Για παράδειγμα, την 1η Νοεμβρίου, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν παράνομα μια βιομηχανική περιοχή στο Hassiyah ισχυριζόμενοι ότι κατάστρεφαν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ. Στην πραγματικότητα, ο στόχος ήταν ένα εργοστάσιο χαλκού, το οποίο είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα [ 19 ].

Η δήλωση του Đà Nẵng περιέχει μια σαφή πρόοδο. Έτσι, καθιερώνει για πρώτη φορά ότι όλοι οι Σύροι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μέχρι στιγμής, οι εξόριστοι Σύροι απαγορεύονταν να ψηφίσουν από τα μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης. Όσο για την «Εθνική Συμμαχία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και της επανάστασης», είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές, επειδή αυτό το σώμα κυριαρχείται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σύμφωνα με την οποία «Το Κοράνι είναι ο νόμος μας», και δεν υπάρχει χώρος για εκλογές σε ισλαμικό καθεστώς.

Είναι εντυπωσιακή η αντίθεση μεταξύ, αφενός, της προόδου των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-ΗΠΑ σχετικά με τη Συρία και, αφετέρου, του πεισματος των ίδιων Ηνωμένων Πολιτειών να αρνηθούν τα γεγονότα ενώπιον του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε την αμηχανία του ευρωπαϊκού Τύπου, τόσο για το έργο των προέδρων Πούτιν και Τραμπ όσο και για το παιδικό πείσμα της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης ανάφερε το Memorendum του Αμμάν και όλα σχολίασαν τη κοινή δήλωση πριν καν δημοσιευτεί, βάσει μόνο ενός σημειώματος από τον Λευκό Οίκο. Όσον αφορά τα παιδιαρίσματα της πρέσβειρας Nikki Haley στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης διαπίστωσαν ομόφωνα ότι οι δυο Μεγάλοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία και αγνόησαν τα ρωσικά επιχειρήματα, τα οποία εξηγήθηκαν όμως επί μακρόν από τη Μόσχα.

Είναι σαφές ότι ενώ ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να αντιστρέψει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των προκατόχων του, και ότι οι διεθνείς φιλοαμερικανοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Μετά από 16 χρόνια συστηματικών ψευδών, δεν είναι πλέον σε θέση να σκεφτούν σύμφωνα με τα γεγονότα, αλλά μόνο με τις φαντασιώσεις τους. Δεν είναι σε θέση να μη πάρουν τις επιθυμίες τους για πραγματικότητα. Αυτή η συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική των Αυτοκρατοριών σε πτώση.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)


[1] Reference : UN S/2001/946 and S/2001/947


[2] « Discours de M. Powell au Conseil de sécurité de l’ONU », par Colin L. Powell, Réseau Voltaire, 11 février 2003.


[3] “Colin Powell on Iraq, Race, and Hurricane Relief”, ABC, September 8, 2005.


[4] “Germany and the UNO against Syria”, by Thierry Meyssan, Translation Pete Kimberley, Al-Watan (Syria) , Voltaire Network, 28 January 2016.


[5Sous nos yeux. Du 11-Septembre à Donald Trump, Thierry Meyssan, Demi-Lune, 2017. Next to be published in English under the title Right Before Our Eyes. From 11 September to Donald Trump.


[6] “Why did Trump bomb Cheyrat?”, by Thierry Meyssan, Translation Pete Kimberley, Al-Watan (Syria) , Voltaire Network, 2 May 2017.




[8] “Several serious errors in the CIA Report on the Khan Shaykhun incident”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 15 April 2017.


[9] “Chemical weapons: From London and Washington to the jihadists”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 16 August 2017.


[10] “Draft Resolution on the Joint UN-OPCW Survey Mechanism (Russian Veto)”, Voltaire Network, 16 November 2017.




[12] “Draft Resolution on the Joint UN-OPCW Survey Mechanism (Russian Veto)”, Voltaire Network, 16 November 2017.


[13] “Security Council meeting on Khan Cheïkhoun (Russian veto)”, Voltaire Network, 12 April 2017.


[14] « Évaluation française de l’attaque chimique de Khan Cheikhoun », Réseau Voltaire, 26 avril 2017.


[15] “Jordan lends its support to Syria”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 30 August 2017.




[17] “Iran building permanent military base in Syria – claim”, Gordon Corera, BBC, November 10, 2017.


[18] “Israel rejects the Russian-US Peace Agreement”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 20 November 2017.


[19] “Israel bombs a copper plant in Syria”, by Mounzer Mounzer, Voltaire Network, 3 November 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ